همانطور که در مقالههای پیشین اشاره کردیم، وقتی که تصادفی اتفاق میافتد و خودرو یا افراد در آن حادثه آسیب میبینند، جبران خسارت افراد ثالث آسیبدیده بر عهده بیمه شخص ثالث راننده مقصر است؛ اما گاهی پیش میآید که مثلاً راننده مقصر شناسایی نمیشود. در این شرایط صندوق تامین خسارت های بدنی به کمک افراد زیاندیده میآید؛ اما آیا میدانید صندوق تامین خسارت های بدنی چیست و چگونه خسارت شما را جبران میکند؟ در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا این موضوع را به کلی برای شما روشن کنیم.
صندوق تأمین خسارت های بدنی، نهاد بیمهای عمومی، غیر دولتی و مستقل است که برای حمایت از کسانی که در حوادث رانندگی دچار زیان شدهاند و امکان دریافت خسارت از مقصر یا شرکت بیمه را ندارند، ایجاد شده است. بر اساس ماده 10 قانون بیمه اجباری شخص ثالث، در صورتی که بنا به یکی از دلایل زیر افراد زیاندیده در حادثه رانندگی نتوانند از مقصر خسارت دریافت کنند، صندوق تامین خسارت های بدنی این خسارت را جبران خواهد کرد:
نکته: همانطور که از نام این صندوق مشخص است، این نهاد وظیفه تأمین خسارات جانی و بدنی ناشی از حادثه رانندگی را بر عهده دارد؛ نه خسارتهای مالی.
خوب است بدانید که مدیر صندوق از طرف رئیس کل بیمه مرکزی ایران پیشنهاد میشود و پس از تصویب مجمع عمومی و با حکم رئیس مجمع این شخص به سمت مدیریت منصوب میشود. مجمع عمومی حداقل یکبار در سال برگزار میشود که در آن وزرای امور اقتصادی و دارایی، بازرگانی، کار و امور اجتماعی و دادگستری و نیز رئیس کل بیمه مرکزی ایران حضور دارند. در این مجمع، بودجه، ترازنامه و خط مشی صندوق مشخص میشود.
*آدرس صندوق تامین خسارات بدنی: تهران، خیابان شهید احمد قصیر، کوچه شهید مقدس، پلاک 11
در ابتدا اداره صندوق تامین خسارات بدنی به عهده شرکت بیمه ایران بود. سپس بر اساس بند 6 ماده 5 قانون تاسیس بیمه و بیمهگری که در سال 1350 تصویب شد، اداره صندوق تامین خسارات بدنی به بیمه مرکزی واگذار شد. در ادامه به دلیل تصویب قانون بیمه اجباری مسولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث و با هدف گسترش حمایت از آسیب دیدگان حوادث رانندگی، این قانون مورد بازنگری قرار گرفت. سرانجام در سال 1390 بر اساس بند 94 قانون بودجه، صندوق تامین خسارات بدنی به عنوان نهاد عمومی غیردولتی و مستقل معرفی شد.
صندوق خسارات بدنی به عنوان یک راهکار خوب و قانونی برای تمامی اشخاصی که قادر به تامین خسارات وارد شده در حوادث رانندگی نیستند، تشکیل شده است. از آنجایی که داشتن بیمهنامه برای همه دارندگان وسیله نقلیه موتوری الزامی و در برخی موارد مانند بیمه شخص ثالث اجباری است، هر وسیله نقلیهای که فاقد این بیمهنامه باشد جریمه میشود. اهداف اصلی صندوق تامین خسارات بدنی به شرح زیر است:
در حوادث رانندگی، موارد زیر توسط صندوق تامین خسارتهای بدنی جبران میشود:
با اینکه صندوق خسارتهای بدنی برای مواقعی است که شرکتهای بیمه مسئولیت صدمات وارد شده را پرداخت نمیکنند اما تمام این هزینهها توسط این منبع مالی جبران نمیشوند. در ادامه به مواردی که صندوق بیمه خسارت های بدنی مسئولیت آنها را بر عهده نمیگیرد اشاره میکنیم:
بر اساس ماده 24 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شـده به شخص ثالث در حوادث رانندگی، منابع مالی این صندوق به شرح زیر اعلام شد:
مطالعه مطلب بیمه شخص ثالث چیست؟ و جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث موجب میشود منابع درآمد این صندوق برای شما روشنتر شود.
برای دریافت خسارت از صندوق تأمین خسارت های بدنی از دو طریق میتوان اقدام کرد:
طبق مادهی 30 قانون بیمه اجباری، کسانی که در حادثه رانندگی دچار زیان شدهاند، میتوانند برای پیگیری پرونده در صندوق تامین خسارت های بدنی یا شرکت بیمه، به همراه مدارک مورد نیاز، به این مراکز مراجعه کرده و خواهان جبران خسارت خود شوند. بر اساس مادهی 31 همین قانون نیز، زمان پرداخت دیه توسط صندوق خسارت های بدنی و شرکت بیمهگر، بر حسب مورد باید حداکثر تا 15 روز بعد از دریافت مدارک، خسارت را پرداخت کنند.
افراد باید به شعبهای مراجعه کنند که حادثه در آن محل اتفاق افتاده یا رسیدگی به پرونده در آن محل انجام شده باشد. پس از تشکیل پرونده و ارائه کردن مدارک مورد نیاز به شعبه، بررسیهای لازم توسط شعبه انجام شده و پرونده به شعبه اصلی در تهران ارسال میشود. شعبه اصلی پرونده را بررسی کرده و در صورتی که مورد پذیرش باشد، دیه را تا سقف مجاز به شخص مقصر پرداخت میکند. این شخص نیز وثیقه معتبری برای دریافت مبلغ مذکور باید ارائه دهد. فقط افرادی میتوانند برای خسارتهای بدنی به این شعب و به صندوق مراجعه کنند که در بند 10 قانون بیمه اجباری شخص ثالث ذکر شده است.
در صورتی که مقصر، در حوادثی که مشمول این ماده قانونی است، شناسایی نشده باشد یا مکان او از نظر دادگاه معلوم نباشد، دیات بدون وثیقه و مضامین لازم، در وجه زیاندیدگان پرداخت خواهد شد. در صورتی که شخص ثالثی حاضر در حادثه رانندگی فوت کند، وراث او میتوانند برای مطالبهی دیه به صندوق مراجعه کنند.
ممکن است در تصادفات، آسیبهای جانی که به افراد وارد میشود بیشتر از سقف تعهدات بیمه شخص ثالث باشد. مثلاً برای خودروهای سواری معمولی، جمعاً 4 نفر میتوانند از خدمات بیمه ثالث ماشین استفاده کنند. اگر تعداد نفرات بیشتری در اتومبیل باشند و آسیب ببیند، مسئولیت آن بر عهده راننده است. سقف تعهدات در صندوق تامین خسارتهای بدنی نیز به مانند قانون بیمه ثالث شرکتهای بیمه، از همین قانون پیروی میکند.
مبلغ پرداختی از سوی صندوق خسارت بدنی به مسبب حادثه، بلاعزل نیست و به صورت وام بدون بهره است که اقساط آن تا سقف بیست سال باید پرداخت شود. در صورتی که راننده مقصر دریافتکننده این تسهیلات، در پرداخت اقساط وام در موعد مقرر کم کاری کند، صندوق دیه علیه وی به دادگاه ارائه میکند.
کسانی که شامل بند 10 قانون بیمه شخص ثالث میشوند، میتوانند با ارائه مدارک زیر اعلام خسارت کنند تا پرونده برایشان تشکیل شود. پس از بررسیهای لازم، خسارت آنها پرداخت خواهد شد. مدارک لازم برای صندوق تامین خسارتهای بدنی شامل موارد زیر است:
همانطور که در بالا ذکر شد، وقتی که حادثهای در رانندگی اتفاق میافتد، بیمه شخص ثالث مقصر حادثه، جبران خسارات ناشی از حادثه را بر عهده میگیرد. در صورتی که بنا به دلایلی که در بالا ذکر شد، جبران خسارت زیاندیده انجام نشود، صندوق تامین خسارت های بدنی این هزینه را طبق شرایط، بر عهده میگیرد. با توجه به هزینههای بالای ناشی از حادثه، بیمه شخص ثالث به صورت بیمهای اجباری برای دارندگان وسایل نقلیه در آمده است.
برای استعلام بیمه شخص ثالث راههای گوناگونی وجود دارد. یکی از راحتترین و معتبرترین راهها، خرید بیمه از سامانه بیمهای آنلاین بیمه دات کام است. این سامانه علاوه بر پوشش انواع بیمهها، امکان استعلام قیمت بیمه، مقایسه شرکتهای بیمهای مختلف و حتی خرید بیمه را هم به شما میدهد.
برای بسیاری افراد اسن سوال مطرح اغست که آیا صندوق خسارات بدنی به عنوان متهم پروندههای مطالبهی دیه شناخته میشود؟ در این خصوص باید بگوییم که اکثر مواقع از این صندوق به عنوان متهم یاد میکنند؛ این موضوع در حالی است که صندوق مرتکب جرمی نشده است. به عبارت سادهتر صندوق برخی مواقع بر اساس قانون متعهد به پرداخت خسارات بدنی در حوادث رانندگی است.
در بند ب ماده 4 قانون بیمه اجباری به این موضوع اشاره شده است. بر اساس ماده قانونی یاد شده “درصورتی که وسیلهی نقلیه فاقد بیمهنامهی موضوع این قانون یا مشمول یکی از موارد مندرج در مادهی ۲۱ این قانون باشد، خسارات بدنی واردشده توسط صندوق با رعایت مادهی ۲۵ این قانون جبران میشود. درصورت نیاز به طرح دعوا در این خصوص، زیاندیده یا قائممقام وی دعوی را علیه رانندهی مسبب حادثه و صندوق طرح میکنند”.
اگر شما با یکی از مسائل مربوط به تعهدات صندوق تامین خسارت های بدنی مواجه شدید، میتوانید خسارت خود را از طریق این سازمان دریافت کنید. شما میتوانید فعالیتهای لازم را از طریق سایت صندوق تامین خسارتهای بدنی انجام دهید. از طریق این سامانه میتوان فعالیتهای زیادی نظیر پیگیری پرونده، دریافت حواله خسارت، دریافت کارت اقساط، پرداخت آنلاین اقساط و… را انجام دهید. برای دسترسی به این امکانات، پس از ورود به سایت، از قسمت منوی بالای صفحه، بر روی گزینه «میز خدمات» کلیک کنید.
تصادفات و حوادث رانندگی روزانه افراد زیادی را دچار خسارات مالی و جانی میکنند؛ به همین دلیل داشتن بیمه ضرورتی غیر قابل انکار است. در صورتی که در حادثهای مقصر شناسایی نشده باشد و یا جبران هزینه بنا به دلایل مختلف امکانپذیر نباشد، صندوق تامین خسارت های بدنی در کنار زیاندیدگان خواهد بود و از حقوق آنها دفاع خواهد کرد.
علیرضا
با عرض سلام
بنده یک تصادفی داشتم که باید خسارتی رو به طور اقساط به خسارت دیده پرداخت میکردم چند مدت بعد اون اتفاق تصادفی داشتم که خسارت دیده به حساب اومدم .به صندوق مراجعه کردم،به من گفتن مبلغی که باید پرداخت میکردید رو از مبلغی که تو این اتفاق طلبکار شدید رو کم کردیم بقیشو براتون واریز کردیم .به این صورت که حدود۸۰ میلیون باید به من واریز میکردن ولی ۳۰ میلیون واریز کردن ۵۰ تومن برای بدهی من به صندوق کم کردن ولی حالا بعد چند سری مراجعه به صندوق باز هم تماس میگیرن که شما ۵۰ میلیون بدهی دارید .اینو میشه پاسخ بدید ممنونم
نویسنده بیمه
سلام دوست عزیز
اگر مدارک و مستنداتی برای اثبات این موضوع دارید به صندوق خسارات بدنی ارائه دهید. باید این موضوع را پیگیری کنید.
امیر
سلام من میتونم بصورت قسطی بهذصندوق بیمه خسارت بدم؟؟
نویسنده بیمه
سلام دوست عزیز
باید درخواست خود را با صندوق خسارات بدنی در میان بگذارید در صورتی که شرایط چنین موردی باشد به شما اطلاع خواهند داد.
امیر
سلام من باخودروی خودم یک ماه پیش تصادف کردم ولی گواهی نامه ندارم .طرف مقابل بچه هست پاش شکسته و مقداری از پوست دستش خراشیده شده
از من شکایت کردن
بیمه ماشین دارم .میتونم ازش استفاده کنم ؟ به چه صورت میشه این کارو انجام داد ؟
نویسنده بیمه
سلام دوست عزیز
بله می توانید از بیمه خودرو استفاده کنید منتها بیمه بعد از پرداخت تمام هزینه را از شما پس خواهد گرفت. بر اساس قوانین بیمهای شرکتهای بیمه مسئولیتی در برابر جبران خسارات رانندگان مقصر بدون گواهینامه ندارند.
مهدی
سلام من دو سال پیش با موتور به عابر پیاده زدم حالا دیه اومده میتونم از بیمه استفاده کنم موتورم بیمه نیست اگه بشه شرایط اقساط چطوریه ؟
نویسنده بیمه
سلام دوست عزیز
چون شما در زمان تصادف بیمه نداشته اید، نمی توانید برای پرداخت خسارت از بیمه استفاده کنید.
ناظری
سلام. یک نفر موتور سوار زیر ۱۸ سال با یه موتور سوار دیگر تصادف کرده که هم این یک نفر هم دو نفر از موتور سوار روبرویی وفات کردند. الان صندوق دیه اون دونفر رو داده و برای ولی نفر مقصر که فوت کرده و بیمه و گواهینامه نداشته تماس گرفته تا دیه اون دو نفر رو که صندوق داده باید بازگرداند.
اگه ولی دم مقصر دیه رو به صندوق بازگشت نده چه اتفاقی می افته ؟
نویسنده بیمه
سلام. دوست عزیز اگر مقصر تصادف هستند باید دیه را پرداخت کنند. اگر صندوق مبلغ دیه را درخواست کرده باشد راننده مقصر موظف به پرداخت دیه است.
مظفری
سلام چطور باید از شماره حساب برای واریز اقساط بیمه مطلع شد البته شماره پرونده ندارم و همچنین حضورا هم امکان آمدن به دفتر ندارم
نویسنده بیمه
سلام دوست عزیز
منظور شما پرداخت چه نوع اقساط است برای اقساط باید بروید فیش واریزی دریافت کنید.
سید
سلام وخسته نباشید بنده پارسال آذرماه۱۴۰۱ باموتور خودم زمین خوردم ونه کسی بامن بود ونمیدانم اصلا چه اتفاقی برای من افتادش وخونریزی مغزی کردم خداخواست زنده ماندم. متاسفانه کلاسهای آئین نامه وشهری راگذرانده بودم فقط امتحان گواهینامه من مانده بود آیا ازاین صندوق میتوانم استفاده کنم ممنون میشم راهنمایی کنید.
نویسنده بیمه
سلام. در صورت داشتن بیمه در زمان تصادف می توانید درخواست دهید.
رضائی
سلام. یکماه پیش پسر۱۲ساله ام با دوچرخه روی خط عابرپیاده ایستاده بود و خودرو۲۰۶ باسرعت به او برخورد کرد.صاحب خودرو بااعمال نفوذ،کروکی رابنفع خود برگرداند.کروکی بدون حضورماکشیده شد و پسرم با صدمات زیاد بدنی،مقصر شناخته شد.به کروکی اعتراض کرده وهیئت ۳نفره کارشناسی بهمان کروکی استنادکرده و دوباره پسرم مقصر شناخته شد.آیامیتوانم از صندوق،دیه دریافت کنم؟
نویسنده بیمه
سلام. اگر رای بر مقصر بودن پسرتان داده اند خیر نمی توانید.
ابراهیم
سلام پسرم پارسال تصادف کرد.ودیه اش برج ۱۰واریزکردن .وبعدفهمیدیم خیلی ازمواردذکرنشده خلاصه رفتیم پزشک قانونی ومواردذکرکردودادگاه یه حکم دیگه داد.مبلغش بایدحدودا۱۴۰میلیون باشه نزدیک ۱۶درصدش جامونده .الان سه روزپیش ازیه حواله پایاپای بانک ملت ۳۰میلیون به حسابم واریزشده .
ایابقیه واریزمیشن یابایدمراجعه کنیم به بیمه ایران ..مبلغ واریزی برج ۱۰پارسال ۴۴۵هزارتومن بوده .
لطفاراهنمای بفرمایید.
نویسنده بیمه
سلام دوست عزیز.
باید حضوری مراجعه کنید و مجددا پیگیری فرمائید.
محمد
سلام،من با ماشین خودم ک بیمه اش تموم شده بود تصادف کردم و به ماشین دیگری زدم و مقصر بودم،ایا میتونم برای خسارت ماشین مقابل از صندوق کمک بگیرم؟
نویسنده بیمه
سلام. باید درخواست خود را به صندوق ارائه دهید.
مجتبی
سلام من تصادف کردم مقصر موتور بود بیمه نداشت.الان پزشک قانونی لگن معیوب جوش خورده ساق پا معیوب جوش خورده وزانو و شانه ام خوب شده ۱۸درصد آرشی زده دیه من چقدر میشه.ممنون
نویسنده بیمه
سلام. در چنین مواردی قاضی دادگاه دیه را تعیین می کند.
سلمان سلیمانیان
سلام
من با موتور با یه موتور دیگه تصادف کردم و طرف مقابل که یک موتوری با سه سر نشین بود فرار کرده سرنشینان نوجوان زیر سن قانونی بودن بعد از برخورد از محل فرار کردن و پیدا نشدن. در صورتی که من اگر مقصر باشم و هیچ صدمه ای به طرف مقابل نرسیده ولی من آسیب های خیلی شدید زیادی دیدم آیا به من. بیمه صندوق تامین خسارت بده تعلق می گیرد ؟؟؟؟؟؟؟
نه موتور بیمه بوده نه خودم
نویسنده بیمه
سلام. باید افسر راهنمایی و رانندگی گزارش تصادف را تهیه نماید. در صورت نداشتن بیمه و نبودن طرف دیگر تصادف خیر.
محمد علی کاشفی
سلام سال ۱۴۰۰ هنگام نعویض شیفت در ۴دانگه تهران یک پراید به من که عابر بودم خلاف حرکت کرد وبه من زد و لگن و بازو من پلاتین خورد و تا سال۴۰۱ مجبور به استراحت و فیزیوتراپی و عملهای مختلف شدم سال ۴۰۱ تصمیم گرفتم از طریق شکایت از عامل فراری پلاک مخدوش که شناسایی نشد با پرونده های جراحی به پزشکی قانونی معرفی کردند و سوال من این است پرونده من در شورای حل اختلاف به خاتمه انجامید ایا صندوق میتواند من را به دادگاه مراجعه دهد و پرونده من چند سال طول بکشد و سوال دوم اینکه در پزشکی قانونی امده سایر صدمات دیه مقدر دارند یعنی چه؟ ممنون
نویسنده بیمه
سلام دوست عزیز. بهتر است اعتراض کنید و پرونده را به جریان بیندازید. البته بهتر است در این رابطه با مستندات و مدارک موجود از یک وکیل کمک بگیرید.
علیرضا
سلام من با موتور یکی از دوستان تصادف کرده و به جدول زده و خسارت جسمی زیادی دیدم ولی نه موتور بیمه داشته نه من گواهینامه ایا کمکی بیمه ای چیزی تعلق میگیره بهم؟
کارشناس بیمه
کاربر گرامی، صندوق تأمین خسارتهای بدنی فقط خساراتی که به اشخاص ثالث وارد میشود را جبران میکند. متأسفانه شما شرایط دریافت خسارت از این صندوق را ندارید.
اسد
سلام
من تصادف کردم با برادرم داخل خوردویی که کارت سند وپلاک وبیمه نامه اش بنام منه بودیم ولی گواهینامه ندارم وسرطان خون دارم وچندین ساله که درگیرم وهنگام تصادف داداشم که گواهینامه داره رانندگی میکرد ومنهم سرنشین بودم که بایک موتورسیکیت برخورد کرده وماشین ما مقصر شناخته شد ولی بنده را که گواهینامه رانندگی ندارم و۴۶ سالمه را به عنوان راننده در کروکی ذکر کرده ان آیا بیمه شخص ثالث ماشین خسارت طرف را پرداخت میکنه یا صندوق تامین
وآیا صندوق پرداخت کنه باید اونو پس بدم اگر نداشته باشم چی؟ آیا بیمه ثالث اجباری ماشین بکار نمیاد؟
نویسنده بیمه
سلام. در صورتی که افسر تایید کند راننده گواهینامه داشته است، بله.
بله در صورتی که صندوق خسارات را پرداخت کند شما باید خسارت پرداخت شده را به صورت اقساطی یا نقدی به صندوق برگردانید. بله بیمه شخص ثالث برای همه دارندگان وسیله نقلیه اجباری است.
مصطفی
سلام حکم کسی که از عمد کس دیگری را با ماشین زیر میگیرد
وبعد فرار میکند چیست البته شما ه پلاک ماشین توسط مردم برداشته شده
لطفا جواب بدین ممنون
نویسنده بیمه
سلام. باید شکایت کنید در این موارد نمیتوانیم نظری بدهیم.حکم دادگاه تعیین کننده است.
مصطفی
سلام شخصی با ماشین خود در خیابان جلو ماشین دیگری رامیگیرد و اورا از ماشین پیاده کرده و با او درگیر میشود وشخص دوم که جلو ماشین راگرفته بود سوار ماشین میشود و شخص اول را باماشین زیر میکند که منجرب شکستگی پا از چند ناحیه میشود و مردم پلاک ماشین وی را برداشتند
حکم این عمل چیست لطفا پاسخ بدین
.
نویسنده بیمه
سلام دوست عزیز. این موضوع کاملا به رای دادگاه بستگی دارد اما مشخص است که آن افراد مجازات میشوند.
مصطفی
سلام من سال ۸۰ با ماشین ارتش نفر از پشت ماشینم افتاده که ۳تا مهره گردنش شکسته بعد گذاشت ۲۲ سال از من شکایت کرده و ۲۵ درصد براش دیه بریدن ارتشم میگه ماشین ما بیمه ندارم ایا صندوق به من کمک میکنه من دیه ایشونو بدم
نویسنده بیمه
سلام. بهتر است حضوری به صندوق مراجعه نمایید تا در این مورد خاص شما را راهنمایی کنند.
سینا
بابت تصادف موتور با نفر پیاده صندوق تامین دیه را کامل پرداخت کرده است آیا من باید به صندوق مراجعه کنم؟؟
اگرا مراجعه نکنم چه اتفاقی خواهد افتاد؟؟؟
نویسنده بیمه
سلام. بهتر است مراجعه نمایید و موضوع را پیگیری کنید.
مهدویان
راکب موتور سیکلت بدون بیمه نامه ثالث بر اثر بی احتیاطی تصادف و فوت شده است آیا دیه به راکب تعلق میگیرد؟
نویسنده بیمه
سلام. بله دیه به ایشان تعلق میگیرد مگر اینکه مقصر باشند که بستگی به رای قضایی دارد.
سهیم رئیسی
با سلام و احترام؛
به استحضار می رساند موارد اعلامی (تعهدات) صندوق طبق ماده 10 قانون اصلاح بیمه مصوب سال 1387 می باشند اما در قانون جدید شخص ثالث مصوب سال 1395 ، تعهدات صندوق طی ماده 21 اعلام شده است.
با سپاس فراوان
ایران
من به یه ماشینی ازعقب زدم ولی اون راننده که من بهش زدم از صحنه متواری شد ولی من پلاک اون ماشین رو دارم آیا اگه پیدایش کنم چون اون فرار کرده مقصر میشه ومن میتونم ازبیمه ماشینش استفاده کنم یا من چون ازعقب زدم بهش مقصرم ضمنا ماشین من یه نفر جراحت هم از صحنه دیده
نویسنده بیمه
سلام دوست عزیز. در هر صورت شما مقصر هستید.