مجازات تصادف منجر به فوت چیست و چه حکمی دارد؟ قتل عمد یا غیر عمد
متأسفانه در برخی از تصادفهای جادهای شاهد تصادف منجر به فوت هستیم. با توجه به اینکه استفاده از امکاناتی مانند وسایل نقلیه زمینی باعث میشود که انسان در رفاه بیشتر باشد، اما در صورت عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی هم ممکن است خطرات جبران ناپذیری را به وجود آورد. البته که در برخی از مواقع هم با وضع قوانین نمیتوان جلوی برخی از حادثهها را گرفت. تصادف منجر به فوت مسئلهای است که در این مطلب سعی داریم که درباره آن و مجازات تصادف منجر به مرگ توضیحاتی ارائه کنیم؛ با ما همراه باشید.
آیا تصادف منجر به فوت، زندان دارد؟
به طور معمول تصادف منجر به فوت با دو جنبه عمومی و خصوصی همراه خواهد بود. در جنبه عمومی، مجازات با حبس یا جریمه نقدی همراه است و در جنبه خصوصی با پرداخت دیه که در صورت رضایت اولیای دم قابل پرداخت است. با توجه به اینکه در سالهای اخیر با افزایش تصادفها روبهرو شدیم، بهتر است که درباره قوانین مجازات تصادف منجر به فوت اطلاعات بیشتری جمع آوری کنیم.
طبق قوانین مجازات اسلامی، در تصادفات غیرعمدی منجر به فوت، امکان قصاص وجود ندارد و در صورت رضایت اولیایدم برای دریافت دیه، راننده مقصر موظف به پرداخت دیه است. در صورت عدم رضایت در تصادف منجر به فوت، اولیایدم میتوانند از دریافت دیه صرفنظر کنند، اما نمیتوانند درخواست حبس بیشتری برای راننده مقصر داشته باشند.
به طور حتم یکی از مدارک مهم برای جبران خسارتهای ایجاد شده ناشی از حادثههای رانندگی، خرید بیمه شخص ثالث خواهد بود. اگر این بیمهنامه را تهیه نکنید، با جریمه و توقیف خودرو مواجه خواهید شد. برای این کار کافی است که به صفحه اصلی سایت بیمه دات کام مراجعه کنید و در بخش منوی محصولات، بیمه شخص ثالث را انتخاب کنید تا در زمان کوتاهی شرایط استعلام، مقایسه و خرید بیمه برای شما فراهم شود.
قتل در تصادفات رانندگی
قتل در تصادف رانندگی و مجازات تصادف منجر به فوت از مواردی است که با توجه به گسترش استفاده از وسایل نقلیه زمینی با حوادث جانی و مالی همراه خواهد بود. برخی از افراد سوال میپرسند که اگر رانندهای در حین رانندگی دچار تصادف شود و فردی را به قتل برساند، قصاص خواهد شد؟
قتل یا همان تصادف منجر به فوت اشخاص ثالث در حادثه رانندگی، قتل غیر عمدی است که نکات مهمی پیرامون آن وجود دارد. این نکات به شرح زیر است:
همانطور که گفته شد قتل در تصادفهای رانندگی، قتل غیر عمد محسوب میشود و قصاص ندارد. البته که برای شخص خاطی مجازات حبس در نظر گرفته میشود و محکوم به پرداخت دیه خواهد بود.
در صورتی که تصادف به سه شکل زیر رخ دهد، قتل غیر عمد خواهد بود:
- در صورت بی احتیاطی راننده، به معنای توجه نکردن به الزام قوانین راهنمایی و رانندگی
- عدم رعایت قوانین وضع شده و نظامات دولتی
- نداشتن گواهینامه یا مهارت کافی رانندگی (مجازات رانندگی بدون گواهینامه و قانون بیمه شخص ثالث برای رانندگان فاقد گواهی نامه را مطالعه کنید.)
در دیه تصادف منجر به فوت بدون گواهینامه، بیمه هزینه دیه را پرداخت میکند اما مبلغ را به صورت یکجا یا قسطی از راننده مقصر دریافت مینماید. راننده بدون گواهینامه ملزم به بازپرداخت این خسارت به بیمه است.
نکته: مجازات حبس برای تصادفات جرحی ۱ الی ۵ ماه است که با نظر مراجع قضایی تعیین میشود.
قانون مجازات تصادف منجر به فوت
با توجه به قانون و ماده ۵۰۴ مجازات جدید در تصادف منجر به مرگ، اگر رانندهای با سرعت مجاز و مهارت کافی قوانین را رعایت کرده باشد، اما قادر به کنترل وسیله نقلیه نبوده و نیت قبلی نداشته باشد، همچنین تصادف در مکانهایی مانند اتوبان و بزرگراه اتفاق بیافتد که حضور شخص ثالث در آن مجاز نیست، در این شرایط ضمان منتفی و در غیر این صورت راننده ضامن است. همچنین در این شرایط دو تبصره در نظر گرفته میشود که به شرح زیر است:
- در موارد فوق هرگاه عدم رعایت برخی از مقررات رانندگی تاثیری در حادثه نداشته باشد، به گونهای که تقصیر مرتکب علت جنایت حاصله نباشد، راننده ضامن نیست.
- حکم مندرج در این ماده در مورد وسایل و ابزارآلات دیگر نیز جاری است.
همچنین در قانون مجازات، با توجه به ماده ۷۱۴ اگر بی مبالاتی یا بی احتیاطی برای عدم رعایت نظارت نظامی یا عدم مهارت راننده موجب قتل غیر عمد شود، شش تا سه سال حبس برای راننده در نظر گرفته میشود. از طرف دیگر در صورت نداشتن گواهینامه معتبر و متناسب با وسیله نقلیه، داشتن سرعت غیر مجاز یا حالت مستی راننده، مجازات منجر به فوت تشدید خواهد شد.
نکته: در تصادف منجر به فوت سرنشین، در صورتی که تصادف در اثر بی احتیاطی راننده باشد، مجازات تا ۲ سال حبس در انتظار راننده است.
برای مشاهده نمونه حکم تصادف منجر به فوت، کلیک کنید.
دیه تصادف منجر به مرگ
حکم تصادف غیر عمد منجر به فوت چقدر است؟ آیا تصادف منجر به فوت زندان دارد؟در تصادف منجر به فوت راننده مقصر باید دیه را به نرخ روز پرداخت کند. بر همین اساس اگر تصادف منجر به مرگ در سال ۱۴۰۳ در ماه حرام اتفاق بیفتد میزان دیه یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان و در ماههای غیرحرام برابر با ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان است. بر اساس قوانین بیمه شخص ثالث راننده مقصر باید دیه را ظرف مدت ۱۵ روز به خانواده شخص زیاندیده پرداخت نماید.
آیا جرم قتل غیر عمد در تصادف منجر به مرگ قابل گذشت است؟
سوالاتی که در مورد جرم قتل غیر عمد ناشی از تصادف مطرح میشود، این است که آیا این جرم قابل گذشت است؟ برای پاسخ به این سوال دو گزینه مطرح میشود نکته مهم در جرائم رخ داده این است؛ اصل بر غیر قابل گذشت بودن جرایم است، اما اگر مواردی ماده ۱۰۴ قانون مجازات رخ دهد، شرایط برای قابل گذشت بودن جرم فراهم خواهد شد.
به طور کلی وکیل جرایم قتل غیر عمد ناشی از تصادف رانندگی بر این باور است که میتوان جرم قتل غیر عمد در اثر تصادف را با پرداخت دیه، قابل گذشت کرد. تنها نکته مهم این است که تقصیر راننده در تصادف رانندگی غیر قابل گذشت بوده و با شرایط رضایت اولیای دم میتوان در حبس یا مجازات، تخفیف در نظر گرفت.
آیا امکان خرید حبس تصادف منجر به فوت وجود دارد؟
مجازات تصادف منجر به فوت در حالتی که عمدی نباشد، پرداخت دیه و حبس از ۶ ماه تا ۳ سال است. لازم به ذکر است برای تصادفات غیرعمدی، امکان خرید حبس تصادف منجر به فوت وجود دارد. مجازات حبس در شرایط خاصی قابل تبدیل به جزای نقدی یا اشکال دیگر مجازات است. تبدیل مجازات حبس به جزای نقدی یا اشکال دیگر مجازات فقط با نظر مراجع قضایی امکانپذیر است.
سقف تعهدات بیمه برای مجازات تصادف منجر به فوت چقدر است؟
همانطور که در ابتدای متن اشاره شد، بیمه یک حمایتگر برای جبرانهای مالی در روزهای سخت است. بیمه شخص ثالث هم یکی از انواع بیمهنامه اتومبیل بوده که به عنوان پشتوانه مالی در حادثههای رانندگی، تا سقف تعهدات خود جبران خسارت میکند. این بیمهنامه باید در حوادث رانندگی که منجر به مرگ میشود، تا سقف خسارت بیمه شخص ثالث، تعهدات خود را جبران و دیه را پرداخت کند.
به طور کلی دو حالت در این شرایط در نظر گرفته میشود که عبارتند از:
- حالت عمومی حبس و جزای نقدی در نظر گرفته میشود.
- حالت خصوصی با جلب رضایت اولیای دم و پرداخت دیه کامل صورت میگیرد.
همچنین دقت کنید برای اینکه بیمهگر بتواند پرداخت دیه یا خسارت داشته باشد باید قبل از آن اقدامات لازم را انجام داد که عبارتند از:
- تماس با اورژانس و پلیس ۱۱۰
- انتقال وسیله نقلیه به پارکینگ به وسیله کلانتری
- گزارش کروکی تصادف توسط مامورهای حاضر در صحنه تصادف رانندگی
- تکمیل پرونده در کلانتری و ارسال آن به شرکت بیمهگر
- پیگیری پرونده در دادسرای وقوع حادثههای رانندگی
- حضور دو طرفه حادثه در دادسرا
- اعلام مبلغ دیه با توجه به گزارش و نظر کارشناس؛ در ادامه پرداخت آن به صورت کامل
همچنین با توجه به قانون بیمه شخص ثالث، راننده خاطی باید در مدت ۱۵ روز دیه را به فرد زیان دیده در حادثه یا خانواده وی پرداخت کند.
همچنین در شرایطی که پرداخت دیه با بیمهگر باشد، شرکت بیمه با بررسی مدارک و رای دادگاه تنها ۲۰ روز زمان دارد که دیه اعلام شده را پرداخت کند. همچنین در صورت عدم پرداخت خسارت یا نرخ دیه از سوی شرکت بیمه، فرد آسیب دیده در حادثه میتواند با توجه به قانون بیمه شخص ثالث درخواست خسارت و جریمه هم داشته باشد.
مطالعهی مقاله دریافت دیه بعد از تصادف را به شما پیشنهاد میکنیم.
وظایف عابر پیاده
همیشه اولین نفری که هنگام تصادفهای رانندگی مقصر میدانیم راننده است؛ اما باید بدانید که در برخی از حوادث رانندگی که حتی منجر به فوت میشود، ممکن است که عابر پیاده قوانین را رعایت نکرده باشد و حادث رخ دهد.
در کنار اینکه بهتر است از قوانین تصادف با عابر پیاده آگاه باشید، خوب است بدانید، عابران پیاده هم وظایفی دارند که به شرح زیر است:
- در محلهایی که پیاده رو وجود دارد، ازخیابان استفاده نکنند.
- از گذرگاههای پیاده، پلهای هوایی و گذرگاههای زیر زمینی مجاز برای گذشتن از خیابان استفاده کنند.
- از دویدن، پریدن و ورود ناگهانی به خیابان خودداری کنند و مراقب حرکت خودروها باشند.
- در محلهایی که پیادهرو یا امکان تردد وجود ندارد، باید از منتهی الیه سمت چپ خیابان در جهت عکس حرکت خودروها عبور کنند.
- از حصار آزادراهها گذر نکنند و در بزرگراهها و خیابانها از لابه لای درختان و گل بوتههای حاشیه و میانه راه عبور نکنند.
- در تقاطعها به چراغ عابردقت کنند.
- از موانع و خط کشی خطوط ویژه، سواره رو خیابانها و میدانها عبور نکنند.
- در خیابان برای سوار شدن به وسیله نقلیه، صحبت کردن با راننده یا سرنشینان وسایل نقلیه یا خرید و فروش توقف نکنند.
- در بزرگراهها و خیابانهای اصلی، خارج از گذرگاههای تعیین شده عبور نکنند.
دقت داشته باشید که اگر عابر پیادهای هر یک از این قوانین را رعایت نکند و باعث ایجاد تصادف شود، مطابق با کارشناسی تصادف اگر مقصر حادثه ایجاد شده عدم رعایت قوانین عابر پیاده باشد، میزان تقصیر راننده برای جبران خسارتهای مالی و جانی کمتر خواهد شد. بنابراین مجازات تصادف منجر به فوت عابر پیاده از نوع قتل غیر عمد و مقصر ضامن پرداخت دیه کامل است.
برای آشنایی با نحوه تشخیص مقصر تصادفات رانندگی، مقاله مربوطه را مطالعه کنید.
نداشتن بیمه در تصادف منجر به فوت چه تبعاتی دارد؟
طبق قانون، تمامی رانندگان موظف به داشتن بیمه شخص ثالث هستند. اگر رانندهای تصادف منجر به فوت کند و بیمه شخص ثالث نداشته باشد، علاوه بر اینکه باید تمام دیه را پرداخت کند، خودروی او توسط پلیس توقیف و به پارکینگ منتقل میشود.
در این متن سعی کردیم که درباره مجازات تصادف منجر به فوت اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. در صورت نداشتن بیمه توصیه میکنیم که بدون معطلی و اتلاف وقت بیمهنامه ثالث را خریداری کنید تا در صورت بروز تصادفهای مالی یا جانی، بتوانید از پوششهای این بیمهنامه استفاده کنید. همچنین با توجه به قانون اجباری بودن این بیمهنامه در قوانین بیمه مرکزی ، باید بدانید که در صورت عدم تمدید بیمه ثالث با جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث و توقیف خودرو یا موتورسیکلت مواجه خواهید شد.
تصادف منجر به فوت مسئلهای بود که در این مقاله به آن اشاره کردیم؛ اگر سوالی درباره این موضوع دارید که در متن به آن اشاره نشده، میتوانید در قالب کامنت و در انتهای همین مطلب با کارشناسهای بیمه دات کام در ارتباط باشید تا در زمان کوتاهی پاسخ شما داده شود. بیمه دات کام شرایط استعلام، مقایسه و خرید بیمه شخص ثالث را برای شما عزیزان فراهم کرده است. از طرف دیگر برای آشنایی بیشتر با این رشته بیمه، مقالهی بیمه شخص ثالث چیست در نظر گرفته شده است که میتوانید از آن برای رفع ابهامات خود استفاده کنید.
باسلام
برای عابرینی که ازکندروی کمربندیهای اطراف شهرعبور میکنند وبعدتصادف فوت میکنند راهنمایی بفرمایید ماده ی قانونی ای برای تبرئه کردن راننده وجود دارد درضمن راننده فاقدگواهینامه وبیمه ی موتور بوده
باتشکر
سلام دوست عزیز
در صورتی که راننده فاقد گواهینامه باشد، مقصر شناخت می شود. البته در چنین مواردی معیار تعیین مقصر نظر افسر راهنمایی و رانندگی است.
سلام.پسر خالهی من درحین گذشتن ازاتوبان که صدمتر از پل عابرپیاده فاصله داشته ماشین میزنه ومتاسفانه فوت میشه.خواستیم بدونیم آیا برای فرزندش دیه ی کامل میرسد؟
سلام دوست عزیز
این موضوع به نظر افسر راهنمایی و رانندگی بستگی دارد. اما چون تصادف در نزدیکی پل عابر پیاده بوده است اگر ایشان قصد عبور از اتوبان را داشته اند، ممکن است مقصر شناخته شوند.
سلام. وقت بخیر
مدتی قبل من در سر چهارراه با سرعت در حدود ۵ کیلومتر بر ساعت با عابر پیاده ای که پیرمرد بودند برخورد کردم که در آن لحظه گفتن مشکلی ندارند و یک روز بعد تماس گرفتند که دستشون بخاطر برخورد شکسته. من قبول کردم ک بخاطر برخورد دستشون آسیب دیده. بعدا متوجه شدم کم طرف ۲۰ درصد بینایی داشته و مشکلات دیگه ای ازجمله کلیه پیوندی و… بوده.
دقیقا ۴۰ روز بعد از این اتفاق طرف رحمت خدا رفته و اولیای دم رفتند شکایت کردند که بخاطر تصادف والدشون رحمت خدا رفته.
خواستم ببینم واقعا چنین چیزی را دادگاه قبول میکنه؟ یا اینکه میشه فردی ک کالبد شکافی نشده پزشک قانونی رای بده ک بخاطر تصادف طرف رحمت خدا رفته؟
الان برای من احضاریه اومده ک برم دادگاه!!
سلام دوست عزیز
این موضوع را باید از طریق مراجع قضایی پیگیری کنید.
سلام وقت بخیر. اگر در رانندگی منجر به فوت عابر پیاده ای شویم و اولیای دم متوفی وجود نداشته باشند جهت طرح شکایت و دعوی حقوقی و بیمه، چه باید کرد؟
ممنون
سلام. باید به مراجع قضایی مراجعه کنید.
سلام و وقت بخیر
همسرم در جاده چپ کردند و منجر به فوت شد
تمام مدارک را به شرکت بیمه تحویل دادم الان ۳ ماه است که گذشته و هیچ خسارتی پرداخت نشده گفتند که ممکن است تا ۶ ماه دیگرم پرداخت نشود
آیا نیازی هست که از شرکت بیمه شکایت کنم برای خسارت بیمه
سلام دوست عزیز
خیر فرآیند پرداخت ممکن است مدتی زمان ببرد.
سلام حداقل و حداکثر جزای نقدی برای راننده ای ک تصادف منجر به فوت داشته چقدر است؟با توجه به ۶ ماه تا ۳سال حبس تعریف شده در قانون.
با تشکر .
این جزء موضوعات قضایی است و توسط قاضی پرونده تعیین میشود.
پدر من در تصادف در راه گذر که داشته رد میشده زده با ماشین بهش مرده و راننده مشروبات الکلی استفاده کرده بود و پدر عزیزم مرد و من هم کوچیک بودم تو اون زمان
و مجازات اون فرد چیه اعدام هست یا حبس ؟
سلام. این موضوع به نظر کارشناسان و رای دادگاه بستگی دارد.
من با خودروی شخصی خود با عابر که ناگهان از سمت چپ وارد خیابون شد و اینجانب نهایت تلاش خود را برای عدم برخورد انجام دادم ولی به دلیل اینکه عابر پیاده خیلی آرام راه میرفت در نهایت با گوشه سمت راست سپر جلو خودرو اینجانب برخورد و منجر به فوت ایشان گردید ضمنا حدود ۵۰متر قبل از محل تصادف خط کشی عابر بود که عابر از آنجا استفاده نکرده بود آیا بنده مقصر هستم اگه راهنمایی بفرمایید ممنون میشم
سلام. پلیس راهنمایی و رانندگی باید در این مورد نظر دهد.
سلام من باخودروی شخصی خودم دربزرگ راه درحال حرکت بودم که ناگهان شخصی جلوی راه من سبز شدکه نزدیک به چهاریاپنج متر آن طرف ترپل هوایی ووسط بلواراتوبان هم توسط نرده پوشیده شده بود تصادف کردم حال بنده خدافوت کرده آیااین تصادف حبس هم دارد ممنون می شم اگه بزرگواری کنیدوتوضیح دهید که چه می شودیاعلی مدد
سلام دوست عزیز
در این مورد خاص حکم باید با نظر قاضی مشخص شود. اما از آن جایی که مرگ در تصادفات را قتل عمد به حساب نمی آورند احتمالا باید دیه را پرداخت کنید. دوباره هم تاکید می کنیم که رای اصلی رای قاضی دادگاه است.