۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۲

داروی رمدسیویر؛ نوشداروی درمان کرونا یا التیام بخش موقت

قبل شیوع کرونا داروی رمدسیور برای مبارزه با ابولا ایجاد شده بود و اکنون به عنوان یک داروی درمانی برای بیماری Covid-19 مورد مطالعه قرار می‌گیرد. یافته‌های امیدوار کننده‌ای در این زمینه وجود دارند ولی محققان درباره آن‌ها احتیاط می‌کنند. اما دلیل این احتیاط چیست؟ داروی رمدسیور به عنوان یک درمان احتمالی برای موارد بحرانی بیماری جدید کرونا ویروس  (COVID-19) مورد توجه قرار گرفته است. این یکی از چهار روش درمانی احتمالی در سطح جهانی است که در جلسات همبستگی تحت حمایت سازمان بهداشت جهانی (WHO) مورد بررسی قرار گرفته است. در حالی که این دارو هنوز در هیچ کشوری برای درمان COVID-19 تأیید نشده است، مطالعات اخیر ادعا کرده است که نتایج نوید بخشی پیش رو است.

اگر شما هم از کرونا و پروتکل‌های بهداشتی خسته شد‌ه‌اید و در پی کسب اطلاعات درباره درمان آن هستید، با ما همراه باشید.

رمدسیویر چیست؟

remdesivir چیست؟ آمپول رمدسیویر یک دارو با خواص ضد ویروسی است که توسط شرکت بیوتکنولوژی مستقر در ایالات متحده در سال ۲۰۱۴ برای درمان موارد ابولا تولید شد. ویروس‌های کرونا، در خود به عنوان ماده ژنتیکی، RNA تک رشته‌ای دارند. هنگامی که ویروس جدید کرونا SARS-CoV2 وارد سلول انسانی می‌شود، یک آنزیم به نام RdRP به تکثیر ویروس کمک می‌کند. دکتر تانو سینگال، متخصص بیماری‌های عفونی می‌گوید: “هنگامی که ویروس خود را در اطراف سلول انسانی غوطه ور می‌کند،RNA  خود را به داخل سلول تزریق می‌کند و آنزیم RdRp باعث تکثیر ویروسی می‌شود. داروی رمدسیویر این آنزیم را مهار کرده و از تکثیر بیشتر جلوگیری می‌کند.”

چگونه باید از داروی رمدسیویر استفاده کرد؟

Remdesivir به صورت محلول (مایع) و پودری است که با مایع مخلوط شده و تزریق می‌شود. (به آرامی تزریق می‌شود) پزشک یا پرستار بیمارستان به مدت سی تا صد و بیست دقیقه این دارو را در ورید تزریق خواهد کرد. معمولاً این دارو یک بار در روز، در بازه زمانی ۵ الی ۱۰ روز متوالی تجویز می‌شود. طول درمان شما بستگی به میزان واکنش بدنتان به دارو دارد. متأسفانه افرادی که تمایلی به استفاده از آمپول‌ها ندارند در صورت نیاز به استفاده از داروی تزریقی کرونا، چاره‌ی دیگری ندارند؛ در حال حاضر قرص رمدسیویر وجود ندارد و تمامی نمونه‌ها به شکل محلول تزریقی هستند.

داروی رمدسیویر

اثرات داروی رمدسیویر بر روی کرونا

عوارض داروی رمدسیویر چیست؟

معمولاً داروهایی که برای بیماری‌های کمیاب و قدرتمند استفاده می‌شوند، عوارضی را هم به همراه دارند؛ اما عوارض رمدسیویر چیست؟ تزریق Remdesivir ممکن است باعث واکنش‌های جدی در طول و بعد از تزریق دارو شود. یک پزشک یا پرستار در حین دریافت دارو شما را به دقت تحت نظر خواهد داشت. در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر در حین تزریق رمدسیویر یا بعد از آن ، فوراً به پزشک یا پرستار خود اطلاع دهید:

  • لرز
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • تعریق
  • سرگیجه هنگام ایستادن
  • راش
  • خس خس سینه یا تنگی نفس
  • ضربان قلب غیر طبیعی سریع یا کند
  • تورم صورتگلو، زبان، لب‌ها یا چشم ها

در صورت مشاهده این عوارض جانبی، ممکن است لازم باشد پزشک تزریق شما را کند کرده یا درمان را متوقف کند. علاوه بر موارد بالا، داروی کرونا رمدسیویر می‌تواند عوارض جدی‌تری را هم به همراه داشته باشد؛ افرادی که از نارسایی کبد یا کلیه رنج می‌برند، باید پیش از مصرف امپول رمدسیویر کرونا، این موضوع را با دکتر خود مطرح کنند، زیرا این دارو تأثیرات بدی بر روی این ناحیه از بدن دارد. علاوه بر چنین افرادی، بانوان باردار یا شیرده و کودکان نیز حتماً باید قبل مصرف رمدسیویر با پزشک معالج کرونا و متخصص زنان مشورت داشته باشد.

توجه کنید که این دارو هنوز از سوی سازمان بهداشت جهانی (WHO) به صورت رسمی برای درمان کرونا توصیه نشده است اما به خاطر جواب دهی خوب، علی‌رغم خطرات داروی رمدسیویر، فعلاً استفاده می‌شود. به همین خاطر امکان دارد در ادامه با عوارض جدیدتر و گوناگون‌تری روبه‌رو شویم.

چند نکته مهم در مورد داروی رمدسیویر

در ادامه به بررسی چند نکته مهم در مورد این دارو می‌پردازیم:

در صورت مصرف بیش از حد داروی رمدیسیور چه اتفاقی می‌افتد؟

از آنجا که رمدسیویر توسط متخصص مراقبت‌های بهداشتی در یک محیط پزشکی تجویز می‌شود، در صورت تزریق بیش از حد، بیمار به سرعت تحت درمان قرار خواهد گرفت تا مشکلی سلامتی او را تهدید نکند.

هنگام دریافت رمدسیویر از چه چیزهایی باید اجتناب کنم؟

دستورالعمل های پزشک خود را در مورد هرگونه محدودیت در غذا، نوشیدنی یا فعالیت دنبال کنید.

چه داروهای دیگری روی داروی رمدسیویر تأثیر می گذارد؟

در صورت مصرف کلروکین یا هیدروکسی کلروکین به پزشک خود اطلاع دهید. هریک از این داروها می‌توانند تداخل دارویی ایجاد کرده و تاثیر داروی رمدسیویر را کمتر کنند. داروهای دیگری نیز ممکن است روی رمدسیویر تأثیر بگذارد، از جمله داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامین‌ها و محصولات گیاهی. به هر حال شما باید پزشک خود را در مورد تمام داروهای فعلی خود و هر دارویی که مصرف می‌کنید یا مصرف آن را متوقف کرده‌اید، مطلع کنید.

ملاحظاتی در بیماران مبتلا به نارسایی کبدی و کلیوی

هر ویال ۱۰۰ میلی گرم پودر لیوفیلیزه رمدسیویر حاوی ۳ گرم سولفوبوتیلتر بتا سیکلودکسترین سدیم است، در حالی که هر ۱۰۰ میلی گرم ۲۰ میلی لیتر محلول رمدسیویر حاوی ۶ گرم SBECD دارد. بیمار مبتلا به COVID-19 که دوز قابل توجهی از Remdesivir 200 میلی گرم دریافت می‌کند، بسته به فرمول، ۶ تا ۱۲ گرم SBECD نیز دریافت خواهد کرد. این مقدار SBECD برای بیماران با عملکرد طبیعی کلیه در آستانه ایمنی است. پزشکان ممکن است ترجیحاً از فرمول پودر لیوفیلیزه (که حاوی SBECD کمتری است) در بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی استفاده کنند.

از آنجا که هر دو فرمول رمدسیویر حاوی SBECD هستند، بیماران با میزان فیلتراسیون گلومرولی کمتر از ۵۰ میلی لیتر در دقیقه از برخی آزمایشات بالینی رمدسیویر حذف شدند. سایر آزمایشات دارای eGFR <30 میلی لیتر در دقیقه بودند. Remdesivir به دلیل کمبود داده‌ها برای بیماران با eGFR کمتر از ۳۰ میلی لیتر در دقیقه توصیه نمی‌شود. عملکرد کلیه باید قبل و در طول درمان با رمدسیویر تحت نظر بالینی کنترل شود.

در دو مورد مطالعه علمی، استفاده از داروی رمدسیویر در بیماران بستری مبتلا به COVID-19 مورد ارزیابی قرار گرفت؛ طبق این دو مطالعه، تفاوت قابل توجهی در عوارض جانبی یا آسیب حاد کلیوی بین بیماران با آزادسازی کراتینین کمتر از ۳۰ میلی لیتر در دقیقه و موارد دیگر گزارش نشد.

افرادی که به نارسایی‌های کبدی و کلوی مبتلا هستند، در صورت استفاده از داروی رمدسیویر امکان دارد دچار مشکلاتی نظیر آریتمی‌های قلبی، لخته شدن خون، واکنش‌های آلرژیک، اختلالات گوارشی و نارسایی تنفسی شوند. 

چه اقدامات احتیاطی خاصی را باید در زمان مصرف داروی رمدسیویر رعایت کنم؟

اقدامات احتیاطی و مراقبت‌هایی باید قبل، حین و بعد از مصرف داروی Remdesivir لحاظ کرد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم:

مراقبت قبل از درمان با داروی Remdesivir

  • در صورت حساسیت به رمدسیویر، داروهای دیگر یا هر یک از اجزای تزریق این دارو، به پزشک و داروساز خود اطلاع دهید.
  • به پزشک و داروساز خود بگویید که سایر داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامین ها، مکمل‌های غذایی و محصولات گیاهی که مصرف می‎کنید یا قصد دارید از آنها استفاده کنید چیست. پزشک شما ممکن است نیاز به تغییر دوز داروهای شما داشته باشد. او شما را از نظر عوارض جانبی تحت نظر دقیق قرار می‌دهد.
  • در صورت ابتلا به بیماری کبد یا کلیه به پزشک خود اطلاع دهید.
  • در صورت حضور در دوران بارداری یا شیردهی، به پزشک خود اطلاع دهید.

نگه داری از داروی رمدسیویر:

تماس مستقیم داروی رمدسیویر با گرما، هوا و نور، ممکن است به آن آسیب برساند. استفاده از دارو در این شرایط ممکن است برخی از اثرات مضر را ایجاد کند. دارو باید در مکانی امن و دور از دسترس کودکان نگهداری شود. عمدتا دارو باید در دمای اتاق بین ۶۸ الی ۷۷ درجه فارنهایت (۲۰ درجه سانتیگراد تا ۲۵ درجه سانتیگراد) نگهداری شود.

مراقبت بعد از مصرف داروی کرونا

نکات زیر را بعد از مصرف رمدیسیور رعایت نمایید:

  • در صورت بروز هرگونه مشکل یا عوارض جانبی پس از مصرف، سریعاً به بیمارستان نزدیک خود بروید.
  • هنگام سفر، همیشه داروهایتان را همراه داشته باشید تا از هرگونه شرایط اضطراری جلوگیری کنید.
  • هر زمان که Remdesivir مصرف می‌کنید، نکات نسخه خود را رعایت کرده و از توصیه پزشک خود پیروی کنید.

خرید بیمه درمان

یافته‌های مطالعات داروی کرونا

مطالعه ۱۰ آوریل در مجله پزشکی New England ، از داده‌های درمان با رمدسیویر در ۶۱ بیمار در ایالات متحده، کانادا، اروپا و ژاپن استفاده کرد. این بیماران از نظر اکسیژن در سطوح پایینی بودند و تحت برنامه دلسوزانه درمان با رمدسیویر قرار گرفتند.

 به هر بیمار یک دوره ۱۰ روزه رمدیسیویر (۲۰۰ میلی گرم در روز اول و ۱۰۰ میلی گرم در هر ۹ روز دیگر) داده شد. از این تعداد، ۵۳ بیمار مورد مطالعه قرار گرفتند. این مطالعه نشان داد که بهبود بالینی در ۶۸% موارد، با بهبود سطح اکسیژن آنها رخ داده است.

 ۴۷٪ بیماران می‌توانند پس از درمان مرخص شوند. ییش از ۵۰٪ بیماران (۱۷ نفر از ۳۰ نفر) دیگر نیازی به پشتیبانی ونتیلاتور ندارند. این مطالعه نشان داد که بهبود بالینی در بیماران تحت دستگاه تنفس مصنوعی یا افراد مسن کمتر اتفاق می‌افتد. هفت بیمار علیرغم درمان با داروی رمدسیویر جان خود را از دست دادند.

مطالعه دیگری که در ۱۳ آوریل در مجله شیمی بیولوژیکی توسط محققان دانشگاه آلبرتا منتشر شد، نتایج امیدوارکننده‌ای را گزارش کرد. اما در بیماران کرونایی هنوز نتیجه ای مشاهده نشد. محققان یک مطالعه آزمایشگاهی دیگر نشان داد: “این دارو می‌تواند از تکثیر ویروس کرونا جلوگیری کند.”

مطالعه آزمایشگاهی آنزیمی را که عامل تکثیر ویروس کرونا در بدن است، هدف قرار داد. ماتیاس گوته، رئیس میکروبیولوژی و ایمونولوژی پزشکی در دانشگاه آلبرتا گفت: “داروی رمدسیویر با شبیه سازی اجزای سازنده، خود ویروس را فریب می‌دهد. پلیمرازهای کروناویروس (آنزیم های RdRP که در بالا توضیح داده شد) فریب می‌خورند، بنابراین مهارکنند‌ه ها بارها وارد سیستم می‌شوند و ویروس دیگر امکان تکثیر نخواهد داشت.”

داروی رمدسیویر چگونه بر کرونا اثر می‌گذارد؟

هنوز به طور قطعی تأیید نشده است که آیا این دارو بر روی COVID-19 اثر مثبت دارد یا خیر؛ اما قطعاً استفاده از این دارو دلیل خوبی دارد. داروی رمدسیویر یک مهار کننده‌ی ویروس است؛ بر اساس تحقیقات، در صورت ورود این دارو به بدن فرد مبتلا، فرآیند تکثیر کرونا به طور چشم گیری کاهش پیدا می‌کند. این دارو معمولاً برای افرادی که در بیمارستان بستری هستند و حال بدی دارند، تجویز می‌شود. تزریق این دارو باعث می‌شود بدن بیمار فرصت بازسازی داشته باشد. این اثری است که رمدسیویر بر روی کرونا می‌گذارد!

نتایج تحقیقات داروی کرونای رمدیسیویر چقدر امیدوار کننده است؟

تاکنون هیچ مطالعه‌ای در مورد رمدسیویر به اندازه کافی جامع نبوده است که بتوان با اعتبار آن را شرح داد. در مطالعه‎‌ای که در مجله پزشکی نیوانگلند منتشر شده است، ۵۳ بیمار مورد بررسی قرار گرفتند. این افراد، گروه کوچکی برای نتیجه گیری قطعی هستند. همچنین ۱۳ درصد از بیماران مورد مطالعه فوت کردند.

دکتر هرشاد لیمای از بخش داخلی در بیمارستان نانواتی بمبئی، بیمارستان ویژه COVID-19، گفت “داروی رمدسیویر نتایج خوبی در مورد ابولا نیز نشان نداد، اما ابولا و کرونا متفاوت هستند. ما باید منتظر آزمایشات برای اندازه گیری اثر دارو برای COVID-19 باشیم.”

موضع هند در مورد داروی رمدسیویر چیست؟

Remdesivir اکنون در هند در دسترس نیست؛  ICMRقصد دارد منتظر بماند و منتظر نتایج آزمایشات همبستگی WHO باشد تا ارزیابی اثربخشی رمدسیویر در درمان COVID-19 را انجام دهد.

سایر مطالعات داروی Remdesivir در جهان

حدود شش آزمایش و مطالعه در سراسر جهان برای رمدسیویر انجام شد؛ چین دو آزمایش بالینی را با استفاده از رمدسیویر در چندین منطقه در استان هوبی انجام داد که بدترین مورد با COVID-19 بوده است. یک مطالعه بر روی بیماران بد حال با سطح اکسیژن پایین تمرکز خواهد کرد. مطالعه دیگر نیز بر بیماران با علائم متوسط متمرکز خواهد شد.

در یک پروژه تحقیقاتی در محدوده تگزاس ایالات متحده، ۸۶ بیمار باردار به خاطر ابتلای شدید به ویروس کرونا، تحت نظر قرار گرفتند؛ در این آزمایش داروی رمدیسیور به طور تنظیم شده به بیماران تزریق شد که عوارض جانبی خیلی کمی داشت. در ۱۶.۷ درصد از جمعیت این آزمایش، به دلیل افزایش سطح ترانس آمیناز (Transaminase) تزریق داروی رمدسیویر قطع شد. نتیجه‌ی این مطالعه نشان داد تزریق کمترل شده این دارو برای افراد باردار می‌تواند ثمربخش باشد.

ایران چهارمین کشور تولید کننده داروی رمیدسیور شد!

در فروردین۱۴۰۰، محصولی به نام «رمدسیور» در ایران شناسایی شد. مصرف این دارو بر روی بیماران مبتلا به کووید۱۹ جواب نسبتاً خوبی داد. این داروی ایرانی سبب بهبود و درمان نسبی آنها (معادل ۸۰ درصد از مبتلایان به کرونا) شد.

شرکت روناک دارو سابقه مثمرثمری در تولید داروهای آنتی وایرال دارد. داروی رمدسیور هم از نظر ماهیتی در این سطح دارویی قرار می‌گیرد. با اتکا به پیش زمینه تکنولوژی تولید داروهای ضدویروس در این شرکت، بلافاصله فعالیت‌ها در واحد تحقیق و توسعه بر روی تولید این محصول آغاز شده است.

پس از گذشت سه ماه کار تحقیقاتی و مطالعاتی، کشور ایران موفق شد به فرمولاسیون تولید داروی رمدسیور دست یابد. این دارو صد در صد بومی و متعلق به کشور ایران است. شرکت روناک دارو، نخستین شرکت ایرانی در زمینه تولید داروی Remdesivir است.

استفاده از داروی رمدسیویر برای درمان کرونا

تولید داروی رمدسیویر در ایران

قیمت رمدسیویر در ایران

در سال ۱۴۰۰ که در روزهای پیک کرونایی بودیم، قیمت داروی رمدسیویر در بیمارستان‌های دولتی حدود ۷۰۰ هزار تومان بود که بخش قابل توجه این مبلغ را بیمه متقبل می‌شد. زمانی که بیماری در کشور اوج گرفته بود، کمبود شدید انواع داروهای مربوط به بیماری کرونا حتی سرم احساس می‌شد. به همین خاطر در بازار آزاد، داروی رمدسیویر با قیمت‌های میلیونی (از ۸ تا ۱۲ میلیون تومان) به فروش می‌رسید. برخی گزارش‌ها نشان می‌دهد حتی تزریق این دارو در برخی مراکز بسیار گران بوده است. تعدادی از بیمارستان‌های خصوصی تا ۷۰۰ هزار تومان برای تزریق هر دوز رمدسیویر پول دریافت می‌کردند. اکنون با کاهش شیوع این ویروس، خوشبختانه این دارو در داروخانه‌های اصلی شهرها با قیمت اصلی به فروش می‌رسد.

دلایل کمبود رمدسیویر و گرانی آن

به این علت که کشور هند در وضعیت بحرانی خیلی شدیدی قرار داشت، کشورهای وارد کننده از جمله ما در فشار قرار گرفته بودیم؛ در حقیقت کشور هند از اصلی‌ترین و به‌نام‌ترین تامین کنندگان مواد اولیه دارویی در جهان است که در اوج شیوع کرونا برای دریافت مواد اولیه داروی رمیدسیور به کشورهای دیگر درخواست داده بود! به دلیل نرسیدن مواد اولیه به کشور، تولید دارو نیز به مشکل برخورد و کمیاب شد.

داروی رمدسیویر از کجا تهیه کنیم؟

زمانی که تعداد بیماران کرونایی کم باشد، این دارو را می‌توان در بیشتر داروخانه‌های کشور، خصوصاً داروخانه‌ی بیمارستان‌ها یافت؛ اما زمانی که به پیک‌های وحشتناک کرونایی می‌رسیم چاره چیست؟ با جستجو در اینترنت، می‌توانید لیستی از داروخانه‌هایی که این دارو را در آن لحظه دارند، مشاهده کنید. اگر در این مقاله لیستی از این داروخانه‌ها ارائه نمی‌دهیم به خاطر تغییر موجودی روزانه و هفتگی آنها است. اما معمولاً از داروخانه‌های هلال احمر می‌توان به مراکز پایه ثابت فروش داروی تزریقی رمدسیویر یاد کرد.

برای تامین هزینه‌های درمان کرونا ویروس چه کنیم؟

بیمارهایی که در بیمارستان برای درمان ویروس کرونا بستری می‌شوند، می‌بایست هزینه‌های زیادی را بابت هر شب بستری بپردازند. برخی از آن‌ها توانایی پرداخت هزینه‌های این ویروس را ندارند.کارشناسان بیمه دات کام برای حل این موضوع بیمه تکمیلی را به شما پیشنهاد می‌کنند. می‌توانید برای هزینه‌های درمان ویروس منحوس کرونا از بیمه تکمیلی استفاده کنید و بخش زیادی از هزینه‌های درمان این بیماری را به عهده‌ی این بیمه بگذارید. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید با کارشناسان بیمه دات کام ارتباط برقرار کرده و هرگونه اطلاعاتی که می‌خواهید به دست آورید را از آنها جویا شوید. به امید سلامتی همه‌ی هم‌وطنان سرزمین و هم نوعان سراسر جهان.

 

منابع:

https://www.apotheek.nl/medicijnen/remdesivir#covid-19-(corona)

https://www.covid19treatmentguidelines.nih.gov/therapies/antivirals-including-antibody-products/remdesivir/

https://www.lareb.nl/news/lever-en-nierfunctiestoornissen-bij-remdesivir

آخرین مقالات مرتبط با این مطلب مشاهده آرشیو مقالات مشاهده آرشیو
فرم ارسال دیدگاه پیرامون این مطلب

دیدگاه کاربران بیمه دات کام
person
مهدی
۰۴ تیر ۱۴۰۱

این دارو هنوز هم موجوده؟

    person
    کارشناس بیمه
    ۰۵ تیر ۱۴۰۱

    سلام بله اما برای گروه های خاص است.

عضویت در خبرنامه برای اطلاع از تخفیف های ماهانه در خبرنامه بیمه دات کام عضو شوید