وقتی که قصد خرید زمین دارید، باید بدانید که آن زمین از چه نوعی است و برای چه کاربردی آن را میخواهید. در تعریف حقوقی، زمین انواع مختلفی دارد که در هنگام خرید باید به آن توجه کنید. در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع زمین و نیز کاربریهای مختلف آن بپردازیم. با ما همراه باشید.
در اصطلاح حقوقی، زمین به سه دستهی بایر، دایر و موات تقسیمبندی میشود.
زمین دایر: زمینی که در آن ساختمان، تأسیسات و دیوارکشی متناسب با ملک و یا املاکی که باغ و مشجر و یا زراعی باشد بنا شدهاست. این زمینها دائماً مورد بهرهبرداری قرار میگیرند.
زمین دایر زمینی که در آن ساخت و ساز یا کشاورزی وجود دارد.
زمین بایر: این زمین فاقد هر گونه ساختمان و تأسیسات است. البته این زمینها قبلاً سابقه دایر بودن داشتهاند؛ ولی به دلایلی مانند اعراض و عدم بهرهبرداری به مدت 5 سال متوالی، بدون عذر موجه، متروک ماندهاند.
زمین موات: این زمینها سابقه عمران و آبادانی نداشتهاند و به صورت طبیعی باقی ماندهاند. زمین برای اینکه مباح و موات باشد باید دو شرط داشته باشد:
زمین موات انواع مختلفی دارد:
*در رابطه با اعراض مالک از ملک، زمانی که مالک ملکی را رها کرده باشد و سالها به آن سر نزده باشد و کسی را هم برای اداره آن تعیین نکرده و نیز تصمیم به بازگشت هم نداشته باشد و حقی برای خود نسبت به آن ملک نشناسد، گویی به این صورت است که از مالکیت ملک صرفنظر کرده است. این اموال حکم مباحات را دارند.
*در رابطه با اعراض از مال، طبق ماده 178 قانون مدنی “مالی که در دریا غرق شده و مالک از آن اعراض کرده است، مال کسی است که آن را بیرون بیاورد” میتوان فهمید که قانونگذار اعراض را ملاک رها کردن و سلب مالکیت دانسته است.
برای خرید زمین، علاوه بر اینکه باید بدانیم زمین از چه نوعی است، کاربری و کاربردی آن چیست، هم اهمیت دارد. در ادامه انواع مختلف کاربری زمین را شرح میدهیم.
این زمینها را برای ساخت ویلا، ساختمان و … میتوان استفاده کرد. این زمینها برای ساخت خانه و مناسب برای زندگی هستند.
این زمینها برای راهاندازی کسب و کار و تجارت هستند و میتوان در آنها مغازه، رستوران، مرکز خرید و … بنا کرد. این زمینها علاوه بر اینکه کاربری تجاری دارند، باید مجوز ملکشان هم از نوع تجاری باشد.
این زمینها برای کشاورزی و کشت و زرع مناسب هستند. این زمینها یا باغهای بزرگ هستند که در آنها درخت کاشته میشود و یا اراضی زراعی هستند که در آنها محصولات زود بازده کشت میشود و معمولاً هم برای صیفیجات مورد استفاده قرار میگیرند.
این زمینها مناسب برای برپایی کارخانه، صنعت و تولید هستند.
این زمینها پتانسیل استخراج مواد ارزشمند را دارند. در مورد این زمینها اول باید اطمینان حاصل شود که درون آنها، سنگ و یا دیگر مواد ارزشی وجود دارد که قابلیت استخراج دارد. حتی اگر فقط خاک این زمینها هم قابل استفاده برای کارهای مهم باشد، باز هم کاربری آنها از نوع معدن ثبت میشود.
این زمینها برای ساخت نهادهای دولتی مانند: شهرداری، وزارتخانه و … مناسب هستند.
این زمینها با هدف ارائه خدمات و کسب درآمد در اختیار متقاضیان قرار میگیرند. کاربری خدماتی با کاربری تجاری تفاوت دارد. در کاربری خدماتی هدف خدمت رساندن به عموم مردم است، مثل حمامهای عمومی، به همین دلیل این زمینها شامل هزینههای شهرداری نمیشود.
یکی از انواع زمین، زمینهایی با کاربری فضای سبز است. این زمینها، گزینههای مناسبی جهت ایجاد فضای سبز و پارک هستند.
زمین با کاربری فضای سبز
این زمینها برای ساخت پارکینگ در نظر گرفته شدهاند.
این زمینها برای ساخت باشگاههای ورزشی، ورزشگاهها و مکانهای اینچنینی مورد بهرهبرداری قرار میگیرند.
در این زمینها مهدکودک، مدرسه و دانشگاه بنا میشود.
این زمینها برای ساخت ایستگاههای مترو، پایانههای مسافربری، راه آهن و فرودگاه در نظر گرفته شدهاند.
از این زمینها برای ساخت تأسیسات زیربنایی مانند: آب و برق و گاز و فاضلاب استفاده میشود.
از دیگر انواع زمین میتوان به زمینهایی با کاربری خدمات شهری اشاره کرد. ساخت ساختمان برای آتشنشانی، کلانتری و جمعآوری زباله در زمینهایی با کاربری خدمات شهری انجام میشود.
مکانهایی مانند: مسجد، قبرستان، کتابخانه و سینما در زمینهای با کاربری فرهنگی- مذهبی بنا میشوند.
بیمارستانها و درمانگاهها در این زمینها ساخته میشوند.
بعضی از انواع زمین ها هم فاقد کاربری هستند. این زمینها یا ذخیره شهرداریها هستند و یا هنوز کاربریشان مشخص نشدهاست.
وقتی میخواهید زمینی را خریداری کنید به نکات زیر توجه کنید:
اما چگونه از سرمایه خود در برابر حوادث و بلایای طبیعی محافظت کنیم؟ فرض کنیم شما زمینی که خریدهاید را ساختهاید یا در حال ساخت آن هستید و دچار سانحه شدهاست. چه کسی خسارات این حوادث را جبران میکند؟ فراموش نکنید که همیشه راهحلی وجود دارد و افراد هوشمند علاج واقعه قبل از وقوع میکنند. در ادامه راههای محافظت از سرمایه را برایتان شرح میدهیم.
وقتی که زمینی را خریداری کردید و در آن ساختمانی بنا شد، یکی از راههایی که میتوانید از طریق آن، از سرمایه خود محافظت کنید، بیمه کردن ساختمان در برابر آتش سوزی است. البته بیمه آتش سوزی فقط ساختمان را در برابر حریق بیمه نمیکند؛ بلکه آن را در برابر حوادثی مانند انفجار و صاعقه هم بیمه میکند. علاوه بر این، بیمه آتش سوزی پوششهای دیگری مانند: بیمه زلزله، سیل و دیگر حوادث هم دارد که به دلخواه و به صورت اختیاری میتوانید با پرداخت حق بیمه کمی بیشتر، این پوششها را هم انتخاب کنید.
شاید فکر کنید که بیمه آتش سوزی چه فایدهای دارد؟ با بیمه کردن ساختمان خود، در صورتی که در اثر حوادث بیمهشده، ساختمان دچار آسیب شود، شرکت بیمهگر هزینههای آن را جبران میکند و شما مجبور نیستید در زمان حادثه هزینه هنگفتی بابت آسیب به ساختمان پرداخت کنید. پس به نوعی شما پول خود را سرمایهگذاری کردهاید تا در موقعیت بحرانی از سرمایه خود استفاده کنید.
بیمه آتش سوزی بر اساس کاربری ساختمان و استحکام آن و میزان ریسکپذیری و … هزینه متفاوتی دارد. برای اینکه از حق بیمه آتش سوزی ساختمان خود، چه صنعتی و چه غیر صنعتی، آگاهی داشته باشید، میتوانید از سامانه آنلاین بیمه دات کام استفاده کنید. این سامانه جامعترین و معتبرترین سامانه بیمهای آنلاین کشور است که علاوه بر محاسبه حق بیمه، امکان مقایسه شرکتهای بیمهای مختلف را هم به شما میدهد که راحتتر بتوانید اقدام به خرید بیمه آتش سوزی نمایید. با استفاده از این سامانه، شما میتوانید بیمه مورد نظر خود را به راحتی و با چند کلیک ساده، با اطمینان خریداری کرده و درب منزل تحویل بگیرید.
به طوری کلی قبل از خرید زمین باید به کاربری آن و هدف خود از خرید آن زمین دقت کنید تا متضرر نشوید. همچنین زمان خرید زمین به نکاتی که در مقاله به آن اشاره شد دقت نمایید. اگر همچنان در خصوص انواع زمین و بیمه آتش سوزی نیازمند کسب اطلاعات بیشتری هستید یا سوالی در این باره دارید، میتوانید، پرسشهای خود را در قالب کامنت در انتهای همین مطلب قرار داده تا کارشناسان بیمه دات کام در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان باشند.