بیمه آتش سوزی و زلزله

ویژگی‌های زمین شناسی عرض و طول جغرافیایی تهران

هر موقعیت مکانی در کره زمین دارای مختصات جغرافیایی است. مختصات جغرافیایی در نقشه‌برداری، جهت‌یابی و… کاربرد دارند. کارشناسان برای تعیین این مختصات از طول و عرض جغرافیایی کمک می‌گیرند. طول جغرافیایی، راستای شرقی–غربی دارد. مختصات آن بر اساس فاصله مکان مدنظر با نصف‌النهار مرکزی کره زمین، تعیین می‌گردد. در حالیکه عرض جغرافیایی، راستای شمالی–جنوبی دارد. مختصات آن هم بر اساس فاصله مکان مورد نظر، نسبت به خط استوا سنجیده می‌شود. هر مختصات جغرافیایی، ویژگی‌های اقلیمی و زمین‌شناسی خاصی دارد. در این مقاله قصد داریم به معرفی ویژگی‌های عرض و طول جغرافیایی تهران بپردازیم. پس با ما همراه باشید.

تعریف عرض و طول جغرافیایی

گفته‌شد که موقعیت جغرافیایی را بر اساس طول و عرض جغرافیایی نشان می‌دهند. عدد طول جغرافیایی، زاویه‌ای است بین صفر و مثبت/منفی۱۸۰ درجه که اعداد مثبت، شرق و اعداد منفی غرب را نشان می‌دهند. در حال حاضر مختصات جغرافیایی رصدخانه گرینویچ در لندن به عنوان مبدا یا نصف‌النهار مرکزی  شناخته می‌شود. عدد عرض جغرافیایی، زاویه‌ای است بین صفر و مثبت/منفی ۹۰ درجه که اعداد مثبت، شمال و اعداد منفی جنوب را معین می‌کند. مدار استوا مبدا عرض جغرافیایی (نقطه صفر) و قطب‌ها (نقطه ۹۰ درجه) انتهایی‌ترین عرض جغرافیایی کره زمین است. پس برای محاسبه طول جغرافیایی تهران، باید فاصله آن تا گرینویچ را بدست آورد.

موقعیت جغرافیایی تهران

دیدیم که برای بدست آوردن طول و عرض جغرافیایی تهران باید از نصف النهار مرکزی و خط استوا کمک بگیریم. با این حساب، طول جغرافیایی تهران در نقطه ۵۱ درجه و ۱۷ دقیقه الی ۵۱ درجه و ۳۳ دقیقه‌ای شرقی نصف‌النهار گرینویچ است. عرض جغرافیایی تهران، ۳۵ درجه و ۳۶ دقیقه الی ۳۵ درجه و ۴۴ دقیقه از مدار استوا فاصله دارد. از ترکیب طول و عرض تهران، مختصات تهران بدست می‌آید.

ارتفاع مناطق تهران از سطح دریا بین ۹۰۰ تا ۱۸۰۰ متر تقریب می‌خورد. اختلاف ارتفاع در تهران کمی زیاد است و آن به دلیل . برای مثال ارتفاع از سطح دریا در میدان راه‌آهن حدود ۱۱۰۰ متر است که در میدان تجریش به ۱۳۰۰ متر می‌رسد.

طول جغرافیایی تهران
نقشه جغرافیایی تهران

علت این اختلاف سطح به وسعت زیاد و گستردگی تهران برمی‌گردد. پایتخت ایران با مساحت ۱۸۹۰۹ کیلومتر مربع، حدود ۲.۱ درصد مساحت کشور را به خود اختصاص می‌دهد. تفاوت ارتفاع شمال و جنوب تهران باعث اختلاف فاحش در شیب زمین شده است. به طوری‌که از ۱۰ الی ۱۵ درصد در کوهستان شمیرانات شروع و در مرکز شهر به ۱ درصد می‌رسد. تجریش تا عباس‌آباد حدود ۳ تا ۵ درصد و خیابان انقلاب ۲ درصد شیب دارند. شما می‌توانید قانون زمین شهری را هم مطالعه کنید.

مشخصات زمین شناسی تهران

تهران در محدوده توده بزرگ رشته‌کوه البرز و فلات ایران قرار گرفته‌است. رشته‌کوه البرز به دوران سوم زمین‌شناسی و فلات ایران به دوران چهارم زمین‌شناسی تعلق دارند. از این‌حیث دو وادی آن را احاطه کرده‌است. این شهر از شمال به وادی کوه و از جنوب به وادی کویری خود می‌رسد. موید مشخصه قدمت زمین‌شناسی تهران وجود گسل‌های فعال در آن است. گسل مشا، گسل شمال تهران و گسل ری از جمله گسل های تهران هستند. پایتخت از سه منطقه طبیعی تشکیل شده است:

  • کوه‌های شمالی: قله توچال با ارتفاع ۳۹۳۳ در این بخش قرار می‌گیرد.
  • دامنه کوه‌ها: قسمت‌های شمالی شهر در این بخش قرار می‌گیرد. اوین، درکه، نیاوران، حصارک و سوهانک را می‌توان در این منطقه قرار داد.
  • دشت جنوبی: بیشترین مساحت شهر به این بخش اختصاص دارد.

مقاله انواع زمین را مطالعه کنید.

گسل های تهران

بررسی تاریخچه زلزله در تهران، موید وجود زمین‌لرزه‌های شدید و پرزیان است. این شهر گسل‌های زیادی دارد. از نظر علم زلزله‌شناسی گسل‌هایی که مشخصات زیر را دارند خطرناک هستند:

  • گسل‌هایی با طول حداقلی ۱۰ کیلومتر
  • گسل‌های جوان و فعال: اگر گسلی حداقل یک‌بار در ۱۰ هزار سال گذشته باعث ایجاد زلزله شده باشد در این دسته قرار می‌گیرد.

بررسی گسل‌ های تهران و زلزله‌های شدید که به بار آورده‌اند، هر دو مورد را برای این شهر تایید می‌کند. به طور میانگین هر ۱۵۰ الی ۱۵۸ سال یک‌بار در تهران زمین‌لرزه مخرب اتفاق می‌افتد. از آخرین زلزله شدید تهران در زمان قاجار حدود ۱۸۱ سال می‌گذرد. صاحب‌نظران معتقدند این شهر در معرض زلزله احتمالی با قدرتی بالاتر از ۷ ریشتر است.

زمان وقوع زلزله را نمی‌توان پیش‌بینی کرد. پس چه بهتر که از قبل برای آن آماده باشیم. اطلاع از این که بیمه زلزله چیست و خرید آن یکی از مهم‌ترین آمادگی‌هایی است که می‌توانیم در این مورد داشته باشیم.

 کمربند زلزله آلپاید و شهر تهران

بررسی علل زلزله‌خیز بودن عرض و طول جغرافیایی تهران نشان می‌دهد که این شهر دقیقا بر روی کمربند زلزله آلپ-هیمالیا قرار دارد. آلپاید یک کمربند زلزله کوه‌زا است. این کمربند از جاوه و سوماترا شروع می‌شود. به سمت کوه هیمالیا می‌رود. بخشی دیگر زیر دریای مدیترانه از اقیانوس اطلس خارج می‌شود. این شاخه از آلپاید کوه‌های آسیای صغیر، ایران، هندوکش، کوه‌های جنوب شرق آسیا را درگیر می‌کند. در نهایت هم تا کوه‌های آلپ و کارپات امتداد می‌یابد. زمین‌لرزه در این نواحی در عمق کم رخ می‌دهد. ازاین‌جهت در صورت وقوع شدت تخریب بیشتری دارد.  کشورهای زیر تحت تاثیر شدید این کمربند قرار دارند:

  • اندونزی
  • هند
  • نپال
  • افغانستان
  • پاکستان
  • ایران
  • ارمنستان
  • ترکیه
  • جنوب ایتالیا

ویژگی‌های عرض و طول جغرافیایی تهران

طبق نقشه کمربند زلزله آلپاید؛ شهر تهران در یکی از بحرانی‌ترین مختصات جغرافیایی این کمربند واقع شده‌است. گسل‌های خطرناک، جوان و بعضا فعالی دارد. در عین‌حال جمعیت بالا، بافت فرسوده و مقاوم نبودن ساختمان‌ها بر شدت آسیب احتمالی این شهر می‌افزاید. در سال ۹۷ به همت گروه تحقیقاتی وزارت مسکن، راه و شهرسازی نقشه گسل های تهران طراحی شد. با استفاده از این نقشه، می‌توان خطرناک‌ترین و امن‌ترین مکان‌های تهران را شناسایی کرد. طبق این نقشه بخش‌های شمال، شرق و جنوب تهران مناطق پرخطر و نواحی مرکزی جزء امن‌ترین مناطق شهر هستند.

بیمه دات کام کارگزاری آنلاین استعلام قیمت و خرید انواع بیمه‌ها است. شما می‌توانید برای خرید بیمه آتش سوزی با پوشش بیمه زلزله به بخش محصولات سایت بروید. اطلاعات خواسته شده را وارد نمایید و از شرکت‌های معتبر کشور، قیمت بیمه‌نامه را استعلام کنید. در نهایت با آسودگی خاطر برای خرید اقدام نمایید.

از طریق مختصات جغرافیایی هر منطقه، می‌توان به ویژگی‌های زمین‌شناسی آن پی برد. مختصات هر مکان نیز با عرض و طول جغرافیایی نشان داده می‌شود. در این مقاله به بررسی عرض و طول جغرافیایی تهران پرداختیم و ویژگی‌های زمین‌شناسی آن را بیان کردیم. اگر درباره آن پرسش یا ابهامی دارید، برای ما کامنت بگذارید. کارشناس‌های بیمه دات کام در اولین فرصت پاسخگوی شما هستند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا