۲۸ تیر ۱۴۰۲

امیکرون: خطرناک‌ترین جهش کرونا تا به امروز

در بین جهش‌های خطرناک بیماری کرونا، امیکرون از مواردی بود که شیوع زیادی پیدا کرد و همه‌ی دنیا را نگران کرد. ویروس کرونا طی چند سال گذشته بارها دچار جهش شده است. متخصصان سازمان جهانی بهداشت این جهش‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهند. در ۲۴ نوامبر ۲۰۲۱ اولین کیس امیکرون در آفریقای جنوبی به سازمان بهداشت جهانی (WHO) گزارش شد. امیکرون (Omicron) در آزمایش‌های اولیه نشان می‌داد که ممکن است انتقال پذیری بیشتری نسبت به گونه‌های قبلی داشته باشد و تا حدی از ایمنی ناشی از عفونت یا واکسن فرار کند. برای اطلاع از جزئیات بیشتر در باره سویه جدید امیکرون در ایران و جهان با ما همراه باشید.

امیکرون چیست؟

امیکرون جدیدترین جهش ویروس کرونا است که با نام علمی B.1.1.529 شناخته می‌شود. این جهش توسط کارشناسان سازمان جهانی بهداشت در دسته «سویه‌های نگران کننده» ویروس کرونا قرار گرفت. آفریقای جنوبی و شش کشور همسایه‌اش، بیشترین میزان ابتلا به این جهش را گزارش داده‌اند. سرعت انتشار و شدت عفونت سویه Omicron بسیار قوی و شدیدتر از واریانت‌های قبلی تعیین شده‌است. این جهش ممکن است به شیوع کووید ۱۹ در بسیاری از کشورها دامن بزند. همچنین به سیستم‌های بهداشتی کشورها فشار سنگینی وارد کند.

در مقالات قبل در مورد انواع سویه های کرونا برای شما شرح دادیم. برای اطلاعات بیشتر می‌توایند مقاله انواع کرونا را مطالعه نمایید.

تفاوت امیکرون با سایر واریانت‌های ویروس کرونا

ویروس کرونا نوعی پروتئین RNA است. دانشمندان با بررسی Omicron متوجه ۵۰ جهش خطرناک بر ویروس شدند. حدود ۳۰ جهش آن در پروتئین اسپایک بوجود آمده است. این پروتئین نقش کلیدی در ورود ویروس به سلول‌های بدن میزبان دارند. تحقیقات دانشمندان در حال حاضر بیشتر بر تعیین سرعت انتقال و میزان کشندگی سویه Omicron تمرکز دارد.

دو تفاوت مهم امیکرون با بقیه در این است:

  • گریز از سیستم ایمنی بدن به ویژه حتی ایمنی طبیعی ناشی از ابتلا به کرونا و تزریق واکسن
  • بالا بردن سرعت سرایت این مدل از دلتا
آمار مرگ و میر کرونا امیکرون

آمار مبتلایان و مرگ و میر امیکرون

با توجه به آماری که در سایت سازمان بهداشت جهانی (WHO) منتشر شده است، شدت انتقال این گونه نسبت به سایر گونه‌ها به شدت زیاد است به طوری که با وجود تزریق واکسن کرونا، بیشترین میزان ابتلا در بین گونه‌های مختلف را از آن خود کرده است. گونه‌های آلفا، بتا و گاما، با وجود اینکه حدود یک پنجم امیکرون شیوع پیدا کرده بودند، اما تقریباً ۲۰% آمار مرگ و میر بیشتری نسبت به این گونه داشتند؛ این خود قدرت واکسیناسیون را به خوبی نشان می‌دهد. البته نباید از این موضوع بگذریم که امکان دارد در طول جهش، این ویروس از نظر آسیب رسانی ضعیف‌تر شده باشد.

در تصویر بالا، میله‌های سبز رنگ نشان از تعداد مبتلایان به گونه‌های مختلف کرونا در طول زمان دارد که در دوران شیوع آلفا، بتا، گاما و دلتا، بیشترین کیس مبتلا (در یک بازه زمانی بررسی شده)، برابر ۵ میلیون کیس بوده است. خط آبی رنگی که در تصویر مشخص است، میزان مرگ و میر در زمان شیوع هر یک از گونه‌ها را نشان می‌دهد که در زمان اوج شیوع گونه‌های آلفا، بتا و گاما، آمار مرگ و میر حدود ۱۰ هزار نفر (در یک بازه زمانی بررسی شده) حدود ۱۰ هزار نفر گزارش شده است. این در حالی است که آمار فوتی‌های گونه‌ی امیکرون با شیوع ۵ برابری حدود ۸ هزار نفر محاسبه شده است.

منشاء پیدایش واریانت امیکرون

درباره منشا پیدایش این جهش حدس و گمان‌های بسیاری مطرح شده‌است. یکی از دانشمندان موسسه ژنتیک UCL لندن اظهار داشت: «این جهش احتمالا در طول عفونت مزمن در بدن فردی مبتلا به نقص سیستم ایمنی، تکامل یافته‌است. نقص سیستم ایمنی این فرد ناشی از HIV/AIDS درمان نشده بوده است». آفریقای جنوبی با ۸.۲ میلیون نفر مبتلا، بیشترین میزان ابتلای جهانی به ایدز را دارد. واریانت بتا، یکی دیگر از سویه‌های نگران کننده ویروس کرونا بود. این سویه نیز سال گذشته در آفریقای جنوبی به دلیل جهش با ویروس ایدز شایع شد.

شما عزیزان برای دریافت آمار و اخبار مربوط به امیکرون در ایران، واکسن کوید ۱۹ و وضعیت جهانی، می‌توانید به مقاله آخرین اخبار کرونا در ایران و جهان مراجعه نمایید.

کشورهای درگیر سویه Omicron

یک روز پس از تائید این واریانت، اتحادیه اروپا، ژاپن، آمریکا و کانادا قرنطینه و محدودیت‌های مسافرتی را تعیین کردند. تاکنون در ۱۱۰ کشور، این ویروس شناسایی شده‌است.

امیکرون در ایران

در روز ۲۸ آذر ۱۴۰۰، رئیس مرکز مدیریت بیماری­های واگیردار وزارت بهداشت از شناسایی اولین مبتلا قطعی به ویروس Omicron اطلاع داد. البته ورود این ویروس کاملاً پیش‌بینی پذیر بود. به هر حال این ویروس خیلی سریع در آفریقا، اروپا و حتی کشورهای همسایه شیوع پیدا کرد و باید منتظر ورود آن به ایران می‌بودیم. این فرد از کشورهای همسایه وارد ایران شده‌است. وزارت بهداشت بیان کرد تا افراد هر چه سریع دوزهای واکسن خود را تزریق کنند. آن‌هایی که سه دوز واکسن را تزریق کرده‌اند، در برابر اومیکرون مصونیت بیشتری دارند.

مجید مختاری، عضو کمیته علمی کشوری کرونا، بیان کرد هم اکنون کیت‌های تشخیص کرونا در کشور موجود است و حتی می‌توان با کیت‌های معمولی، این ویروس را شناسایی کرد. همچنین رئیس انستیتوی پاستور از تائید قرار گرفتن اولین مورد ویروس با استفاده از کیت مخصوص خبر داد. این کیت که مخصوص این واریانت طراحی شده است، در بیش از ۵۰۰ آزمایشگاه منتخب کشور توزیع شده است.

البته مهندس سید محسن صفوی، رئیس هیئت امنای صرفه‌جویی ارزی در معالجه بیماران، در ۳۰ آذر ۱۴۰۰ بیان کرد که کیت‌های تشخیص امیکرون به تعداد کافی در اختیار آزمایشگاه‌ها قرار گرفته است.

در ۳۰ آذر ۱۴۰۰، معاون وزارت بهداشت بیان کرد که در هر استان بین یک تا ۲ بیمارستان برای بیماران امیکرونی در نظر گرفته شده است. در حقیقت در فاز اول، حدود ۸ هزار تخت اختصاص داده شده است.

سویه امیکرون چقدر نگران کننده است؟

از زمان تایید این واریانت توسط سازمان جهانی بهداشت، بررسی‌های علمی در سطح دنیا آغاز شد. البته دانشمندان معتقدند که برای گرفتن نتایج دقیق بین چند هفته تا ۱۰۰ روز زمان نیاز دارند. تاثیرگذاری واکسن‌ها یکی دیگر از نگرانی‌های جهانی گونه Omicron می‌باشد. در آخرین مطالعات انجام شده، مشخص شده است که اثربخشی دو دوز واکسن های مدرنا و فایزر می‌توانند تا حد بسیار زیادی جلوی ابتلا به امیکرون را بگیرند. همچنین میزان اثربخشی واکسن‌های سینوفارم، اسپوتینک وی، آسترازنکا و جانسون اند جانسون کمتر است. البته نتایج تحقیقات اخیر نشان داده است که ویروس Omicron می‌تواند حتی در برابر تزریق دوز چهارم واکسن فایزر هم از خود مقاومت نشان دهد.

در خصوص قدرت سرایت Omicron تاکنون نظرات مختلفی بیان شده‌است. دکتر کمال حیدری، معاون وزارت بهداشت، در آذرماه ۱۴۰۰ بیان کرد که قدرت سرایت امیکرون حدود ۵ برابر کرونای دلتا است. همچنین دکتر احمدرضا مبین، متخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی زنجان، بیان کرد که احتمال تهاجمی‌تر شدن اومیکرون از بدنی به بدن دیگری وجود دارد. علاوه بر این، اومیکرون سرعت انتشار بالایی دارد؛ اما نظر کشندگی به عواملی از جمله جنس، نژاد و بیماری‌های زمینه‌ای بستگی دارد.

محققان موسسه بیماری‌های عفونی کمبریج به نتایج جالبی دست پیدا کرده‌اند. یافته‌های آن‌ها نشان می‌دهد که پروتئین‌های خوشه‌ای امیکرون تأثیر کمتری بر ریه‌ها دارد. البته نتایج تحقیقاتشان بیان می‌کند که Omicron از سیستم ایمنی گریزان تر است و همچنین می‌تواند اثرهای بدتری روی قلب، کلیه، کبد و دستگاه گوارش وارد کند. دبیر کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا بیان کرد که بر خلاف تصور، افراد با سن بالا هم می‌توانند به ‌اُمیکرون مبتلا شده و حتی در آی‌سی‌یو بستری شوند. علاوه بر این احتمال مرگشان هم وجود دارد.

افراد بین ۲۰ تا ۳۰ سال به دلیل تماس بیشتر و بیرون بودن آن ها در محیط کار، بیشتر از بقیه امکان ابتلا به اومیکرون را دارند. افرادی که اومیکرون خفیف گرفته و واکسینه شده باشند، ۵ بهتر است که حداقل ۵ روز در قرنطینه بمانند. همچنین مدت زمان قرنطینه برای آن هایی که واکسن نزده اند و برای بیماری خفیف و شدید به ترتیب ۱۰ و ۱۴ روز است.

علائم شایع ابتلا به زیرسویه سوم امیکرون شامل گلودرد، آبریزش بینی، عطسه، سردرد، بدن درد و تب خفیف است.

داروی امیکرون چیست؟

تاکنون دانشمندان در تلاش بوده‌اند تا داروهایی را برای درمان کرونا تولید کنند. در حال حاضر، داروی مولنوپیراویر می‌تواند به مدت ۵ روز بعد از شروع علائم کرونا، خطر بستری و مرگ را تا ۳۰% کاهش دهد. از این رو، احتمال اینکه چنین دارویی روی اومیکرون هم موثر باشد، زیاد است.

علاوه بر این، در آزمایش‌های انجام شده داروی رمدسیویر روی امیکرون، هیچ جهشی دیده نشد که این نشان دهنده تاثیر بالقوه این دارو روی درمان و بهبود بیماران مبتلا به Omicron خواهد بود. دیگر داروهای معرفی شده مانند فاویپیراویر تاثیر روی درمان و بهبود بیماران کرونایی یا مبتلا به Omicron ندارند.

 بر اساس نتایج دانشمندان دانشگاه کنت و دانشگاه گوته فرانکفورت، هشت دارو اثربخشی در برابر سویه اومیکرون از خود نشان داده اند. این داروها شامل EIDD-1931 (متابولیت فعال مولنوپیراویر)، آپروتینین، کاموستات، نافاموستات، ریباویرین، رمدسیویر، فاویپیراویر و PF-07321332 (نیرماترولویر، ماده فعال پاکلووید) هستند. البته به تازگی محققان بیان کرده اند که داروهای آنتی بادی در برابر کرونا نتوانسته اند از خود مقاومتی را نشان دهند.
استعلام بیمه تکمیلی

قدرت واکسن ایرانی در برابر امیکرون

دبیر انجمن متخصص عفونی کشور در خصوص میزان ایمنی واکسن کرونا در برابر اومیکرونی در مصاحبه‌ای با ایسنا بیان کرد:

کارایی تمامی واکسن‌های تولید شده در دنیا کاهش پیدا کرده است. در حقیقت میزان اثربخشی واکسن‌هایی که دو دوزشان ۹۰ درصد ایمنی ایجاد می‌کرد، هم اکنون به مقدار ۳۰ درصد کاهش پیدا کرده است. هرچند دوز سوم باعث شده است تا اثربخشی واکسن افزایش پیدا کند. در تزریق دوز سوم علاوه بر افزایش آنتی بادی، باعث بهبود سیستم ایمنی سلولی در برابر با امیکرون و خنثی سازی ویروس می‌شود. در حقیقت هیچ کدام از واکسن‌ها در دو دوز کارایی را در برابر Omicron ندارند و حتما باید دوز سوم تزریق شود. در خصوص اثربخشی واکسن‌های ایرانی هم اقداماتی در حال انجام است؛ اما هنوز اثربخشی کافی در برابر این ویروس را ندارند.

همچنین مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع سلامت وزارت بهداشت بیان کرد که کیت‌های ایرانی توانایی تشخیص سویه امیکرون را همانند سویه دلتا دارند.

شناسایی سویه IUH

بعد امیکرون جدیدی از کرونا با نام IUH در فرانسه شناسایی شد. این سویه جهش یافته‌تر از امیکرون است و اولین بار در ۱۰ دسامبر ۲۰۲۱ شناسایی و منشا آن کامرون معرفی شده است. اولین شخص مبتلا فردی بوده که واکسیناسیون را کامل انجام داده و به تازگی از سفر به کامرون برگشته بود. با توجه به اینکه جهش‌ یافته‌تر است، مقاومت بالایی در برابر واکسن‌ها از خود نشان داده است.

امیکرون خفیف است؛ اما باعث مرگ می‌شود

بر اساس داده‌های منتشر شده در خصوص Omicron، محققان دریافته‌اند که این ویروس به جای درگیر کردن ریه‌ها، بینی، گلو و نای را مورد هدف قرار می‌دهد. در واقع این سویه بیشتر در دستگاه تنفسی فوقانی مشاهده شده است و در ریه‌ها رشد کمتری داشته است. برای همین باید گفت که سویه امیکرون نسبت به نمونه‌های قبلی خفیف‌تر است؛ اما نتایج تحقیقات متخصصان نشان داده است که بر خلاف تصور اولیه، اومیکرون باعث بستری و مرگ شود. البته مرگ بیشتر برای افرادی است که بیماری زمینه‌ای دارند یا واکسن نزده‌اند.

دلیل اینکه افراد به دلیل ابتلا به امیکرون در ایران فوت شده بودند، تزریق نکردن واکسن بوده است. البته مسائل دیگر که باید در نظر گرفت، علاوه بر کشنده بودن این نوع واریانت جدید، عوارض آن هم طولانی مدت در فرد خواهد ماند. احساس خستگی، مه مغزی، ناراحتی قلبی، تنگی نفس، مشکلات خواب گرفته تا بدن درد و سرفه از عوارض این بیماری است. البته در خصوص ابتلای مجدد به Omicron، محققان بیان کرده اند که احتمال آن بعد از چند ماه وجود خواهد داشت.

علائم امیکرون چیست؟

مهم‌ترین علائم امیکرون که تاکنون شناخته و معرفی شده‌است، شامل موارد زیر است:

  • تب یا لرز
  • سرفه
  • تنگی نفس یا مشکل در تنفس
  • خستگی
  • دردهای عضلانی یا بدنی
  • سردرد
  • از دست دادن حس چشایی یا بویایی
  • گلودرد یا صدای خشن
  • احتقان یا آبریزش بینی
  • تهوع یا استفراغ
  • اسهال
  • بالا بودن درجه حرارت بدن
  • سرفه مداوم
  • کمردرد
  • کاهش اشتها
  • هذیان
  • سوزش سر دل
  • نفخ
  • فلج خواب
  • بثورات پوستی
  • تعریق شبانه
  • درد قفسه سینه
  • درد شکم

البته بر اساس گفته های رئیس بیماری واگیردار معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، مهم‌ترین علائم امیکرون خستگی تا چند روز بعد از ابتلا، بدن درد، سردرد، خارش گلو، آبریزش بینی و عطسه است. البته دانشمندان در تحقیقات جدید خود بیان کرده اند که بین همه این علائم، خستگی شدید، خارش گلو، سرفه خشک، درد عضلانی ملایم و تعریق شبانه از علائم منحصر به فرد اومیکرون هستند. البته محققان دریافته‌اند که اولین نشانه ابتلا به امیکرون، گرفتگی و خشن شدن صدا است. از آنجا که این سویه باعث ایجاد بیماری و عفونت در گلو می‌شود، از این رو، اولین نشانه آن گرفتگی صدا است.

نشانه‌های مشترک بین مبتلایان امیکرون، علائم سرماخوردگی است. این مسئله باعث شده تا بسیاری تصور اشتباهی داشته و پروتکل‌های بهداشتی را رعایت نکنند. از این رو شاهد افزایش مبتلایان به Omicron در جامعه هستند. همچنین اینکه در بیشتر افراد مبتلا به امیکرون، تعداد پی سی آر منفی می‌شود؛ برای همین اگر افراد علائم امیکرون را دارند، حتی با وجود تست منفی، خود را قرنطینه کنند. همچنین یک متخصص بیماری های عفونی بیان کرد که همه سرماخوردگی ها باید امیکرون در نظر گرفته شوند. هرچند این بیماری سادگی سرماخوردگی را ندارد.

به تازگی محققین دریافتند که چشم صورتی یکی از علائم ابتلا به امیکرون است. البته خارش چشم همراه با قرمزی می تواند یکی از علائم ابتلا این بیماری است. محققان بیان کرده اند که مشکلات گوارشی همیشه از علائم ابتلا به امیکرون نیست. در بعضی موارد این مشکلات فصلی هستند. هرچند محققان انگلیسی بیان کرده اند که تهوع، اسهال، استفراغ، درد شکم، سوزش سر دل و نفخ می‌تواند از علائم ابتلا به زیرشاخه اومیکرون باشد. محققان دریافته‌اند که اختلال حس چشایی و بویایی در اومیکرون کمتر است. از مهم ترین عوارض کرونا، سرفه مزمن و خستگی مفرط حتی بعد از بهبودگی کامل است.

علائم امیکرون در کودکان

البته نشانه‌های امیکرون در کودکان بیشتر شامل موارد زیر است:

  • ضعف و خستگی و لرز
  • سردرد
  • بی اشتهایی
  • تب
  • دانه‌های پوستی (در ۱۵% موارد)
  • سرفه
  • آبریزش بینی
  • گلودرد
  • گرفتگی صدا
  • اسهال و استفراغ

برخلاف تصور، Omicron می‌تواند کودکان را هم درگیر کند. همچنین اینکه بیشترین درصد افراد مبتلایان به این ویروس را کودکان تشکیل می‌دهند. متخصصان بیان کرده اند که امیکرون می تواند باعث بروز مشکلات حاد تنفسی در کودکان شود. همچنین یکی از متخصصان بیماری های عفونی بیان کرد که کودکان به دلیل واکسن نزدن، داشتن سیستم ایمنی ضعیف و بروز سویه های جدید اومیکرون بیشتر از بقیه در معرض این ویروس قرار دارند.

یکی از متخصصان کودکان در ایران بیان کرد که ابتلای کودکان به اومیکرون در سه مرحله است؛ در مرحله اول علائمی مانند آبریزش بینی، عطسه، سرفه و گلودرد در دستگاه تنفس فوقانی به وجود می آید که متاسفانه بیشتر والدین نسبت به این مساله غافل هستند. در مرحله دوم علائم گوارشی مانند اسهال و استفراغ به وجود می آید. در مرحله آخر، کودک دچار تب و بیحالی شدید می شود که در صورت رسیدگی نشدن امکان فوت شدن او وجود دارد.

کرونا جدید امیکرون

کرونا جدید امیکرون

چگونه بفهمیم که به امیکرون مبتلا شده‌ایم؟

گرفتگی بینی، عطسه، سردرد و سرفه خشک می‌توانند نشانه‌های ابتدایی ابتلا به Omicron باشند. در صورت بروز نشانه های ساده مانند سرماخوردگی بهتر است که افراد از داروهای مسکن و مایعات فراوان استفاده کنند. اگر علائم تنفسی حادی داشتند، به اولین مرکز درمانی یا پزشک مراجعه کنند.

شرایط تست Omicron

تست امیکرون در شرایطی از افراد گرفته می‌شود که مبتلا به کرونا بوده و علائم آن را هم دارند.

روش‌های جلوگیری از ابتلا به امیکرون

برای جلوگیری از ابتلا به اومیکرون، پیروی از روش‌های زیر توصیه می‌شود:

  • تزریق دوز سوم (سه ماه بعد از تزریق دوز دوم)
  • استفاده از ماسک و رعایت پروتکل‌های بهداشتی
  • استراحت مطلق بعد از ابتلا
  • رعایت فاصله فیزیکی
  • ایجاد تهویه مناسب در فضا

همچنین متخصصان بیان کردند که بهتر است تا افراد واکسن آنفلوانزا را هم تزریق کنند. نتایج نشان داده‌است که علائم Omicron تا ۵ روز در بدن افراد باقی می‌ماند. افرادی که واکسن تزریق نکرده‌اند، بیشتر در معرض ابتلا به امیکرون هستند. محققان بیان کرده‌اند که افراد مبتلا به Omicron حداقل ۵ روز باید در قرنطینه خانگی بمانند. همچنین اینکه تا ۵ روز پس از قرنطینه، از ماسک استفاده کنند.

سه ضلع مقابله با ویروس کرونا شامل واکسیناسیون کامل، رعایت پروتکل‌های بهداشتی و قرنطینه خانگی فرد مبتلا است. محققان بریتانیایی بیان کرده اند که تزریق دوز سوم می تواند باعث خنثی سازی سویه امیکرون شود.

دکتر فرشید رضایی _رییس دفتر آموزش و ارتقا سلامت وزارت بهداشت- بیان کرد که ماسک های N95 باید هر ساعت یکبار و ماسک های جراحی هر دو ساعت یکبار عوض شوند. همچنین در صورت نقص در عملکرد سوپاپ، تغییر شکل یا پاره شدن، آسیب به بندها، ایجاد مقاومت تنفسی و نیز ایجاد رطوبت زیاد در آن باید بلافاصله ماسک را عوض کرد.

نکات مهم ورزش کردن در زمان شیوع اومیکرون

افرادی که قصد ورزش در زمان شیوع اومیکرون را دارند، باید شرایط زیر را در نظر بگیرند:

  • انجام دادن فعالیت‌های ورزشی در فضای باز
  • رعایت فاصله دو متری با بقیه (در صورت نداشتن ماسک، باید فاصله ۹ متری حفظ شود.)
  • ورزش نکردن در صورت ابتلا به اومیکرون
  • استفاده از پوشش مناسب و گرم در آب وهوای سرد (به ویژه استفاده از کلاه)
  • ورزش نکردن در ساعت اولیه صبح و اواخر شب به دلیل سردی هوا و احتمال ابتلا به سرماخوردگی

توانایی سلول T

محققان استرالیایی به تازگی دریافته‌اند که سلول‌های T در برابر امیکرون مقاومت بالایی دارند. پروتئین‌های خوشه‌ای Omicron به راحتی می‌توانند از آنتی بادی افراد عبور کنند و برای همین است که واکسن‌های فعالی مقاومت بالایی در برابر امیکرون ندارند؛ اما تجزیه و تحلیل‌های جدید نشان داده است که سلول‌های امیکرون نمی‌توانند از سلول T فرار کنند و قابل شناسایی هستند.

اقدامات بعد از ابتلا به امیکرون

در صورتی که به امیکرون مبتلا شدید، اقدامات زیر را انجام دهید:

  • در خانه بمانید و حداقل خود را ۵ روز قرنطینه کنید.
  • اگر تب نداشتید، بعد از ۲۴ ساعت می‌توانید با رعایت پروتکل‌های بهداشتی و ماسک و فاصله اجتماعی خارج شوید.
  • در خانه در اتاق جداگانه بمانید و همچنین از وسایل شخصی استفاده کنید.
  • از پزشک خود در خصوص درمان‌های مورد نیاز اطلاعات لازم را کسب کنید.

در صورتی هم که علائم زیر را داشتید، خیلی سریع به پزشک خود مراجعه کنید:

  • مشکلات تنفسی
  • درد مداوم یا فشار در قفسه سینه
  • احساس گیجی و سردرگمی
  • ناتوانی در بیدار ماندن یا بیدار شدن از خواب
  • پوست، ناخن و لب های آبی رنگ، رنگ و رو رفته یا خاکستری

دلمیکرون چیست؟

دلمیکرون ترکیبی از دو سویه امیکرون و دلتا است که حتی می‌تواند سرعت انتشار بالاتری داشته باشد. در حقیقت این نوع ملغمه ای از پروتئین اسپایک از دو واریانت بر سطح ویروس است. از آنجا که این نوع ترکیبی است؛ برای همین نمی‌توان آن را واریانت جدیدی به حساب آورد. علائم ابتلا به دلمیکرون شبیه به گونه دلتا و امیکرون و شامل تب بالا، سرفه مداوم، از دست دادن حس چشایی و بویایی، آبریزش بینی، سردرد و گلو درد است. افرادی که دارای سیستم بدنی ضعیفی هستند، باید بیشتر از همه مراقب خود باشند. در خصوص میزان خطر این واریانت یا کشنده بودن یا نبودن آن نمی‌توان نظر قطعی داد.

فلورونا چیست؟

ابتلای همزمان به کرونا و آنفولانزا، فلورونا نام دارد. البته باید دقیق‌تر گفت که فلورونا ترکیبی از این دو نیست، بلکه ایجاد عفونت همزمان این دو با هم در فرد بیمار است. به این صورت فرد هم به آنفلولانزا و هم به کرونا مبتلا شده است. علائم فلورونا شبیه به این دو عفونت ویروسی است؛ اما شدیدتر خواهد بود.

دلتاکرون چیست؟

دلتاکرون ترکیبی از سویه دلتا و امیکرون است که برای اولین بار در قبرس شناسایی شده است. در حقیقت این نسخه ردپاهای ژنتیکی شبیه به Omicron در ژنوم دلتا وجود دارد. البته هنوز اطلاعات دقیقی و کاملی در این خصوص وجود ندارد؛ اینکه آیا بیماری‌زا یا مسری است یا اینکه به سویه غالب تبدیل خواهد شد. بسیاری از متخصصان آن را نوعی آلودگی معرفی کرده‌اند؛ هرچند عده‌ای صفت ترسناک را برای آن به کار برده‌اند.

امیکرون ایکس بی بی

XBB یکی از جدیدترین سویه‌های کرونا محسوب می‌شود که شیوع آن از شرق آسیا شروع شده است. این سویه ترکیب رده‌های فرعی BA.2.10.1 و Ba.2.75 است که به عقیده‌ی دانشمندان یک ویروس تکامل یافته از sars-cov-2 است. به همین خاطر بسیاری از پزشکان، XBB را یک سویه پیشرفت کرده از امیکرون می‌دانند. شیوع این سویه از آبان ۱۴۰۱ در نواحی شرق آسیا شروع شده و در دی ماه ۱۴۰۱ نیز داخل کشور مواردی دیده شده است. خوشبختانه بر خلاف تصور متخصصان، با ورود این سویه به کشور وارد موج جدیدی از کرونا نشدیم.

علائم امیکرون جدید یا امیکرون XBB چیست؟

همانند سایر سویه‌های کرونا و Omicron، این بیماری نیست علائم کلی زیادی نظیر آبریش بینی، سردرد، درد مهده، عطسه، اسهال، تهوع و استفراغ، سردرد و گلو درد است. اما از کجا تشخیص دهیم درگیر سویه XBB شده‌ایم؟ از علایم امیکرون جدید ایکس بی بی اصلی، گلودرد شدید است. اگر دچار بیماری با گلودرد خیلی شدید هستید، احتمال دارد درگیر این بیماری شده باشید.

مهم ترین نکات در خصوص امیکرون

تاکنون نکات زیادی در خصوص این ویروس منتشر شده‌است که مهم‌ترین آن‌ها شامل موارد زیر هستند:

  • سرعت انتشار Omicron حدود ۳ برابر دلتا است و می‌تواند در مدت ۱۷ روز کل کشور را درگیر کند.
  • یک نفر مبتلا به امیکرون می‌تواند ۱۰ نفر را درگیر این ویروس کند.
  • رفتار Omicron در هر منطقه‌ای از جهان متفاوت بوده است؛ برای مثال، در لندن افراد بیشتری درگیر این ویروس شده‌اند، در صورتی که در آفریقا، تعداد کم بوده است.
  • با اینکه این ویروس بیشتر سنین پایین را مورد هدف قرار داده‌است؛ اما افراد میانسال هم درگیر این ویروس شده‌اند. پس نمی‌توان گفت که گروه خاصی درگیر این ویروس می شوند.
  • تزریق دوز سوم برای جلوگیری از ابتلا به Omicron ضروری است و می‌تواند بین ۷۰ تا ۸۰ درصد در برابر امیکرون مقاومت کند.
  • مصونیت افراد در برابر ویروس امیکرون متفاوت است.
  • سویه اومیکرون می‌تواند در دو مدت زمان دو تا سه روز، دو برابر شود. اوج درگیری سه روز بعد از مبتلا شدن است.
  • داده‌های اولیه نشان می‌دهد که خطر بستری شدن ناشی از اومیکرون نسبت به دلتا کمتر است.
  • امکان انتقال ویروس امیکرون از روی سطوح وجود دارد. البته تا زمانی که فرد دست خود را به چشم و دهان خود نزند، به این سویه یا حتی کرونا هم مبتلا نخواهد شد.
  • یک فرد پس از ۹۰ روز ابتلا به کرونا یا تزریق دوز دوم، احتمال اینکه به امیکرون مبتلا شود، زیاد خواهد بود.
  • مبتلایان به امیکرون که هیچ علائمی ندارند، قادر به آلوده کردن دیگران هم هستند. در حقیقت احتمال انتقال از این افراد بیشتر از بقیه است.
  • به عقیده کارشناسان، تست بزاق بهترین و سریع‌ترین روش برای تشخیص امیکرون است.
  • نتایج بعضی آزمایش‌ها نشان داده است که افراد مبتلا به امیکرون می‌توانند از یک روز بعد ناقل این ویروس باشند.
  • ابتلا به امیکرون شدیدتر از سرماخوردگی است.
  • این ویروس احتمال افزایش مدت زمان ابتلا به کرونا را در پی خواهد داشت.
  • مطالعات نشان داده است که دو سوم افراد مبتلا به امیکرون، در گذشته کرونا گرفته اند.
  • اومیکرون در ۸۰ درصد موارد می تواند بدون علائم باشد.
  • قله مرگ اومیکرون بیشتر از نوع دلتا است.
  • تا ۲۰۰ ساعت روی پوست می ماند.
  • فرد مبتلا به امیکرون می تواند تا ۲۵ روز ناقل باشد. همچنین افراد باید بعد از ۵ روز، با دو ماسک به بیرون بروند.
  • بیماری اومیکرون خفیف نیست و خطر بالایی برای افراد دارد و می تواند باعث بستری و حتی مرگ شود.
  • اومیکرون به معنای پایان همه گیری نیست و هنوز باید منتظر ورود سویه های جدید باشیم. هر چند تا الان هم چندین سویه جدید معرفی شده است.
  • حتی با تزریق نوبت سوم، احتمال ابتلای شدید به اومیکرون هم وجود دارد.
  • در صورتی که سیستم ایمنی فرد تا آنقدر تحریک نشود، احتمال ابتلای دوباره او به امیکرون وجود خواهد داشت.

اولین عکس از ویروس امیکرون

اولین عکس امیکرون

عکس امیکرون

خلاصه

ویروس کرونا از ابتدای شیوع تا به امروز جهش‌های زیادی داشته است. سازمان جهانی بهداشت جهش‌های این ویروس را به گروه‌های « سویه‌های نگران کننده» و « سویه‌های مورد توجه» طبقه‌بندی کرد. امیکرون در بررسی‌های جدید نشان داد با توجه به تزریق واکسن، احتمال فوت افراد کم است اما همچنان شیوع بالایی دارد. با توجه به بالا بودن هزینه‌های درمانی این بیماری، ما به شما خرید بیمه تکمیلی را پیشنهاد می‌دهیم. این خدمت در صفحه محصولات بیمه دات کام عرضه می‌شود. ما در این مقاله تلاش کردیم به همه‌ی پرسش‌های احتمالی شما پاسخ بدهیم. اگر همچنان ابهامی در مورد ویروس امیکرون دارید، برای ما کامنت بگذارید. کارشناسان بیمه دات کام در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان هستند.

 

منابع:

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7050e1.htm

https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/one-year-since-the-emergence-of-omicron

آخرین مقالات مرتبط با این مطلب مشاهده آرشیو مقالات مشاهده آرشیو
فرم ارسال دیدگاه پیرامون این مطلب

دیدگاه کاربران بیمه دات کام
person
مریم
۰۱ آبان ۱۴۰۲

سلام من روز اول تب .لرز داشتم دکتر سرم وقرص کلداستاپ تجویز کرد . روز سوم معده درد شدید .حالت خفگی . روز چهارم بدن درد شدید و پر شدن بدن از دونه های شبیه آبله ولی کوچکتر با فاصله از هم به همراه خارش .آفت گلو سوزش قلب ومعده که مجدد به دکتر مراجعه شد گفتن از معده است و داروی معده درد. روز پنجم که امروز هست مراجعه به دکتر دیگری وچرک خشک کن دادن ودانه هارا گفتن احتمال موید هست واست PCR نوشتن .باتوجه به اینکه من کارمند هستم نظر کارشناس شما چیه

    person
    نویسنده بیمه
    ۰۱ آبان ۱۴۰۲

    سلام دوست عزیز. در چنین مواردی باید با نظر پزشک متخصص تصمیم بگیرید. کارشناس ما تخصصی در این زمینه ندارد.

person
ماریا
۲۹ مرداد ۱۴۰۲

امروز۲۹مردادِ و من دوهفته قبل باگلودرد چرکی و تک سرفه و صورت درد رفتم دکتر نسبت به اکسیژن خونم گفت کروناس و ۵تاامپول سفازولین و۱۰تا سفیکسیم داد. الان بعداز یکهفته ازاتمام داروهام سردرد سینوسی شدید وبازگلودرد و ورم لنف گردن وچشم دردو سوزش و کمی سنگینی قفسه سینه و دردپهلو شروع شده.این چرا خوب نمیشه

    person
    نویسنده بیمه
    ۳۱ مرداد ۱۴۰۲

    سلام دوست عزیز. بله، این ویروس جهش یافته و تغییر شکل داده اما از بین نرفته است.

person
goli
۲۶ تیر ۱۴۰۲

با سلام
نظریه ۲۵ روز ناقل بودن مدتهاست رد شده، لطفا منبع این نظریه را ذکر کنید.همه متخصصین حوزه سلامت و cdc بیان می کند حداکثر بازه ناقل بودن امیکرون ۱۰روز است و پس از ۱۰ روز می توان بدون ماسک در کنار اطرافیان حضور داشت.

لطفا منبع حداکثر فاصله ۹ متری در فضای باز را ذکر کنید در صورتیکه از ابتدای این بیماری ذکر شده حداکثر ۲ متر و در حال حاضر این فاصله گذاری حذف شده است.

ممنون

    person
    نویسنده بیمه
    ۲۷ تیر ۱۴۰۲

    سلام دوست عزیز. بله درست می‌فرمایید حداکثر ۱۰ روز اعلام شده. در مورد فاصله ۹ متری اشتباه پیش آمده است چون در همین نیم خط گفته شده فاصله ۲ متری. با تشکر از شما به خاطر توجهتون.

person
مرتضی
۲۱ شهریور ۱۴۰۱

سلام. مادر من بیماری زمینه ای داره و از نظر تنفسی دچار مشکله. تا حالا یک بار هم کرونا گرفته. میخواستم ببینم افرادی که بیماری زمینه ای دارند هم میتونن خودشون رو بیمه کرونا کنن؟ ممنون میشم زود جواب بدین

    person
    کارشناس بیمه
    ۲۲ شهریور ۱۴۰۱

    سلام البته الان باید بررسی کنید که آیا شرکت ها بیمه کرونا می فروشند یا خیر اما با خود شرکت تماس بگیرید، بهتر است. چون به هر حال، درمان کرونا باید با بیمه انجام شود.

person
حمیدرضا نقیبی
۰۴ مرداد ۱۴۰۱

پسر من دو سه روزه تب و گلو درد و سرفه داره… این الان نشونه کروناست؟ بعد واسه عکس ریه میشه از بیمه کرونا استفاده کرد؟

    person
    کارشناس بیمه
    ۰۵ مرداد ۱۴۰۱

    سلام نشانه های کرونا رو دکتر باید تایید کند. در خصوص بیمه کرونا و موارد تحت پوشش می توانید این مقاله را مطالعه کنید.

person
شیبان بهمنش
۲۹ خرداد ۱۴۰۱

من از بیمه دی بیمه کرونا گرفته بودم، الان دیگه ب دردی نمیخوره؟

    person
    کارشناس بیمه
    ۳۰ خرداد ۱۴۰۱

    سلام دوست عزیز، اگر تاریخ انقضایش تمام نشده است، هنوز می توانید استفاده کنید. به هر حال سویه های جدید موجود هستند.

person
حمید ضامنی
۲۰ فروردین ۱۴۰۱

مطالب خیلی عالی خلاصه و اموزنده بود ممنون از شما

person
علی
۲۵ بهمن ۱۴۰۰

سلام، ما خانوادگی اومیکرون گرفتیم. گلو مون بدجوری باد کرده، انگار از تو با چاقو بریدی، هر دارویی هم مصرف کردیم افاقه نمی کنه، چه کار کنیم،؟

    person
    کارشناس بیمه
    ۲۵ بهمن ۱۴۰۰

    سلام دوست عزیز، شما باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. اما عوارض اومیکرون طولانی است و توصیه می شود تا می توانید غذای سبک و مایعات مصرف کنید.

person
هستی
۲۱ بهمن ۱۴۰۰

سلام.من اصلا واکسنی نزدم ولی به احتمال قوی امیکرون گرفتم.سردرد،بدن درد،گلوی خشک.میشه بگید از چه مواد غذایی بهتره استفاده کنم.اینم بگن من بیمه عمر سامان هستم.چطوری دوباره بیمه کرونا کنم؟

    person
    کارشناس بیمه
    ۲۱ بهمن ۱۴۰۰

    سلام دوست عزیز، این سوال را باید از یک متخصص پزشکی بپرسید؛ ولی مصرف مایعات توصیه می شود. بیمه کرونا سامان هم شرایط خاص خودش را دارد که در مقاله مربوطه پاسخ داده ایم.

person
امیر
۱۸ بهمن ۱۴۰۰

سلام پدر بنده نارسایی قلبی داره و حدود دوسال پیش عمل قلب باز کرده و یه یکی دو روزی هست علایم کرونا امیکرون داره قرنطینه هست و مایعات و داروهای ویتامین میخوره و دوز سوم واکسنم زده ممکنه براش مشکلی پیش بیاد یا بستری بشه یا احتیاج داره بره دکتر .

    person
    کارشناس بیمه
    ۱۸ بهمن ۱۴۰۰

    سلام دوست عزیز، این مساله را باید از خود پزشک مخصوصشان بپرسید. به هر حال با توجه به عملی که داشتند، تحت نظر یک دکتر حتی از طریق تلفن خیلی مهم است.

person
مه لقا
۱۳ بهمن ۱۴۰۰

سلام. من کرونا داشتم دوز سوم واکسنم زدم الان چه بلایی سرم میاد میمیرم؟

    person
    کارشناس بیمه
    ۱۳ بهمن ۱۴۰۰

    سلام دوست عزیز، خیر. خدانکنه. شما با زدن دوز سوم مقاومتتان بیشتر است؛ اما به هر حال باید باز مراقبت کنید.

person
ملک مرزبان
۱۸ دی ۱۴۰۰

سلام بیمه امیکرون داریم؟

    person
    کارشناس بیمه
    ۱۸ دی ۱۴۰۰

    سلام تمامی بیمه ها زیر نظر بیمه کرونا هستند. شما می توانید همان بیمه کرونا را از اینجا خریداری کنید

عضویت در خبرنامه برای اطلاع از تخفیف های ماهانه در خبرنامه بیمه دات کام عضو شوید