یکی از هزینههایی که مالکین وسایل نقلیه اعم از خودرو، موتورسیکلت، کامیون و … موظف به پرداخت آن هستند، هزینه عوارض است. عوارض خودرو ، یعنی برای تردد از جادهها باید هزینهای پرداخت کنیم. تمام این هزینهها صرف آبادانی و جاده سازی میشود. حال جای این سوال باقیست که این عوارض شامل چه چیزهایی میشود؟ و از چه طریقی میتوان این هزینهها را پرداخت کرد؟ در ادامه با ما باشید تا تمامی جوانب این موضوع را برایتان روشن کنیم.
در بحث خرید و فروش خودرو، یکی از مسائلی که مطرح کردیم، بحث پرداخت عوارض بود. وقتی شما میخواهید خودروی خود را بفروشید و یا آن را از پارکینگ ترخیص کنید، یکی از مدارک، گواهی پرداخت عوارض است؛ چون هزینه عوارض بر عهده مالکین وسایل نقلیه میباشد.
عوارض وسایل نقلیه به سه دسته کلی تقسیم میشوند که به شرح زیر است:
در ادامه هر یک از این سه دسته و نیز نحوه پرداخت هر یک را به صورت مفصل توضیح میدهیم.
شهرداری هر ساله برای آبادانی و بهسازی خیابانها، معابر و سیستم حمل و نقل هزینههای کلانی صرف میکند. از سال 96 این قانون مصوب شد که مالکین وسایل نقلیه هزینهای را به صورت سالیانه بابت تردد در خیابانها به شهرداری بپردازند تا شهرداری بتواند هزینه مربوط به نوسازی و بهسازی معابر، خیابانها و بهبود سیسستم حمل و نقل شهری و … را از محل این درآمد جبران کند.
شما به عنوان مالک خودرو یا هر وسیله نقلیه دیگری موظف هستید در ازای استفاده از خدمات شهرداری و تردد در خیابانها، مبلغی را به صورت سالیانه به شهرداری پرداخت کنید و شهرداری با استفاده از این منبع مالی، به نوسازی و آبادانی شهر بپردازد. پرداخت این عوارض به بهبود آبادانی شهرها کمک میکند. عوارض سالیانه شهرداری از عوارض خودرو است که حتما باید پرداخت شود.
عوارض سالیانه خودرو
محاسبه عوارض شهرداری خودرو بر اساس ارزش آن و شهر محل سکونت میتواند متفاوت باشد. علاوه بر اینها سالانه نیز این مبلغ ممکن است تغییر کند، به همین دلیل در ابتدای هر سال از طریق مجلس شورای اسلامی این مبلغ مصوب شده و در نهایت توسط وزارت دارایی به شهرداریها اعلام میشود. بر اساس ماده ۴۲ از فصل نهم قانون ماليات بر ارزش افزوده، مبنای محاسبه این مقدار ارزش وسیله نقلیه میباشد.
این مبلغ تا سال ۹۸ معادل ۰.۰۰۱ ارزش خودرو، چه داخلی و چه خارجی بود (برای خودروی خارجی ارزش خودرو معادل ارزش گمرکی به علاوه حق ورودی به کشور میباشد). اما بعداز سال ۹۸ نحوهی محاسبه عوارض خودرو تغییر کرد. در نتیجهی تصمیم جدید، میزان عوارض خودرو به ۰.۰۱۵ ارزش آن افزایش پیدا کرد؛ یعنی اگر ارزش خودرویی ۱۰۰ میلیون تومان است، مبلغ پرداخت عوارض شهرداری خودرو برابر ۱۵۰ هزار تومان خواهد بود.
برای پرداخت عوارض خودرو باید نکاتی را بدانیم که دانستن آنها موجب تسهیل در پرداخت عوارض میشود. این نکات به شرح زیر است:
برای پرداخت عوارض شهرداری راههای مختلفی وجود دارد که در زیر به شرح هر کدام میپردازیم:
شما میتوانید از طریق سامانه پرداخت عوارض شهرداری مربوط به شهر محل سکونت خود این عوارض را پرداخت کنید. مثلاً برای شهر تهران از طریق سایت cartax.tehran.ir میتوانید اقدام به پرداخت عوارض شهرداری کنید. دقت داشته باشید که برای استعلام و پرداخت عوارض شهرداری باید شماره شناسه یا VIN خودرو را وارد کنید.
احتمالا میدانید که شماره VIN خودرو روی برگه سبز خودرو و کارت ماشین درج شده است. این شناسه 17 کاراکتری است و ابتدای آن IR نوشته شده است. شماره شناسه با بارکدی که روی کارت خودرو است متفاوت میباشد.
نکته: در مراجعه حضوری باید برگه سبز خودرو، کارت ملی و اسناد پرداختیهای گذشته را همراه داشته باشید.
این عوارض، هزینهای است که شما بابت عبور از آزادراههای مختلف کشور پرداخت میکنید. مبلغ این عوارض برای خودروهای سبک، سنگین و موتورسیکلت متفاوت است. همچنین هزینه عوارض برای استانهای مختلف نیز تفاوت دارد.
پرداخت عوارض آزادراهی به صورت غیرحضوری و از طرق مختلف صورت میگیرد که به شرح زیر است:
هزینه عوارض آزادراهها چقدر است؟
برای تعیین میزان عوارض آزادراه، فاکتورهای زیادی مثل امکانات رفاهی جاده، هزینه تعمیرات و نگهداری، نوع جاده و… بررسی میشود. این هزینه برای سالم سازی مسیر به کار گرفته میشود و اگر دریافت نشود، احتمالاً بعد از مدتی امکان استفاده از آن جاده وجود نخواهد داشت. در صورتی که تمایل دارید از نرخ عوارض آزادراهی مطلع شوید، پیشنهاد میکنیم به مقاله مربوطه مراجعه کنید.
عوارض خودرو و انواع آن
این عوارض برای شهرهایی با حجم ترافیک بالا مانند تهران، اصفهان و کرج است. شما برای ورود به مکانهای پر تردد که محدوده طرح ترافیک هستند و توسط شهرداری مشخص شدهاند باید هزینهای به عنوان مجوز ورود پرداخت نمایید. برای ورود در ساعتهای پرترافیک و مشخص شده در محدودههای طرح ترافیک یا مناطق پرتردد این مبلغ پرداخت میشود. این طرح برای کنترل ترافیک و آلودگی هوا تعیین شده است. بهتر است طرح ترافیک را از قبل رزرو کنید تا مشمول جریمه نشوید.
برای آگاهی بیشتر با طرح آلودگی هوا میتوانید به اینجا مراجعه نمایید.
پرداخت هزینه عوارض طرح ترافیک هم مانند عوارض آزادراهی، به صورت غیرحضوری است. تهرانیهای عزیز از طریق سامانه تهران من میتوانند ثبت نام کرده وعلاوه بر پرداخت عوارض شهرداری و خلافیهای خودروی خود، عوارض طرح ترافیک را نیز استعلام کرده و پرداخت نمایند. بدهی مربوط به این عوارض از طریق پیامک به شهروندان گرامی اطلاع داده میشود. برای چگونگی پرداخت به صورت الکترونیکی، این مقاله را مطالعه کنید.
اگر چه گاهی برخی از قوانین موجب صرف هزینه یا اتلاف وقت میشود، اما اگر بدانیم اجرای این قوانین در نهایت موجب آسایش و آسودگی خاطر ما میشود هرگز از آنها سرپیچی نمیکنیم. پرداخت عوارض خودرو هم یکی از همین قوانین است که اگر به آن خوب فکر کنیم، متوجه میشویم این هزینه در نهایت باعث راحتی و سلامت تردد ما در جاده میشود.
سلام من چند بار به زنجان رفتم، از عوارضی هم گذشتم اما هیچی برام ثبت نشده چه کار کنم؟
سلام دوست عزیز، شما باید از طریق اپلیکیشن یا سایت پرداختی را انجام دهید. احتمالا در به روزرسانی مشکل وجود دارد. در غیراین صورت با سازمان مربوطه تماس بگیرید.
سلام . خودرو ۱۱ سال عوارض شهرداری نداده الان بنابر مبلغ ۰.۰۱۵ اعلام شده بایستی قیمت خودرو ضرب در ۰.۰۱۵ بشه ؟ بعد رقم بدست امده ضرب در ۱۱ سال بشه یانه ؟
سلام دوست عزیز، با توجه به توضیحات مقاله خودتان میتوانید حساب کنید. ما خیلی از اطلاعات مربوط به شما را نداریم.