بر اساس آمارهایی که معاونت انتظامی سازمان نظام پزشکی منتشر کرده است، ایران نسبت به بقیه کشورها، کمترین میزان شکایت از پزشک را به خود ثبت کرده است (0.1 درصد اقدامات درمانی)؛ اما سالانه حدود 5 هزار شکایت در دادسرای انتظامی نظام پزشکی ثبت میشود که این میزان نسبت به سالهای گذشته حدود 10 درصد افزایش داشته است.
اگر گذرتان به چنین مراکزی خورده باشد، خودتان متوجه افزایش آمار خواهید شد. مراحل شکایت از پزشک و چگونگی انجام آن مسئلهای است که در اینجا اهمیت بیشتری دارد. اینکه اگر پزشکی به دلایلی اشتباهی کرد و باعث آسیب بیشتر به بیمار شد، در بین این همه مراجعه و شلوغی چگونه باید از او شکایت کرد؟ در این مطلب قصد داریم که مراحل شکایت از پزشکان را برای شما بنویسیم.
اول از همه باید به این پرسش پاسخ داد که شما چه زمانی امکان شکایت از پزشک خود را دارید. در همین ابتدا بیان کنیم که همیشه حق با بیمار نیست؛ زیرا با روند شکایت آشنا نیست و در مورد اینکه آیا اصلاً شکایت او درست بوده است یا خیر، اطلاعاتی ندارد.
بر اساس قانون مجازات اسلامی تصویب شده در سال 1392 و قانون نظام پزشکی و آیین نامه مربوط، اگر پزشکی قصور و عملی خلاف تعهد پزشکی خود انجام دهد و موجب وارد شدن آسیب به بیمار شود، در این صورت بیمار میتواند از پزشک خود بابت درمان نامناسب و آسیبهای به وجود آمده بعد از آن شکایت کند.
در حالت کلی، بر اثر بروز موارد زیر میتوان از پزشک شکایت کرد:
در صورتی که برای شما قصور پزشکی یا تخلفات آن محرز شود، میتوانید از پزشک در هر تخصصی شکایت کنید.
در صورت بروز قصور پزشکی امکان شکایت برای بیمار وجود دارد
یک پزشک زمانی در دادگاه مجرم شناخته شده و حکم دریافت میکند که قصوری را مرتکب یا تخلفی را انجام داده باشد. حال قصور و تخلف پزشکی چیست؟ قصور پزشکی زمانی روی میدهد که پزشک به تعهدات خود عمل نکرده و به آنچه باید برای درمان در نظر میگرفت، دقت کافی نداشته است. این قصور میتواند به صورت سهوی یا عمدی باشد؛ اما به هر حال، پزشک از شرایط اطلاع داشته و نباید کوتاهی میکرده است.
البته باز دقت داشته باشید که در قصور، پزشک با علم عملی را انجام داده است؛ اما وقتی که خود هیچ تقصیری نداشته باشد، مقصر شناخته نمیشود. برای مثال، اگر پزشکی در راه بیمارستان تصادفی کند که خود زیان دیده است یا اتفاقی ناخواسته در طول مسیر برای او پیش بیاید، در این حالت مقصر شناخته نمیشود.
تخلف پزشکی را هم میتوان همان قصور دانست؛ اما یک تفاوت کوچکی با هم دارند. در صورتی که پزشک از قصد جرمی را مرتکب شود، در این حالت تخلف انجام داده است. پیش آمدهای بعد از تخلف پزشکی با توجه به اینکه با ارادهی خود پزشک بوده، بسیار سنگینتر است.
عمل بدون انجام کار خاصی در بیمارستان، دریافت مبلغ خارج از ضوابط تعیین شده، هدایت بیمار به مراکز عکسبرداری شخصی، درمان بیماری بدون نداشتن تخصص کافی در آن زمینه، جذب بیمار از طریق آگهیهای فریبنده و افشا نمودن اسرار بیمار از جمله تخلفاتی هستند که در صورت اثبات، عواقب جبران ناپذیری را برای پزشک به همراه خواهد داشت.
به این نکته توجه داشته باشید که اگر پزشک باعث ایجاد آسیب جانی به بدن بیمار شود، باید دیه آن را پرداخت کند. مگر اینکه تمامی فعالیتهای درمانی او مطابق با موازین پزشکی بوده یا به دلیل خطرناک بودن، از او یا همراهانش امضایی در خصوص برائت گرفته شده باشد. هرچند این امضا همیشه مدرک بر بیگناهی پزشک نخواهد بود.
همچنین اگر بیمار بعد از درمان اقدامی خلاف دستورات پزشکی انجام دهد و این مسئله باعث وخیمتر شدن حال بیمار و مرگش شود، در این صورت تقصیری بر گردن پزشک نخواهد بود. مسئله دیگر اینکه اگر پرستار خلاف دستورات پزشک کاری را انجام دهد یا دلیل بدتر شدن حال بیمار، قصور پرستار بوده باشد، در این حالت پرستار و دیگر کادرهای درمانی مرکز یا بیمارستان مقصر هستند و قصوری برای پزشک نخواهد بود.
بحث شکایت در همه جا یک معنا بیشتر ندارد. شکایت از پزشک هم به معنای طرح دعوا از پزشک به دلیل قصور یا تخلفی است که او در قبل، حین یا بعد از درمان انجام داده است.
در این قسمت مقاله لازم است قبل از هر چیز در مورد مدارک لازم جهت شکایت از پزشک صحبت کنیم و به سوالاتی مانند مدارک لازم برای شکایت از پزشک شامل چه مواردی است؟ بیمار برای طرح شکایت از پزشک به چه مدارکی نیاز دارد؟ اگر بیمار برای شکایت کیفری از پزشک مدرکی نداشته باشد باید، چه کار کند؟
مدارک لازم برای شکایت از پزشک، شامل کلیه مدارک موجود اعم از پرونده پزشکی بیمار و نسخه دارویی پزشک است. اگر عمل جراحی درمانی در بیمارستان و یا کلینیک انجام شـده است، باید تمام مدارکی که در دست دارید را ضمیمه شکوائیه کنید. برای مثال در عملهای زیبایی کلیه عکسها و آزمایشات قبل از عمل و بعد از عمل خود را نیز باید به عنوان مدارک لازم برای طرح شکایت علیه پزشک خود ضمیمه شکوائیه و پرونده کنید. همچنین کلیه عکسهای رادیولوژی، ام آر آی و هرگونه اسکن و آزمایشی که انجام دادهاید را در پرونده درج نمایید.
شکایت از پزشک بدون داشتن مدرک از مواردی است که برای افراد زیادی چالش برانگیز است. سوالات زیادی مانند اگر بیماری که آسیب دیده و میخواهد از پزشک خود شکایت نماید، هیچ گونه مدرکی در دست نداشته باشد باید چه کار کند؟ آیا امکان طرح شکایت از پزشک بدون مدرک نیز وجود دارد؟ معمولا از طرف بیماران شاکی مطرح میشود. در پاسخ باید بگوییم که طرح دعوا علیه پزشک در چنین شرایطی هم ممکن است.
درست است که مدارک لازم برای شکایت از پزشک اگر در دست بیمار باشد، در روند رسیدگی کمک شایانی میکند اما اینطور نیست که اگر بیماری بنا به هر دلیلی، از پزشک خود و انجام طبابت نزد ایشان مدرکی نداشته باشد، نتواند از پزشک شکایت کند. نکته قابل توجه این است که سابقه بیمار در پرونده پزشکی وی در هر شرایطی وجود دارد.
باید گفت که شکایت از پزشک نیاز به دانستن روشها و مراحل خاص خود را دارد. از این رو حتماً باید با یک وکیل در این حوزه کمک بگیرید؛ البته وکیلی که به صورت تخصصی در این بخش کار میکند و کاملاً با زیروبم آن آشنا است. باید گفت که پروندههای پزشکی دارای جزئیات زیادی هستند که اگر بیمار با آنها آشنا نباشد، امکان اینکه پرونده در مسیر اشتباهی بیفتد، زیاد خواهد بود.
در حالت کلی، مراحل شکایت از پزشک به صورت زیر است:
باید گفت که بیمار در هر زمانی میتواند شکایت خود را ثبت کند و اینکه دکتر در داخل یا خارج از کشور است، تفاوتی وجود ندارد.
موضوع شکایت را کجا مطرح کنیم؟
قبل از ثبت شکایت بهتر است که چند نکته زیر در نظر گرفته شوند:
هنگامی که با مرکز فوریتهای پزشکی شماره ۱۱۵ تماس میگیرید، معمولا گروهی از اورژانس برای بررسی موضوع به محل مراجعه میکنند. بعد از بررسی اولیه، اقدامات لازم را انجام میدهند و در صورت نیاز به انتقال بیمار، او را به بیمارستان منتقل میکنند. در برخی موارد نیز ممکن است با مراکز خصوصی تماس بگیرید و درخواست اعزام تیم اورژانس داشته باشید. در صورت بروز مشکل در حین معاینه و انتقال بیمار میتوانید با شماره ۱۵۹۰ تماس گرفته و مراتب شکایت از اورژانس را اعلام کنید.
شکایت از پزشک اورژانس هم مانند شکایت از سایر پزشکان انجام میشود که در این مقاله به روشهای مختلف آن پرداختیم. لازم به ذکر است شکایت از پزشک ارتودنس، ارتوپد، پزشک بینی، جراح، جراح پلاستیک، چشم پزشک و هر پزشکی با هر تخصصی به همین شیوههایی که ذکر شد انجام میشود. تنها نکته قابل توجه در مورد شکایت از پزشکان مختلف جمعآوری مدارک قبل و بعد از بروز مشکل است.
لازم به ذکر است که هر موسسه پزشکی شامل بیمارستان، دندانپزشکی، کلینیک، پلی کلینیک، آزمایشگاه و هر کلینک یا درمانگاهی بدون داشتن پروانه از وزارت بهداشت و درمان راهاندازی و بهرهبرداری شود و یا پزشکی پروانه خود را به دیگری واگذار کند میتوان نسبت به شکایت از پزشک بدون پروانه اقدام کرد. مراحل شکایت از این پزشکان هم فرآیندی مشابه آن چه دارد که در مورد شکایت از پزشک شرح دادیم. در نهایت این موسسات توسط وزارت بهداشت پلمپ میشوند.
اگر فرد دارای صلاحیت و تخصص پزشکی باشد ولی بدون اخذ پروانه اقدام به ایجاد موسسات پزشکی کند، این عمل او جرم محسوب میشود و میتوان از این افراد تحت عنوان شکایت از پزشک بدون پروانه، شکایت کرد.
اگر افراد بدون تخصص باشند یعنی تخصص و علم لازم جهت طبابت چه از بابت تحصیلی و چه از بابت اخذ مجوزات رسمی از وزارت بهداشت، نداشتـه باشند. میتوان از این افراد با عنوان شکایت از پزشک بدون پروانه اقدام کرد. زیرا این افراد در واقع فاقد صلاحیت محسوب میشوند و چنانچه با توجه به عدم تخصص اقدام به طبابت و ایجاد مراکز و موسسات درمانی کننـد با این افراد برخورد میشوند.
با توجه به این موضوع که هرگونه دریافتی بالاتر از سقف تعرفه خدمات سلامت و مصوب هیئت وزیران به هر طریقی از جمله قید خدمات ارائه نشده در صورت حساب بیمار، دریافت هرگونه وجه بدون ارائه رسید رسمی هرگونه دریافتی خارج از بیمارستان ها و مراکز جراحی محدود بابت ارائه خدمات در این موسسات، عقد هرگونه قرارداد یا پرداخت بالاتر از تعرفه های مصوب هیئت وزیران توسط سازمان های بیمهگر پایه و تکمیلی و سایر نهادهای حمایتی و سایر سازمانهای دولتی و غیر دولتی خریدار خدمات سلامت و هرگونه تبانی مالی بین موسسات و مراکز ارائه دهنده خدمات سلامت به ضرر گیرندگان خدمات تخلف محسوب میشود.
بر همین اساس وزارت بهداشت اعلام کرد کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی علاوه بر روشهای موجود، میتوانند از طریق تماس با سامانه تلفنی 1690 یا ثبت شکایت در سایت اینترنتی www.1690.ir شکایات خود را اعلام و کد رهگیری دریافت نمایند، شروع رسیدگی به شکایات از طریق دریافت اطلاعات از سامانه تلفنی یا اینترنتی و یا مراجعه شاکی و یا گزارش مراجع ذیصلاح خواهدبود.
شکایات پس از دریافت از سوی مرکز ملی پاسخگویی و رسیدگی به شکایات حداکثر ظرف دو روزکاری، ضمن اعلام موضوع به شاکی، جهت تکمیل مستندات و تهیه گزارش نظارتی به کمیته کارشناسی ستاد استانی ارجاع میشود. کمیته کارشناسی حداکثر ظرف 10 روز کاری پرونده را تکمیل و به دادسرای انتظامی نظام پزشکی شهرستان و کمیسیون ماده 11 تعزیرات حکومتی ارسال مینماید.
در ادامه این مقاله میخواهیم به سوالات پرتکراری مانند برای شکایت از پزشک کجا برم؟ شکایت از دکتر چگونه انجام میشود؟ مراحل شکایت از پزشک چیست؟ نحوه شکایت از پزشک چگونه است؟ مراحل شکایت در نظام پزشکی چیست؟ شکایت از پزشک در نظام پزشکی بررسی میشود یا خیر؟ و آیا شکایت از پزشکان موثر است یا خیر؟ پاسخ بدهیم. پس با ما همرا باشید.
بسته به نوع پرونده و اینکه در کجا زندگی میکنید، میتوانید برای شکایت به مراجع مختلفی مراجعه کنید. در قدم اول بهتر است که به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرد تا در آنجا پرونده شما تشکیل و به سازمان مربوطه ارسال شود. اما روشهای دیگری هم وجود دارند که شامل موارد زیر هستند:
با توجه به توضیحاتی که ارائه شد تا اینجا به سوال برای شکایت از پزشک به کجا مراجعه کنیم؟ به خوبی پاسخ داده شـد. در ادامه به توضیح باقی موارد میپردازیم.
برای شکایت از بیمارستان تامین اجتماعی میتوانید از طریق سایت تامین اجتماعی اقدام کنید. همچنین از طریق تماس با شماره 142 برای شهروندان تهرانی و تماس با 142-021 برای شهروندان شهرستان، شکایت خود را از مراکز تامین اجتماعی به ثبت برسانید. سازمان تامین اجتماعی امکان ثبت شکایت از طریق ارسال پیامک به شماره 5000142 را هم برای شهروندان فرآهم کرده است. همین طور برای شکایت از برای شکایت از بیمارستانهای تامین اجتماعی میتوانید با شمارههای 1590 و 1690 تماس حاصل فرمائید.
شکایت پزشکی در چند مرحله انجام میشود. در ابتدا برای ثبت شکایت، شاکی باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و شکایت خود را از پزشک، بیمارستان یا هر مرکز درمانی دیگری در آنجا به ثبت برساند. بعد از ثبت، در زمان تعیین شده بیمار و پزشک متخلف باید در دادسرا حضور داشته باشند و کامل واقعه را شرح دهند. بعد از آن، پرونده به طور کامل بررسی میشود. اگر پرونده در همانجا حل نشود، دادستان آن شکایت را به دادگاه ارجاع خواهد داد.
پرونده شما باید از دادسرا به دادگاه ارسال شود. در دادگاه بعد از دریافت نظرات دو طرف و همچنین دفاعیه پزشک، قاضی رأی را صادر میکند. البته برای رسیدن به این مرحله، شاکی باید شکایت خود را در دادسراهای جرائم پزشکی یا عمومی ثبت کند. اینکه چگونه شکایت ثبت شود، حتماً باید با یک وکیل در این حوزه مشورت کنید.
مراحل ثبت شکایت از پزشک
سؤال اصلی اینجاست که آیا شکایت از پزشک را در دادسرا انجام دهیم یا سازمان نظام پزشکی؟ پاسخ به این سؤال به نوع تخلف بستگی دارد. در صورتی که قصور مربوط به درمان است، در نظام پزشکی رسیدگی میشود و بعد اگر لازم بود به دادگاه ارسال خواهد شد. تخلفات غیر درمانی در دادسرا ثبت میشود. البته باز هم می گوییم که این جواب کلی است و بسته به نوع تخلف پزشک در درمان و همچنین شهر محل زندگی فرد بستگی دارد.
شکایت از پزشک در دادسرا و سازمان نظام پزشکی نتایج متفاوتی دارد. شاکی باید با توجه به خواسته خود در یکی از این دو نهاد دعوای خود را مطرح کند. شکایت در دادسرای جرایم پزشکی موجب میشود که در صورت اثبات قصور پزشک، دیه از طرف پزشک به شما پرداخت شود، اما شکایت در سازمان نظام پزشکی در مورد تخلف صنفی است که پزشک انجام میدهد.
مجازاتهایی که در سازمان نظام پزشکی برای پزشکان در نظر میگیرند شامل توبیخ با درج در پرونده یا اخطار یا تعلیق پروانه طبابت یا ابطال پروانه است. توبیخهای نام بـرده شـده را با توجه به سابقه پزشک و میزان قصوری که انجام داده است برای وی در نظر میگیرند.
هنگام شکایت به نظام پزشکی باید توجه کنید که نمیتوانید از پزشک متخلف خسارتی را مستقیما دریافت کنید.
برای شکایت از پزشک در نظام پزشکی میتوانید از طریق سایت سازمان نظام پزشکی ایران اقدام کنید و با در نظر گرفتن موارد زیر با وارد کردن اطلاعات خود شکایت را ثبت و منتظر پیگیری مراجع مربوطه بمانید.
موارد مورد توجه در شکایت از پزشک در نظام پزشکی:
چنانچه شکایتی توسط جمعی از اشخاص حقیقی مطرح گردد می بایست جهت ثبت با عنوان شکایت، فردی به نمایندگی ذینفعان، مشخصات فردی خود را مرقوم نماید.
بعد از توضیح مراحل شکایت از پزشک، اکنون زمان آن رسیـده است که به سوالاتی مانند برای شکایت از بیمارستان به کجا مراجعه کنیم؟ و مراحل شکایت از بیمارستان چیست پاسخ دهیم. باید بدانید که برای شکایت از تخلف بیمارستانها مراجع مختلفی در نظر گرفته شدهاند که بر اساس نوع شکایت، نوع و شدت آسیب، نوع خطا و تقصیر بیمارستان و کادر درمان، از صلاحیتهای مختلفی برخوردار هستند. بنابراین، برای شکایت از بیمارستان به مراجع قضایی باید با نوع موضوع شکایت و همچنین صلاحیت مرجع رسیدگی کننده به شکایت خود اطلاع داشته باشید.
شکایت از بیمارستان با توجه به نوع شکایت از طریق مراجع زیر انجام پذیر است:
قصور پزشکی وجود دارد و نمیتوان آن را کتمان کرد. در این بین، پزشکی که به صورت سهوی دچار خطایی شده است، علاوه بر اینکه ناخواسته باعث وارد شدن آسیب به دیگری شده است، به اعتبار خود هم لطمه زده است. از طرفی باید نرخ دیه مربوط به آن را هم بپردازد. دیهای که مبلغ آن کم هم نیست و در صورت نپرداختن، با قانون طرف است.
برای آشنایی بیشتر با این نوع بیمهنامهها، راهنمای بیمه مسئولیت را مطالعه کنید. همچنین بیمه مسئولیت تنها برای پزشکان نبوده و دامپزشکان هم با توجه به افزایش قیمت دام و حیوانات اصلی، میتوانند از بیمه مسئولیت دامپزشکان استفاده کنند.
در اینجا بیمه مسئولیت پزشکان در صورت طرح شکایت از پزشک، برای کاهش خسارات مالی احتمالی به کمک این قشر خواهد آمد. با داشتن این بیمه نامه، پزشکان میتوانند، خسارات وارد شده را جبران کنند. اگر شما پزشک یا عضو کادر درمان هستید که فعالیت شما هم بر بهبود بیمار تأثیر میگذارد، داشتن این بیمهنامه ضروری است. برای خرید، فقط کافی است تا وارد صفحه بیمه مسئولیت پزشکان شوید.
سلام. شکایت از پزشک اصفهان چجوریه؟ برای شکایت از پزشک زیبایی باید چیکار کنیم؟
سلام مهکامه عزیز
سلام. مراحل شکایت از پزشک در این مقاله به طور کامل توضیح داده شده. برای شکایت از پزشک زیبایی بهتر است مدارک قبل و بعد از انجام عمل زیبایی را به همراه داشته باشید و به مرجع مربوطه ارائه بدهید.
شکایت از پزشک اعصاب و روان پروسه خاصی داره؟ اگر میشه راهنمایی کنین برای ثبت این شکایت باید چیکار کنم؟
سلام محمود عزیز
تمام مدارک پزشکی خود به اضافه نسخهها و هر چه در دست دارید را به صورت ضمیمه شکایت به مرجع قانونی مدنظر ارائه دهید. لطفا برای اطلاعات بیشتر قبل از اقدام حتما مقاله فوق را مطالعه کنید.
سلام. شکایت از پزشک بخاطر تشخیص اشتباه رو چجوری ثابت کنم؟ و به کجا مراجعه کنم؟
سلام سیمای عزیز
برای شکایت از پزشک باید مدارک لازم در مورد تشخیص اشتباه او داشته باشید. سپس به یکی از روشهای گفته شده در این مقاله نسبت به شکایت از پزشک مربوطه اقدام کنید.
سلام. شکایت از پزشک چگونه است؟ شکایت پزشکی چیست؟
سلام مراحلش را نوشتیم اما بهتر است که حتما از قبل با یک وکیل مشورت کنید.
سلام از یه پزشکی شکایت دارم عمل زیبایی عمل بینی انجام دادم پیششون وایشون متوجه شدم مثل یه سیار کار انجام میدن همه جا و عملی که پیششون انجام دادم نبینیم هیچ تغییری نکرده به حالت قبل برگشته گوشت بینیم هم جم شده الان پیام بهشون میدم میگن هرکاری میخواید بکنید باید کجا شکایت کنم
سلام. می توانید از طریق دادگاه و سازمان پزشکی اقدام به شکایت کنید. باید مدارک قبل و بعد از جراحی را ارائه دهید.
سلام ازپرستاربخش مغزواعصاب شکایت دارم چکارکنم و ازکجاشروع کنم
سلام. می توانید از نظام پزشکی یا دادسرا طرح شکایت کنید و از بیمارستان شکایت کنید.
سلام برای شکایت از اشتباه کمیسیون پزشکی تامین اجتماعی ( پزشکان معتمد) به کجا شکایت کنیم البته دیوان عدالت رای داده ولی تخلفات وخسارات را مشخص نکرده
سلام. به نظام پزشکی و تامین اجتماعی.
مطالب بالا جوری نوشته شده که معلومه فقط رای به منافع پزشکهای نالایق داده میشه و جرات شکایت از مردم بی دفاع رو میگیره و این عین ظلمه حالا شما میگید میتونید از پزشک متخلفی که در بیمارستان خصوصی روانی سازی میمنت تاخت و تاز میزنه شکایت کنید ، اون یک شیطان تمام عیاره و هیچکس رو ادم نمیدونه، که فقط باید شخصی باهاش برخورد کرد جانم،قانون علیه دکتر متخلف باید محکم باشه نه علیه مردم
سلامپزشکی ازمن پول گرفت که هزینه تیم پزشکیه
بعد از مرخص شدن از بیمارستان کل مبلق ازمن هساب
شده به بیمارستان گفتم هزینه تیم پزشکیا کم کنید
چون دکتر ازم گرفته گفت مبلقی که خارج از بیمارستان
ازت گرفته به مارپتی ندارا میتونی سازمان نزام پزشکی
پیگیر باشی هالا من هرچی زنگ میزنم نزام پزشکی ۱۹۰
شکایتمراسپتنمیکنندپیگیریبرامارسالنمیشه
سلام. لطفا به صورت حضوری مراجعه کنید.