افزایش روزافزون وسایل نقلیه در کشور بزرگراهها، خیابانها و کوچههای بیشتر و بهتری را میطلبد. علاوهبر آن نگهداری، بازسازی و نظافت آسفالت خیابانها هزینههای زیادی برای دولت ایجاد میکند. طبق قانون، بخشی از این هزینهها باید به عنوان مالیات توسط مالکان خودرو پرداخت شود. به این مالیاتها عوارض سالیانه شهرداری خودرو میگویند. داشتن فرم تسویه حساب عوارض شهرداری هنگام تعویض پلاک خودرو، اسقاط خودرو، ترخیص خودرو از پارکینگ و… الزامی است. همچنین صاحبان خودرو اگر به طور مرتب نسبت به پرداخت آن اقدام نکنند؛ جریمه میشوند.
در ادامه قصد داریم در مورد جزییات این موضوع صحبت کنیم. پس با ما همراه باشید.
گفته شد که طبق قانون، وسایل نقلیه باید برای تردد در خیابانهای شهرها هزینه پرداخت کنند. این قانون در سال 1369 توسط مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. علت تصویب آن، هزینههای گزافی است که دولت و به انضمام آن شهرداریها برای ارائه خدمات و بهبود حملونقل شهری متحمل میشوند.
پرداخت عوارض سالیانه خودرو الزامی است.
پس، شهروندان ملزم به پرداخت بخشی از هزینههای عمرانی، رفاهی و خدماتی شهر در قالب عوارض سالیانه شهرداری خودرو شدند. در اصل عوارض شهرداری خودرو، مالیاتی است که مالکان خودرو برای استفاده از خدمات و امکانات شهری باید بپردازند.
پرداخت عوارض شهرداری خودرو تا سال 1383 بصورت منظم انجام نمیشد. چون مردم فکر میکردند، فقط در هنگام فروش خودرو باید عوارض شهرداری را بپردازند. این فاصله زمانی در پرداخت عوارض، باعث معطل ماندن برخی امورات شهری به علت تامین نشدن درآمد شهرداریها میشد. ازاینروی دولت نیازمند راهحلی بود تا این مشکل را حل کنند. اطلاعرسانیها و آگاهسازی مردم از یک طرف و وضع جریمه از سمت دیگر، باعث رفع این سوءتفاهمها شد. فرهنگسازی و پرداخت مستمر شهروندان باعث شد تا درآمد حاصله، بهعنوان درآمدهای پایدار در تخصیص هزینههای شهرداریها قابل اتکا باشد.
بیمه شخص ثالث از جمله مدارک ضروری در هنگام معامله خودرو است. این بیمهنامه پوششهای خوبی برای جبران خسارتهای ناشی از تصادفات شخص ثالث دارد. برای اطلاع از مزیتها و پوششهای بیمه شخص ثالث خودرو به اینجا مراجعه کنید.
مالکان خودرو در کل باید برای استفاده از جادههای درون و بیرون شهری عوارض زیر را بپردازند:
عوراضهای شهرداری خودرو تحت عناوین زیر از شهروندان صاحب وسایل نقلیه اخذ میشود:
این عوارض برای مالکین خودرو ساکن در شهرهای آلوده تعیین میشود. این شهروندان تا ده سال پس از تولید خودروشان موظفاند، یکبیستم نرخهای مندرج در جدول ماده 30 قانون مالیات بر ارزش افزوده را بپردازند. این مبلغ با عنوان عوارض سالانه آلایندگی اخذ میگردد. همچنین پس از ده سال، هر سال به میزان 10 درصد به نرخ پایه عوارض آلایندگی مصوب اضافه میشود.
هیات وزیران، طی آییننامه در خرداد ماه 1400 محاسبه عوارض سالیانه و آلایندگی خودرو را به سازمان امور مالیاتی واگذار کردهاست. این مرجع در دی ماه هر سال موظف است، عوارض مذکور را تعیین کرده و به وزارت کشور ابلاغ کند. وزارت کشور موظف است با ایجاد سامانه ملی الکترونیک –سمیع-، اطلاع از جزییات آن را برای مالکان خودرو فراهم کند. در سامانه ملی متمرکز سمیع موارد زیر باید قابل دسترسی باشد:
نکته: سامانه ملی یکپارچه عوارض خودرو سمیع هنوز به طور کامل راهاندازی نشدهاست.
در بند ب ماده 43 قانون عوارض شهرداری خودرو، نحوه محاسبه نرخ سالانه آن مشخص شدهاست. نرخ این عوارض، به عواملی چون: قیمت و مدل خودرو، طول عمر خودرو، سال پرداخت عوارض، شهر و استان محل سکونت بستگی دارد.
برای اطلاعات جامع در خصوص عوارض ماشین، نحوه محاسبه و پرداخت آن به مقاله عوارض خودرو مراجعه نمایید.
نرخ عوارض شهرداری در خودروهای سواری و وانتها به داخلی یا خارجی بودن آن بستگی دارد. این نرخ در خودروهای داخلی بر اساس یک در هزار قیمت فروش کارخانه، تعیین میشود. درحالیکه در خودروهای خارجی، ملاک تعیین عوارض سالانه، یکونیم هزارم مجموع ارزش گمرکی و حقوق ورود به کشور است.
مدل ماشین بر قیمت عوارض سالیانه خودرو موثر است
قیمت خودرو و قطعات یدکی آن روزبهروز در حال افزایش است. مالکان خودرو در این شرایط سعی میکنند علاوهبر رعایت اصول رانندگی ایمن از بیمههای خودرو استفاده کنند. بیمه بدنه یکی از این بیمهها است. این بیمهنامه افزونبر پرداخت هزینههای خودرو، پوششهای خوبی برای جبران خسارتهای جانی و مالی سرنشینان اتومبیل دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این بیمهنامه به مقاله بیمه بدنه مراجعه نمایید.
بیمه دات کام سامانه استعلام و خرید انواع بیمه است. شما میتوانید برای خرید بیمه شخص ثالث و خرید بیمه بدنه خودرو به بخش محصولات سایت بروید. مشخصات خودرو خود را وارد کنید و از شرکتهای معتبر استعلام بگیرید. سپس با خیال راحت برای خرید بیمه مناسب خود اقدام نمایید.
همانطور که میدانید، قیمت خودرو در کشور ما دو نرخی است. پس، ملاک قیمت خودرو در تعیین نرخ عوارض شهرداری، قیمتگذاری سالانه خودرو است که توسط وزارت اقتصاد و اموردارایی انجام میگیرد. قیمتگذاری خودرو به صورت دفترچهای با همین نام، سالانه توسط این نهاد منتشر میشود. موتورسیکلتها و خودروهای دولتی نیز مشمول این قانون هستند.
طبق قانون مذکور، خودروهایی که بیش از ده سال عمر دارند، هر سال 10 تا 100 درصد به مبلغ عوارض آنها افزوده میشود. این قانون تا 10 سال برای خودروها اعمال میشود. در ضمن، خودروهای گازسوز از این قاعده مستثنی هستند.
طبق آییننامه جدید خرداد 1400، شهروندانی که در پایان هر سال نسبت به پرداخت عوارض سالانه خود اقدام کنند؛ از 20 درصد تخفیف برخوردار میشوند.
اجباری بودن پرداخت عوارض شهرداری خودرو در ماده 46 قانون مالیات بر ارزش افزوده، مشخص شدهاست. طبق این ماده، عوارض خودرو باید به حساب شهرداری محل سکونت شهروندان پرداخت شود. طبق تبصره 3 ماده 42 قانون مذکور، عدم پرداخت این عوارض برای صاحبان خودرو، جریمه به همراه دارد. این شهروندان با جریمۀ افزایش دو درصدی مبلغ عوارض شهرداری خودرو به ازای هر ماه تاخیر در پرداخت مواجه میشوند.
شما به دو صورت آنلاین و حضوری میتوانید، برای پرداخت عوارض سالیانه شهرداری خودرو اقدام کنید.
مالکین خودرو در تهران برای استعلام و پرداخت عوارض خود به صورت آنلاین میتوانند به سامانههای زیر مراجعه کنند:
عوارض سالیانه شهرداری ماشین را با سامانه تهران من میتوانید، پرداخت کنید.
برای گرفتن استعلام به صورت آنلاین، معمولا اطلاعات زیر از شما درخواست میشود:
برای پرداخت مبلغ عوارض شهرداری میتوانید به دفاتر پیشخوان دولت و شهرداریها مراجعه کنید.
اگر به مبلغ عوارض تعیین شده برای خودرو خود اعتراض دارید، باید به شهرداری محل سکونت خود مراجعه کنید. همراه داشتن مدارک مالکیت خودرو در مراجعه حضوری الزامی است. مدارک مالکیت خودرو شامل موارد زیر است:
شهرداریهای برای انجام به موقع طرحهای عمرانی در شهر نیاز به درآمد ثابت دارند. بخشی از درآمد ثابت این نهاد از طریق پرداخت مالیات شهروندان تامین میشود. عوارض سالیانه شهرداری خودرو یکی از این مالیاتها است که توسط مالکان خودروها پرداخت میشود. در مقاله به مرور چرایی، نحوه محاسبه، شیوه پرداخت و… آن پرداختیم. اگر پرسش یا ابهامی درباره این موضوع دارید برای ما کامنت بگذارید. کارشناسهای بیمه دات کام در اولین فرصت پاسخگوی شما هستند.