در دوران پیک COVID-19، زمانی که گونهی کرونای دلتا کشف شد، تمام دانشمندان را نگران کرد. این نوع ویروس ممکن است بیشتر از نوع اولیه، مسری یا کشنده باشد. ویروسها دائماً برای سازگاری و زنده ماندن تغییر میکنند. انواع مختلف این ویروس، زمانی ظاهر میشود که یک سویه دارای یک یا چند جهش متفاوت از بقیه است. کرونای دلتا، جهش جدید ویروس COVID-19، در اوایل تابستان ۱۴۰۰ که مردم احساس امیدواری کردند یا حداقل دلیل خوشبینی محتاطانهای مبنی بر عقب نشینی همه گیری پیدا کرده بودند، قلب مردم را بار دیگر لرزاند!
در اواخر سال ۱۳۹۹ ویروس ویرانگر کووید ۱۹ در شکل جدید خود و با جهشهایی که از خود رو کرده بود، با نام دلتا در سراسر دنیا به گردش در آمد. بسیاری از کشورها از جمله ایران قربانیهای زیادی بخاطر کرونای دلتا دادند. نگرانی اصلی آن زمان Delta بود؛ ویروس بسیار مسری SARS-CoV-2، که اولین بار در هند در ماه دسامبر ۲۰۲۰ شناسایی شد. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) دلتا را از سرماخوردگی معمولی، آنفولانزا و ویروسهایی که باعث آبله، MERS SARS و ابولا میشوند، واگیردارتر توصیف کرده است.
وقتی ویروسی به طور گسترده در جمعیتی در حال گردش است و باعث عفونتهای زیادی میشود، احتمال جهش ویروس افزایش مییابد. هرچه فرصت بیشتری برای انتشار یک ویروس وجود داشته باشد، تکثیر آن نیز بیشتر شده و تبعات بدتری را ایجاد میکند. اکثر جهشهای ویروسی تأثیر کمی بر توانایی ویروس در ایجاد عفونت و بیماری ندارند. اما بسته به جایی که تغییرات در مواد ژنتیکی ویروس قرار دارد، ممکن است بر خواص یک ویروس مانند انتقال (سرعت گسترش) یا شدت (بیماری شدید یا خفیف) آن تاثیرگذار باشد.
ویروس کووید ۱۹ نوع دلتا، که به B.1.617.2 نیز معروف است، میتواند راحتتر گسترش یابد. این سویه دارای جهشهایی است که باعث میشود سلولهای انسان راحتتر آلوده شود. یعنی اگر افراد به ویروس مبتلا شوند به راحتی آن را به دیگران منتقل میکنند. به گزارش واشنگتن پست، محققان گفتهاند: “کرونای نوع دلتا حدود ۵۰ درصد بیشتر از نوع آلفا، که برای اولین بار در انگلستان شناسایی شد، مسری است. آلفا، که با نام B.1.1.7 نیز شناخته میشود، در حال حاضر ۵۰ درصد بیشتر از ویروس اولیه کرونا واگیردارتر است.” متخصصان بهداشت عمومی تخمین میزنند به طور متوسط فردی که به دلتا آلوده میشود، آن را به سه یا چهار نفر دیگر منتقل خواهد کرد.
تاکنون چند نوع کرونا ثبت شده است؟ برای اطلاعات بیشتر در این مورد و علائم هر نوع کوید ۱۹، به مقاله انواع کرونا مراجعه کنید.
به گزارش CBS News، کرونا دلتا پلاس که با نام B.1.617.2.1 یا AY.1 نیز شناخته میشود، نوع فرعی نسخه دلتا محسوب میشود. این نوع جهشی دارد که به ویروس اجازه میدهد تا به سلولهای ریه بهتر حمله کند و به طور بالقوه از واکسنها فرار کند. کرونا دلتا پلاس ابتدا در هند شناسایی شد، و سپس به ایالات متحده، بریتانیا و دهها کشور دیگر راه یافت. در پاییز ۱۴۰۰، بیماری کرونا دلتا پلاس در کشورهای مجاور از جمله ترکیه، افغانستان و پاکستان در حال شیوع و گسترش بود. در صورتی که ورودی مرزها کنترل نمیشد و مردم هم پروتکلهای بهداشتی را رعایت نمیکردند، باید منتظر گسترش این بیماری در کشور میماندیم.
کووید نوع دلتا برای اولین بار در دسامبر ۲۰۲۰ در هند شناسایی شد. این ویروس به سرعت گسترش پیدا کرد. طبق گزارش ردیاب CDC، این بیماری در ۱۰۴ کشور از جمله ایران گزارش شد. از اوایل جولای ۲۰۲۰، دلتا به شکل غالب ویروس کرونا، در ایالات متحده، بریتانیا، آلمان و دیگر کشورها در آمد. به عنوان مثال در انگلستان، نوع دلتا بیش از صدها مورد جدید COVID-19 را به خود اختصاص داد.
در پاییز و زمستان سال ۱۴۰۰، تقریباً ایران درگیر کرونای دلتا بود و هر روز تعداد بیمارهای سرپایی و بستریها بیشتر میشد. این ویروس در وهله اول از بخشهای جنوبی و جنوب شرقی وارد کشور شد و در ادامه شهرهای جنوبی را در بر گرفت. بهترین راه پیشگیری واکسیناسیون بود و با تزریق دو دوز واکسن توسط مردم، این واقعهی ترسناک را پشت سر گذاشتیم.
CDCمیگوید بیشترین شیوع کرونای دلتا و پیامدهای شدید آن در نقاطی با نرخ واکسیناسیون کم اتفاق میافتد و تقریباً همه بستریها و مرگها در میان کشورهایی است که واکسینه نشدهاند. اما CDC دادههایی را منتشر کرد که نشان میدهد افراد واکسینه شده نیز میتوانند Delta را منتقل کنند.
سرعت گسترش ویروس کرونا دلتا واقعا چشمگیر است. در زمان خیلی کمی کرونای دلتا در سرتاسر جهان همهگیر شد. بر اساس برآوردهای CDC در زمان آغاز شیوع این گونه جدید، دلتا عامل بیش از ۸۰ درصد موارد جدید COVID-19 بود. همهی ویروسها جهش مییابند، اما هنگامی که جهش باعث تغییر رفتار ویروس میشود، شاید آن ویروس نسبت به نسخههای قبلی مسریتر یا کشندهتر شود. در این صورت، آن نسخه جهش یافته به عنوان یک نوع جدید طبقه بندی میشود.
طبق تحقیقات انجام شده، دانشمندان تخمین زده اند که کرونای دلتا بیشتر از ۲ برابر گونههای قبلی سرایت پذیری دارد. در ایالت کانکتیکات واقع در شمال شرقی آمریکا، سرعت شیوع گونه دلتا ۸۰ تا ۹۰ درصد بیشتر از گونه آلفا محاسبه شده است. با اینکه در ژوئن ۲۰۲۱ تعداد مبتلایان به COVID-19 در حال کاهش بود، با ورود کرونای دلتا همه چیز بهم ریخت. وضعیت در حال بهبود بیماران به یک باره به حدی بد شد که حتی ایالاتی که بیشترین میزان تزریق واکسن را داشتند هم نشانههای شیوع به سرعت دیده شد. به همین خاطر از مردم خواسته شد تا دوز یادآور خود را هرچه زودتر تزریق کنند.
طبق مطالعات اولیه در اسکاتلند و کانادا که هر دو توسط CDC انجام شد، در صورت ابتلا به کرونای دلتا، احتمال بستری شدن افرادی که واکسینه نشده بودند، بیشتر از سایر افراد بود. گزارشی در تابستان ۲۰۲۱ داخل نشریه Lancet منتشر شد که مدعی بود تعداد بستریهای گونه دلتا در انگلستان، حدود دو برابر گونه آلفا بوده است.
علائم سرماخوردگی از جمله سردرد، آبریزش بینی و گلو درد، در لیست اصلی علائم دلتا هستند. در حالی که علائم ویروس کرونا سنتی COVID-19، اختلال در بویایی، تنگی نفس، تب و سرفه مداوم از آن زمان به بعد کاهش یافت. لازم به ذکر است که افراد جوانتر کمتر از افراد مسن به بیماری شدید ناشی از عفونت کرونا مبتلا میشوند.
طبق نظر متخصصان ریه، می توان در شباهت علائم کرونا دلتا با سرماخوردگی به موارد زیر اشاره کرد:
اگر علایم مذکور را داشتید، فرض را بر کرونا بگذارید، مگر خلاف این امر ثابت شود. چنانچه تهوع زیاد یا سردرد شدید داشتید حتما به پزشک مراجعه کنید.
در زیر به برخی از علائم سردرد کرونایی اشاره میکنیم تا بین آن با سردرد معمولی ناشی از بیخوابی و کار تفاوت ایجاد کنید:
چنانچه با هریک از علایم کرونا دلتا روبهرو شدید، سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
برخی از افرادی که به انواع ویروس کرونا مبتلا شدهاند، از سرفههای متعدد حتی پس از ماهها شکایت دارند! در این قسمت قصد داریم برای درمان عوارض کرونای جدید دلتا اقداماتی را شرح دهیم:
افرادی که به طور کامل در برابر کووید ۱۹ واکسینه نشدهاند، بیشتر در معرض خطر هستند. در ایالات متحده تعداد افرادی که در ایالات جنوبی و آپالاچی واکسن تزریق کرده بودند، بسیار کمتر از سایر ایالات بود؛ به همین خاطر آمار شیوع گونه دلتا در این ایالات افزایش پیدا کرد. وضعیت کودکان و نوجوانان نیز نگران کننده است. یک مطالعه در انگلستان نشان داد که کودکان و بزرگسالان زیر ۵۰ سال ۲.۵ برابر بیشتر به دلتا مبتلا میشوند. به نظر میرسد افراد واکسینه شده در صورت ابتلا به سویه دلتا، برای مدت کوتاهی عفونی هستند. انواع قبلی معمولاً ویروس کمتری در بدن افراد واکسینه شده نسبت به افراد واکسینه نشده ایجاد میکردند.
بله؛ اگرچه واکسیناسیون هنوز در برابر بیماریهای شدید و مرگ بسیار خوب عمل میکند. اما تعجب آور نیست که در زمان تشخیص، افراد واکسینه شده کامل میتوانند بار ویروس را در بینی خود که به سرعت تکثیر میشود، حمل کنند. قدرت سویه کرونای دلتا ۶۰ برابر سایر جهشها است.
کرونای نوع دلتا باعث عفونتهای بیشتری میشود. این ویروس سریعتر از انواع اولیه SARS-CoV-2 گسترش مییابد. در حقیقت نوع دلتا نسبت به گونه های قبلی مسریتر است. حتی امکان دارد این ویروس بیش از دو برابر عفونت ایجاد کند. برخی دادهها نشان میدهد نوع دلتا باعث بیماری شدیدتری نسبت به گونههای قبلی در افراد واکسینه نشده میشود. در دو مطالعه متفاوت از کانادا و اسکاتلند گزارش شد: بیماران مبتلا به نوع دلتا بیشتر از بیماران مبتلا به آلفا یا سویههای اصلی ویروس در بیمارستان بستری میشوند.
واکسنهایی که توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) تأیید شده اند، همچنان در برابر گونههای کرونایی از جمله دلتا مؤثر هستند. توجه کنید که باید حتماً تمام دوزهای واکسن در زمان مشخص شده تزریق شوند. انواع واکسن کرونا از شما در برابر کرونای دلتا محافظت میکند اما هیچ چیز ۱۰۰ درصدی نیست. چیزی که با اطمینان میتوان از آن یاد کرد این است که امکان ابتلای افراد واکسینه به این بیماری از سایر افراد خیلی کمتر خواهد بود؛ همچنین علائم افراد درگیر شده خفیفتر خواهد بود. شاید تنها راه درمان کرونای جدید دلتا، تزریق واکسن و پیشگیری از شیوع بیماری است.
افرادی که هنوز واکسینه نشدهاند، باید به ماسک زدن خود ادامه دهند. به علاوه، آنها باید در اسرع وقت برای واکسیناسیون برنامه ریزی کنند. همه افرادی که در جوامع شلوغ زندگی یا کار میکنند، باید از ماسک در فضاهای عمومی داخلی نیز استفاده کنند. همچنین توصیه میشود افراد واکسینه شده دارای کودک خردسال یا مسن، از ماسک در فضاهای عمومی داخلی استفاده کنند. افرادی که کاملاً واکسینه شدهاند باید در مکانهای سرپوشیده عمومی از ماسک استفاده کنند؛ زیرا افراد واکسینه شده اگر به کرونای دلتا مبتلا شوند، میتوانند به اندازه یک فرد واکسینه نشده حامل ویروس باشند.
واکسیناسیون هنوز هم بهترین توصیه برای محافظت در برابر ویروس کرونا، از جمله نوع دلتا است؛ اگرچه افراد دارای نقص ایمنی ممکن است واکنش قوی نسبت به واکسن نشان ندهند. اعضای هیئت مشاوره در مورد ضرورت واکسنها و تجویز دوزهای اضافی به افراد دارای سیستم ایمنی شکننده صحبت کردند. مجوزهای موجود برای واکسنها فقط به دو دوز واکسنهای Pfizer-BioNTech و Moderna یا یک دوز واحد محصول جانسون اجازه میدهند.
واکسیناسیون نه تنها به جلوگیری از عفونت و بیماری ناشی از نوع دلتا و سایر موارد موجود کمک میکند؛ بلکه جلوگیری از ظهور انواع جدید و بالقوه خطرناک را نیز در پی دارد. زیرا هر بار که ویروس به سمت فرد جدیدی میرود، احتمال جهش در آن افزایش مییابد. اگر ما چرخه انتقال را بشکنیم و میزان عفونتها را در یک جامعه کاهش دهیم، بهترین دفاع در برابر تکامل و توسعه این گونههای جدید خواهد بود.
اگر مریض هستید، در خانه بمانید. حتی اگر واکسینه شدهاید. به یاد داشته باشید که بعد از بیرون رفتن، دستهای خود را بشویید و سعی کنید فاصله فیزیکی خود را حفظ کنید. اگر در جمعی هستید که احساس ناراحتی میکنید، به ویژه وقتی نمیدانید افراد واکسینه شدهاند یا نه، محتاطانه است که از ماسک برای محافظت از خود استفاده کنید. از حضور در مراکز شلوغ خودداری نمایید. انجام این کار در صورت ابتلا و ناقل بودن ناخودآگاه شما از اطرافیان محافظت میکند.
کارشناسان بیمه دات کام با آرزوی سلامتی برای تمامی انسانها در سراسر جهان به ویژه هم وطنان عزیزمان، خدماتی را جهت کم کردن هزینههای درمان افراد را در نظر گرفتهاند. افراد میتوانند در این شرایط به فکر بیمه خود باشند. با این خدمت هزینههای درمان و بستری بیش از ۵۰% کاهش مییابد. این پیشنهاد تحت عنوان بیمه تکمیلی نام گرفته است. تمامی افراد میتوانند با دوراندیشی خود این بیمه را خریداری کرده و از پرداخت هزینههای هنگفت درمان کرونای دلتا و سایر مریضیها جلوگیری کنند. برای اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان بیمه دات کام به شمارهی ۰۲۱۴۳۷۲ تماس حاصل فرمایید.
منابع:
https://www.yalemedicine.org/news/5-things-to-know-delta-variant-covid
https://www.yalemedicine.org/news/covid-19-variants-of-concern-omicron
https://www.unicef.org/coronavirus/what-you-need-know-about-delta-variant
مهوش خرمی
ببخشید این کورنایی که چند روز پیش همه گرفتن چی بود دلتا بود؟
کارشناس بیمه
سلام دوست عزیز، اینکه دقیقا چه نامی داشت، اطلاعاتی نداریم.
خسرو غلامی
من دیروز گلو درد بدی گرفتن، هنوط احتمال کرونا هست؟
کارشناس بیمه
سلام دوست عزیز، باید دکتر تشخیص دهد.