در خودروهای قدیمیتر، ساختار اولیه موتورها به گونهای ساده بوده و توان خروجی کمی داشتند که به همین دلیل نیازی برای استفاده از روغنهای مرغوب و با کیفیت احساس نمیشد. با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژیهای به روز فناوری در صنعت خودرو، از روغنهای خودرو برای جلوگیری از ساییدگی، زنگ زدگی، خنک کنندگی و جذب رسوبات موتور ماشین، استفاده میکنند که این موضوع اهمیت راهنمای خرید روغن موتور را افزایش میدهد.
با توجه به اینکه شرکتهای سازنده خودرو سازی روز به روز در حال افزایش هستند، تولید روغن موتور هم به تناسب افزایش پیدا کرده است. هر یک از این تولید کنندهها سعی دارند، کیفیت بهتری از محصول خود را ارائه کنند. برای اینکه بتوان بهترین روغن ماشین را خریداری کرد، نیاز به رعایت نکات مهمی است که در این مطلب سعی داریم درباره آن توضیحاتی ارائه کنیم با ما همراه باشید.
روغن موتور به اجزای فلزی و متحرک موتور خودرو کمک میکند و عملکرد بهتری را برای موتور به ارمغان میآورد. همچنین از ایجاد اصطکاک جلوگیری خواهد کرد. از این رو موتور خودرو در برابر ساییدگی و آسیبهای ناشی از گرما در امان خواهد بود. اما سوالی که ایجاد میشود این است که کدام روغن موتور برای استفاده در خودروها مناسب هستند؟ برای پاسخ به این سوال باید بررسیهای لازم انجام شود که در راهنمای خرید روغن موتور به آن پرداختهایم.
برای اینکه موتور خودرو همیشه در سلامت کامل باشد، باید از روغن موتور با کیفیت استفاده کرد. گرانروی، استاندارد API و استاندارد SAE از عواملی است که هنگام خرید روغن ماشین باید به آن توجه ویژه داشت. اگر هنگام خرید انواع روغن موتور این موارد گفته شده را مشاهده کردید، بدانید که این خصوصیات برای خنک کنندگی، جذب رسوبات و جلوگیری از ساییدگی استفاده میشود.
برای راهنمای خرید روغن موتور میتوان نکات مهمی را متذکر شد، اما دقت به برخی از موارد باعث میشود؛ شما بهترین نتیجه را از خرید و استفاده روغن ماشین داشته باشید تا سلامت خودرو به خطر نیافتد. این عوامل شامل:
گرانروی یا همان ویسکوزیته یک ماده پارامتری است و با توجه به آن میزان مقاومت در برابر جاری شدن نشان داده میشود. این پارامتر را میتوان یکی از مهمترین موارد در بحث راهنمای خرید روغن موتور دانست. البته ویسکوزیته را با نام لزجت هم میشناسند. در حقیقت ویسکوزیته در مایعات بر اثر نیروی جاذبه بین مولکولی به وجود میآید و با دما رابطه معکوس دارد. به طور مثال: هر چه دما بالاتر باشد، میزان ویسکوزیته مایعات کاهش پیدا میکند. همچنین با توجه به این توضیحات، روغن موتورهایی که ویسکوزیته بالاتر دارند، دلیل بهتری برای روغن کاری و عملکرد نرمتر خودرو خواهند داشت.
روغن موتور مرغوب منجر به کارکرد بهتر موتور میشود.
نکته: این روغنها با توجه به عملکرد گرانروی، پس از استارت ماشین، زمان بیشتری نیاز دارند تا به اجزای موتور برسند و در همه نقاط موتور گردش کنند.
نقطه مقابل این روغنهای موتور این است که گرانروی کمتر دارند، اما در زمان استارت خودرو سریعتر فعال میشوند اما عملکرد روان کنندگی کمتری دارند.
دقت کنید که در راهنمای خرید روغن موتور، میزان گرانروی یا همان ویسکوزیته نوشته شدهاست و با توجه به دو فاکتور مهم دیگر که API و SAE نام دارند، میتوانید بهترین روغن موتور را خریداری کنید.
همانطور که اشاره شد، گرانروی تاثیر بهسزایی در عملکرد یک روغن ماشین خوب دارد. شاخص کیفیت روغن موتور بعدی که در راهنمای خرید روغن موتور میتوان به آن اشاره کرد، SAE است. این شاخص توسط انجمن مهندسهای خودرو، برای تعیین گرانروی یک روغن موتور به عنوان استاندار مشخص شدهاست. برای اینکه بتوان شاخص روغن موتور را مطالعه کرد، کافی است که اطلاعات مندرج در بطری روغن موتور را مشاهده کنید تا از میزان غلظت روغن موتور مطلع شوید. سوالی که پیش میآید این است که چگونه متوجه شویم، غلظت روغن موتور را به درستی انتخاب کردهایم؟ در ادامه درباره مشخص کردن غلظت روغن موتور توضیح خواهیم داد.
برای اینکه بتوان میزان غلظت روغن موتور را مشخص کرد، اعداد و حروفی در بطری درج شده که هر کدام معنای مختص به خود را دارد. این اعداد و حروف اغلب به صورت ۱۰W-40 / 05W-40 / SAE: 20W-50درج میشوند.
در راهنمای خرید روغن موتور به توضیح این اعداد میپردازیم:
هنگام استفاده از راهنمای خرید روغن موتور استاندار API میتواند، شما را یاری کند. در این استاندارد از حرف S برای موتورهای بنزینی و از حرف C برای موتورهای دیزلی استفاده خواهند کرد. حرف دوم سطح کیفیت روغن موتور است و بین حروف A تا N متغیر خواهد بود. توجه داشتهباشید که هر چه حروف شاخص api روغن موتور بالاتر رود، کیفیت روغن موتور استفاده شده بیشتر است. همچنین استفاده از روغن موتور در زمستان به این استاندارد نیاز دارد.
برای اینکه بتوان میزان غلظت را مشخص کرد، حروف و اعداد روغن موتور که روی بطری درج شده، هر کدام معنای مختص به خود را دارد. این اعداد و حروف اغلب به صورت ۱۰W-40 / 05W-40 / SAE: 20W-50 درج میشوند.
شاخصهای قدیمی به صورت SA/SB/SC/SD/SE/SF بوده و این روغنها از کیفیت کمتری برای موتور برخوردار بودهاند که بیشتر هم برای خودروهای قدیمیتر استفاده شدهاست. با پیشرفت تکنولوژی این روغنها با سطح کیفیتی که دارند دیگر مورد استفاده قرار نگرفته و در خودروهای جدید از روغن موتورهایی با شاخص SJ/SL/SM/SN استفاده میشود.
ما سعی کردیم برای تشخیص کیفیت روغن خودرو، اطلاعات جامع را در راهنمای خرید روغن موتور به شما ارائه دهیم. اما علاوه بر توجه به مسائل فنی خودرو، باید به الزامات رانندگی با خودرو نیز توجه کرد. یکی از ضروریات رانندگی، بیمه ثالث خودرو است. همانطور که میدانید این بیمهنامه اجباری است و نداشتن آن منجر به جریمه یا توقیف خودرو میشود. شما عزیزان برای خرید بیمه شخص ثالث میتوانید به سایت بیمه دات کام مراجعه نمایید و ارزانترین بیمه را برای ماشین خود خریداری کنید.
هنگام انتخاب روغن موتور ماشین بهتر است که از ترکیبات مختلف آن اطلاع داشت. روغن پایه یکی از اصلیترین ترکیبات روغن موتور است که در کنار استفاده از ادیتیوهای مختلف در فرمولاسیون روغن موتور اهمیت ویژهای خواهد داشت. ادیتیوها همان افزودنیهای داخل روغن موتور هستند که باعث افزایش کارایی بهتر روغن موتور میشوند.
انواع افزودنیهای روغن موتور به شرح زیر است:
هنگامی که راهنمای خرید روغن موتور را مطالعه میکنید، باید به موارد گفتهشده در قسمتهای قبل توجه ویژه داشتهباشید. همانطور که میدانید موتور یک بخش مهم از خودرو است که باید به سلامت آن و روغنی که خریداری میکنید، اهمیت دهید. قطعات فلزی موتور در فاصله کم از یکدیگر قرار گرفتهاند. همین موضوع باعث شده که هنگام استفاده از ماشین، این قطعات با یکدیگر در تماس باشند. این موضوع میتواند در دراز مدت باعث ساییدگی و خوردگی این قطعات شود. برای برطرف کردن این موضوع بهتر است که از روغن موتور مرغوب استفاده کرد تا یک لایه نازک رقیق روغن بین این قطعات باشند تا از آسیب به قطعات موتور ماشین جلوگیری شود.
راهنمای خرید روغن موتور؛ هرگز تعویض روغن موتور سوخته را به تعویق نیندازید.
وظایف اصلی روغن موتور، آسان کردن حرکت قطعات است، البته که این تنها وظیفه این ماده رقیق نخواهد بود و میتوان به موارد زیر هم اشاره کرد:
اگر میخواهید اطلاعاتی در خصوص خطرات و عوارض کم شدن روغن موتور، کسب کنید، به اینجا مراجعه نمایید.
همچنین در صورت تعویض روغن خودرو به طور منظم و در زمان مقرر، شتاب خودرو افزایش پیدا میکند. راهکارهای زیادی برای افزایش شتاب ماشین وجود دارد. اگر شما هم به این مبحث علاقهمند هستید، میتوانید، مقاله افزایش شتاب خودرو را مطالعه نمایید.
روغن موتور هم مانند همهی اقلامی که در بازار هستند، جنس خوب و بد دارد. برای تشخیص کیفیت روغن موتور باید به یک سری موارد توجه کرد. در این بخش از راهنمای خرید روغن موتور، به معرفی برخی روشهای تشخیص کیفیت روغن موتور را توضیح دهیم.
شرکتهای معتبر برچسب مشخصات و راهنمای روغن موتور که بر روی بسته بندی آن درج میشود را با کیفیت بالا چاپ میکنند. پس اگر موقع خرید روغن ماشین دیدید روی آن برچسب بی کیفیت و ناخوانایی چسبیده، به اصل بودن آن شک کنید.
رنگ و بوی روغن هم میتواند ما را در تشخیص کیفیت روغن موتور کمک کند. روغنهای با کیفیت معمولاً رنگ روشن و بویی ملایم دارند. اگر هنگام خرید و باز کردن درب روغن بوی تندی احساس کردید، احتمالاً رنگ ان هم کدر است که نشان از کیفیت پایین آن دارد.
زمانی که همهی روغنهای داخل بازار در یک رنج قیمتی هستند و یک روغنماشین خیلی ارزانتر است، باید احتمال تقلبی بودن آن را داد. با توجه به رقابتی که وجود دارد معمولاً قیمتها با یک اختلاف اندک عرضه میشود. معمولاً زمانی که از مواد بی کیفیت برای ساخت استفاده میشود امکان چنین اختلاف قیمتی وجود دارد.
امکان دارد برخی از کلاهبرداران برای سود بیشتر اقدام به جمع آوری قوطیهای روغن موتور برای فروش مجدد کنند. برای جلوگیری از بروز چنین اتفاقی، حتماً به کیفیت و استحکام ظرف روغن توجه کنید. اگر احساس کردید ظرف روغن موتور سست و کهنه است، از خرید آن خودداری کنید.
تمام روغنهای موتور که به وسیله تولیدکنندهها به بازار عرضه میشود، دارای کیفیت و مشخصات فنی دقیقی هستند. از این رو در راهنمای خرید موتور، میزان عمر مفید روغن موتور را نمیتوان به طور دقیق عنوان کرد. در حقیقت عمر مفید روغن موتور با توجه به خودرو و نحوه رانندگی فرد راننده مشخص میشود. به طور کلی طبق راهنمای خرید روغن موتور، روغن موتورها با عمر مفید بین ۴۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰ کیلومتر در نظر گرفته میشوند.
برندهای مختلفی در بازار وجود دارند که به عرضه روغن موتور میپردازند. اما انتخاب روغن موتور ماشین با توجه به ویژگیهای خودرو و سلیقه راننده خریداری میشود. بهترین روغن موتورهای خارجی از برندهای الف، کاسترول و پونته میلانو است که میتوان آنها را جزء بهترین برندهای خارجی دانست. همچنین در بین برندهای ایرانی میتوان به روغن موتور ایرانی بهران و پارس اشاره کرد که از کیفیت خوبی هم برخوردار هستند.
البته که با توجه به شرایط کشور، تحریمهایی برای روغن موتورهای خارجی در بازار ایران وجود دارد و نمیتوان از برندهای خارجی برای موتور خودرو استفاده کرد. همچنین کیفیت روغن موتورهای داخلی هم به قدری خوب است که رانندههای خودروها را راضی کرده و کیفیت مطلوبی را ارائه میکنند.
برای اینکه بتوان بهترین روغن را برای موتور خود خریداری کنید، باید از راهنمای خرید روغن موتور استفاده کنید و توضیحات را مد نظر بگیرید. با توجه به نوع منطقه زندگی و گرمسیر یا سردسیر بودن، باید روغن موتور خود را انتخاب کنید. کیفیت روغن موتور بر نحوه عملکرد موتور خودرو تاثیر به سزایی دارد و همچنین نوع روغن موتور با توجه به نوع خودرو متفاوت خواهد بود. از این رو برای خرید روغن، باید نکات گفته شده را در نظر بگیرید تا بهترین عملکرد را برای ماشین خود مشاهده کنید. البته به این نکته هم در آخر توجه داشته باشید که روغن موتور خوب بر کاهش مصرف سوخت هم تاثیرخواهد گذاشت.
سجاد رمضانی
سلام، ممنون از مقاله کامل و خوبتون، من یه مشاوره برای خرید میخواستم ممنون میشم جواب بدید
امروز تو یه رپورتاژ خوندم واسه ماشین های سنگین باید هر ۳هزار کیلومتر روغن رو عوض کرد، ولی اگه روغن خوبی مثل کاسترول باشه میشه تا ۵ هزار تا هم ازش استفاده کرد، اقتصاد آفرین اینو گفته بود خواستم از یه سایت تخصصی بپرسم ببینم این درسته و میشه تا ۵ هزار تا روی روغن کاسترول حساب کرد؟
نویسنده بیمه
سلام دوست عزیز
این موضوع به وضعیت وسیله نقلیه نیز بستگی دارد. بله گاهی می توان تا ۵ هزار کیلومتر نیز از برخی روغن موتورها استفاده کرد.