لایههای زمین در اثر فعلوانفعلات درونی، همواره در حال همگرایی و واگرایی است. این تحولات، بسیار کند و طی سالیان دراز، اتفاق میافتد. تغییرات درونی گفته شده، کوهها و درهها را بوجود میآورند. پوسته زمین از صفحات سنگی بزرگ تشکیل شدهاست. این صفحات در برخی نقاط زمین، شکستگیهایی دارد؛ که به آنها گسل میگویند. فعلو انفعلات درونی زمین در بازههای زمانی مشخص و با آزاد شدن انرژی تکمیل میگردد. آزادسازی این انرژیها در گسلهای پوسته رخ میدهد. این رویداد در روی زمین به شکل زمینلرزه یا زلزله احساس میشوند. در این مقاله میخواهیم درباره گسل های تهران و خطرات ناشی از آن صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
انرژی درونی زمین در بازههای زمانی مشخص از طریق گسلها تخلیه میشوند. به مناطقی از زمین که بیشتر در معرض این آزادسازیها قرار دارند؛ کمربند زمینلرزه دنیا میگویند. این مناطق به ۳ دسته کلی تقسیم میشوند که گسل های تهران جزیی از آن است. کمربند زلزله دنیا ۵ شهر را در معرض خطر قرار میدهند.بد نیست که مقاله ویژگی های عرض و طول جغرافیایی تهران را هم مطالعه کنید.
کمربندهای زمین لرزه دنیا شامل مناطق زیر است:
کشور ایران در کمربند آلپ-هیمالیا واقع شده است. شهرهایی چون لسانجلس، توکیو، تهران، ساحل سوماترا در اندونزی و کاسکادیا –شمال غرب اقیانوس آرام- روی خطرناکترین گسلهای دنیا قرار دارند.
زندگی در مناطق زلزلهخیز، آرامش را از افراد میگیرد. اگر مقاله بیمه آتش سوزی چیست را مطالعه کنید، مشاهده میکنید که داشتن بیمه زلزله که از پوششهای فرعی بیمه آتش سوزی است میتواند، باعث دلگرمی باشد.
همانطور که بیان شد؛ شهر تهران از نظر جغرافیایی در یکی از خطرناکترین، بخشهای جهان واقع شده است. جمعیت بالا-حدود ده میلیون-، ساختوسازهای غیر استاندارد، ساختمانهای فرسوده، تمرکز ساختارهای سیاسی و اقتصادی بر مخاطرات زمینلرزهای این شهر میافزاید. طبق مطالعات انجام شده، زلزلههای مهیب هر ۱۵۰ الی ۱۵۸ سال یکبار، شهر تهران را میلرزاند. قدرت ثبت شده برای این زمینلرزهها ۷ ریشتر بوده است.
از آخرین زلزله تهران با شدت بالا حدود ۱۸۱ سال میگذرد. این زمینلرزه در زمان قاجار رخ داد و در اثر آن مناطق شمیرانات و دماوند به کل ویران شد. حدود ۴۵ هزار نفر در این حادثه، جان خود را از دست دادند. در سالهای ۱۳۰۹، ۱۳۲۶، ۱۳۳۴ و ۱۳۶۲ هم زلزلههای به نسبت بزرگی برای تهران ثبت شده است. زلزلههای کوچک و مستمر به دلیل رهاسازی بخشی از انرژی، میتواند پتانسیل تخریب را کاهش دهد.
برخی فکر میکنند، فقط در شمال شهر تهران امکان وقوع زلزله وجود دارد. درحالیکه اینگونه نیست. طبق نتایج تحقیقات زمینشناسی این استان بیش از ۶۵ گسل دارد که اکثریت آنها زیر شهر تهران واقع شده است.
تهران چند رشته گسل اصلی، متوسط و فرعی دارد. مراکز مختلف دستهبندیهای متفاوتی از این گسلها ارائه میدهند. برخی بر مهمترین گسلها تاکید دارند و بعضی دیگر ملاک دستهبندی را خطرناکترین آنها قرار میدهند. مهمترین و در عین حال خطرناکترین گسل های تهران را در جدول زیر مشاهده میکنید:
مهمترین گسل های تهران | |
نام گسل | طول گسل |
گسل مشا | ۲۰۰ کیلومتر |
گسل شمال تهران | ۱۰۸ کیلومتر |
گسل پارچین | ۷۵ الی ۸۰ کیلومتر |
گسل کهریزک | ۴۰ کیلومتر |
گسل ری (شمالی و جنوبی) | ۱۵ الی ۲۸ کیلومتر |
گسل مشا به گسل فشم هم معروف است. این گسل از شمال آبعلی تا شمال تهران و حتی بخشهایی از جنوب مازندران، امتداد دارد. همچنین از بالای سد لتیان به گسل شمال تهران راه دارد. ازاینروی لرزش هر گسل به دیگری منتقل میگردد. گسل مشا یکی از بزرگترین کابوسهای ساکنین تهران است. زلزله بزرگ تهران در زمان قاجار به همین گسل مربوط میشود. آمادگی پایتخت برای گسل مشا ۱۸ درصد ارزیابی میگردد.
این گسل از یک سمت در جنوب رشته کوه البرز و از سمت دیگر به شمال تهران، منتهی میشود. گسل شمال تهران، لشکرک و سوهانک را به فرحزاد و حصارک وصل میکند و تا غرب شهر امتداد مییابد. همچنین مناطقی چون: نیاوران، تجریش، زعفرانیه، الهیه، فرمانیه، سعادتآباد و دره پونک را در بر میگیرد. کارشناسان برخی از زلزلههای اخیر تهران را به این گسل نسبت میدهند.
این گسل از مسگرآباد تا خاور ایوانکی، امتداد دارد. گسل پارچین در سال ۱۳۰۰ زلزلهای با قدرت ۷.۶ ریشتر در کارنامه خود دارد. در حال حاضر حدود ۳ میلیون نفر در این ناحیه ساکن هستند.
این گسل شمال سلطانآباد در غرب شهر را به کهریزک وصل میکند. گسل کهریزک، لقب طویلترین گسل پیوسته در جنوب تهران را دارد.
گسلری از مسیر شمالی، جاده خاوران را به چهاردانگه، وصل میکند. در مسیر جنوبی هم، از غرب اسلامشهر تا شمال مقبره شاه عبدالعظیم، امتداد مییابد. صاحبنظران معتقدند، گسل ری در صورت فعال شدن میتواند به یکی از پرتلفاتترین گسلهای ایران و جهان تبدیل شود.
نقشه لرزهای مناطق پایتخت در سال ۹۷ گردآوری شد. این نقشه موقعیت مکانی گسلهای موجود در ۳۵۴ محله استان تهران را نشان میدهد. برای کسب اطلاعات جامع در خصوص نقشه گسل های تهران به اینجا مراجعه نمایید.
تا اینجا مهمترین و خطرناکترین گسل های تهران را معرفی کردیم. در این بخش میخواهیم گسلهای فرعی تهران و مناطق متاثر از آنها را شرح بدهیم. گفتیم که حدود ۶۵ گسل در استان تهران شناسایی شده است. در ادامه به معرفی برخی از این گسلهای فرعی تهران میپردازیم.
این گسل از اراضی سرخه حصار تا سیدخندان، امتداد دارد. همچنین گسل شرق تهران بزرگراه شهید بابایی تا مجیدیه را در بر میگیرد.
این گسل از خیابان شریعتی تا شهرک غرب امتداد دارد. برج میلاد از جمله مراکز مهمی است که در مجاورت گسل ملاصدرا قرار دارد.
گسل نارمک، تقاطع بزرگراههای همت و امام علی(ع) را به خیابان هنگام وصل میکند. همچنین مناطقی چون: بزرگراه شهید زینالدین، شمیران نو، دهنارمک و خیابان استاد حسن بنا را در برمیگیرد. این گسل در رده متوسط طبقهبندی میشود.
این گسل از غرب میدان صنعت تا میدان مادر امتداد دارد. گسل داوودیه در صورت فعالیت مناطقی چون: میدان ونک، حقانی، ملاصدرا، چمران و ایرانزمین در غرب تهران را متاثر میکند.
این گسل منطقه ۱ تا ۴ شهر تهران را تحت پوشش دارد.
گسل نیاوران از غرب سعادتآباد به شمال اقدسیه، امتداد دارد. این گسل مناطق سعادتآباد، شمیران و دزاشیب را به سمت فرونشست اوین-تجریش میراند.
کانون اصلی این گسل مجموعه ورزشی انقلاب است. گسل انقلاب راستای جنوبغربی-شمالشرقی دارد. همچنین از مناطقی چون باغ ونک، بزرگراه نیایش و خیابان سئول عبور میکند.
این گسل ارتفاعات مسگرآباد را به ارتفاعات بیبی شهربانو، وصل میکند. کانون گسل تنباکویی محله رضویه در جنوب مشیریه است.
این گسل از میرزای شیرازی تا میدان اسدآبادی را پوشش میدهد. گسل ونک پارک حدود ۴.۵ کیلومتر طول دارد و از پارک ساعی عبور میکند.
گسلتلویزیون از منطقه مصلی تا حوالی خیابان شیراز شمالی، امتداد مییابد. این گسل خیابان وزرا را هم در برمیگیرد و حدود ۳.۳ کیلومتر طول دارد.
گسل جنتآباد شمالی از شرق میدان استاد شهریار تا محله حصارک را در برمیگیرد. دو بخش دارد که بخش شمالی آن ۲۵ کیلومتر و بخش دیگر آن ۸۵۰ متر است.
راستای گسل باغ فیض، شمال غربی-جنوب شرقی است. در رده گسلهای متوسط قرار میگیرد و بین ۲ الی ۱۰ کیلومتر طول دارد.
این گسل بزرگراه آیتالله حکیم را به بزرگراه شهید همت وصل میکند. گسل پردیسان را به عنوان فعالترین گسل با توان لرزهای ۶.۲ الی ۶.۳ ریشتر میشناسند.
با توجه به مطالب عنوان شده، شهر تهران از نظر زمینشناسی یکی از ناامنترین مناطق دنیا است. بااینوجود بخشهایی وجود دارند که به نسبت امنتر از سایر قسمتهای این شهر هستند. این مناطق شامل موارد زیر است:
این منطقه حد فاصل خیابان شوش، هفده شهریور، انقلاب، کارگر جنوبی، مولوی، میدان بهارستان، میدان امام خمینی، محله امیریه و جمهوری را در برمیگیرد.
بیمه دات کام کارگزاری آنلاین استعلام و خرید بیمه است. شما میتوانید برای خرید بیمه زلزله که از پوششهای تبعی بیمه آتش سوزی است به صفحه محصولات سایت مراجعه کنید. مشخصات ملک خود را وارد نمایید و از معتبرترین شرکتهای بیمه استعلام بگیرید. در نهایت برای خرید بیمه آتش سوزی اقدام کنید.
تهران یکی از زلزلهخیزترین مناطق دنیا است. عواملی چون: وجود بافت فرسوده، جمعیت زیاد و رعایت نکردن اصول ساختوساز بر میزان آسیبپذیری آن میافزاید. ازاینروی ابعاد تلفات جانی و مالی زمینلرزه احتمالی این شهر قابل تصور نیست. در این مقاله گسل های تهران را معرفی کردیم. بنا به توصیه صاحبنظران چنانچه ساکن تهران هستید؛ حتما بیمه زلزله که از پوششهای بیمه آتش سوزی است را تهیه کنید. اگر در این باره پرسشی دارید برای ما کامنت بگذارید. کارشناسهای بیمه دات کام در اولین فرصت پاسخگوی شما هستند.
حسین
سلام ببخشید منطقه ۱۹ چطوری ارزیابی میکنید احتمال قدرت زلزله چقدر میتونه باشع؟
نویسنده بیمه
سلام دوست عزیز
در این خصوص اطلاعی نداریم. برای تخمین شدت و قدرت زلزله به اطلاعات زیادی نیاز است.
Amir
سمت نواب مشکلی پیشنمیاد یعنی؟مناطق امن هستش؟
نویسنده بیمه
سلام دوست عزیز
این محدوده ها و احتمال خطر در آن ها تقریبی هستند.
صبا
سلام
تهرانسر جز مناطق امنه؟
چون گسلی اطرافش نیست
نویسنده بیمه
سلام. این موضوع را نمیتوان با قطعیت گفت. چون نقشهها و دیتاهای جدید را نداریم و هیچ کس نمیتواند در مورد امن یا ناامن بودن جایی قاطعانه صحبت کند. مناطق و مطالب گفته شده در این مقاله بر اساس آماری است که چند سال پیش سازمان زمین شناسی جهانی اعلام کرد. همان موقع هم زلزلههای بزرگی در مناطق مختلف ایران که احتمال زلزله نمی رفت اتفاق افتاد.