واکسن آبله میمونی: موثرترین درمان بیماری آبله میمونی۲۰۲۱+روش های پیشگیری
در سالهای اخیر تحقیقات مربوط به آبله میمون بیشتر مورد توجه محققان قرار گرفته است. تحقیقات قبلی در دهه ۱۹۸۰ با افزایش شیوع آبله انجام گرفت. چهار دهه پس از این گزارش در ۲۰۲۱ ، این بیماری شدت پیدا کرده است، ولی هنوز واکسن آبله میمونی، اپیدمیولوژی و اکولوژی بیماری هنوز به طور کامل درک نشده است. ما وضعیت کنونی آبله میمون را بررسی کرده و درباره مقابله با این چالش بهداشت عمومی و واکسن آبله میمونی بحث و گفتگو میکنیم. با ما همراه باشید.
ویروس شناسی و تاریخ طبیعی Monkey B Pox
آبله میمون نوعی بیماری مشترک انسان و دام است. این بیماری توسط ویروس آبله میمون یک ویروس DNA، عضو از نژاد Orthopoxvirus ایجاد میشود. این گونه بیماری شامل ویروس های بیماری زای دیگر مانند ویروس واریولا (عامل ایجاد بیماری آبله) نیز هست. آبله میمون اولین بار در سال ۱۹۵۸ در یک مرکز نگهداری حیوانات در کپنهاگ دانمارک، در میان میمون های آسیایی هفته ها پس از واردات آنها از سنگاپور کشف شد.
آبله میمون انسانی در هنگام نظارت بر آبله به عنوان بخشی از برنامه ریشه کن سازی بیماریها شرح داده شد. اولین مورد گزارش شده از بیماری آبله میمون انسانی در یک کودک نه ماهه از جمهوری زیمر کنونی جمهوری دموکراتیک کنگو در سال ۱۹۷۰ بود.
مخزن طبیعی ویروس آبله میمون ناشناخته مانده است، گرچه اعتقاد بر این است که جوندگان منبع اصلی ورود آن به جمعیت انسانی است. این عفونت مشترک انسان و دام در کشورهای آفریقای مرکزی و غربی بومی است و به طور پراکنده باعث شیوع در جمعیت انسانی میشود. دو دسته از ویروس آبله میمون شناخته شده است. کلاد حوضه آفریقای مرکزی یا کنگو (CB) که عمدتا در منطقه آفریقای مرکزی و کلاد آفریقای غربی(WA) یافت شده که عمدتا در منطقه فرعی غرب آفریقا دیده میشود.
ارائه و مدیریت بالینی بیماری آبله از نوع میمونی
آبله میمون انسانی، یک نمایش بالینی ابتلای مشابه اما ملایم تر نسبت به آبله دارد. دوره کمون بیماری بین ۵ تا ۲۱ روز متغیر است. آنفلانزای آبله میمون غالباً با ویژگیهای غیر اختصاصی زیر بروز میکند:
- تب
- لرز
- میالژی
- سردرد
- بی حالی
- لنفادنوپاتی
- به دنبال آن بثورات وزیکولو-پوسچولار ناشی از ویروس آبله میمون
واکسن آبله میمونی
اخیرا سازمان غذا و داروی ایالات متحده ( FDA ) به اولین داروی tecovirimat با دارا بودن نشانه ای برای درمان آبله (تحت قانون حیوانات) مجوز داده است.واکسن آبله میمونی توانسته برای جلوگیری از مبتلا شدن به این بیماری در ایالت متحده مجوز دریافت کند. البته به دلیل رابطه نزدیک بین دو بیماری آبله و آبله میمونی، حتی خود واکسن آبله میتواند در جلوگیری از مبتلا شدن به نوع میمونی مؤثر باشد. نکته مهم اینکه بر اساس تحقیقهای انجام شده در آفریقا، تأثیرپذیری این واکسن ۸۵% بوده است.
ماده ACAM2000 که از ویروس زنده واکسینیا تشکیل شده است، میتواند برای ایمنسازی افراد بزرگسال با حداقل ۱۸ سال و در معرض بیماری آبله میمون استفاده شود. در حال حاضر، واکسن این بیماری در دسترس عموم نیست؛ اما در صورت شیوع این بیماری در آمریکا، CDC دستورالعملهایی را برای افراد واکسینه شده تعیین خواهد کرد. ارزیابی این واکسن توسط FDA آمریکا انجام و تائید شده است.
البته یک نکته مهم در خصوص واکسن آبله میمونی وجود دارد و اینکه از همان واکسن آبله انسانی هم میتوان استفاده کرد. در ایران قبلا این واکسن تولید میشد که حالا متوقف شده است. حال میتوان آن را بازدوباره تولید کرد؛ برای اینکه زیرساختهای آن در کشور وجود دارد. البته بعضی کشورها مانند سوئیس اقداماتی را در جهت تولید واکسن اختصاصی آبله میمونی انجام دادهاند.
بررسی اثربخشی داروهای ضد آبله میمونی
با اینکه سیدوفوویر و برنسیدوفوویر اثربخشی خود را در برابر ویروسهای آبله نشان دادهاند؛ اما هنوز در برابر بیماری آبله میمونی، اثربخشی آنها مشخص نشده است. البته برندسیدوفوویر قدرت ایمنی بیشتری دارد؛ اما نیاز به آزمایشهای زیادی است تا مشخص شود که آیا میتوان از داروهای ضدویروسی در مبتلا به عفونت شدید بیماری آبله میمونی استفاده کرد یا خیر.
در خصوص اثربخشی داروی Tecovirimat (ST-246) اطلاعاتی منتشر شده است؛ هرچند مجوز ایالات متحده را دریافت کرده است. داروی دیگر VIG است که باز هم اطلاعاتی در خصوص اثربخشی در درمان عوارض بیماری آبله میمونی آن منتشر نشده است. البته این دارو برای پیشگیری از مبتلا شدن در افرادی است که نقض ایمنی شدیدی در عملکرد سلول T خود دارند؛ در حقیقت آنهایی که امکان تزریق واکسن ندارند.
نکته اصلی اینجاست که فرد حتماً باید قبل از قرار گرفتن در محیط آلوده و مبتلا شدن واکسن را تزریق کند. البته تزریق واکسن بعد از ابتلا تا حدی میتواند شدت بیماری را کاهش دهد. به هر حال باید گفت که با تزریق واکسن هم احتمالا ابتلا وجود خواهد داشت.
وقوع و توزیع جغرافیایی بیماری آنفولانزای میمونی
اگرچه آبله میمون انسان در قرن گذشته نادر بود، اما موارد پراکنده از مناطقی از آفریقا گزارش شد. دفعات گزارش دهی و توزیع جغرافیایی موارد در دو دهه گذشته (با گزارش موارد بیشتر از ۳۰ سال اول کشف آن) در چندین کشور آفریقایی از جمله جمهوری آفریقای مرکزی، DRC، لیبریا، کامرون گسترش یافته است.
شواهد و نقش تحقیقات در جلوگیری از پیشرفت آبله میمونی
اگرچه دانش در مورد ویژگیهای بالینی و اپیدمیولوژیک آبله میمون افزایش یافته است، اما این بیشتر براساس گزارشات این بیماری و نظارت متناوب منفعل است. شیوع و بار واقعی این بیماری (زئونوز) هنوز ناشناخته است، زیرا هیچ نظارت منظمی بر بیماری آبله میمون در بسیاری از کشورهای آفریقایی وجود ندارد. این وضعیت، با آگاهی ضعیف از بیماری در میان کارکنان مراقبتهای بهداشتی و جامعه در بسیاری از کشورهای آفریقایی وخیمتر میشود.
تجربه شیوع این بیماری در نیجریه، نیاز به ارزیابی مهم اپیدمیولوژی آبله میمون را مطرح کرده است. آیا طی ۳۹ سال گذشته انتقال آبله میمون به طور مداوم کشف نشده و گزارش نشده در نیجریه انجام شده است؟ آیا کاهش مصونیت واکسیناسیون آبله از زمان قطع واکسیناسیون آبله در دهه ۱۹۸۰ در احیای مجدد آبله میمون نقش دارد؟ نقش بیماری آبله میمون از انسان به انسان چیست؟ عواملی که باعث ادامه انتقال آبله میمون انسان میشوند همچنان نامشخص هستند پس به همین علت بهتر است تحقیقات و دانش خود را در این زمینه بالا برده و از ابتلا به این بیمار جلوگیری کنیم. البته که این ویروس هنوز درایران وارد نشده و کشور عزیزمان را درگیر نکرده است.
چگونه بیماری آبله میمون تشخیص داده میشود؟
ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما را معاینه کرده و در باره علایمی که دارید از شما سوال می کند. لازم است که اگر اخیراً گزش حیواناتی داشته اید به او بگویید. اگر اخیراً از شخصی مبتلا به آبله میمون مراقبت یا عیادت کردهاید، به او بگویید. همچنین، ممکن است به هر یک از موارد زیر نیاز داشته باشید:
- آزمایش خون برای بررسی ویروس آبله میمون استفاده میشود.
- نمونه برداری روشی است که برای گرفتن نمونه آزمایش انجام میشود. ارائه دهندگان خدمات بهداشتی ممکن است نمونه هایی از پوست، مایعات تاولها یا پوسته از زخمها را جمع آوری کنند. این نمونه ها از نظر وجود ویروس آبله میمون آزمایش میشوند.
- از کشت سواب گلو برای گرفتن نمونه از گلو جهت آزمایش ویروس استفاده میشود. کشت گلو با مالیدن یک پنبه روی پشت گلو انجام میشود.
تفاوت آبله میمون و کرونا در چیست؟
هرویروسی در دنیا تبعات و عوارض خاص خودش را دارد، ویروسآبله میمونی و کرونا نیز از این قاعده مستثنی نیستند. هر دو ویروس خطرناک و قابلیت انتقال دارند با این تفاوت که:
۱. آبله میمونی مانند کرونا قدرت کشندگی بالایی ندارد
۲. قدرت سرایت آبله میمونی خیلی کمتر از کروناست
۳. علائم بالینی آنها باهم متفاوت است
۴. آبله میمونی جهش بالایی نداشته و به سرعت نوعش عوض نمیشود.
برای کنترل علائم بیماری آبله میمونی، چه کاری میتوانم انجام داد؟
- انواع غذاهای سالم بخورید. غذاهای سالم شامل میوهها، سبزیجات، نانهای سبوس دار، لبنیات کم چرب، گوشتهای بدون چربی، ماهی و لوبیا هستند. غذاهای سالم ممکن است به شما کمک کنند تا احساس بهتری داشته باشید و انرژی بیشتری داشته باشید.
- در صورت لزوم استراحت کنید. ممکن است بیشتر احساس استراحت کنید.
- به آرامی شروع به انجام هر روز کار کنید. وقتی احساس خستگی کردید، سریعا استراحت نمایید.
برای جلوگیری از شیوع آبله میمون چه کاری می توانم انجام دهم؟
کادر خدمات پزشکی، بیماری آبله میمون خود را به بخش بهداشت عمومی گزارش میکند. موارد زیر را انجام دهید تا زمانی انجام دهید که امکان انتقال ویروس این آبله از شما به دیگران به صفر برسد:
- تا زمانی که ارائه دهنده خدمات بهداشتی شما بگوید مشکلی نیست، به محل کار، مدرسه یا سایر مکانهای عمومی نروید. حتی اگر حالتان بهتر شد هنوز هم میتوانید آبله میمون را به دیگران منتقل سازید.
- به ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی بگویید که مشکوک به بیماری آنفولانزای میمونی هستید. آنها باید اقدامات لازم را برای محافظت از خود و کارکنان خود در برابر این ویروس انجام دهند.
- دستان خود را مرتبا بشویید. بعد از استفاده از دستشویی، شستن پوشک کودک و قبل از تهیه یا خوردن غذا، بشویید. هر بار از آب و صابون استفاده کنید. دستان صابونی خود را به هم بمالید، انگشتان خود را بند آورید. جلو و عقب دستها و بین انگشتان خود را بشویید. با استفاده از انگشتان یک دست زیر ناخن های دست دیگر را مالش دهید. حداقل ۲۰ ثانیه بشویید. برای چند ثانیه با آب گرم و روان بشویید. سپس دستان خود را با یک حوله تمیز یا حوله کاغذی خشک کنید. اگر آب و صابون در دسترس نیست از ضد عفونی کننده دست که حاوی الکل است استفاده کنید. بدون شستن دستها، به چشم، بینی یا دهان خود دست نزنید.
سخن آخر
همچنین کارشناسان بیمه دات کام برای کل مردم، جهانی عاری از هرگونه ویروس را آرزومند است. شما میتوانید برای اطلاعات بیشتر در رابطه با این بیماری و علایم وشرایط آن مقاله کامل بیماری آبله میمونی را در وب سایت ما مطالعه کرده و دانش خود را در زمینهی این بیماری گسترش دهید. باشد که بتوانیم این ویروس را در نطفه خفه کرده و مثل کرونا دست و پاهایش به کشور عزیزمان نرسد!همچنین در این روزهای کرونایی و دست و پنجه نرم کردنمان با این ویروسی که به هیچ صراطی مستقیم نیست، برای جبران هزینههای آن از بیمه کرونا استفاده کنید. به این ترتیب، حداقل درگیری مالی نداشته باشید.
الان این ویروسی که اضافه شده میمونیه یا کروناس؟
سلام دوست عزیز، میگویند که کروناست.
دوره خوب شدن ابله میمونی چند روزه ؟
سلام دوست عزیز، هر اطلاعاتی بوده نوشته ایم اما خیلی طولانی نیست.
آبله میمونی مثل کرونا خطر مرگ داره؟
سلام دوست عزیز، با توجه به اطلاعاتی که گفتند، خیر.