10 اردیبهشت 1402

آیا مستاجر می‌تواند مغازه خود را بیمه آتش سوزی کند؟؛ روش بیمه کردن اجناس مغازه

سؤالی که میخواهیم امروز به آن بپردازیم این است که بیمه آتش سوزی مغازه توسط مستاجر خریداری می‌شود یا مالک؟ همیشه بین مالک و مستأجر برای پرداخت هزینه‌های مختلف مثل تعمیرات، بازسازی، سرویس‌های ماهیانه و… اختلاف وجود دارد. آیا مستأجر می‌تواند بدون اجازه و تأیید مالک، مغازه‌ای که اجاره کرده را بیمه آتش سوزی کند؟ آیا مالک می‌تواند هزینه بیمه آتش سوزی را به هزینه اجاره اضافه کند؟ پاسخ تمام این سؤالات و سایر اطلاعات تکمیلی در مورد خرید بیمه آتش سوزی فروشگاه توسط مستأجر را در ادامه مطلب بخوانید.

بیمه آتش سوزی چیست؟

آتش سوزی همیشه جز خطراتی است که کمتر کسی به آن توجه می‌کند؛ حتی ترس بعضی افراد از زلزله و خسارت‌هایش بیشتر از آتش سوزی است، درصورتی‌که احتمال وقوع زلزله خیلی کمتر از حریق است. شاید شما هم صحنه‌هایی از آتش سوزی خانه یا مغازه‌ای را دیده‌اید که صاحبش در مقابل شعله‌های آتش فریاد بزند: “زندگی‌ام سوخت! کمک کنید”. اگر همین شخص قبل وقوع این حادثه‌ی تلخ، مغازه یا خانه‌اش را بیمه کرده بود، دیگر این‌قدر نگران از بین رفتن اموالش نبود. بیمه آتش سوزی برای همین مواقع در نظر گرفته شده است.

بیمه آتش سوزی مغازه توسط مستاجر

بیمه آتش سوزی مغازه مستاجر

این بیمه به سه بخش منازل مسکونی، مراکز صنعتی و مراکز غیر صنعتی تقسیم می‌شود که هر کدام شرایط خاص خود را برای تهیه بیمه‌نامه دارند. بخش منازل مسکونی شامل ویلا، آپارتمان، انواع خانه و مجتمع‌های مسکونی می‌شود. فروشگاه‌ها، پاساژها(بیمه پاساژ)، دفاتر، انبارها و سوله‌ها نیز جزء گروه غیر صنعتی هستند که بیمه مغازه هم در این گروه است.

با توجه به اینکه موجودی انبارها همیشه در حال تغییر است، برای انبارها باید از بیمه آتش سوزی شناور استفاده کرد. دسته آخر هم شامل کارگاه‌ها، نیروگاه‌ها و کارخانه‌ها(بیمه کارخانه) می‌شود.

مطلب پیشنهادی: راهنمای بیمه آتش سوزی

پوشش‌های بیمه آتش سوزی مغازه

خرید بیمه آتش سوزی مغازه توسط مستاجر یک معامله پر سود برای خودش است. زمانی که بیمه آتش سوزی فروشگاه توسط مستاجر خریداری می‌شود، آن مرکز تجاری تحت تمامی پوشش‌های اصلی قرار می‌گیرد. پوشش‌های اصلی این بیمه نامه شامل آتش سوزی، صاعقه و انفجار می‌شود. پوشش‌های فرعی آن نیز تنوع خیلی زیادی دارد و بسیاری از آنها اصلاً به آتش و آتش سوزی مربوط نمی‌شود اما در این بیمه نامه قرار گرفته‌اند.

زمان خرید بیمه آتش سوزی مغازه توسط مستاجر، می‌توان پوشش‌های اضافه زیر را هم به عنوان پوشش اضافه انتخاب کرد:

 

این بخشی از پوشش‌های اضافه بیمه آتش سوزی مغازه است. زمانی که بیمه آتشسوزی مغازه توسط مستاجر خریداری می‌شود، می‌تواند هر یک از موارد که با توجه به موقعیت جغرافیایی خود به آن نیاز دارد را انتخاب کند.

خرید بیمه آتش سوزی مغازه توسط مستاجر

یک مغازه اجاره‌ای را تصور کنید که اجناسش برای مستأجر است و خود ملک برای مالک. در این شرایط احتمالاً مستأجر می‌خواهد که مالک بیمه را انجام دهد چون ملک برای او است. از طرفی چون اموال مستأجر داخل مغازه است و در هنگام خطر همین وسایل خطر آتش سوزی دارند، مالک از مستأجر توقع دارد که این بیمه را خریداری کند.

خبر خوبی که برایتان داریم این است که طبق قوانین بیمه مرکزی، هم مالک، هم مستأجر می‌توانند بیمه آتش سوزی مغازه را برای خود تهیه کند. از آنجایی که خیلی وقت‌ها مالک و مستأجر با هم به توافق نمی‌رسند، شرکت بیمه این شرایط را در نظر گرفته است.

آیا برای خرید بیمه آتش سوزی فروشگاه توسط مستاجر، رضایت مالک لازم است؟

همان‌طور که گفتیم، بیمه مرکزی احتمال وجود مشکل بین مالک و مستأجر را در نظر گرفته و امکان خرید بیمه آتش سوزی مغازه توسط مستاجر بدون اجازه مالک را صادر نموده است. البته به جز مشکلات شخصی واقعاً هیچ دلیلی برای مخالفت با خرید بیمه آتش سوزی فروشگاه توسط مستاجر وجود ندارد، چون‌که حتی اگر مستأجر بخواهد فقط وسایل خود را بیمه کند باز هم مجبور است بخشی از ملک را هم تحت پوشش قرار دهد که این به نفع مالک است.

آیا مستاجر مجبور به بیمه کردن ملک هم هست؟

هنگام خرید بیمه آتش سوزی فروشگاه شما چه مالک باشید چه مستأجر، باید هم وسایل، هم ملک را بیمه کنید. اما زمان بیمه آتش سوزی مغازه توسط مستاجر، می‌شود هزینه بازسازی ملک را در پایین‌ترین حد ممکن قرار داد و ارزش لوازم داخل مغازه را برابر ارزش واقعی انتخاب کرد. با این کار شما وسایل مغازه خود را بیمه می‌کنید، مغازه را هم با کمترین میزان پوشش برای دریافت خسارت آماده می‌کنید.

هزینه بازسازی مغازه بر عهده کیست؟

با انتخاب پایین‌ترین هزینه بازسازی، می‌توان تقریباً فقط اجناس مغازه را بیمه کرد. با این وجود نکته مهمی اینجا وجود دارد؛ بعد از آتش سوزی هزینه بازسازی مغازه بر عهده کیست؟ اگر در یک حادثه آتش سوزی، مستأجر به عنوان مقصر حادثه شناخته شود و از بی دقتی او آتش ایجاد شده باشد، پرداخت خسارت مالک و هزینه بازسازی ساختمان بر عهده مستأجر است. اینجا است که بیمه کردن خود ملک هم اهمیت پیدا می‌کند وگرنه باید هزینه بازسازی را خودش پرداخت کند.

همیشه در آتش سوزی مستأجر مقصر حادثه نیست. امکان دارد آتش در اثر عوامل طبیعی اتفاق بی افتد؛ یا شخص دیگری مقصر باشد. مثلاً اگر در اثر آتش سوزی مغازه‌های کناری، آتش به یک مغازه برسد، دیگر مستأجر آن مغازه مقصر حادثه نیست. در این شرایط خود مالک باید هزینه بازسازی مغازه‌اش را پرداخت کند.

حالا شاید بعد خواندن این قسمت مالک‌ها هم بیشتر به فکر تهیه بیمه آتش سوزی مغازه‌اش باشد. اگر مستأجر و مالک هر دو راضی به خرید این بیمه باشند، می‌توانند به صورت توافقی آن را تهیه کنند تا حق بیمه بین آنها تقسیم شود و هزینه آن کمتر شود.

آیا مستاجر میتواند مغازه را بیمه آتش سوزی کند؟

هزینه بازسازی مغازه پس از آتش سوزی بر عهده کیست؟

قیمت بیمه آتش سوزی مغازه

وقتی می‌گوییم برای حفظ ارزش لوازم فروشگاه، حتماً باید بیمه آتش سوزی مغازه توسط مستاجر خریداری شود، شاید خیلی‌ها این به ذهنشان برسد که مستأجر خودش کلی کرایه مغازه می‌دهد، حالا هزینه بیمه آتش سوزی مغازه را از کجا بیاورد؟ محاسبه قیمت بیمه آتش سوزی مغازه به عوامل مختلفی مثل متراژ، نوع اجناس (از نظر قابلیت اشتعال)، ارزش اجناس، وضعیت سیستم اطفای حریق، سن بنا و … بستگی دارد.

بیمه آتش سوزی مغازه توسط مستاجر در کل جزء بیمه‌های ارزان قیمت حساب می‌شود و با یک حساب سر انگشتی می‌بینید که اگر خدایی نکرده روزی مغازه‌تان گرفتار آتش شود، چند صد برابر حق بیمه‌ای که سالانه پرداخت می‌کنید به شما باز می‌گردد.

خسارت آتش سوزی مغازه به چه کسی پرداخت می‌شود؟

حتی اگر بیمه آتش سوزی مغازه توسط مستاجر خریداری شده باشد، در صورتی که آتش به خود بنا هم آسیب بزند، بیمه خسارت را به مالک مغازه پرداخت می‌کند. پس هنگام محاسبه ارزش لوازم، روی دریافت خسارت بنا برای جبران هزینه‌ی وسایل سوخته حساب نکنید. متقابلاً خسارت لوازم هم به مستقیماً به خود مستأجر پرداخت می‌شود.

مدارک مورد نیاز برای دریافت خسارت

بعد از وقوع حادثه، حداکثر 5 روز برای اعلام وضعیت به بیمه‌گر زمان دارید. در این اعلام وضعیت، باید لیست کاملی از اقلام خسارت دیده و سالم که در آتش سوزی بوده‌اند را به کارشناس بیمه ارائه دهید. همچنین در کنار این مدارک، گزارش رسمی پلیس و آتش نشانی، در کنار فیلم و عکس محل حادثه الزامی است. توجه کنید که برای دست زدن به صحنه حادثه، باید شرکت بیمه‌گر اجازه‌ی آن را صادر کند. برای آشنایی با نحوه ارزیابی خسارت بیمه آتش سوزی، به این مطلب مراجعه کنید.

خرید بیمه آتش سوزی فروشگاه از بیمه دات کام

آتش می‌تواند در عرض چند دقیقه زحمات چندین ساله‌ی یک تاجر و بازاری را خراب کند، پس باید قبل از وقوع آتش سوزی به فکر آن بود. بیمه آتش سوزی مغازه توسط مستاجر بهترین کاری است که یک اجاره نشین می‌تواند برای محافظت از اموالش انجام دهد. اگر قصد خرید بیمه آتش سوزی مغازه را دارید، در بخش سایر بیمه ها درخواست خود را ثبت نمایید تا کارشناسان ما برای ارائه اطلاعات کامل‌تر و نهایی کردن سفارش، با شما تماس بگیرند.

آخرین مقالات مرتبط با این مطلب مشاهده آرشیو مقالات مشاهده آرشیو
فرم ارسال دیدگاه پیرامون این مطلب

عضویت در خبرنامه برای اطلاع از تخفیف های ماهانه در خبرنامه بیمه دات کام عضو شوید