یکی از کارهای مهمی که در ساخت ساختمان انجام میشود، لولهکشی آب ساختمان است. برای لولهکشی آب ساختمان هم، مانند انتخاب مصالح ساختمانی، روشهای ساخت سازه و … استانداردهایی وجود دارد که باید رعایت شوند. انجام درست و استاندارد لولهکشی آب ساختمان از آن جهت بسیار مهم است که بعد از اتمام ساخت بنا، نمیتوان چارچوب و ترتیب اصلی آن را به سادگی و بدون تخریب تغییر داد. بنابراین باید هم در انتخاب جنس لوله و هم در انجام لولهکشی نهایت دقت را به عمل آورد. به دلیل اهمیت این موضوع، در این مقاله قصد داریم به استاندارد لولهکشی آب ساختمان بپردازیم. با ما همراه باشید.
برای فراهمکردن آب مورد نیاز ساختمان و جلوگیری از هدر رفتن آن و هدایت آب به سمت لوله فاضلات، یک سیستم لولهکشی اصولی و استاندارد نیاز است. برای انجام لولهکشی آب و خروج آب آلوده به سمت فاضلاب، میتوان از لولههایی با جنسهای مختلف و تجهیزات متفاوت استفاده کرد. مثلاً برای آب گرم باید از لولههایی استفاده کرد که توان تحمل دمای بالای آب را داشته باشد.
لولهکشی آب ساختمان باید به گونهای انجام شود که آب سرد و گرم را از مبدأ به مقصد که همان شیرآلات است به صورت یکسان و به درستی توزیع کند. لولهکشی آب در یک سیستم بسته تحت فشار، از کنتور آب شهری، مخزن ذخیره آب، پمپ تحت فشار، موتورخانه و یا پکیج شروع شده و به سمت شیرآلات و یا دیگر مصرفکنندهها ادامه مییابد.
برای اجرای لولهکشی آب ساختمان دو راه وجود دارد:
لولهکشی آب در یک ساختمان باید به گونهای انجام شود که تمامی شیرآلات دارای فشار آب مناسبی باشند. اما استاندارد لولهکشی آب ساختمان چیست و چه اصولی باید در هنگام لولهکشی آب ساختمان رعایت شود؟
برای لولهکشی آب ساختمان و اجرای لولهکشی فاضلاب، از مرحله نصب کنتور آب تا اجرای نهایی لولهکشی، قوانین و استانداردهایی تعریف شده که در ادامه به آنها میپردازیم:
لولههایی که برای لولهکشی آب ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند، به شرح زیر هستند:
لوله گالوانیزه: این لولهها به دو دستهی لوله گالوانیزه فولادی و لوله گالوانیزه آهنی تقسیم میشوند. در بازار، این لولهها به نام لولههای آهنی سفید شناخته میشوند. معمولاً تفاوتی بین این دو لوله گذاشته نمیشود جز اینکه لوله گالوانیزه فولادی سبکتر از آهنی است. لولههای گالوانیزه بیشتر در ساختمانهای قدیمی استفاده شده است. از این لوله در شرایطی میتوان استفاده کرد که امکان تعمیر لوله بعد از مدتی وجود داشته باشد.
لوله چدنی: جنس این لولهها از چدن ریختهگری است و بر حسب کاربرد، مقدار آلیاژ، شکل و طول لوله و نوع اتصالات با هم متفاوت هستند. از این جنس لوله بیشتر برای لولهکشی فاضلاب و گاز استفاده میشود. این لولهها هم در برابر فشار مقاوم هستند و هم نسبت به لولههای فلزی، فرسودگی کمتری دارند. علاوه بر این، قیمت این لولهها از لولههای فلزی پائینتر است.
لوله استیل:از فولاد ضد زنگ ساخته شدهاند. از این لولهها در بخشهایی که احتمال خوردگی و پوسیدگی بیشتر است، مانند دستشویی، استفاده میشود.
لوله های برنجی: این لولهها از ترکیب برنج و مس درست شدهاند. مقاومت این لولهها در برابر زنگزدگی بالاست.
لولههای مسی: این لولهها از جمله مقاومترین لوله ها در برابر خوردگی و آسیب است. این لولهها معمولاً به هم جوش میشوند، بنابراین برای وصل کردن این لولهها به هم، به اتصالات اضافی نیاز است.
لولههای پنج لایه: در لولهکشی ساختمان، مسئلهی خوردگی و تشکیل رسوب در لولههای فلزی باعث ایجاد خسارت و مشکلات زیادی میشود. برای غلبه بر این مشکل، راههای زیادی پیشنهاد شده مانند استفاده از آلیاژهای مختلف و یا پوششدهی لولهها. لولههای پنج لایه به خوبی از عهده رفع این مشکل بر میآیند. این لولهها زنگ نمیزنند و به راحتی خم میشوند.
لولههای پلاستیکی: از لولههای پلیمری از جنس PVC، PE ، PEX و ABS در لولهکشیهای ساختمانی بسیار استفاده میشود. لولههای پی وی سی برای لولهکشی فاصلاب و تخلیه بیشتر استفاده میشود. این لولهها انعطافپذیر نیستند. لولههای حرارتی یا PEX برای لولهکشی ساختمان زیاد استفاده میشوند. این لولهها انعطاف خوبی دارند و خمکردنشان راحت است.
وقتی که ساختمانی با رعایت استاندارد لولهکشی آب ساختمان و استاندارهای دیگر ساخته میشود و در اختیار افراد قرار میگیرد، با توجه به هزینههایی که در رابطه با ساخت و یا خرید ساختمان انجام شده، خوب است که ساختمان خود را بیمه کنیم. یکی از مهمترین بیمههای ساختمانی، بیمه آتشسوزی است.
برای خرید بیمه آتشسوزی دو پوشش مختلف دارد: پوشش اصلی که حوادثی مانند حریق، صاعقه و انفجار را پوشش میدهد و پوشش اختیاری که حوادثی مانند زلزله و سیل که تهدیدی جدی برای ساختمانهای ماست را پوشش میدهد. علاوه بر سیل و زلزله حوادثی مانند ریزش ساختمان در اثر برف سنگین، رانش زمین و …، بیمه سقوط هواپیما و برخورد اجسام خارجی با ساختمان، شکست شیشه، بیمه آتشفشان و … نیز تحت پوشش اختیاری بیمه آتشسوزی است. با بیمه کردن ساختمان خود در برابر حوادث یادشده، در صورت بروز این حوادث، شرکت بیمهگر خسارات مالی شما را جبران میکند و حداقل از بابت خسارات مالی، خیالتان میتواند راحت باشد.
یکی از مسائلی که روی استحکام ساختمان و در نتیجه، هزینه بیمه آتشسوزی تأثیرگذار است، رعایت استاندارد لولهکشی آب ساختمان و دیگر استانداردهای ساخت و ساز است. هر چه ساختمانی اصولیتر و با رعایت استاندارد ساخته شده باشد، مستحکمتر بوده و هزینه بیمه کمتری دارد.
برای اطلاع از هزینه بیمه آتشسوزی و خرید بیمه زلزله ساختمان خود میتوانید از سامانه بیمه دات کام استفاده کنید. با استفاده از این سامانه، که معتبرترین و جامعترین سامانه آنلاین بیمهای کشور است، میتوانید از خدمات آن برای استعلام هزینه بیمه، مقایسه شرکتهای بیمهای مختلف و خرید بیمه به صورت آنلاین استفاده کنید. بیمه دات کام در هر حالی در کنار شماست و شما میتوانید با اطمینان خاطر بیمه مورد نظر خود را از این سامانه خریداری کرده و درب منزل تحویل بگیرید.
لولهکشی اقدامی است که باید طبق استاندارد لولهکشی آب ساختمان صورت بگیرد تا از بروز مشکلات بعدی جلوگیری شود. یکی از مشکلاتی که در لولهکشیهای غیراصولی با آن مواجه هستیم، حرکت فاضلاب در مسیر برعکس است. برای این که از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری شود باید استاندارد لولهکشی آب ساختمان به تمام و کمال رعایت شود. استفاده از نیروی متخصص و ماهر و نیز مواد اولیه باکیفیت یک لولهکشی درست و اصولی را منجر میشود.
محمدعلی
اصلا توقع نداشتم سایت بیمه رو برای لوله کشی ببینم و به نظرم خیلی مسخره و بی ربط بود !!!
کارشناس بیمه
محمد علی عزیز؛ با توجه به اینکه یکی از پوشش های اضافی بیمه آتش سوزی، پوشش ترکیدگی لوله آب است، این محتوا را برای شما عزیزان در نظر گرفته ایم. زیرا هرچه استانداردهای بیشتری در لوله کشی ساختمان رعایت شود، حق بیمه آتش سوزی کاهش مییابد و این به نفع بیمهگزاران گرامی است.
نادر حسنی
سلام و خسته نباشید واسه لوله های مسی هم میشه از بیمه آتش سوزی استفاده کرد؟
کارشناس بیمه
سلام جنس در بیمه مطرح نیست؛ مگر اینکه شرکت بیمه شرایط خاصی را گذاشته باشد.