وقتی اولین برای خرید خدمات بیمهای اقدام میکنید از متصدی باجه مشتریان واژههای ناآشنایی میشنوید. ندانستن معنی این واژهها گاهی دردسرساز میشود. سرانه درمان، یکی از این اصطلاحات تخصصی است. اگر از خدمات بیمههای پایه مثل تامین اجتماعی و بیمه سلامت استفاده میکنید حتما این واژه را زیاد شنیدهاید. اگر مایلید در این باره بیشتر بدانید، با ما همراه باشید.
این سرانه درمان، مبلغی است که در ازای دریافت خدمات و پوشش بیمه، باید توسط بیمهگزار به صورت سالانه، پرداخت شود. این اصطلاح با نام «حق سرانه بیمه» هم معروف است و بر مبنای خدماتی که به مشمولین ارائه میشود، برای هر فرد به صورت ماهانه تعیین میگردد. مبلغ حق سرانه بیمه، در صندوقهای بیمه سلامت و بیمه تامین اجتماعی متفاوت است.
بعضی از بیمهگزاران معمولا آگاهی کاملی در خصوص تفاوت اصطلاحات سرانه درمان و فرانشیز ندارند. حتی گاهی این دو اصطلاح را به جای هم استفاده میکنند. فرانشیز در قراردادهای بیمه بخشی از هزینه است که بیمهگزار به موسسات طرف قرارداد در ازای دریافت خدمات درمانی میپردازد. مبلغ فرانشیز بیمه معمولا درصدی از هزینههای درمانی است که شرکت بیمه تعهدی برای پرداخت آن ندارد. در حالیکه سرانه در ازای دریافت خدمات بیمه مستقیما به صندوقهای بیمه سلامت و تامین اجتماعی پرداخت میشود.
در انتهای سال 1401 این تصمیم گرفته شد که حقوق کارگران و کارمندان بخش خصوصی 57 درصد افزایش پیدا کند؛ بر این اساس حق بیمه تامین اجتماعی در سال 1401 نیز با افزایش 57 درصدی همراه شد. در ابلاغیه جدید اشارهای به حق درمان تامین اجتماعی برای سال 1401 نشد، درنتیجه حق درمان همان سرانه درمان ۱۴۰۱ باقیمانده که برابر 71600 تومان است. اما دلیل پرداخت این سرانه چیست؟ این مبلغ همانطور که از اسمش پیدا است برای پوشش خدمات درمانی فرد بیمه شده دریافت میشود.
مبلغ ماهانه سرانه هر ساله از طریق مصوبه هیات وزیران تعیین و ابلاغ میگردد.
در بیمه سلامت پنج صندوق بیمهای تعریف شده است. هر صندوق هم بنا به شرایط و ضوابط حق سرانه بیمه متفاوتی دارد.
صندوق کارکنان دولت شامل سه بخش: شاغلین، بازنشستگان و موظفین میشود. بطور کلی حق سرانه صندوق کارکنان دولت بر مبنای نسبت افراد با فرد بیمه شده تعیین میگردد. مثلا فرد شاغل با عنوان تبعی (1)، تبعی (2) همسر و فرزندان، تبعی (3) پدر و مادر مشخص میشود.
حق سرانه بیمه برای شاغلین و شاغلینِ خودکفا، 2 درصد از حقوق و مزایای مستمر آنها تعیین گردید. سرانه برای بازنشستگان و موظفین (خودکفا) یک و هفت دهم درصد حقوق و مزایای آنها تصویب شد.
حق بیمه سرانه برای همسر و فرزندان فرد شاغل معادل 71 هزار و ششصد تومان تعیین شد.
حق سرانه تبعی(3) شامل پدر، مادر، فرزندخوانده، عروس و داماد میشود، معادل 87 هزار و پانصد تومان تعیین شد.
سرانه بیمه سلامت و مشاغل آزاد
مبلغ سرانه بیمه سلامت برای سایر صندوقها معادل 71 هزار و ششصد تومان تعیین شد. یعنی هر فرد بصورت سالانه باید 800 و پنجاه و نه هزار دویست تومان بپردازد. صد در صد این مبلغ برای بیماران خاص و کسانی که در دهکهای پایین قرار دارند توسط دولت تامین میشود.
سرانه بیمهگزاران صاحبان حرف و مشاغل آزاد به ازای هر فرد 71 هزار و 600 تومان تعیین شد.
برای کسب اطلاعات در مورد بیمه شغلهای آزاد میتوانید مقاله مجله بیمه دات کام با عنوان بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی را مطالعه نمایید.
مبلغ این سرانه برای اتباع و مهاجرین خارجی معادل 131 هزار و 500 تومان تعیین گردید.
محسن رضایی، معاون بیمه و خدمات سازمان بیمه سلامت، بیان کرد که با توجه به افزایش و پیشرفت حدود 80% حذف نسخ کاغذی، دیگر از ابتدای دی ماه، هیچ شرکت بیمهگری حق ندارد به غیر از نسخ الکترونیکی، مبلغی را به مراکز خدمات دهنده پرداخت کند.از این رو از ابتدای ماه دی، دیگر دفترچه سلامت مورد استفاده قرار نخواهد گرفت.
آشنایی با معانیِ واژههای تخصصی به شناخت بهتر ما نسبت به خدمات بیمهای کمک میکند. سرانه درمان یکی از پرکاربردترین اصطلاحات این حوزه است که اسمش را در رسانههای جمعی زیاد میشنویم. در این مقاله تلاش کردیم که به شفافترین شکل ممکن آن را توضیح بدهیم. اگر همچنان ابهامی در این باره دارید برای ما کامنت بگذارید. همکاران ما در بیمه دات کام در اسرع وقت پاسخگوی شما هستند.
سلام این سرانه درمان بر چه اساسی تعیین میشه؟
سلام دوست عزیز، اطلاعات دقیقی در خصوص فرمول تعیین سرانه درمان نداریم.
خیلی مسخره است. خدمات درمانی باید بر اساس تعداد نفرات باشه چه ربطی به حقوق داره که میگن چند درصد حقوق. از من 250 بردن هیچ خدماتی هم نمی دن. الانم که مثلا نسخه الکترونیکی شده هزینه هاشون کم شده ولی خیلی از دکترا ثبت نمی کنن یا نت قطعه مجبوریم از بیمه استفاده نکنیم. ان شالا خرج دکترش کنن پول زوری رو که از ما میگیرن