بعد از دزدیده شدن موبایل چه باید کرد؟ اقدامات لازم پس از سرقت گوشی
کلاهبرداران میتوانند بیشتر از آنچه فکر میکنید از گوشی شما سوء استفاده کنند. سارقین میدانند که تمام اطلاعاتی که برای سرقت هویت و خالی کردن حساب های بانکی نیاز دارند در گوشی شما ذخیره شده است. بنابراین خسارت مفقود یا دزدیده شدن گوشی شما می تواند خیلی بیشتر از تهیه یک گوشی نو باشد و ممکن است به قیمت از دست رفتن هویت شما تمام شود. پس در صورت سرقت گوشی چه باید کرد؟ اگر تلفن شما به سرقت رفته است، راهکارهای پیشنهادی در این مقاله را هر چه سریعتر انجام دهید تا بتوانید اطلاعات خود را حفظ و حتی گوشی دزدیده شده را بازیابی کنید.
۶ اقدام لازم پس از سرقت گوشی
با وجود تمام روش های جلوگیری از سرقت گوشی، باز هم احتمال دزدیده شدن گوشی شما وجود دارد. در ادامه به اقدامات لازم پس از سرقت گوشی اشاره میکنیم تا به کمک آنها، خسارات ناشی از دزدی را به حداقل برسانید.
۱- جمعآوری مدارک لازم برای بیمه از لحظه وقوع سرقت
اولین و مهمترین اقدام برای پیدا کردن گوشی یا دریافت غرامت از بیمه، جمعآوری مدارک از لحظه سرقت است. شرکتهای بیمه معمولا نیاز به یک “مدرک محکمهپسند” برای تسریع روند دریافت خسارت بیمه موبایل سرقت دارند.
این مدارک معمولا شامل دو چیز میشود:
- تهیه فیلم دوربینهای مداربسته در اطراف محل وقوع سرقت
- جمعآوری استشهاد محلی از شاهدین حاضر در محل سرقت
تهیه هر یک از مدارک بالا، میتواند روند شکایت در دادسرا یا دریافت خسارت از بیمه را تسریع کند.
۲- غیرفعال کردن سیم کارت
سامانه رجیستری امکان سوء استفاده از شمارههای شخصی را تا حدی کاهش داده است. اما به دلیل سرعت پایین این سامانه، باید پس از سرقت سریعتر دسترسی به سیم کارت را محدود کنید. موارد زیر از مهمترین دلایل غیرفعال کردن سیم کارت پس از سرقت به شمار میرود:
- جلوگیری از استفاده غیرمجاز: غیرفعال کردن سیم کارت، به سرعت توانایی سارق را برای برقراری تماس، ارسال پیام یا دسترسی به اینترنت داده گوشی شما مسدود میکند.
- حفاظت از داده های شخصی: هر سیم کارت دارای اطلاعات شخصی زیادی از جمله مخاطبین، گزارشات تماس و پیام های متنی است. این داده ها با غیرفعال کردن سیم کارت، برای سارق غیرقابل دسترس میشوند.
- جلوگیری از سرقت هویت: در برخی موارد از تلفنهای سرقت شده برای سرقت هویت و کلاهبرداری استفاده میشود. این خطر با غیرفعال کردن سیم کارت کاهش مییابد.
لذا غیرفعال کردن سیم کارت، بهترین راه برای حفاظت از حریم خصوصی پس از سرقت گوشی است.
۳- محدود کردن دسترسی حسابهای کاربری مجازی
احتمالا شبکههای اجتماعی، یکی از پرکاربردترین برنامهها در گوشی شما هستند. در نتیجه، تعداد حسابهای کاربری شما در فضای مجازی نیز قابل توجه است. این حسابهای کاربری، فرصتهای زیادی برای سوء استفادهی سارق ایجاد میکند. سه راه برای محدود کردن دسترسی افراد متفرقه به حساب های مجازی وجود دارد:
-
تغییر رمز عبور
مهم ترین اقدام تغییر سریع رمز عبور حساب های شبکههای اجتماعی است. برای جلوگیری از دسترسی غیرمجاز، رمزهای عبور قوی و منحصر به فرد برای هر حساب ایجاد کنید.
-
خارج کردن گوشی از تمام شبکه های اجتماعی
برخی برنامهها گزینهی خروج از از حساب از راه دور ارائه می دهند. با استفاده از این ویژگی، تمام حسابهای کاربری فعال در گوشی از برنامه خارج میشوند.
-
غیرفعال کردن موقت حساب کاربری
اگر نگران استفاده سارق از حسابهای شما برای جعل هویت یا شرکت در فعالیتهای مخرب هستید، می توانید به طور موقت حسابهای خود را غیرفعال کنید تا زمانی که کنترل تلفن خود را دوباره به دست آورید.
۴- مکان یابی و دسترسی به اطلاعات گوشی
ابزار GPS و اتصالات شبکه میتوانند در ردیابی گوشی گم شده به شما کمک کند. در این حالت، تلفن باید روشن و به اینترنت داده متصل باشد. در غیر این صورت، با ابزار “Find My” آخرین مکانی که گوشی در آن روشن بوده قابل ردیابی است. فعالسازی این ابزار تقریبا در تمام گوشیها مشابه است.
فعال سازی قابلیت “Find My iPhone” در گوشیهای آیفون
- از مسیر Settings > Your name > Find My وارد تنظیمات مربوطه شوید.
- گزینه Find My iPhone را فعال کنید.
با این قابلیت می توانید موقعیت مکانی را با بقیه یا در صورت نیاز با کمپانی اپل به اشتراک بگذارید.
فعال سازی قابلیت “Find My Device” در گوشیهای اندروید
- مسیر Settings > Security > Find My Device را طی کنید.
- قابلیت Find My Device را فعال کنید.
در برخی از دستگاههای سامسونگ، این تنظیم ممکن است به نام Find My Mobile باشد و در قسمت Security & Location یا Biometrics and Security قرار داشته باشد.
۵- اعلام سرقت آنلاین یا مراجعه به دادسرا و کلانتری
پس از محدود کردن دسترسی سارق به گوشی، میتوانید سرقت را از مراجع قانونی پیگیری کنید. برای اعلام سرقت فوری، میتوانید از سامانه همیاب ۲۴ استفاده کنید. پس از ثبت شماره سریال گوشی خود در این سایت، هر گونه استفاده، فروش و خروج گوشی از کشور غیرقابل انجام است.
علاوه بر این، شما امکان ثبت شکایت در مراجع قانونی نظیر کلانتری یا دادسرا را نیز دارید. فقط از داشتن تمام مدارک مورد نیاز (محتویات جعبه گوشی و کارت شناسایی) برای ثبت شکایت اطمینان داشته باشید.
۶- مراجعه به شرکت بیمه
اگر پیش از سرقت، بیمه موبایل خریده باشید تا حد زیادی از بازگشت سرمایه از دست رفتهتان مطمئن خواهید بود. بر خلاف چیزی که احتمالا از دریافت خسارت از بیمه تصور میکنید، پرداخت خسارت موبایل طی مدت کوتاهی صورت میگیرد.
برای ثبت درخواست خود به بیمه، کافی است “مدارک محکمهپسند” لازم برای شرکت بیمه (که در بالاتر ذکر شد) به همراه جعبه موبایل خود را در اختیار داشته باشید. شرکت بیمه پس از دریافت جعبه گوشی، خسارت سرقت را در مدت معینشده به حسابتان واریز میکند.
اقدامات لازم پس از پیدا شدن گوشی
طبق آمارهای رسمی، از هر ۱۰ دارنده گوشی های هوشمند، ۱ نفر قربانی سرقت گوشی می شود که ۶۸ درصد آنها قادر به بازیابی دستگاه گمشده یا دزدیدهشده خود نیستند. با این حال اگر موفق به پیدا کردن گوشی شدید، در اولین فرصت باید آن را از خطرهای پیش رو محافظت کنید. پس از پیدا شدن گوشی، تشخیص فعالیت های مخربی که روی آن انجام شده آسان نیست. برای این که گوشی از هر لحاظ برای شما قابل اطمینان باشد، میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
۱- ارزیابی وضعیت کلی گوشی
پس از بازیابی گوشی، وضعیت فیزیکی و عملکرد دستگاه را به دقت بررسی کنید. هر گونه آسیب فیزیکی مانند ضربه خوردگی یا آبدیدگی میتواند منجر به کاهش کارایی گوشی شود. علاوه بر شرایط فیزیکی، مواردی مثل عملکرد باتری، سرعت برنامهها، کیفیت دوربین و موارد مشابه را ارزیابی کنید تا از تعویض نشدن قطعات و قابل استفاده بودن گوشی مطمئن شوید.
۲- تغییر رمز عبورها
اگر سارق به راحتی گذرواژهی شما را حدس بزند، قفل گوشی شما در هر صورت باز میشود و سیستم های تشخیص اثر انگشت یا چهره بیفایده خواهند بود. پس به یک رمز عبور قوی نیاز دارید. موارد زیر میتواند به شما در تقویت رمز عبور موبایلتان کمک کند:
-
از رمزهای ساده ۴ رقمی صرف نظر کنید
رمزهای ۴ رقمی به سادگی قابل حدس زدن هستند. به جای رمزهای کوتاه عددی، یک رمز عبور بلند ایجاد کنید که شامل حداقل هشت کاراکتر و ترکیبی از حروف، اعداد و کاراکترهای خاص (مانند #، & و *) است.
-
از عبارات مربوط به خودتان استفاده نکنید
عباراتی که به نام، آدرس ایمیل یا موارد مشابه مربوط میشوند، گزینه های مناسبی برای رمز عبور نیستند. با این حال با اعمال تغییرات جزئی میتوان آنها را غیرقابل پیشبینی کرد. به عنوان مثال، hosein1347 یک رمز عبور ضعیف است، اما Ho3e!n4768 می تواند سختتر باشد.
-
پس از ورود چند رمز عبور اشتباه، دسترسی را محدود کنید
برخی از تلفن های هوشمند، پس از چند تلاش ناموفق برای وارد کردن رمز عبور، دستگاه را برای مدت کوتاهی قفل میکنند. همچنین تنظیماتی در گوشیهای هوشمند وجود دارد که بهطور خودکار همه اطلاعات شخصی شما را پس از چند تلاش ناموفق برای ورود به گوشی پاک میکند.
اگر تلفن شما این گزینه را ارائه میدهد، میتوانید به شکل زیر آن را فعال کنید. (پیش از انجام این کار از اطلاعات خود پشتیبان بگیرید.)
تنظیمات امنیتی برای سیستم عامل Android
برای فعال کردن تنظیمات کارخانه در سیستم عامل اندروید:
- مسیر Settings > Lock Screen > Secure Lock Settings را طی کنید.
- گزینه Auto Factory Reset را فعال کنید.
تنظیمات امنیتی برای سیستم عامل IOS
برای فعال کردن تنظیمات کارخانه در گوشی های آیفون:
- مسیر Settings > Touch ID & Passcode را طی کنید.
- سپس به پایین صفحه بروید و گزینه Erase Data را فعال کنید.
۳- خرید مجدد بیمه موبایل
در صورتی که یک بار از بیمه سرقت گوشی استفاده کنید، بیمهنامه دیگر برای شما قابل استفاده نخواهد بود. در نتیجه باید در اولین فرصت یک بیمه موبایل جدید بخرید. شرکتهای بیمه، پوششهای مختلفی برای بیمه موبایل در نظر گرفتهاند. بیمه سرقت گوشی را میتوانید بر اساس دو نوع پوشش انتخاب کنید. اگر بر اساس تجربه سرقت قبلی، قصد دارید گوشی را در برابر دزدیهایی که:
- در غیاب شما صورت میگیرند و شما کنترلی بر اوضاع ندارید، پوشش سرقت با شکست حرز انتخاب مناسبی برای شماست.
- با اعمال زور یا به صورت ناگهانی رخ میدهند، پوشش قاپزنی و زورگیری را انتخاب کنید.
در صورتی که بیمه موبایل قبلی خود را از بیمه دات کام خریدهاید، برای خرید مجدد بیمه گوشی فقط چند کلیک فاصله دارید. اگر هم تا به حال از بیمه دات کام استفاده نکردهاید، خرید بیمه موبایل شما در کمتر از ۵ دقیقه انجام میشود. اگر درباره بیمه موبایل اطلاعات کافی ندارید، به مقاله بیمه موبایل چیست مراجعه کنید.
۴- پشتیبان گیری از داده ها
سیستم عاملها معمولاً قابلیت پشتیبانگیری برای عکس ها، تنظیمات و موارد دیگر را رایگان ارائه میدهند. اگر فضای پشتیبان گوشی کافی نیست، میتوانید از فضاهای ابری دیگر برای پشتیبانگیری از دادهها استفاده کنید. از محبوبترین این فضاها میتوان به
- گوگل درایو (Google Drive)
- آی کلود (iCloud)
- وان درایو (OneDrive)
- دراپ باکس (DropBox)
اشاره کرد. سعی کنید فرایند پشتیبانگیری را به طور مداوم انجام دهید تا دادههای مهم گوشی شما حتما در جایی ذخیره شوند.
بهترین اقدام برای جلوگیری از سرقت مجدد گوشی
همیشه جلوگیری از سرقت، راه مطمئنتری برای محافظت از گوشی است. با این حال همان طور که یک بار تجربه تلخ سرقت گوشی داشتید، ممکن است با رعایت تمام این روش های پیشگیری نیز نتوانید در جلوگیری از سرقت موبایل خود موفق باشید. لذا بهترین راه حل، تضمین آرامش خاطر خود با انجام اقدامات لازم پس از سرقت گوشی است.
با بیمه کردن گوشی موبایل خود میتوانید تمام نگرانیهای پس از سرقت موبایل را رفع کنید. برای سرقت گوشی، بیمه های مختلفی تعریف شده که در سایت بیمه دات کام میتوانید از بین تمام بیمههای موبایل، بهترین گزینه را انتخاب کنید. همچنین اگر برای خرید بیمه موبایل ابهامی دارید، میتوانید با کارشناسان بیمه دات کام در ارتباط باشید.
گوشیم دزدیدن چیکار کنم
جهت دریافت گزارش به کلانتری محل حادثه مراجعه کنید.
سلام
همین یک ساعت پیش دو تا از خدا بی خبر با موتور گوشیمو وسط ترافیک زدن…الان من دستم جایی بند نیست بیمه هم ندارم باید چی کارکنم؟
سلام دوست عزیز
اگر بیمه ندارید خسارتی نمی توانید دریافت کنید. اما با اعلام سرقت در سامانه همیاب ۲۴ میتوانید گوشی را غیرقابل استفاده کنید.