یکی از بیمه نامههایی که مردم کشورهای دیگر برای خرید آن اقدام میکنند، بیمه عمر است. مردم کشورهای خارجی بخصوص اروپا برای آینده نگری، تأمین آینده خانواده، رفاه دوران بازنشستگی و پس انداز برای کودکان به خرید این بیمه اهمیت زیادی میدهند. در زمان خرید بیمه عمر، افرادی مشخص میشوند که بعد از فوت فرد بیمه شده سرمایه به او انتقال پیدا کند، که به این فرد اصطلاحاً ذینفع در بیمه عمر گفته میشود.
ذینفع در بیمه عمر بعد از مرگ عزیزش با مبلغی که دریافت میکند، میتواند فقدان فرد فوت شده را از نظر مالی تحمل کرده و دچار بحران مالی نشود. با توجه به آمار و ارقام میتوان گفت که در ایران توجهی به این بیمه ندارند و نیمی از مردم کشورمان بیمه سرمایه گذاری و عمر را تهیه نکردهاند! این میتواند در آینده زندگی افراد و فرزندانش را با چالشهای غیر قابل پیشبینی روبرو کند. آیا همه افراد میتوانند به عنوان ذینفع سرمایه در بیمه عمر معرفی شوند؟ برای آشنایی بیشتر با ذینفع و تفاوت آن با وارث در بیمه عمر تا پایان مقاله همراه ما باشید.
به فرد یا افرادی که در صورت فوت فرد بیمه شده، سرمایه بیمه عمر به او انتقال پیدا میکند، ذینفع در بیمه عمر یا وارث در بیمه عمر گفته میشود. برای مثال اگر پدر یک خانواده از بیمه عمر استفاده کند و در بیمه نامه پسرش را به عنوان ذینفع معرفی کند، در صورت فوت پدر خانواده یا اتمام مدت اعتبار بیمه نامه، سرمایه به فرزند منتقل میشود. برای کسب اطالاعات بیشتر مقاله بیمه فوت را مطالعه کنید.
ذینفع در بیمه عمر میتواند از سرمایه بیمهگزار بهرهمند شود.
وارث در بیمه عمر ممکن است با توجه به شرایط، به روشهای مختلفی مشخص شوند، اما دو روش زیر، عمده راههای انتخاب ذینفع در بیمه نامه عمر است:
در برخی بیمهنامههای عمر، وراث با میزان دقیق سهم آنها نام برده شدهاند اما در برخی دیگر ممکن است حتی اثری از اسم وراث نیز نباشد.
عمدتاً در زمان تقسیم بندی سرمایه بین وراث در بیمه عمر به سه روش زیر انجام میشود:
برای آشنایی بیشتر با این بیمه، راهنمای بیمه عمر را مطالعه کنید.
شرایط در شرکتهای مختلف بیمهای متفاوت است. اما به صورت میانگین و خلاصه شما احتمالاً بتوانید حداقل 5 تا 7 نفر را به عنوان ذینفع در بیمه عمر انتخاب کنید. در زمان انتخاب ذینفعها در بیمهنامه، فرد بیمه کننده باید اسامی و مشخصات هرکدام را به صورت دقیق به علاوه میزان سهم هرکدام را ذکر نماید.
برای تعیین میزان حقوق پرداختی بیمه عمر به ذینفعها و وراث در بیمه عمر، ابتدا باید میزان سرمایه ثبت شده در بیمه را بدانید. بعد از آن نیز میبایست این عدد را در میزان اندوخته بیمه عمر جمع کنید. جواب این جمع، هزینه قابل پرداخت به وراث است. بعد از مشخص شدن عدد دقیق، این مبلغ به افراد تعیین شد به ترتیب اولویت پرداخت میگردد.
اگر فرد بیمه شده شخصی را به عنوان ذینفع سرمایه در بیمه عمر مشخص نکرده باشد، سرمایه حاصل از بیمه عمر به وراث قانونی خواهد رسید. اما اگر بیمه شده فرد یا افرادی را به عنوان ذینفع معرفی کرده باشد، سرمایه بیمه عمر دیگر به وراث قانونی نخواهد رسید، زیرا این مبلغ حق قانونی ذینفع یا ذینفعان مشخص شده در بیمه میباشد.
شرایط دریافت مبلغ برای ذینفع سرمایه در بیمه بسیار آسان است و در چنین شرایطی تنها وجود اسم آنها در بیمه نامه کافی است.
پرداخت مبلغ بیمه به ذینفع سرمایه در بیمه عمر
تعیین وراث در بیمه عمر تحت شرایط و قواعدی خاصی انجام میپذیرد که در ادامه مهمترین آنها را مرور خواهیم کرد:
امروزه بیمه عمر در انواع و اقسام مختلفی برای صدور وجود دارند. افراد میتوانند با توجه به شرایط خود نسبت به خرید و تهیه بیمه عمر اقدام نمایند. انواع بیمه عمر به شرح زیر است:
ذینفع شخصی است که فرد بیمه شده به شرکت بیمهگر خود معرفی کرده تا سرمایه و اندوخته به وی انتقال یابد. به صورت قانونی ذینفع بهتر است از اعضای درجه یک خانواده باشد. البته ناگفته نماند که در بسیاری از شرکتهای بیمه امکان انتخاب ذینفع از میان افرادی به غیر از اعضای درجه یک خانواده وجود دارد. مهمترین تفاوت ذینفع سرمایه در بیمه عمر با وارث دقیقاً همین موضوع است. وراث فقط و فقط از اقوام و اعضای خانواده هستند. در حالی که ذینفع میتواند از میان دیگر افراد مانند: دوستان و آشنایان انتخاب شود.
بنا بر ماده 25 قانون بیمه، فرد بیمه شده بهتر است تا زمانی در قید حیات است نام افراد ذینفع مد نظر خود را در بیمه نامه قید کند. تا زمانی که فرد بیمه شده زنده است امکان این را دارد تا نسبت به تغییر ذینفعان اقدام کند. همین سند برای دریافت سرمایه بیمه عمر توسط افراد کافی بوده و نیازی به وصیت جداگانه نیست.
یکی از انواع بیمههای دیگر در این حوزه، بیمه عمر تامین اجتماعی است. افراد مستمری بگیر در شرایط زیر میتوانند از دریافت بیمه عمر بهرهمند شوند:
برای آشنایی بیشتر با تفاوت بیمه عمر و تامین اجتماعی به مقاله مربوطه مراجعه کنید.
زندگی در این روزگار به هیچ عنوان دیگر قابل پیشبینی نیست، به همین خاطر بهتر است از همین امروز با خرید بیمه عمر، پشتوانهای ارزشمند و محکم را برای فرزندانمان بسازیم. شما بعد از خرید بیمه عمر از شرکت مد نظر خود میتوانید اسامی افراد ذینفع در بیمه عمر را ذکر کنید تا در شرایطی که خدایی ناکرده از دنیا رفتید یا تاریخ بیمه نامه تمام شد، سرمایه حاصل از آن به افراد مد نظر شما برسد. در این مقاله به صورت کامل و جامع در مورد ذینفع سرمایه در بیمه عمر صحبت کردیم. اگر سؤالی دارید میتوانید نکات خرید بیمه عمر را مطالعه کنید یا در قسمت کامنت برایمان بنویسید تا کارشناسان ما به آنها پاسخ کامل دهند.