شرکت خودروسازی سایپا یکی از شرکتهای بزرگ تولید خودرو در ایران است. این شرکت، فعالیت خود را پیش از انقلاب اسلامی آغاز کردهاست و با گذشت بیش از ۵ دهه، همچنان به فعالیت خود ادامه میدهد. این شرکت در طول این مدت با شرکتهایی همچون سیتروئن و رنو همکاری داشته و محصولات متنوعی را به عموم عرضه کردهاست. در این سفر تاریخی به Saipa ما را همراهی کنید.
شرکت سایپا کار خود را با همکاری با شرکت سیتروئن فرانسه آغاز کرد. سال ۱۳۴۵ این شرکت با نام SAIPAC (Société anonyme iranienne de production des automobiles Citroën)، شرکت سهامی تولید اتوموبیل سیتروئن ایران، تأسیس شد. دو سال بعد، یعنی سال ۴۷، اولین خودروی سواری این شرکت، خودروی کوچک دو سیلندر سیتروئن به نام ژیان بود که روانه بازار شد.
زیان سیتروئن، اولین خودرویی که در سایپا تولید شد.
کمی بعد مدل پیکاپ ژیان هم در خط تولید بود. سایپا کم کم خط تولید خود را گستردهتر کرد و به دنبال قراردادی که با شرکت رنو بست، سال ۵۲ رنو ۵ در مدلهای ۲در و ۴در از خط تولید خارج شد. با توجه به اینکه محصولات سایپا دیگر در انحصار کامل محصولات سیتروئن نبود، نام شرکت به سایپا Société anonyme iranienne de production des automobile تغییر کرد و کلمهی سیتروئن از نام آن حذف شد و این شرکت به سهامی عام تبدیل شد.
با به وقوع پیوستن انقلاب، شرکت Saipa به مالکیت دولت در آمد و تحت سرپرستی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران قرار گرفت. سیاستگذاریهای شرکت در این زمان تغییرات فراوانی کرد.
سال ۶۲ نیسان وانت با حجم موتور ۲۰۰۰ سیسی نیز به فهرست محصولات سایپا افزوده شد. در سال ۶۹، این شرکت خودروسازی، وانت نیسان دو کابین و وانت نیسان با حجم موتور بالاتر یعنی ۲.۴ لیتری را نیز تولید کرد. سال ۷۱ هم رنو ۲۱ روانه بازار شد.
تا سال ۶۴ Saipa از لوگوی سیتروئن و رنو بر روی محصولات خود استفاده میکرد؛ ولی در سال ۶۴ در پی تصمیم شرکت برای گسترده کردن محصولات و تولید خودروی داخلی، نیاز به لوگویی اختصاصی برای خود شرکت بود.
در سال ۶۴ به دنبال تصمیم شرکت برای طراحی لوگو، استاد زنده یاد، مرتضی ممیز، با الهام از گنبد سرخ که از بناهای تاریخی شهرستان مراغه است، نشان کنونی سایپا را طراحی کرد. خطوط داخلی نشان سایپا ورودیهای این شرکت که شامل نیروی انسانی، سرمایه و مواد اولیه است میباشد که انتهای این خطوط به داخل میآید و خطوط بیرونی نماد خروجیهای شرکت شامل محصول، سود و خدمات است که جهتشان رو به بیرون است.
اولین و پرفروشترین خودروی سایپا، پراید بود که در واقع همان خودروی فستیوای فورد بود. فروش این پراید کاربراتوری خیرهکننده بود. تا سال ۹۹ این خودرو بدون تغییرات خاصی، همچنان تولید میشد تا اینکه به دلیل امنیت پایین با اعتراض جدی منتقدان رو به رو شد.سال ۷۴ سهام سایپا به بازار بورس تهران وارد شد.
دهه ۸۰ برای Saipa دهه موفقیتآمیزی بود. این شرکت در سال ۸۱ پراید ۱۴۱ را به بازار معرفی کرد. یک سال بعد پروژه تولید روزانه ۱۰۰۰ دستگاه پراید به بهرهبرداری رسید و موتورهای انژکتوری ساژم برای پراید تولید شد.
در سال ۸۴ خط تولید خودروی ریو در Saipa کلید خورد و اولین خط تولید خودروی دوگانهسوز کشور نیز در همین سال راهاندازی شد. سال ۸۵ پراید به ونزوئلا راه یافت و یک سال بعد مدلهای مختلف این خودرو در کشور سوریه با نام سیویکو تولید میشد.
از میانه دهه ۸۰ به بعد محصولات جدید و متنوعی در خط تولید سایپا قرار گرفتند. این محصولات شامل: تندر ۹۰ در سه تیپ، سایپا ۱۳۲، اتوبوس شهری IRIS، مینیبوس آذر، وانت شوکا دوکابین و ریو با جعبه دنده اتوماتیک بودند. تا پایان دهه ۸۰ خط تولید خودروی مگان و موتور تندر ۹۰ نیز در دستور کار قرار گرفته بود.
در سال ۸۷ خودروی کاملاً ایرانی تیبا رونمایی شد. تمامی اجزای این خودرو حتی موتور آن ساخت داخل بود. تیبا بعد از سمند ایران خودرو، دومین خودروی ملی است. وانت ال ایکس زامیاد نیز در همین سال در خط تولید بود.
تیبا ۲، سایپا ۱۵۱ و ایکس ۱۰۰ اتومات از محصولاتی هستند که در سال ۹۱ به بازار عرضه شدند. سایپا همینطور به تولید محصولات جدید ادامه میداد به طوریکه یک سال بعد یعنی سال ۹۲ خودروهای ساینا، آریو و ساندرو نیز در سبد محصولات این شرکت خودرو سازی، قرار گرفتند. علاوه بر اینها سال ۹۲ تیبا و ایکس ۱۰۰ در کشور عراق شروع به تولید شدند و وانت ریچ دانگ فونگ چین هم وارد Saipa شد.در نظر داشته باشید که تمامی محصولات سایپا باید بیمه شخص ثالث داشته باشند. برای آشنایی با بیمه این اتومبیلهای چینی، مقاله بیمه شخص ثالث خودروهای چینی را مطالعه کنید.
دیگر محصولات دهه ۹۰ شامل: تیبا ۲، سراتو، H200 ،H300، ساندرو استپ وی، CS35، سراتو آپشنال و کوییک بودند. شاهین، آخرین مدل تولیدی شرکت Saipa تا کنون میباشد.
سایپا امروز دارای زیرمجموعههای مختلفی است. پارس خودرو، سایپا سیتروئن و زامیاد زیرمجموعههای این شرکت ماشینسازی هستند. سایپا تا کنون گستره متنوعی از محصولات را تولید کردهاست. این محصولات شامل انواع خودروهای سواری، وانت، کامیون، کامیونت، اتوبوس، مینی بوس و ون میباشند. هم اکنون این شرکت سالانه ۹۵۰۰۰۰ وسایل نقلیه در سال تولید میکند و مدیریت عامل آن بر عهده آقای سید جواد سلیمانی است.
محصولات شرکت خودرو سازی سایپا
در زیر لیستی از برخی محصولات شرکت خودرو سازی سایپا را مشاهده میکنید:
امید است در آیندهای نهچندان دور، شاهد پیشرفت سایپا، این شرکت خودرو سازی ملی در کشور با عرضه محصولات با کیفیتتر و ایمنی بالاتری باشیم.
حجاب
سلام بنویسید ماشین های آدم کش چیه اخه محصولات سایپا
کارشناس بیمه
سلام دوست عزیز، ممنون از نظرتان اگر خودروی سایپا می توانید با خرید بیمه شخص ثالث یا بیمه بدنه میزان ریسک واردی را کاهش دهید.