متاورس چیست؛ با metaverse چه آیندهای پیشروی بشر است
فضای مجازی و خارج شدن از این دنیای فیزیکی، ایدهای جدیدی نیست. این فکر یا بهتر بگوییم واژه متاورس اولین بار در سال ۱۹۹۲ در رمان معروف علمی و تخیلی «سقوط برف» نوشته نیل استیونسن مطرح شد. البته شاید آن موقع کسی فکرش را هم نمیکرد که چنین ایدهای به حقیقت بپیوند؛ اما انگار پیشرفت تکنولوژی با کسی شوخی ندارد. وقتی حرفی را بزند، به آن عمل خواهد کرد. حالا سؤال اینجاست که متاورس چیست، چگونه میتوان وارد آن شد، چه شرایطی دارد و به عبارتی صفر تا صد آن چیست؟ در ادامه این مقاله در خصوص متاورس و صد البته رابطه آن با بیمه برای شما نوشتهایم. با ما همراه باشید.
متاورس چیست؟
اگر بخواهیم خیلی ساده بیان کنیم، میتوان گفت که متاورس از فضاهای مجازی تشکیل شدهاست که در آن افراد میتوانند، به جای اینکه به صورت فیزیکی کنار هم باشند، در دنیای مجازی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. این سادهترین تعریفی است که حتی زاکربرگ هم بیان کردهاست.
البته اگر بخواهیم کمی جامعتر بیان کنیم، میتوان به تعریف آقای متیو بال اشاره کرد:
متاورس شبکهای جهانی و البته مجازی است که در آن افراد به صورت مجازی میتوانند با هم ارتباط داشتهباشند. نکته اصلی اینجاست، هویت افراد و ماهیت اشیا با هم پیوستگی لازم را دارند. در حقیقت شما انگار به دنیای واقعی اما در شکل مجازی وارد شدهاید.
باید گفت که متاورس، یک دنیای فراتر از حالت فیزیکی است. افراد در آن دارای هویت مستقل و منسجم، همانند دنیای واقعی دارند و میتوانند فعالیتهای عادی خود را در شکل مجازی انجام دهند. همچنین اشخاص به صورت آواتارهای مجازی، تشکیل شدهاند و در قالب همین آواتارها میتوانند، فعالیت کنند. البته شرط اول ورود به فضای متاورس، داشتن هدست واقعیت مجازی و عینک هوشمند واقعیت مجازی در کنار اینترنت پرسرعت است.
ویژگیهای متاورس چیست؟
متاورس ویژگیهایی دارد. ویژگیهایی که باعث شده تا این حد بر سر زبانها بیفتد و به عنوان آینده نسل اینترنت نامیده شود. ویژگیهای متاورس شامل موارد زیر هستند:
- به دلیل فضای سه بعدی آن، حضور واقعی را برای کاربران، تداعی میکند. البته برای دستیابی به این حضور باید از عینکهای سه بعدی و چند بعدی مخصوص استفاده کرد. به این صورت کاربران احساس میکنند که دیگران همانند ظاهر واقعیشان در کنارش هستند و میتوانند با آنها تعامل کنند.
- تعامل و همکاری ویژگی دیگر متاورس است. به این صورت شما میتوانید به هر کجا از فضای متاورسی سفر کنید و با بقیه در دیگر فضاها ارتباط برقرار کنید. همچنین به راحتی میتوانید، فعالیتها از جمله خرید و فروش را انجام دهید.
- استانداردسازی از دیگر ویژگیهای حیاتی و مهم متاورس است. در واقع، ساخت تجهیزات و ویژگیها بر اساس استانداردی انجام میشود تا متاورس های مختلف بتوانند با یکدیگر تعامل داشته باشند.
- همزمانی ویژگی است که بر اساس آن کاربران در دنیای کشور مختلف و با فاصله زیاد میتوانند در یک واحد ارتباط داشته باشند.
- تمامی اطلاعات در همان لحظه در اختیار کاربران فعال متاورس قرار میگیرد. به این قابلیت سرعت میگویند.
- شما در متاورس میتوانید، هر وسیله و ساختمانی را به هر شکلی که میخواهید، بسازید. ابزارهای جدید ذخیره شده و در مراجعات و استفادههای بعدی شما وجود خواهند داشت.
- در این فضا، دیگر خبری از هزینههای رفتوآمد و خرید وسایل نیست.
چه افرادی میتوانند در متاورس فعال باشند؟
هر کسی با هر سن و جنسیت و ملیتی میتواند در متاورس حضور پیدا کند. در واقع باید گفت که هیچگونه محدودیتی برای آن وجود ندارد. افراد بعد از ورود علاوه بر ساختن ابزارها و ساختمانهای مورد نظر خود، میتوانند با آواتارهای ایجاد شده به راحتی ارتباط برقرار کنند. البته برای حضور و استفاده از این فناوری جدید داشتن هدست واقعیت مجازی و عینک هوشمند واقعیت افزوده، ضروری است.
واقعیت مجازی (VR) و واقعیت افزوده (AR) در متاورس
در حوزه متاورس دو عبارت واقعیت مجازی و واقعیت افزوده را زیاد خواهد شنید؛ اما این دو به عبارت به چه معنا هستند:
- واقعیت مجازی در حقیقت یک دنیای دیجیتالی است که در آن افراد میتوانند با اشیا و تمامی اتفاقات درون آن ارتباط برقرار کنند.
- واقعیت افزوده به نوعی مکمل واقعیت مجازی به حساب میآید. به این صورت که با استفاده از آن میتوان یک شی یا کاراکتر دیجیتالی را به این فضا اضافه کرد؛ مانند همان چیزی که شما در کارتونها مشاهده میکردید. یک انسان با حیوانات جنگل ارتباط برقرار میکرد.
کاربردهای متاورس چیست؟
حالا به مهمترین بخش، یعنی کاربردهای متاورس میرویم. مسلماً وارد شدن به این فضا، اگر بدون کاربرد و مزیت باشد، بعد از چندی به فراموشی خواهد رفت؛ اما چنین چیزی قرار نیست که برای متاورس اتفاق بیفتد. مهمترین کاربردهای متاورس شامل موارد زیر هستند:
- یکی از مهمترین کاربردها در حوزه پزشکی است. با استفاده از این عینک و هدست میتوان آناتومی بدن انسان را ایجاد کرد و از آن برای اهداف آموزشی یا بررسی وضعیت بیمار، بعد از عمل دسترسی پیدا کرد.
- به راحتی میتوان فضاهای بسیاری را برای دانش آموزان و دانشجویان شکل دارد. فضاهایی مانند فضا یا سفر به جنگلهای آمازون و دیدن حیوانات از نزدیک، برای اهداف آموزشی ایجاد کرد.
- بازی شاید یکی از بهترین کاربردهای متاورس باشد. با استفاده از این فناوری، شما دیگر در فضای دوبعدی نیستید؛ بلکه به نوعی در دل خود بازی خواهید بود و این میتواند احساس واقعیتری را برای کاربران به وجود بیاورد.
- سفر رفتن را همه دوست دارند؛ اما آیا امکان آن وجود دارد؟ مسلماً خیر. چه کسی دوست ندارد که تمام ایران ببیند؟ چه کسی دوست ندارد تا برای یک بار هم که شده به دل جنگلهای آفریقا برود و حیوانات وحشی را از نزدیک ببیند. باید گفت که این دیگر با متاورس آرزو نیست. به راحتی میتوان به هر نقطهای و بدون هیچ هزینهای سفر کرد؛ آن هم در هر لحظهای که میخواهیم.
- گروههای نظامی میتوانند فضای جنگ را قبل از هر عملیات مهمی در متاورس پیادهسازی و تمرین کنند.
- فروش ملک و خرید زمین از مهمترین کاربردهای متاورس خواهد بود. به این صورت هر مشاور املاکی میتواند، فضای سه بعدی از ملک و محیط اطراف آن را در اختیار مشتریان قرار دهد.
رابطه بیمه و متاورس چیست
آیا متاورس با صنعت بیمه هم ارتباط خواهد داشت؟ باید گفت که بله؛ اما این کار به چه صورت است؟ در خصوص رشد صنعت بیمه در متاورس از ابتدا نگرانیهایی وجود داشتهاست. اینکه این صنعت به چه صورت پیش خواهد رفت؟
جهان از ابتدای سال ۱۹۹۰ در مسیر دیجیتالی شدن، قدم برداشت. در ابتدا اولین شبکه 2G معرفی شد و حالا بعد از حدود ۳۰ سال، صحبت از 5G است. این تغییرات فناوری بر تمامی فعالیتهای انسانی، تأثیرات زیادی گذاشته است. تمامی محتواها به صورت مجازی درآمده است و حتی برای انجام بسیاری از فعالیتهای ساده، مانند پرداخت قبض هم دیگر نیاز نیست به بانک به صورت حضوری مراجعه کرد. این مسئله بر فعالیتهای بیمه تأثیر گذاشتهاست. اولین تغییر در چگونگی خرید است. تا قبل از گستردهتر شدن اینترنت، افراد برای خرید باید به نزدیکترین واحد بیمه خود مراجعه میکردند؛ اما حالا خیلی سریع با استفاده کارگزاریهای آنلاین مانند بیمه دات کام به راحتی میتوان بیمهنامههای مختلف را خریداری و تمدید کرد.
البته این فقط یک جنبه از تأثیرات دیجیتالی شدن بر صنعت بیمه است. در متاورس با توجه به اینکه داراییها دیگر حالت فیزیکی ندارند، حفاظت از آنها در برابر حملات، اهمیت زیادی پیدا خواهند کرد. حفاظت از داراییها برای همه مهم است. مسئله اینجاست که در متاورس، داراییها دیگر فیزیکی نیستند و حالت مجازی دارند. اتفاقاً باید گفت که امنیت داراییهای مجازی، بیشتر از فیزیکی اهمیت دارد. حتماً تا به حال چیزی در خصوص حملات سایبری شنیدهاید. حملاتی که در سادهترین حالت به حساب افراد در شبکههای اجتماعی یا حساب بانکی آنها انجام میشود و باعث سرقت داده و اموال و بروز مشکلات امنیتی میشود. این مورد در متاورس که دیگر همه دادهها از جمله: زمین، ارز، ابزارها، مشاغل و سلامت به صورت مجازی هستند، بیشتر از همه باید مورد توجه قرار بگیرد. مسئلهای که در آینده بیشتر هم خواهد شد.
بیمه دیجیتال
در حال حاضر، بعضی از داراییها، فیزیکی نیستند. پیامهای شخصی در باکس ایمیل میتوانند، برای فردی دارایی مجازی و با اهمیت به حساب بیایند؛ اما در متاورس قضیه کمی متفاوت است. در این خصوص، بحثی به نام بیمه دیجیتال به وجود آمده است. بیمهای که از داراییهای افراد در فضای متاورس پشتیبانی میکند. حتی کارگران را میتوان بیمه کرد.
البته هنوز این مسئله در حد حرف است و آنچنان که باید چنین چیزی به وجود نیامدهاست. چند دلیل برای مسئله وجود دارد؛ اول از همه اینکه انجام این کار نیاز به همکاری بین شرکتهای بیمه و دولت و دیگر سازمانهای مرتبط دارد. با توجه به اینکه هنوز بسیاری از فعالیتها به صورت سنتی انجام میشوند، رسیدن به این هدف زمانبر خواهد بود. البته متاورس منتظر همکاری دولت و سازمانهای بیمه نخواهد بود؛ بلکه مالکان متاورس سعی میکنند تا با استفاده از سیستمهای مبادله و فناوریهای غیرمتمرکز، اقداماتی را برای افزایش امنیت دادههای مجازی، انجام دهند. باید گفت که متاورس تغییرات زیادی را در صنعت بیمه به وجود خواهد آورد. دوم اینکه، نیاز به ایجاد زیرساختهایی خواهد داشت.
آینده صنعت بیمه با متاورس
متاورس هنوز در اول راه است؛ اما سرعت رشد سریعی دارد. معلوم نیست که آینده بسیاری از فعالیتهای ما چگونه خواهد بود؛ اما با قطعیت میتوان گفت که شاهد افزایش فعالیتها به صورت مجازی و کمتر انجام شدن آنها به صورت فیزیکی، خواهیم بود. حالا در متاورس که نه تنها فعالیتها، بلکه داراییها هم به صورت مجازی هستند، بیش از پیش باید به حفظ و صیانت از آنها در برابر حملات دقت شود. شرکت بیمه راهی جز تطابق فعالیتهای خود بر بستر متاورس در آینده نخواهند داشت. اگر همین الآن دستبهکار نشوند، کم کم به حاشیه خواهند رفت و در نهایت فراموش خواهند شد.
مطمئناً صنعت بیمه با متاورس رشد و تغییراتی زیادی خواهد کرد؛ اما نه تا زمانی که بیمهگرها مقاومت کنند. اگر همچنان در خصوص بحث متاورس چیست سوال یا ابهامی دارید، میتوانید در انتهای همین مطلب برای ما کامنت بگذارید. کارشناسان بیمه دات کام در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود.
ممنون از اشتراکگذاری مطالبتان. منتظر محتواهای جدیدی در موضوع متاورس رنگ یا همان متاورس ملی هستم.
متاورس رو میشه گفت دنیای جدید پر از اتفاقات رنگارنگ امیدوارم مثل نوشته ها خوب و جذاب باشه و کسی ضرر نکنه
خیلی حرفه ای متاورس رو ربط دادی به بیمه ها
سلام دوست عزیز، در آینده نزدیک مرتبط می شوند.
مطالب خیلی خوبی بود ممنونم از اینکه انقدر کامل توضیح دادید
طراحی خیلی قشنگی هم داره وب سایتتون