آیا تا به حال اصطلاح بیمه آتش سوزی مرهوناتی به گوشتان خورده است؟ میدانید این بیمه چیست و تحت چه شرایطی صادر میشود؟ در این مقاله قصد داریم به بررسی بیمه آتش سوزی مرهونات بانکی بپردازیم. در ادامه این مطلب ما را همراهی بفرمایید.
وقتی شما مال و سرمایهتان را بیمه آتش سوزی میکنید، در واقع آن بخش از سرمایهتان را در برابر حادثه آتشسوزی و برخی خطرات دیگر مانند: صاعقه، انفجار، سقوط بهمن، زلزله و … که در بیمهنامه شما ذکر شده و شرکت بیمهگر متعهد به پرداخت خسارت شده است، بیمه میکنید. شما میتوانید اطلاعات کامل درباره این بیمه را در راهنمای بیمه آتش سوزی بخوانید.
لازم به ذکر است که در بیمه آتشسوزی خسارات مالی مورد تعهد شرکت بیمهگر هستند؛ آسیبهای جانی شامل این بیمه نمیشوند و شرکت بیمهگر مسئولیتی در قبال جان افراد ندارد.
اما بیمه آتشسوزی چه خطراتی را در کل پوشش میدهد؟ خطراتی که بیمه آتشسوزی تحت پوشش خود قرار میدهد، به دو دسته کلی خطرات اصلی و فرعی تقسیم میشود.
خطرات اصلی بیمه آتش سوزی شامل موارد زیر است:
این به این معناست که وقتی شما بیمه آتش سوزی تهیه می کنید، در برابر آتش سوزی و صاعقه و انفجار سرمایه تان را بیمه کردهاید.
خطرات فرعی یا همان پوششهای اضافی بیمه آتش سوزی شامل موارد زیر است:
که میتوان از بیمهنامه آتشسوزی این بخشها را هم انتخاب کرد و به تبع، هزینه کمی بالاتری پرداخت کرد. یعنی این بخش حوادث فرعی مانند زلزله الزاماً در همه بیمههای آتشسوزی نیستند. شما خودتان پوشش بیمه برای این حوادث را باید انتخاب کنید و درخواست بدهید.
اما بیمه آتشسوزی مرهوناتی یعنی چه؟ وقتی شما قصد راهاندازی کسب و کاری را دارید، مثلاً کارگاه یا کارخانهای را راه اندازی میکنید، برای شروع کار باید ماشینآلات و سایر دستگاههای مورد نیاز را خریداری یا وارد کنید. احتمالاً برای انجام این کار، به دریافت تسهیلات بانکی نیاز پیدا میکنید.
وقتی برای دریافت وام به بانک مراجعه میکنید، بانک مورد نظر از شما فاکتور خرید دستگاه را مطالبه میکند؛ تا بر طبق آن هم تسهیلات در اختیار شما قرار دهد و هم متناسب با آن تسهیلات، بیمه از شما مطالبه کند. این فاکتور از طرف بانک، برای یکی از شرکتهای بیمهگر ارسال میشود؛ تا ریسک آن دستگاه ارزیابی و حق بیمه آن محاسبه شود. هر چه خطرپذیری یک دستگاه بیشتر باشد، مبلغ حق بیمه آن نیز بالاتر است. در اینجا چون بانک، ذی نفع اصلی است، باید مطمئن شود که در هنگام بروز حادثهای مانند: آتشسوزی و سوختن دستگاهها و ماشینآلات، متضرر نمیشود.
شاید الآن این سؤال برایتان پیش آمده باشد که مرهونات چیست؟ مرهون در لغت به معنای درگرو است؛ شاید دلیل انتخاب چنین اسمی این است که ضمانت بازپرداخت تسهیلات بانک درگرو تولید و فروش کارخانه است. اگر دستگاهها در آتش سوزی از بین بروند، احتمال دارد صاحب کارخانه نتواند تسهیلات بانکی را پس بدهد و اینگونه دستگاهی هم نیست که بانک به جای طلبش مصادره کند پس متضرر میشود.
برای کسب اطلاعات جامه در خصوص بیمه کارخانه به اینجا مراجعه نمایید. البته بیمه مرهوناتی را با بیمه آتش سوزی شناور اشتباه نگیرید. برای آشنایی بیشتر با این بیمه نامه، اینجا کلیک کنید.
در واقع بیمه آتش سوزی مرهونات بانکی و بیمه عمر مانده بدهکار از جمله مواردی است که برای دریافت تسهیلات بانکی برای راهاندازی کسب و کارهای تولیدی از شما مطالبه میشود (معمولاً فقط بیمه آتشسوزی مرهونات بانکی اجباری است). با دریافت این بیمه مرهوناتی، آن بخش از سرمایهای که از بانک تسهیلات گرفتید، بیمه میشود. این بیمه، سرمایه مرهوناتی است. شرکت بیمهگر، سرمایه مرهونه شما را در صورتی که تحت شرایط بیمه آتش سوزی دچار حادثه شود، بیمه میکند. مدت این بیمه هم بستگی به درخواست بانک دارد؛ میتواند کوتاه مدت و کمتر از ۱۲ ماه باشد، بیمه یکساله یا بیمه بلند مدت و بیش از یک ساله باشد.
البته ناگفته نماند که صاحبان کسب و کار میتوانند، غیر از بیمه آتشسوزی مرهونات بانکی، ماشینآلات و دستگاههای خود را در قسمت سرمایه غیرمرهونه نیز وارد کرده و با توجه به هزینهای که شرکت بیمهگر برآورد میکند، خودشان آن بخش از سرمایه خود را نیز بیمه کنند.
فرض کنید که خدایی ناکرده کارگاه یا کارخانهتان در زمانی که هنوز تسهیلات بانکی خود را بازپرداخت نکردهاید، دچار حادثه آتشسوزی شد؛ با توجه به داشتن بیمه آتشسوزی مرهونات بانکی، شرکت بیمهگر، خسارات شما را به بانک جبران میکند؛ چون همانطور که گفته شد، به هر حال بانک، ذی نفع اصلی است. حال اگر شما سرمایهتان را در بخش غیرمرهونه نیز بیمه کرده باشید، میتوانید از این بخش، خسارت دریافت کنید.
در رابطه با بیمه عمر مانده بدهکار، همانطور که در بالا هم گفتیم، این بیمه برای دریافت تسهیلات بانکی برای راهاندازی کسب و کار تولیدی اجباری نیست. اما اصلاً این بیمه چیست و چه فایدهای دارد؟ وقتی شما وامی را از بانک برای خرید مثلاً ماشین آلات دریافت می کنید، یکی از دغدغههایی که وجود دارد، بازپرداخت وام در صورت فوت وام گیرنده است.
در صورتی که فرد وام گیرنده در طول زمان بازپرداخت وام، فوت کند، خانواده متوفا باید اقساط وام را پرداخت کنند. این مسئله برای بسیاری از خانوادهها دغدغه بزرگی است. ولی در صورتی که شخص پیش از فوت، بیمه عمر مانده بدهکار را داشته باشد، بعد از فوتش، شرکت بیمهگر اقساط وام را پرداخت میکند. باز هم تکرار می کنیم که دریافت این بیمه نامه اصلاً اجباری نیست و کاملاً تحت اختیار وامگیرنده است. ولی به دلیل مزایایی که دارد، پیشنهاد میشود در صورت امکان آن را نیز تهیه کنید.
بیمه عمر مانده بدهکار فقط برای دریافت تسهیلات بانکی به منظور خرید ماشینآلات و دستگاهها برای راهاندازی کسب و کار تولیدی نیست. هر شخصی که وامی از بانک بنا به هر دلیلی دریافت میکند، میتواند، نسبت به خرید این بیمه و بهرهمندی از مزایای آن اقدام کند.
توجه: سایت bimeh.com جامعترین سایت برای استعلام و خرید بیمه نامههای مختلف است. با ورود به این سایت میتوانید، نوع بیمه خود را انتخاب کرده و با وارد کردن اطلاعات درخواستی، ضمن اطلاع از قیمت بیمه و مقایسه شرکتهای بیمه مختلف، به راحتی برای خرید بیمه آتش سوزی یا هر بیمه دیگر اقدام کنید.
در کل این بیمه هم به بانک و هم به صاحب کسب و کار این اطمینان را میدهد که در برابر برخی حوادث، مال و سرمایه آنها محفوظ میماند؛ در نتیجه نگرانی طرفین از این بابت کمتر میشود. بالاخره هزینه کلانی در این قسمت انجام شده و هر گونه آسیب و خسارت، سرمایه زیادی را بر باد خواهد داد.
همانطور که در مطالب بالا نیز اشاره کردیم، بیمه آتش سوزی مرهوناتی، برای افرادی که میخواهند، کسب کار تازهای شروع کنند و از تسهیلات بانکی بهره ببرند، میتواند آن بخش از سرمایه خود را که با وام بانکی خریداری کردهاند بیمه کند.
سیس
سلام انبار خونه هم میشه بیمه مرهوناتی کرد؟
کارشناس بیمه
سلام دوست عزیز، خیر.
دکتر میثم
اون رو میتونی بیمه آتش سوزی معمولی کنی
مرهوناتی برا املاکی هست که در رهن بانک هست