مقالات بیمه موتور

صفر تا صد نوشتن قولنامه موتور+ دانلود فرم خام قولنامه

یک اشتباه در نوشتن قولنامه موتور سیکلت می‌تواند ضرر قابل توجهی برای شما به همراه داشته باشد. برای اینکه از بروز اختلافات در فرآیند نوشتن قولنامه و سند زدن موتور سیکلت جلوگیری کنید، نیاز است نسبت به اصول نوشتن قولنامه موتور تسلط داشته باشید.

این مقاله راهنمای جامعی برای نوشتن قولنامه موتور است. همچنین برای سهولت کار شما، یک نمونه قولنامه موتور در اختیار شما قرار داده‌ایم. با خواندن این مقاله، پاسخ سوالات خود را درباره نوشتن قولنامه موتور خواهید گرفت.

قولنامه موتور چیست؟

قولنامه موتور قراردادی بین فروشنده و خریدار موتور سیکلت است. قولنامه موتور معمولا زمانی منعقد می‌شود که یکی از طرفین قرارداد، به دلایل مختلف نظیر آماده نبودن وجه معامله، آمادگی انتقال سند را ندارد. همچنین امکان افزایش قیمت وسایل نقلیه، یکی از مهم‌ترین دلایلی است که باعث می‌شود خریدار و فروشنده موتور، پیش از ثبت سند مالکیت در دفاتر اسناد رسمی، اقدام به نوشتن قولنامه موتور کنند.

قولنامه موتور یک سند رسمی است که در صورت بروز اختلاف بین طرفین معامله به عنوان مدرک در دادگاه، قابل استناد است. نوشتن قولنامه پیش از ثبت سند رسمی، آسودگی خاطر فروشنده و خریدار را به همراه دارد.

دانلود نمونه قولنامه موتور (WORD + PDF)

با توجه به اهمیت نوشتن قولنامه، ما در بیمه دات کام، امکان دانلود نمونه قولنامه موتور را برای شما فراهم کرده‌ایم. شما می‌توانید این نمونه را برای نوشتن قولنامه مبنا قرار دهید، اما فراموش نکنید اگر معامله شما شرایط خاصی دارد، حتما آن را روی متن قولنامه اعمال کنید.

دانلود نمونه قولنامه موتور (PDF)

دانلود نمونه قولنامه موتور (WORD)

قولنامه موتور چقدر اعتبار دارد؟

قولنامه معمولا به صورت یک سند دست‌نویس بین طرفین معامله و یا یک فرم پرینت شده در بنگاه‌های فروش موتور تنظیم می‌شود. قولنامه موتور به شرطی که اصول قانونی را نقض نکند، به عنوان سند، قابل استناد در دادگاه است. برای همین باید به جزئیات نوشتن قولنامه موتور بسیار توجه کرد.

قولنامه موتور به صورت دستی و محضری در دادگاه معتبر است.

نحوه نوشتن قولنامه موتور در ۶ مرحله ساده

به دلیل اهمیت بالای قولنامه از نظر حقوقی، دقت در جزئیات قولنامه می‌تواند مشکلات احتمالی را به حداقل برساند. در ادامه، مراحل مهم در نوشتن قولنامه موتور را برای شما شرح داده‌ایم:

مشخصات موتور مورد معامله

در قولنامه موتور باید حتما مدل، شماره بدنه و شماره پلاک موتور ذکر شود.

قیمت موتور و شرایط پرداخت اقساطی

قیمتی که طرفین برای خرید و فروش روی آن توافق کرده‌اند، باید به صورت واضح ذکر شود. شرایط پرداخت نیز باید با جزئیات در قولنامه موتور آورده شود. به طور مثال در صورت توافق روی پرداخت اقساطی، باید شرایط دریافت خسارت در صورت عقب افتادن اقساط در قولنامه مطرح شود.

زمان و مکان انتقال مالکیت و تحویل موتور 

مکان و زمان تحویل موتور از دیگر نکات مهمی است که باید حتما در قولنامه ذکر شود. عدم ثبت این مورد در قولنامه موتور سیکلت می‌تواند اختلافات زیادی بین طرفین قرارداد ایجاد کند.

اختیار فسخ قولنامه

با قرار دادن اختیار فسخ در قولنامه، طرفین می‌توانند در صورت عمل نشدن به وعده‌ه‌ها تا تاریخ مشخص، اقدام به فسخ قولنامه کنند.

مرجع حل اختلاف در صورت به وجود آمدن اختلاف

هر دو طرف معامله می‌توانند نام مرجع حل اختلاف را در قولنامه بیاورند تا در صورت بروز اختلاف به داور مورد توافق خودشان، مراجعه کنند. در صورت مشخص نشدن مرجع حل اختلاف، ملاک اصلی حکم دادگاه است.

تعداد نسخه‌های قولنامه

در متن قولنامه باید حتما تعداد نسخه‌های آن نوشته شود. در صورت مفقود شدن قولنامه یکی از طرفین، نسخه دیگر قولنامه می‌تواند کمک‌‌کننده باشد.

تصویر قولنامه موتور

این نکات را در نوشتن قولنامه موتور فراموش نکنید

با توجه به اهمیت قانونی قرارداد خرید و فروش موتور باید در نوشتن قولنامه نکات زیر را در نظر بگیرید:

  • قولنامه موتور باید حتما با خط خوش و خوانا نوشته شود.
  • تفاوتی بین نحوه نوشتن قولنامه موتور نو و کارکرده وجود ندارد.
  • شرایط درج شده در قولنامه موتور اعتبار قانونی دارد، اما تا زمانی که سند انتقال مالکیت موتور به نام خریدار سند زده نشود، موتور به نام فروشنده است.
  • تا پیش از تحویل موتور به خریدار، مسئولیت تمام تخلفات صورت گرفته به عهده فروشنده است.
  • روی همه نسخه‌های قولنامه باید امضا و اثر انگشت خریدار و فروشنده به همراه دو شاهد ثبت شود. امضای شاهد، شرط صحت قرارداد نیست، اما اعتبار قولنامه را بیشتر می‌کند. معمولا یک نسخه به خریدار و یک نسخه به فروشنده داده می‌شود.
  • در نوشتن قولنامه موتور باید همه ریزه‌کاری‌ها همچون هزینه محضر، عددی که کیلومترشمار موتور نشان می‌دهد و… لحاظ شود. برای نمونه اگر محل سکونت خریدار و فروشنده از هم دور باشد، باید درباره هزینه حمل و نقل نیز در قولنامه بحث شود.
  • مسئولیت پرداخت جریمه موتور، عوارض شهرداری و مشکلات کیفری به عهده فروشنده است. همچنین در صورتی که موتور مشکل فنی داشته باشد، فروشنده موظف است تا پیش از تحویل موتور آن را برطرف کند.

تفاوت مبایعه‌نامه و قولنامه در چیست؟

مبایعه‌‌‍نامه همان قول‌نامه است؟ این اشتباه متداولی است که در ذهن بسیاری از مردم که اطلاعات حقوقی بالایی ندارند، جا افتاده است. قولنامه در واقع به عنوان یک پیش قرارداد عمل می‌کند و شرایط خرید و فروش را به صورت وعده مشخص می‌کند، در صورتی که مبایعه‌نامه یک تعهد رسمی است و امضای آن به معنای انتقال مالکیت است.

به بیان ساده‌تر قولنامه یعنی «من قول می‌دهم که معامله کنم»، اما مبایعه‌نامه یعنی «من معامله کردم!»

شرایط فسخ قولنامه موتور چیست؟

در صورت رعایت نشدن هر کدام از مفادی که در قولنامه آمده است، امکان فسخ قرارداد وجود دارد. فسخ قولنامه معمولا به دلایل زیر رخ می‌‌دهد:

فسخ به شرط ضرر مالی: گاهی ممکن است حین نوشتن قولنامه به این نتیجه برسید که فروشنده، با مبلغی بسیار بیشتر از ارزش واقعی موتور آن را به شما فروخته است. در این صورت امکان فسخ قولنامه وجود دارد.

فسخ به شرط فریب‌کاری: در صورتی که فریب‌کاری توسط یکی از طرفین احراز شود، امکان فسخ قولنامه وجود دارد. برای نمونه زمانی که فروشنده، موتوری که به لحاظ فنی ایراد دارد را سالم جلوه دهد، امکان فسخ قرارداد وجود دارد.

فسخ به شرط توصیف دروغین: گاهی ممکن است خریدار بر اساس تعاریف فروشنده، موتورسیکلتی را خریداری کند. چنانچه دروغ بودن ادعاهای خریدار مشخص شود، معامله می‌تواند فسخ شود.

فسخ به دلیل معیوب بودن: بر اساس قانون مدنی، این حق برای خریدار وجود دارد که در صورت معیوب بودن موتور خریداری شده، قولنامه را فسخ کند.

فسخ به شرط عدم تعهد به شروط معامله: در صورت نقض هر کدام از شروطی که در قولنامه آمده است، امکان فسخ قرارداد خرید و فروش موتور وجود دارد.

فسخ تا مدت زمان مشخص: این امکان برای خریدار و فروشنده موتور وجود دارد که بندی مبنی بر ابطال قرارداد تا موعد مشخص در صورت انصراف یکی از طرفین قرار دهند. در این شرایط امکان فسخ، پیش از رسیدن به آن موعد وجود دارد.

فسخ به‌ دلیل عدم امکان تسلیم مورد معامله: ممکن است فروشنده به دلایلی نظیر دزدیده شدن موتور، امکان تحویل موتور را به خریدار نداشته باشد. در این صورت خریدار می‌تواند قولنامه را فسخ کند.

قولنامه دستی و محضری چه تفاوتی با هم دارند؟

تنها تفاوت قولنامه محضری با قولنامه دستی «کمیسیون موتور» است. در قولنامه محضری باید خریدار و فروشنده مبلغی به عنوان «حق قولنامه موتور» به محضر پرداخت کنند. در قولنامه دستی نیازی به پرداخت این مبلغ وجود ندارد. با این حال از نظر اعتبار، تفاوتی بین قولنامه دستی و محضری وجود ندارد.

استعلام وضعیت بیمه موتور پیش از نوشتن قولنامه

پیش از نوشتن قولنامه از فروشنده، استعلام سوابق بیمه موتور را بگیرید. با این کار از سابقه آسیب دیدگی موتور آگاه خواهید شد و در صورتی که موتور، بیمه شخص ثالث نداشته باشد و دیرکرد به آن تعلق گرفته باشد، می‌توانید آن را در قولنامه قید کنید تا از مبلغ قرارداد کسر شود.

استعلام بیمه موتور سیکلت از سامانه سنهاب قابل پیگیری است.

 

استعلام بیمه شخص ثالث موتور از سایت بیمه مرکزی ( سامان سنهاب)

خرید بیمه شخص ثالث موتور پیش از نوشتن قولنامه

پیش از نوشتن قولنامه، حتما بیمه شخص ثالث موتور را بررسی کنید و در صورتی که بیمه موتور ندارید و یا موعد بیمه موتور شما نزدیک است، اقدام به تهیه بیمه موتور کنید.

در صورتی که می‌خواهید خیلی سریع بیمه شخص ثالث را با بهترین قیمت خریداری کنید، می‌توانید در کمتر از چند دقیقه، خرید بیمه موتور سیکلت را از بیمه‌دات‌کام انجام دهید. اگر تا پیش از ساعت ۲۱ اقدام به خرید بیمه‌نامه کنید، روز بعد می‌توانید با خیال راحت برای معامله موتور خود اقدام کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا