اگر پای درد دل رانندگان حمل و نقل عمومی و جادهای از جمله تاکسیها بنشینید، غمتان بیشتر خواهد شد. جدا از مشکلات مربوط به کار آنها، بیمه را هم باید اضافه کرد. متأسفانه بیشتر رانندگان در حاضر از طرف اتحادیه، بیمهای ندارند. البته آنها بیمه هستند؛ اما خودشان به صورت آزاد و اختیاری مبلغ آن را همانند بقیه پرداخت میکنند. جدا از بیمه پایه، بیمه تکمیلی رانندگان هم دغدغه این گروه از عزیزان است. بیمه تکمیلی رانندگان حداقل مرهمی برای آنهایی است که بیمه پایه ندارند یا هزینههای درمانی بالایی را باید برای مریضی خاصی بپردازند؛ اما سؤال این است که آیا اصلاَ برای رانندگان، بیمه تکمیلی از طرف اتحادیه وجود دارد یا باید آن را هم جداگانه تهیه کرد؟ برای دریافت پاسخ، ادامه این مقاله را از دست ندهید.
بیمه تکمیلی رانندگان تفاوتی با ماهیت اصلی، یعنی همان بیمه تکمیلی ندارد. بیمه تکمیلی رانندگان هزینههای درمانی و بیمارستانی را پوشش میدهد. البته چندین گروه راننده از جمله رانندگان کامیون (خودروهای باری) و ناوگان عمومی مانند: اتوبوسها، تاکسی درون شهری و برون شهری داریم. در حقیقت وقتی صحبت از رانندگان میشود، منظور افرادی هستند که شغلشان رانندگی است. البته این رانندگان باید دارای گواهینامه معتبر و دفترچه کار (کارت هوشمند) رانندگی باشند.
بیمه رانندگان ماشینهای سنگین
متاسفانه بر اساس تحقیقاتی که انجام دادهایم، در بیشتر شهرهای کوچک، رانندگان از طرف اتحادیه یا سازمانی بیمه نمیشوند. در کلانشهرهای ایران نیز، چنین مسئلهای را میتوان مشاهده کرد. در شهرهای بزرگ، اتحادیه رانندگان را بیمه میکند که پرداخت آن هم شبیه به حالت اجباری است. البته باید گفت که این قانون ممکن است در هر شهری متفاوت باشد. برای همین اگر شغلتان رانندگی است، باید به اتحادیه مراجعه کنید که آیا اصلا رانندهها را بیمه میکنند یا خیر.
رانندگان وسایل حملونقل عمومی میتوانند از خدمات ویژه تامین اجتماعی، برای بیمه خود بهرهمند شوند. بیمهای هم که برای این افراد صادر میشود، از نوع بیمه مشاغل آزاد است که مزایا و پوششهای خاص خود را دارد.
رانندگان خودروهای مختلف درون و برون شهری برای دریافت خدمات ویژه بیمه تامین اجتماعی شرایط زیر را باید داشتهباشند:
برای افرادی که راننده خودروهای سازمانی و دولتی هستند و گواهینامه آنها پایه 3 است، باید معرفینامه معتبر از طرف سازمان به تامین اجتماعی ارائه دهند.
نرخ حق بیمه مطابق با ماده 28 قانون تامین اجتماعی است که برابر با 27 درصد دستمزد مقطوع است و رانندگان باید آنها را پرداخت کنند.
البته در خصوص خودروهای حمل بار و مسافر بین شهری، در تامین اجتماعی چند قانون زیر را باید در نظر گرفت:
شرط دریافت دفترچه کار، برای این گروه از افراد، واریز سر وقت حق بیمه است.
در خصوص بازنشستگی، تفاوتی بین رانندگان و افراد بیمه شده عادی وجود ندارد. شرط بازنشستگی برای رانندگان مرد به سه صورت 30 سال سابقه کار یا 50 سال سن، 20 سال سابقه کار و 60 سال سن یا 35 سال سابقه کار بدون شرط سنی است. برای رانندگان زن به سه صورت 30 سال سابقه کار با 45 سال سن یا 20 سال سابقه کار و 55 سال سن یا 35 سال سابقه کار بدون شرط سنی است.
بیمهتکمیلی رانندگان هم تاکنون دچار فرازونشیبهای زیادی شدهاست. در صورتی که بین سازمان راهداری و حملونقل جادهای کشور و اتحادیه با شرکتهای بیمه قراردادی برای دریافت بیمه تکمیلی منعقد شود، رانندگان میتوانند از مزایا و خدمات این بیمه بهرهمند شود. در غیر این صورت، خودشان باید اقدام کنند. البته داشتن بیمه تکمیلی رانندگان اختیاری است؛ یعنی اینکه شاید رانندهای تمایلی به داشتن بیمه تکمیلی نداشته باشد یا بخواهد از شرکت دیگری بگیرد. هر سال ممکن است که شرکت بیمه طرف قرارداد فرق کند. برای هر دسته از رانندگان، شرایط و چگونگی و همچنین شرکت بیمه متفاوت است.
سازمان راهداری و حملونقل جادهای هر سال با شرکتهای بیمه قراردادی برای بیمه تکمیلی رانندگان کامیون و به عبارتی خودروهای حملونقل جادهای منعقد میکند. این گروه از افراد باید با مراجعه به سایت مربوطه و ارائه مدارک شناسایی و شماره شبا و همچنین مدارک همسر (برای تحت پوشش قرار دادن آنها) و همچنین پرداخت حق بیمه، از خدمات و پوشش های بیمه تکمیلی استفاده کنند. این بیمه تمامی پوششهای یک بیمه تکمیلی را دارد.
رانندگان تاکسی بیشترین گروه رانندهها در کشور را تشکیل می دهند. در خصوص بیمه تکمیلی، اتحادیه تاکسیرانان هر شهر و استان تصمیم میگیرد. هر سال، اتحادیه مربوطه زمان و سایت خاصی را اعلام می کند تا رانندگان تاکسی که تمایل به دریافت بیمه تکمیلی دارند، در آنجا ثبت نام کنند. برای مثال، برای تاکسیرانان تهران، آنها باید برای ثبت نام به سایت https://taxiclub.tehran.ir/ مراجعه و مدارک مورد نیاز را بارگذاری کنند. اصولا بیمه تکمیلی تاکسی برای رانندگان رایگان است و حق بیمه از طرف خود سازمان پرداخت می شود.
البته برای ثبت نام بیمه رانندگان تاکسی باید شرایط زیر را در نظر گرفت:
داشتن بیمه پایه الزامی نیست؛ اما اگر رانندهای بیمه پایه نداشته باشد، باید هزینهای را هم در هنگام درمان پرداخت کند.
بیمه تکمیلی رانندگان برای هر نوع کاربری شرایط مخصوص به خود را دارد. همچنین اینکه تصمیم در خصوص بیمه کردن، مربوط به اتحادیه و سازمان مربوطه است. برای همین قبل از کاری، حتماَ از اتحادیه مربوطه در این خصوص سوال کنید. اگر هم شما راننده هستید و بیمه تکمیلی از جایی برای شما رد نمیشود، میتوانید برای خرید بیمه تکمیلی را از سایت بیمه دات کام اقدام نمایید.
عباس چراغی
سلام آیا این بیمه ها در کاهش خرید بیمه های مختلف مثل بیمه بدنه کامیون تاثیر داره؟
کارشناس بیمه
سلام دوست عزیز، خیر.