رانش زمین چیست؟ چه شهرهایی در معرض لغزش زمین هستند
موضوع رانش زمین، خسارتها و تلفات بر جای مانده از آن، اخیرا در کشورمان خبرساز شده است. احتمالا شما هم اخبار مربوط به لغزش زمین در اوایل خرداد ۱۴۰۰ روستای خرشک از توابع شهرستان رودبار را شنیدهاید. در این حادثه، سه واحد مسکونی تخریب و یک نفر مصدوم شد. شاید وقتی این اخبار را میشنوید، برایتان این پرسش پیش بیاید که رانش زمین چیست؟ و چگونه بهوجود میآید؟ در این مقاله قصد داریم به بیان این موضوعات بپردازیم. با ما همراه باشید.
رانش زمین چیست؟
برای پاسخ به این پرسش، ابتدا لازم است، مقدمات موضوع را بیان کنیم. پوستهی زمین از لایههای رسوبی متراکم و غیر متراکمی تشکیل شدهاست. در زیر این لایهها، سطوح شیبداری وجود دارند. اگر این سطوح به هر دلیلی ناپایدار شوند، لایههای رسوبی روی آن به حرکت در میآیند. به این حرکت زمین لغزه، زمین لغزش یا رانش زمین میگویند.
رانش زمین چگونه بوجود میآید؟
بارانهای سیلآسا، زلزله، دخالتهای انسانی در طبیعت و جنس خاک منطقه، میتوانند، باعث ایجاد لغزش زمین شوند.
در ایران عامل دخالتهای انسانی پررنگتر از سایر عوامل است. نتایج پژوهشها، مداخلاتی چون: تغییر کاربری اراضی، تخریب جنگل، ساختوساز غیراصولی، راهسازی و جادهسازی را در ایجاد زمین لغزش دخیل میدانند.
البته رانش زمین را نباید با نشست ساختمان اشتباه بگیرید. برای آشنایی بیشتر مقاله نشست ساختمان را مطالعه کنید.
چه مناطقی بیشتر در معرض رانش زمین قرار دارند؟
مناطق کوهپایهای، جلگهای، آبرفتی و هر منطقه شیبداری که جنس خاک دامنههایش از نظر زمینشناسیَ، مستعد لغزش زمین باشد. در ایران از نظر جنس خاک، استانهای مازندران، گیلان، لرستان، گلستان و خوزستان بیشتر از سایر استانها در معرض رانش زمین هستند. اما از لحاظ عواملی چون: زلزله و دخالتهای بیحساب انسانی سایر بخشهای کشور نیز میتواند، مستعد زمینلغزش باشد.
جلوگیری و مدیریت ریسک رانش زمین
در بخش رانش زمین چیست اشاره کردیم که هرگونه ناپایداری در سطوح شیبدار زیر لایههای رسوبی، باعث رانش زمین میشود. برای جلوگیری از لغزش لایههای بالایی، لازم است، اقداماتی پیشگیرانه انجام شود. این اقدامات دارای ابعاد سیاسی، قانونی، مهندسی، فیزیکی، آموزشی، فرهنگی و اجتماعی است. این ابعاد در مصداق با هم همپوشانی دارند. در بعد سیاسی، مهندسی و فیزیکی باید جلو جادهسازی و راهسازی غیراصولی، تخریب جنگل و پوششهای گیاهی و… گرفته شود. همچنین در بعد قانونی، برای ساختوساز در نواحی شیبدار، نزدیکی درهها و رودها، مجاورت لبه کوهها و… مجوزی صادر نشود. توجه به مواردی از این دست میتواند به کاهش تعداد و شدت آسیب ناشی از زمین لغزش کمک کند.
مدیریت ریسک در پدیده رانش زمین
به کسانی که در مناطق پرخطر ساکن هستند، توصیه میشود، برای مدیریت ریسک اموالشان، پوشش رانش زمین را تهیه کنند. این پوشش تحت عنوان رانش، نشست و فروکش کردن زمین به فروش میرسد.
پوشش رانش زمین چیست؟
پوشش رانش زمین در راهنمای بیمه آتش سوزی یکی از پوششهای تبعی است. این پوشش خسارتهای مستقیم ناشی از لغزش زمین را جبران میکند. مطابق آنچه در بخش رانش زمین چیست، بیان شد، بدیهی است که زلزله و زمینلغزه دو پدیده متفاوت است. زلزله در سطوح شیبدار زیر زمین و لغزش در لایههای رسوبی سطح زمین اتفاق میافتد. در هنگام خرید بیمه به این تفاوتها دقت کنید.
بیمه دات کام، کارگزاری آنلاین خرید انواع بیمهها است. شما میتوانید برای خرید بیمه آتش سوزی با پوشش رانش زمین به بخش محصولات سایت بروید. اطلاعات خواسته شده را وارد کنید و از شرکتهای معتبر بیمه استعلام بگیرید. سپس با خاطری آسوده برای خرید بیمه مناسب خود اقدام کنید. همچنین پیشنهاد می کنیم که مقاله مزایای بیمه آتش سوزی را مطالعه کنید.
استثنائات پوشش رانش زمین
پوشش تبعی رانش زمین فقط خسارتهای ناشی از زمینلغزه با منشاء طبیعی را پوشش میدهد. ازاینروی بیمهگر در قبال خسارت وارده در اثر لغزش زمین که منشاء آن غیرطبیعی باشد -مثلا گودبرداری غیراصولی- تعهدی ندارد.
رانش زمین یکی از بلایای طبیعی است که میتواند منشا انسانی هم داشته باشد. در این مقاله به پرسش رانش زمین چیست پاسخ دادیم. اگر درباره آن ابهام یا پرسشی دارید، برای ما کامنت بگذارید. کارشناسهای بیمه دات کام در اولین فرصت پاسخگوی شما هستند.
خداوند این همه نعمت به انسان عطا کرده ولی باز انسان قدر نعمات خدا دادی را فراموش میکند ، گناه و فساد در جامعه میکند لذا خداوند با بلاهای طبیعی منجمله رانش زمین ! انسانها را به یاد مرگ می اندازد بیاد حق و عدالت ، با رانش زمین ترسی به دل می اندازد که از رفتن به سمت گناه منصرف شود اما عده ای هم هستند که خدا را فراموش کرده اند و روزی گرفتار بلای بدی در زندگی خواهند شد آن روز یاد خدا می افتند هر چند لحظه کوتاهی تا مرگ داشته باشند آن روز اگر توبه کنند شاید گناه شان بخشیده شود ، چرا که خدواند بخشنده و مهربان است اما حق الناس بخشیده نخواهد شد خدا می گوید من از تو گذشتم اما به بنده ام ظلم کردی و باید تاوان آنرا بدهی .
احسنت