یکی از خودروهای وارداتی گروه خودرویی رنو، ساندرو میباشد که از آذر ماه 1394، توسط شرکت پارس خودرو زیرمجموعههای سایپا، وارد ایران شد. این خودرو که در سال 2007 معرفی شد، اکنون در سومین نسل خود به سر میبرد. در برخی کشورها، این خودرو را به نام داچیا ساندرو میشناسند. این خودرو محصولی از شرکت خودرویی رومانیایی، داچیاست که از زیرمجموعههای شرکت رنو است. در این مقاله، مروری بر تاریخچه این خودرو، خواهیم داشت. با ما همراه باشید.
داچیا یا رنو ساندرو یکی از خودروهایی است که حاصل همکاری مشترک شرکت رومانیایی داچیا و شرکت فرانسوی رنو میباشد؛ در واقع داچیا در رنو ادغام شدهاست. این اتومبیل که در سال 2007 معرفی شد، جزو خودروهای کوچک به حساب میآید. در برخی کشورها مانند: روسیه، مکزیک، آمریکای مرکزی و جنوبی، ایران، مصر و آفریقا این خودرو با نام رنو ساندرو شناخته میشود.
خودرو رنو ساندرو
این خودرو اولینبار در نمایشگاه موتور فرانکفورت در سال 2007 رونمایی شد و به بازار برزیل عرضه شد. یکسال بعد، در نمایشگاه موتور ژنو این خودرو به اروپا راه یافت. رنو، تولید ساندرو را در آفریقای جنوبی در فوریه 2009 شروع کرد و در دسامبر همان سال خط تولید روسیه نیز راهاندازی شد.
این هاچبک پنج در بر روی پلتفرم لوگان طراحی و تولید شد. ساندرو دارای کاپوت و جلوپنجره رادیاتوری بود که کلاملاً با بدنه آن همخوانی داشت. رنوی برزیل، مدل استپوی که از کلاس خودروهای کلاس اوور است را چند ماه بعد از معرفی نمونهی معمولی به بازار عرضه کرد. این خودرو دارای موتور 1.6 لیتری 16 سوپاپه بود.
حتی اگر قیمت فروش ساندرو آن را در رده خودروهای مینی قرار دهد، این هاچبک دارای صندوقی 320 لیتری است که رقبایش به سختی می توانند با آن رقابت کنند. صندلیهای عقب در صورتی که جمع شوند، میتوان حجم صندوق را تا 1200 لیتر افزایش داد.
فضای داخلی این ماشین با یک داشبورد مدرن و کاربردی تجهیز شده؛ پنل درها از پلاستیک باکیفیتتر از پلاستیکی که برای لوگان استفاده میشد، ساخته شدهاست.
ارگونومی مناسب با تمامی کنترلهایی که دسترسی به آنها آسان است، نقطه قوت ساندرو محسوب میشود. در این ماشین چندین گزینه برای انتخاب موتور وجود دارد:
درست است که اینها موتورهای خیلی قوی نیستند؛ ولی برای ترافیک داخل شهری و حتی مسیرهای طولانیتر نیز مناسب و کاربردی است.
برند مقرون به صرفه رنو، یعنی داچیا، سال 2012 دومین نسل از خودروی ساندرو را در نمایشگاه موتور پاریس رونمایی کرد؛ خودرویی که در کلاس خودروهای کوچک قرار میگرفت و برای شهرهای شلوغ ساخته شده بود. در همین سال نسل دوم مدل استپوی نیز تولید شد.
ساندروی نسل دوم، هم هاچبک و هم کراس اوور، یعنی استپوی در کنار داستر در سال 2013 به بازار انگلستان راه یافتند. این خودروها جزو مقرون به صرفهترین خودروهای بازار به شمار میرفتند.
نسل دوم این اتومبیل به لحاظ ایمنی، توانست نسبت به نسل قبلی پیشرفت کند و اینبار امتیاز 4 ستاره از Euro NCAP دریافت کند.
برای کسب اطلاعات جامع در خصوص ستاره ایمنی خودرو به اینجا مراجعه نمایید.
موتور نسل دوم صورت دیزلی بنزینی عرضه شد. موتور دیزلی با ظرفیت 1.6 لیتر و موتور بنزینی در ظرفیتهای 1.2، 1.6 و 2 لیتری در دسترس بود. جعبه دنده این نسل 5 سرعته دستی، 4 سرعته اتوماتیک و 5 سرعته اتوماتیک بود. مدل استپوی ساندرو نسل دو، نسبت به نسل قبل از نظر ارتفاع کمی بلندتر بود.
نسل سوم این خودرو در سال 2020 رونمایی شد. این خودرو بر روی پلتفرم رنو کلیو 5 طراحی و ساخته شده است. این نسل از رنو ساندرو با موتورهای سه سیلندری متفاوت در دسترس است. اولین موتور آن یک موتور 1 لیتری تنفس طبیعی با قدرت 65 اسب بخار و جعبه دنده 5 سرعته دستی بود. موتور بعدی 1 لیتری توربوشارژ با توان 90 اسب بخار است که به صورت جعبه دنده دستی 6 سرعته و هم به صورت CVT عرضه میشود. قدرتمندترین موتور هم TCe دو گانهسوز است که توان 100 اسب بخار دارد و مجهز به جعبه دنده دستی 6 سرعته است.
خودروهای این نسل دارای فضای بیشتری برای جای پای سرنشینان عقب هستند. علاوه بر این، مدلهای ارزانتر این خودرو، سیستم مالتی مدیا دارند که از گوشی هوشمند هم پشتیبانی میکند. مدلهایی که قیمت بالاتری دارند دارای نمایشگر 8 اینچی لمسی هستند که اندروید آوتو و کارپلی اپل را پشتیبانی میکنند.
امکانات داخلی رنوساندرو
دیگر امکانات ساندرو نسل سوم شامل موارد زیر است:
مدل استپوی این نسل نیز به ساندروی استاندار شباهت دارد و کمی در عرض و ارتفاع بزرگتر شده است. رنگبندی سپرها و دور گلگیرها تغییر کرده و فلاپ نقرهای رنگ زیر سپر جلو و جلوپنجره، رکاب و دستگیرههای کرومی نسبت به نمونهی معمولی ظاهر جذابتری به این خودرو دادهاند.
در ایران رنو ساندرو از سال 95 توسط شرکت رنو پارس (پارس خودرو) از زیرمجموعههای سایپا وارد میشود. نسل اول این ماشین در حالی وارد کشورمان شد که در کشورهای دیگر تولید این نسل متوقف و نسل بعدی معرفی شده بود. این خودرو در ایران با دو جعبه دنده 5 سرعته دستی و یا 4 سرعته اتوماتیک به خریداران عرضه میشود.
یکی از الزامات هر خودرویی بیمه ماشین است؛ دو بیمه که برای اتومبیلها استفاده میشود، بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه هستند. راهنمای بیمه شخص ثالث کامل توضیح دادهایم که نرخ این بیمهنامه، به موارد گوناگونی از جمله: نوع خودرو، برند، تعداد سیلندر، میزان تصادفات قبلی و دیگر موارد، بستگی دارد. در مورد بیمه بدنه هم این مسائل را در نظر بگیرید که اگر شما به ماشین دیگری آسیب بزنید، خودرویتان دزدیده شود یا آتش بگیرد، بیمه ثالث دیگر پاسخگوی شما نیست و تنها بیمه بدنه در این مواقع به داد بیمهگزاران میرسد؛ برای اطلاعات بیشتر، به مقالهی بیمه بدنه چیست، مراجعه کنید. در کل اگر قصد خرید خودرویی باکیفیت دارید، رنو ساندرو میتواند خودروی مناسبی برایتان باشد.