قانون ثبت اسناد و املاک چگونه تسهیلگر بحرانهای زمینلرزه است؟
سازمان ثبت اسناد و املاک، یکی از قدیمیترین نهادهای قانونی کشور است. این سازمان تحت نظر قوه قضائیه اداره میشود. قانون ثبت اسناد و املاک در سال ۱۳۱۰ تصویب شد. این قانون از فروردین ۱۳۱۱ برای اجرا به اداره سابق اسناد و املاک ابلاغ گردید. قانون مذکور طی ۹۰ سال گذشته متناسب با شرایط زمانه دچار اصلاحات و تغییرات بسیاری شده است. در این مقاله قصد داریم درباره جزییات این قانون، اصلاحات و نقش آن در شرایط بحرانی پس از زلزله صحبت کنیم. پس تا پایان با ما همراه باشید.
قانون ثبت اسناد و املاک کشور
گفتیم که سازمان ثبت اسناد و املاک کشور از قدیمیترین نهادهای کشور است. این سازمان در دوران مشروطه تاسیس شد و تا سال ۱۳۱۰ در اکثر شهرهای کشور ادارهای برای انجام کارهای ثبتی دایر کرد. نسخه اولیه قانون ثبت اسناد و املاک در سال ۱۲۹۰ ارائه گردید. متن اولیه قانون مشکلات زیادی داشت از این روی بارها در سالهای ۱۳۰۶، ۱۳۰۷ و ۱۳۰۸ تغییر کرد. آخرین اصلاحات این قانون، بالاخره در ۲۶ اسفندماه ۱۳۱۰ در ۱۴۱ ماده به تصویب رسید. قانون مذکور، در طی ۹۰ سال گذشته به اقتضای مسائل جدید تغییرات زیادی کرده است.
کلیات قانون ثبت اسناد و املاک کشور
در حال حاضر، قانون ثبت اسناد و املاک در هشت باب و ۲۵۶ ماده قانونی در دسترس قرار دارد. هر باب از این قانون به فراخور نیاز به فصلهای گوناگونی تقسیم شده است. هشت باب قانون مذکور شامل موارد زیر است:
باب اول: کلیات تشکیل نهادهای زیرمجموعه
این باب دارای ۲ فصل است. در فصل اول به مقررات مربوط به تشکیلات اداری و ثبت وظایف مامورین پرداخته میشود. فصل دوم هم به مواد قانونی مربوط به دفاتر ثبت اختصاص دارد.
باب دوم: ثبت املاک
این باب دارای شش فصل است. فصل اولِ باب املاک در قانون ثبت اسناد و املاک، به مواد عمومی و موارد متفرقه آن اختصاص دارد. در فصل دوم درباره تقاضای ثبت صحبت میشود. فصل سوم این باب، قوانین مربوط به تحدید حدود و امکانات را بیان میکند. فصل چهارم نحوه بررسی به اعتراضات را نشان میدهد. در فصل پنجم، ثبت عمومی املاک و نکات آن بیان شده است. در فصل ششم هم به بحث ثبت ملک و آثار آن پرداخته میشود.
باب سوم: ثبت اسناد
یکی از مهمترین موضوعات این قانون نحوه ثبت اسناد است. این باب در چهار فصل ارائه میشود. در فصول این باب قوانین مربوط به موضوعات زیر بیان میگردد:
- موارد عمومی ثبت اسناد
- آثار ثبت اسناد
- سواد اسناد
- در امانت اسناد
باب چهارم تا هشتم قانون ثبت اسناد و املاک
در قانون ثبت اسناد و املاک از باب چهارم تا هشتم فصلبندی خاصی دیده نمیشود. موضوعات این بابها شامل موارد زیر است:
- قوانین مربوط به دفاتر اسناد رسمی
- قوانین مربوط به اجرای مفاد اسناد رسمی
- قوانین مربوط به جرائم و مجازات تخلفات در ثبت اسناد و املاک
- قوانین مربوط به تعرفه و مخارج ثبت اسناد و املاک
- قوانین مربوط به مواد مخصوصه ثبت اسناد و املاک
اگر مایل به دریافت جزییات بیشتر درباره این قانون هستید به اینجا مراجعه فرمایید.
آییننامه اجرایی صدور اسناد ثبتی از بین رفته در اثر جنگ و حوادث غیرمترقبه مانند زلزله، سیل و آتش سوزی
اشاره کردیم که در ۹۰ سال گذشته قانون ثبت اسناد و املاک کشور به فراخور نیاز، بارها دچار تغییرات شده است. یکی از اضافات مهم این قانون به تصویب آییننامۀ زیر مربوط میشود:
«آییننامه اجرایی قانون نحوه صدور اسناد مالکیت املاکی که اسناد ثبتی آنها در اثر جنگ یا حوادث غیرمترقبهای مانند زلزله، سیل و آتشسوزی از بین رفتهاند».
ضرورت تصویب آییننامه
آییننامه مذکور در سال ۱۳۷۰ به تصویب رسید. خلاءهای قانونی برای شرایط ذکر شده در آییننامه مشکلاتی چون: بروز اختلافات شدید در اثر مشخص نبودن مرز دقیق املاک بعد از حوادثی چون زلزله و… بوجود میآورد. از اینروی سازمانهای زیر برای تصویب این آییننامه دست به دامان هیات وزیران شدند:
- سازمان ثبت اسناد و املاک کشور
- ستاد مرکزی بازسازی و نوسازی کشور
در نهایت نیز آییننامه مذکور در همان سال به تصویب مجمع تشخیص مصلحت نظام رسید.
نهادهای دخیل برای اجرای آییننامه
در مواد قانونی این آییننامه علاوهبر احکام سازمان ثبت اسناد و املاک، وظایف نهادهای زیر هم مشخص میشوند:
- وزارت مسکن و شهرسازی
- مجلس شورای اسلامی و مجمع تشخیص مصلحت نظام
- هیات وزیران
- قوه قضاییه
- شهرداریها
- دفاتر اسناد رسمی
- سایر نهادهای انقلاب اسلامی و نهادهای عمومی غیر دولتی
- سازمان استخدام کشوری
- سایر سازمانهای دولتی
جزییات آییننامه اجرایی صدور اسناد ثبتی از بین رفته در اثر جنگ و حوادث غیرمترقبه مانند زلزله، سیل و آتش سوزی
این آییننامه در سه بخش و ۳۶ ماده قانونی تدوین شد. در بخش اول به قوانین مربوط به نحوه صدور اسناد مالکیتی این املاک پرداخته میشود. بخش دوم به قوانین مربوط به اسناد و ثبت شرکتها اختصاص دارد. در بخش سوم هم قوانین مربوط به امور متفرقه تبیین شده است. برای دسترسی به جزییات این آییننامه به این لینک مراجعه فرمایید.
قانون بیمه اجباری منازل مسکونی
ایران یکی از مناطق حادثهخیز دنیا است. بررسی تاریخچه حوادث غیرمترقبه مانند زلزله، سیل و آتشسوزی برای این واقعیت صحه میگذارد. حتی با مراجعه به قانون ثبت اسناد و املاک و آییننامههای الحاقی آن این موضوع تایید میشود. جدیدترین مصوبه مجلس شورای اسلامی درباره لزوم مقابله با مخاطرات حادثهای کشور، به قانونی تحت عنوان«بیمه اجباری منازل مسکونی» برمیگردد. این قانون در اوایل سال ۱۴۰۰ به تصویب رسید. جزییات اجرایی آن هنوز منتشر نشده است. طبق این قانون مالکین واحدهای مسکونی موظف به بیمه ملک خود هستند. بالا بودن هزینههای ساختوساز و ضررهای مالی شدید به منازل مسکونی در حوادث غیرمترقبه علت اصلی تصویب این قانون میدانند.
جزییات قانون بیمه اجباری منازل مسکونی
طبق قانون بیمه اجباری منازل مسکونی هر واحد ساختمانی که برایش قبض برق صادر میشود باید تحت پوشش این بیمه قرار گیرد. حقبیمه پرداختی هم روی قبض برق واحد مسکونی محاسبه میگردد. افراد بیبضاعت و کمبضاعت نیز در ۳ گروه دستهبندی میشوند. حقبیمه این گروهها توسط نهادهایی چون کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی تامین میشود.
بیمه آتش سوزی برای منازل مسکونی
منظور از بیمه اجباری منازل مسکونی، بیمه آتش سوزی است. بیمه آتش سوزی دارای پوششهای اصلی و اضافی است. این بیمه حوادثی چون آتشسوزی، صاعقه و انفجار را تحت پوششهای اصلی خود قرار میدهد. شما میتوانید با پرداخت مبلغ بیشتری حقبیمه، منازل مسکونی و لوازم منزلتان را تحت پوشش اضافی این بیمهنامه قرار دهید.( خواندن مقاله راهنمای بیمه آتش سوزی پیشنهاد میشود.)
پوششهای اضافی بیمه آتشسوزی
پوششهای اضافی بیمه آتشسوزی به قرار زیر است:
- پوشش بیمه زلزله
- پوشش بیمه سیل، طغیان آب رودخانه و دریاها
- پوشش بیمه ریزش کوه
- پوشش رانش زمین
- پوشش بیمه ترکیدگی لوله آب و مسئولیت ناشی از آن
- پوشش بیمه طوفان و تندباد
- پوشش بیمه آتشفشان
- پوشش بیمه سقوط هواپیما
- پوشش بیمه سقوط بهمن
- برخورد اجسام خارجی به ساختمان
- مسئولیت خسارت ناشی از انفجار و آتشسوزی وارد شده به همسایگان
- ضایعات آب برف و باران
- سرقت با شکست حرز
بیمه آتشسوزی را از کجا بخریم؟
پیشرفتهای تکنولوژی و شرایط کرونا استفاده از شیوههای خرید آنلاین را در دنیای امروز به یک ضرورت تبدیل کرده است. ازاینروی، افراد ترجیح میدهند برای خرید نیازمندیهای خود از سامانههای آنلاین استفاده کنند. بیمه دات کام، کارگزاری آنلاین استعلام قیمت و خرید انواع بیمهها است. اگر مایل به خرید بیمه آتش سوزی هستید میتوانید به بخش محصولات سایت مراجعه کنید. مشخصات ملک خود را وارد نمایید. در مرحله بعد پوششهایی که مدنظر دارید را انتخاب کنید و در کوتاهترین زمان از معتبرترین شرکتهای بیمه کشور استعلام بگیرید. اگر مایلید بر اطلاعات بیمهای خود بیفزایید؛ به صفحه اول سایت با آدرس https://bimeh.com/ مراجعه فرمایید.
شما میتوانید در بخش مجله بیمه از جدیدترین قوانین و موضوعات بیمهای اطلاع یابید. چنانچه برای انتخاب و خرید بیمه نیاز به مشاوره دارید؛ با شماره ۰۲۱-۴۳۷۲ تماس بگیرید. کارشناسهای این کارگزاری پاسخگوی شما هستند.
سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، یکی از حیاتیترین نهادهای کشور است. این نهاد وظیفه ثبت داراییهای منقول و غیرمنقول افراد را به عهده دارد. قانون ثبت اسناد و املاک ابزار اصلی نهاد مذکور در حسن اجرای وظایف قانونیاش است. در این مقاله به شرح کلیات و الحاقات آییننامه اجرایی آن در شرایطی چون زلزله، سیل و آتشسوزی پرداختیم. اگر درباره آن پرسش یا ابهامی دارید در پایین صفحه کامنت بگذارید. کارشناسهای بیمه دات کام در اولین فرصت پاسخگوی شما هستند.