۲۷ اسفند ۱۴۰۲

دیه تصادف به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟

دیه تصادف به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟ این یکی از پرتکرارترین سوالاتی است که از سوی مخاطبان پرسیده می‌شود. تصادف حادثه‌ای ناگوار است که ممکن است برای هر فردی اتفاق بیافتد. بعد از تصادف و بروز آسیب‌های جانی و مالی، افراد سوالات زیادی دارند. یکی از مهم‌ترین سوالات این است که دیه تصادف به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟ به همین دلیل باید بدانید که راننده و سرنشینان خودرو زیان دیده، تمامی اشخاص ثالث آسیب دیده در تصادف و راننده مقصر نیز در صورت داشتن پوشش حوادث راننده، دیه یا خسارت خود را دریافت می‌کنند. در ادامه این مقاله از مجله بیمه به طور کامل به سوال دیه تصادف به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟ پاسخ می‌دهیم. همچنین شرایط مختلف دریافت و پرداخت دیه، قوانین دیه تصادف و موارد مهمی که باید بدانید را بررسی می‌کنیم. پس ادامه این مقاله را از دست ندهید.

قوانین دیه تصادف در سال ۱۴۰۳

دیه، از قوانین اسلام است و بر اساس تعاریف فقهی، مال یا پولی است که به سبب کشتن انسان یا نقص عضو به کسی که صدمه دیده‌ است یا به بازماندگان او پرداخت می‌شود. قانون دیه تصادف نیز همان قانون بیمه شخص ثالث است. طبق این قانون، به تمام افرادی که در طبقه شخص ثالث قرار دارند، دیه تصادف تعلق می‌گیرد.

همانطور که می‌دانید، خرید بیمه شخص ثالث، برای تمام دارندگان وسایل نقلیه زمینی اجباری است. طبق قانون بیمه مرکزی، خسارات جانی و مالی مالک وسیله نقلیه‌ای که تحت پوشش بیمه شخص ثالث باشد، بر عهده شرکت بیمه‌گر وی است. در واقع، تمامی اشخاصی که در یک حادثه تصادف، زیان مالی و جانی می‌بینند، تحت پوشش بیمه شخص ثالث قرار می‌گیرند. این بیمه هزینه‌های مربوط به درمان، فوت و خسارات وارد شده به اموال را جبران می‌کند.

در بیمه شخص ثالث، مالک وسیله نقلیه شخص اول است. شرکت بیمه که طبق قرارداد متعهد به جبران هزینه‌ها است، در بیمه‌نامه با عنوان بیمه‌گر یا شخص ثانی درج می‌شود. در نهایت شخص ثالث، فرد زیان‌دیده در حوادث رانندگی است. به عبارت دیگر، منظور از اشخاص ثالث، کلیه سرنشینان مجاز وسیله نقلیه بیمه‌شده است. البته راننده مقصر حادثه‌دیده هم تحت پوشش‌های بیمه اجباری وسایل نقلیه، یعنی پوشش‌های بیمه ثالث قرار می‌گیرد.

قوانین دیه، هر سال با توجه به نرخ دیه تغییر می‌کنند. نرخ دیه کامل انسان در هر سال، با نظر کارشناسان و با توجه به درصد تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، تعیین می‌شود و پس از موافقت رئیس قوه قضاییه، به اطلاع عموم می‌رسد. بررسی میزان مبلغ دیه کامل انسان، از آن جهت مهم است که دیه سایر اعضای بدن نیز بر مبنای آن محاسبه می‌شود.
دیه کامل انسان در سال ۱۴۰۳، برابر با ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان در ماه‌های غیرحرام و ۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان در ماه‌های حرام است. چنانچه می‌خواهید در رابطه با نرخ دیه اعضای بدن اطلاعات کسب کنید، بهتر است مقاله صفر تا صد دیه | نرخ دیه + جدول قیمت + محاسبه و قوانین دیه ۱۴۰۳ را مطالعه نمایید.

دیه تصادف به سرنشینان خودرو آسیب دیده هم تعلق می‌گیرد.

چه کسانی مشمول دریافت دیه تصادف می‌شوند؟

رایج‌ترین سوال در رابطه با دیه تصادف این است که، دیه تصادف به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟؛ همانطور که گفته شد، تمام افراد زیان‌دیده در یک تصادف مشمول بیمه تصادف می‌شوند و قادر به دریافت دیه تصادف هستند. در ادامه به این افراد اشاره شده است:

  • راننده و سرنشینان خودروی زیان‌دیده

راننده و سرنشینان خودرویی که دچار زیان و حادثه شده‌اند، مشمول دریافت دیه هستند. چنانچه راننده مقصر، بیمه داشته باشد، مبلغ دیه را شرکت بیمه‌گر پرداخت خواهد کرد و در غیراینصورت، فرد مقصر موظف به پرداخت دیه است.

  • راننده و سرنشینان خودروی مقصر

به راننده و سرنشینان خودروی مقصر نیز دیه تصادف تعلق می‌گیرد. سرنشین خودرو یا ترک‌سوار موتورسیکلت نیز می‌تواند دیه خود را از راننده مقصر دریافت کند. اگر راننده مقصر، زیان‌دیده جانی باشد، می‌تواند از طریق بیمه حوادث راننده دیه خود را دریافت نماید.

  • عابر پیاده

عابر پیاده فردی است که در هر شرایطی مشمول دریافت دیه تصادف است. در واقع حتی اگر مقصر تصادف باشد نیز دیه دریافت می‌کند.

بیشتر بخوانید: قوانین تصادف با عابر پیاده؛ مواقعی که راننده مقصر نیست

راننده مقصر در صورت داشتن پوشش حوادث راننده می‌تواند دیه تصادف را دریافت نماید.

دیه تصادف منجر به فوت به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟

دیه تصادف منجر به فوت، پیرو قوانین تقسیم میراث است و مانند سایر اموال شخص فوت شده تقسیم می‌شود. نکته مهم در دیه تصادف منجر به فوت این است که، راننده مقصر از متوفی ارث نمی‌برد. برای مثال اگر فردی در تصادف مقصر بوده باشد و یکی از اعضای نزدیک خانوده مانند مادرش را که سرنشین خودرو بوده است از دست بدهد، نمی‌تواند از دیه تصادف مادرش ارثی ببرد. دیه جنین در تصادف نیز، از طرف بیمه با توجه به شرایط و سن جنین فوت شده مشخص و پرداخت می‌شود. اگر مایل هستید در رابطه با مجازات تصادف منجر به فوت بدانید، می‌توانید مقاله‌ی مجازات تصادف منجر به فوت چیست و چه حکمی دارد؟ قتل عمد یا غیر عمد را بخوانید.

مراحل دریافت دیه تصادف

برای دریافت دیه تصادف در تصادفات جرحی باید کروکی پلیس را ارائه دهید.

اگر تصادف با ماشین یا تصادف با عابر پیاده باعث نقص عضو، از دست رفتن افراد یا خسارت‌های سنگین دیگر شود، قبل از هر اقدامی نیاز به تماس با افسر راهنمایی و رانندگی و اورژانس است. افسر پس از بررسی حادثه،‌ مقصر را مشخص می‌کند و کروکی می‌کشد. پس از انتقال مصدومین به بیمارستان باید خودروی مقصر، برای تشکیل پرونده در کلانتری به پارکینگ منتقل شود.
بعد از دریافت کروکی از پلیس راهنمایی و رانندگی، باید برای استفاده از بیمه شخص ثالث راننده مقصر، پرونده تشکیل شود. در این مرحله باید افراد زیان‌دیده کد یکتای بیمه‌نامه شخص ثالث و مدارک راننده مقصر را بگیرند. برای این کار باید درخواست اصالت بیمه‌نامه از کلانتری گرفته شود. برای دریافت دیه پس از تصادف باید با در دست داشتن مدارک لازم به دادسرا مراجعه و اظهارات خود را ثبت کرد. دادسرا برای تکمیل پرونده و تشخیص درستی اظهارات، مجروحان حادثه را به پزشک قانونی ارجاع می‌دهد. پزشکی قانونی برای آسیب‌دیده‌ها طول درمان صادر می‌کند و پس از پایان آن نظر خود را اعلام می‌کند. پس از کامل شدن همه گزارش‌ها، پرونده به دادگاه ارجاع داده می‌‌شود. دادگاه با بررسی مدارک در حضور مقصر، زیان‌دیده و نماینده شرکت بیمه رای خود را اعلام می‌کند. پس از تعیین حکم و صدور رای دادگاه، باید برگه رای دادگاه تحویل شرکت بیمه داده شود. پس از تایید مدارک توسط شرکت بیمه، دیه اعلام شده به صورت کامل به فرد آسیب‌دیده پرداخت خواهد شد.

بیشتر بخوانید: راهنمای کامل شکایت از راننده مقصر در تصادفات و حوادث رانندگی

مراحل دریافت دیه تصادف جرحی

تصادف جرحی به حادثه‌ای گفته می‌شود که افراد حاضر در آن آسیب جسمی دیده باشند. مراحل دریافت دیه در این تصادفات همان مراحلی است که در بالا ذکر شد و تفاوتی ندارد. در این تصادفات، دریافت کروکی تصادف از مامور راهنمایی و رانندگی حاضر در صحنه بسیار مهم است.

مراحل دریافت دیه تصادف فوتی

تصادفات منجر به فوت، دارای جنبه عمومی و خصوصی هستند. برای جنبه عمومی این جرم بسته به شرایط راننده مقصر مجازات حبس یا جزای نقدی در نظر گرفته می‌شود و پرداخت دیه به ورثه و اولیا دم فرد فوت‌شده مجازات خصوصی این جرم محسوب می‌شود. برای گرفتن دیه تصادفات فوت نیز مراحلی مانند معاینه جسد در پزشکی قانونی، گزارشات مقامات انتظامی و اوراق بازجویی و… طی می‌شود.

مراحل دریافت دیه تصادف ۵۰/۵۰

دیه ۵۰/۵۰، زمانی مطرح می‌شود که پلیس یا کارشناس بیمه تشحیص می‌دهد، مسئولیت یا تقصیر تصادف به ‌طور مساوی بین رانندگان تقسیم شده است. دراین ‌صورت فرد زیان‌دیده فقط ۵۰ درصد از مبلغ دیه کل را از شرکت بیمه طرف مقابل دریافت می‌کند. ۵۰ درصد مابقی دیه به خصوص در مورد موارد منجر به فوت، از طرف صندوق تامین خسارت‌های بدنی قابل جبران است. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با دیه تصادف ۵۰/۵۰، می‌توانید به مقاله‌ی خسارت تصادف ۵۰ ۵۰ چگونه پرداخت می‌شود؟ | دیه تصادف ۵۰ ۵۰، مراجعه نمایید.

مدارک مورد نیاز دریافت دیه تصادف

برای دریافت دیه تصادف، نیاز به ارائه مدارک مختلفی است که برای خسارات جانی و مالی متفاوت است. در ادامه به این موارد اشاره شده است:

مدارک دریافت خسارت جانی

جهت تکمیل پرونده و درخواست دیه، مدارک زیر نیاز است:

  • اصل گواهینامه مقصر به همراه کارت خودرو و کارت ملی
  • کوپن بیمه شخص ثالث
  • نظر کارشناسی پزشکی قانونی
  • کارت شناسایی مجروح‌ها و افراد فوت ‌شده
  • کروکی تصادف نوشته شده توسط پلیس راهنمایی و رانندگی
  • برگه رای دادگاه
  • خلاصه پرونده بالینی مصدوم یا فرد متوفی
  • ارائه گواهی انحصار وراثت و حوادث منجر به فوت
  • کپی شناسنامه و کارت ملی وراث متوفی
  • جواز دفن
  • گزارش معاینه جسد و گواهی فوت به همراه شناسنامه باطل شده متوفی

مدارک دریافت خسارت مالی تصادف

اگر تصادف باعث ایجاد خسارت مالی شده‌ باشد، برای جبران این خسارت باید مدارک زیر را ارئه کرد:

  • اصل یا کپی گزارش افسر راهنمایی و رانندگی
  • اوراق بازجویی مقصر تصادف و زیان‌دیده
  • اصل و کپی کارت شناسایی فرد زیان‌دیده و راننده مقصر
  • ارائه فاکتور زیان خودرو
  • نظریه کارشناس رسمی‌ دادگستری
  • اصل و کپی بیمه شخص ثالث فرد مقصر حادثه
  • ارائه رای دادگاه یا برگه سازش

در چه مدت زمانی می‌توان دیه تصادف را دریافت کرد؟

دیه تصادف بعد از تعیین توسط دادگاه باید در مدت زمان مشخصی پرداخت شود.

قطعا یکی از سوالاتی که ذهن فرد حادثه‌دیده را درگیر می‌کند این است که گرفتن دیه تصادف چقدر طول میکشد؟ باید بدانید که پس از صدور حکم دادگاه برای پرداخت دیه، فرد مقصر موظف است در یک مدت زمان مشخص، مبلغ تعیین شده دیه را به حساب دادگاه یا فرد زیان‌دیده واریز کند. البته مهلت پرداخت دیه در جرایم عمد و غیرعمد متفاوت است که هر کدام را در جدول زیر بررسی می‌کنیم:

نوع حادثهمهلت پرداخت دیه
جرایم عمدی۱ سال قمری
جرایم شبه عمدی (شامل تصادف غیر عمد)۲ سال قمری
تصادف رانندگی؛ قابل پرداخت توسط شرکت بیمه۲۰ روز
جرایم خطای محض (ارتکاب جرم در خواب، حالت جنون و…)۳ سال قمری

مهلت پرداخت دیه تصادف برای بیمه

پس از اعلام حکم به شرکت‌ بیمه، این شرکت باید برای پرداخت مبلغ اعلام شده تا حداکثر تا ۲۰ روز بعد از رای نهایی اقدام کند و مبلغ مشخص‌ شده را به شماره‌ حسابی که دادگستری اعلام نموده واریز نماید. مبلغ دیه در اجرای احکام دادگستری به‌ نرخ روز محاسبه می‌شود، اما دریافت دیه تصادف همزمان با تحویل حکم دادگاه است که احتمال دارد تا ۴ ماه هم طول بکشد که این افزایش نرخ دیه بر عهده مقصر است.

مهلت پرداخت دیه تصادف برای دادگستری

قانون، مدت پرداخت دیه از سوی دادگستری برای جرائم شبه‌عمد را ۲ سال قمری درنظر گرفته است. به صورتی که نصف دیه باید در سال اول و نصف دیگر آن در سال دوم پرداخت شود.

آیا دیه به نرخ روز محاسبه می‌شود؟

همانطور که گفته شد ممکن است مراحل تسویه، تا چهار ماه طول بکشد. نرخ دیه به قیمت روز محاسبه می‌شود و اگر مقصر حادثه در پرداخت دیه تأخیر داشته باشد و در این فاصله نرخ جدید دیه اعلام شود، این شخص باید مبلغ را به نرخ روز تسویه کند.

خرید بیمه شخص ثالث از بیمه دات کام

اهمیت خرید بیمه شخص ثالث، در تصادف‌ها مشخص می‌شود. در واقع با خرید بیمه شخص ثالث می‌توان دریافت دیه تصادف از شرکت بیمه را تضمین کرد. کارگزاری آنلاین بیمه دات کام، سامانه استعلام، مقایسه و خرید آنلاین بیمه است. شما به راحتی می‌توانید با ورود به این سایت، انواع بیمه‌نامه‌های شرکت‌‌های بیمه‌ای مجاز بیمه مرکزی را استعلام و مقایسه نمایید. ضمنا، در صورت نیاز به مشاوره تخصصی می‌توانید با شماره ۰۲۱۴۳۷۲ تماس بگیرید. مشاوره‌های بیمه دات کام کاملا رایگان و بی طرفانه است؛ پس از دریافت اطلاعات، بیمه مناسب شرایط‌تان را در کمترین زمان ممکن بخرید و بیمه‌نامه خود را به صورت رایگان درب منزل دریافت کنید. برای خرید کافی است که به سامانه بیمه دات کام مراجعه کرده و در صفحه اصلی، منوی محصولات را انتخاب نمایید تا تنها با چند کلیک بیمه نامه شخص ثالث را تهیه کنید.

 

آخرین مقالات مرتبط با این مطلب مشاهده آرشیو مقالات مشاهده آرشیو
دریافت خسارت راننده بدون گواهی نامه
۰۶ شهریور ۱۴۰۳ / اطلاعات بیمه ای / مقالات بیمه شخص ثالث

آیا خسارت راننده بدون گواهی نامه توسط بیمه پرداخت می‌شود؟

یکی از اتفاقاتی که در این روزها بیش از پیش شاهد آن هستیم رانندگی بدون گواهی نامه است. رانندگی بدون گواهی نامه جرم است و در از لحاظ مختلف می‌تواند برای فرد دردسر ساز شود. آیا دریافت خسارت راننده بدون گواهی نامه امکان پذیر است یا خیر؟

سفر به کربلا
۲۴ مرداد ۱۴۰۳ / راهنمای سفر زیارتی / اطلاعات بیمه ای

راهنمای جامع سفر به کربلا در سال ۱۴۰۳؛ هر آنچه باید بدانید

آشنایی با نکات مهم پیش از سفر کربلا می‌تواند تجربه‌ای خاطره‌انگیز برای شما رقم بزند. این موارد کمک می‌کند تا در صورت مواجه با چالش در بخش‌های مختلف سفر، راه حل‌های آن را

فرم ارسال دیدگاه پیرامون این مطلب

دیدگاه کاربران بیمه دات کام
person
سامیار
۰۹ فروردین ۱۴۰۳

سلام پدر مادرم از شمال امدن مسافرت و ۲ فروردین ۱۴۰۳ تصادف کردن در جاده اربیل کاشان ماشینشون برخورد کرد ب گارد ریل جلو ماشین اسیب دید همون موقع فقط پدرم لنگ میزد همون روز افسر کروکی میکشه و اونا بر میگردن شمال ۳ فروردین میرن دکتر و میگن پای پدرم شکسته وقفسه سینش اسیب دیده چجوری میتونن از بیمه دیه بگیرن لطفا راهنماییم کنین ایا باید دوباره برن کاشان یا نه از شمال اقدام کنن میشه

    person
    کارشناس بیمه
    ۰۷ شهریور ۱۴۰۳

    سامیار عزیز؛ می‌توانید از طریق شهر خودتان هم اقدام کنید. اما با توجه به وقوع حادثه پیگیری از شهر کاشان راحت‌تر است.

person
محمد
۲۰ اسفند ۱۴۰۲

سلام خسته نباشید اگر با موتور سیکلت تصادف کنم و مقصر باشم میتونم از بیمه دیه بگیرم یانه؟

    person
    نویسنده بیمه
    ۲۱ اسفند ۱۴۰۲

    سلام دوست عزیز
    اگر پوشش حوادث راننده داشته باشید می توانید خسارت خود را از بیمه دریافت کنید.

person
محسن
۳۰ بهمن ۱۴۰۲

سلام اگه یه مرد درتصادف بمیرد فقط چندتاخواهرداشته باشه دیه به کی تعلق میگیره؟

    person
    نویسنده بیمه
    ۳۰ بهمن ۱۴۰۲

    سلام دوست عزیز
    دیه به اعضای خانواده (خواهرا) تعلق می گیرد.

person
شکایت
۰۷ دی ۱۴۰۲

‌پس ربطی نداره که بیمه سینا می گه سندبایدبه نامه خودت باشه بایدپرداخت بشه خسارته موتور

    person
    نویسنده بیمه
    ۰۹ دی ۱۴۰۲

    سلام. در صورت داشتن بیمه نامه، بیمه موظف به پرداخت خسارت است.

عضویت در خبرنامه برای اطلاع از تخفیف های ماهانه در خبرنامه بیمه دات کام عضو شوید