16 فروردین 1402

هپاتیت: هر آنچه درباره انواع، عوارض و درمان آن باید بدانید+ مراکز تزریق واکسن هپاتیت

حتما شما نیز با شنیدن نام هپاتیت تنتان به لرزه می‌افتد و به ذهن خود فشار می‌آورید که اقدامات امنیتی برای مبتلا نشدن به هپاتیت چه بود؟! چون برخی از این اقدامات را در دوره‌های تحصیلی زندگی‌مان خوانده و برخی را از بر هستیم. اما برای این که این اطلاعات کامل شوند و بدانید که دقیقا هپاتیت چیست؟ انواع آن کدامند؟ این مقاله را از دست ندهید.

بیشتر درباره هپاتیت بدانید:

هپاتیت چیست؟

هپاتیت در حقیقت اشاره به بیماری التهابی کبدی دارد و معمولاً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می‌شود، اما علت‌های دیگری نیز برای هپاتیت وجود دارد. این موارد شامل هپاتیت خود ایمنی است که در نتیجه استفاده از برخی داروها، سموم و الکل رخ می‌دهد. هپاتیت خود ایمنی، نوعی بیماری است که بدن شما آنتی بادی علیه بافت کبد شما ایجاد می‌کند.

کبد فرد مبتلا به هپاتیت

کبد فرد مبتلا به هپاتیت

اغلب در هفته‌های اول ابتلا به هپاتیت، پس از عفونت،(مرحله حاد) دچار هیچ علائمی نخواهید بود. اما در صورت بروز، علائم نوع A ، B و C ممکن است شامل خستگی، حالت تهوع، کم اشتهایی، شکم درد ، تب خفیف یا زردی پوست یا چشم (زردی) باشد. وقتی هپاتیت B و C مزمن می‌شوند، ممکن است برای سالها علائمی نداشته باشند. تا زمان بروز علائم هشدار دهنده، ممکن است کبد از قبل آسیب دیده باشد.

 انواع هپاتیت

هپاتیت می‌تواند به صورت فیبروز (زخم) ، سیروز یا سرطان کبد پیشرفت کند.  متاسفانه ویروس‌های هپاتیت شایع ترین علت این بیماری در جهان به شمار می‎‌روند؛ اما همانطور که گفتیم سایر عفونت‌ها‌، مواد سمی (به عنوان مثال الکل، داروهای خاص) و بیماری‌های خودایمن نیز می توانند باعث هپاتیت شوند.

5 ویروس اصلی هپاتیت وجود دارد که به آنها نوع A ، B ، C ، D و E گفته‌ می‌شود. این 5 نوع بیشترین نگرانی را به دلیل سنگینی بیماری و مرگ و میر ناشی از آن و احتمال شیوع و اپیدمی دارند. به طور خاص، انواع B و C در صدها میلیون نفر منجر به بیماری مزمن می‌شود و در کنار هم، شایع ترین علت سیروز کبدی و سرطان را پدید می‌آورند.

هپاتیت A و E معمولاً در اثر مصرف مواد غذایی یا آب آلوده ایجاد می‌شود. هپاتیت B ، C و D معمولاً در اثر تماس پارانترال با مایعات بدن آلوده رخ می‌دهد. روش‌های متداول انتقال این ویروس‌ها شامل دریافت خون یا فرآورده‌های خونی آلوده، اقدامات پزشکی تهاجمی با استفاده از تجهیزات آلوده و انتقال نوع B این مرض از مادر به نوزاد هنگام تولد، از عضو خانواده به کودک و همچنین از طریق تماس جنسی است.

عفونت حاد ممکن است با علائم محدود یا بدون علائم رخ دهد  یا ممکن است شامل علائمی مانند زردی (زردی پوست و چشم)، ادرار تیره، خستگی مفرط، حالت تهوع، استفراغ و درد شکم باشد.

هپاتیت A: آنچه اتفاق می‌افتد

هپاتیت A بسیار مسری است و می‌تواند در محیط‌های مختلف از فردی به فرد دیگر منتقل شود. به طور معمول، فقط یک بیماری خفیف ایجاد می‌کند و بسیاری از افرادی که آلوده هستند ممکن است هیچ وقت متوجه نشوند که اصلاً بیمار هستند. ویروس تقریباً همیشه به خودی خود از بین می‌رود و باعث آسیب طولانی مدت کبد نمی‌شود.

هپاتیت A: چگونه شیوع پیدا می‌کند؟

این نوع از بیماری معمولاً از طریق غذا یا آب پخش می‌شود. غذا می‌تواند در صورت لمس توسط فرد مبتلا که پس از استفاده از دستشویی دست‌های خود را نشسته‌ است، آلوده شود. این مقدار کمی مدفوع آلوده را به غذا منتقل می‌کند. صدف خام، میوه ها، سبزیجات و غذاهای نیمه پخته مقصر اصلی شیوع هپاتیت A هستند. اگر کارمندان بعد از تعویض پوشک مراقب شستن دست نباشند، ویروس می‌تواند در مراکز مراقبت‌های روزانه نیز شیوع یابد.

هپاتیت A: چه کسی در معرض خطر است؟

عامل اصلی خطر ابتلا به هپاتیت A مسافرت یا زندگی در کشوری است که میزان عفونت آن زیاد است. برای آگاهی از شیوع اخیر می‌توانید مشاوره سفر CDC را بررسی کنید. خوردن غذاهای خام یا نوشیدن آب لوله کشی می‌تواند خطر را در هنگام سفر افزایش دهد. کودکانی که به مراکز مراقبت روزانه می‌روند بیشتر در معرض ابتلا به این نوع بیماری قرار دارند.

هپاتیت B: آنچه اتفاق می افتد

بسیاری از بزرگسالانی که به هپاتیت B مبتلا می‌شوند برای مدت کوتاهی علائم خفیفی دارند و سپس خود به خود بهبود می‌یابند. اما برخی افراد قادر به پاک کردن ویروس از بدن نیستند، که باعث عفونت طولانی مدت می‌شود. تقریباً 90 درصد از نوزادانی که به این ویروس مبتلا می‌شوند، آن را مادام العمر حمل می‌کنند. با گذشت زمان،  این نوع بیماری عفونی می‌تواند منجر به مشکلات جدی مانند آسیب کبدی، نارسایی کبد و سرطان کبد شود.

هپاتیت B: چگونه شیوع پیدا می کند؟

می‌توانید آن را از طریق تماس با خون یا مایعات بدن فرد آلوده دریافت کنید. در ایالات متحده، این بیماری اغلب از طریق رابطه جنسی محافظت نشده منتشر می‌شود. همچنین ابتلا به هپاتیت B با به اشتراک گذاشتن سوزن، تیغ یا مسواک فرد آلوده امکان پذیر است. و مادر آلوده می‌تواند ویروس را در هنگام زایمان به کودک خود منتقل کند. این بیماری با در آغوش گرفتن، تقسیم غذا یا سرفه منتشر نمی‌شود.

هپاتیت B: چه کسی در معرض خطر است؟

هرکس می‌تواند به هپاتیت B مبتلا شود، اما افرادی که چندین شریک جنسی دارند یا داروهای غیرقانونی تزریق می‌کنند، خطر بیشتری دارند. عوامل خطر دیگر شامل یک کارمند مراقبت‌های بهداشتی است که در معرض خون است یا زندگی با کسی که به نوع مزمن B این بیماری عفونی مبتلا است.

هپاتیت C: آنچه اتفاق می‌افتد

حدود 25٪ از افرادی که به هپاتیت C مبتلا می‌شوند، ویروس را پس از یک عفونت کوتاه مدت شکست می‎دهند. بقیه ویروس را برای مدت طولانی در بدن خود حمل می‌کنند. نوع C مزمن می‌تواند عوارض بسیار جدی از جمله نارسایی کبد و سرطان کبد ایجاد کند. درمان های موثری برای ویروس وجود دارد.

هپاتیت C: چگونه شیوع پیدا می‌کند؟

این نوع از ویروس، از طریق خون آلوده پخش می‌شود. در ایالات متحده، سوزن زدن یا سایر مواردی که برای تزریق مواد مخدر استفاده می‌شود، شایع ترین علت عفونت است. انجام خال کوبی یا سوراخ کردن بدن با سوزن آلوده یکی دیگر از روش‌های قرار گرفتن در معرض است. یک مادر ممکن است ویروس را هنگام تولد به فرزند خود منتقل کند. در موارد نادر، رابطه جنسی محافظت نشده این نوع از بیماری را گسترش می‌دهد، اما خطر کم به نظر می‌رسد. به نظر می‌رسد داشتن چندین شریک جنسی، HIV یا رابطه جنسی خشن خطر شیوع هپاتیت C را افزایش می دهد.

هپاتیت C: چه کسی در معرض خطر است؟

افرادی که در هر زمان، حتی یک بار، سالها پیش، داروهای غیرقانونی تزریق کرده‌اند، ممکن است با هپاتیت مزمن در حال راه رفتن باشند. از آنجا که اغلب هیچ علامتی وجود ندارد، ممکن است بسیاری از مصرف کنندگان قبلی مواد مخدر متوجه نشوند که به این عفونت مبتلا هستند. افرادی که قبل از سال 1992 انتقال خون دریافت کرده‌اند نیز خطر بیشتری دارند. قبل از آن سال، خون اهدای خون از نظر ویروس هپاتیت C مورد بررسی قرار نگرفت!

چگونه هپاتیت تشخیص داده می شود؟

هپاتیت مزمن بدون ایجاد علائمی می‌تواند سالها به کبد حمله کند. تا زمانی که عفونت تشخیص، کنترل و درمان نشود، بسیاری از این افراد در نهایت آسیب جدی به کبد خواهند دید. خوشبختانه، آزمایش خون می‌تواند مشخص کند که آیا شما به این بیماری ویروسی مبتلا هستید یا خیر، و در صورت وجود، کدام نوع است!

چه کسی باید از نظر هپاتیت آزمایش شود؟

آزمایش برای هر کسی که فاکتورهای خطری بالا را داشته باشد مهم است، به ویژه مصرف کنندگان مواد مخدر تزریقی و افرادی که چندین شریک جنسی داشته اند. مرکز کبدی آسیایی دانشگاه استنفورد تخمین می‌زند که از هر 10 آسیایی که در ایالات متحده زندگی می‌کنند ، 1 نفر مبتلا به هپاتیت مزمن B است. بسیاری از آنها احتمالاً از بدو تولد ویروس داشته‌اند.

همچنین، گروه ویژه خدمات پیشگیرانه ایالات متحده توصیه می‌کند که ارائه دهندگان خدمات بهداشتی برای هر کسی که بین سالهای 1945 تا 1965 متولد شد‌ه‌ است.  یک بار غربالگری نوع C این مرض را ارائه دهند.

اگر تست شما مثبت شود باید چه کنید؟

اگر در آزمایشی گفته شود شما به هپاتیت ویروسی مبتلا هستید، می‌توانید برای محافظت از افرادی که دوستشان دارید گام بردارید. برای نوع  A، مرتباً دست ها را بشویید. برای انواع B و C از به اشتراک گذاشتن ناخن گیر، ریش تراش یا مسواک خودداری کنید. هپاتیت نوع B و گاهی اوقات هپاتیت C می تواند از طریق تماس جنسی منتقل شود. اطمینان حاصل کنید که همه افراد خانواده شما واکسن هپاتیت B را دریافت می‌کنند. یک مرحله مهم مراجعه به یک متخصص برای بحث در مورد گزینه های درمان است.

درمان هپاتیت A

هپاتیت A تقریباً همیشه به خودی خود برطرف می‌شود و نیازی به هیچ دارویی نیست. اگر حالت تهوع مشکلی است، سعی کنید به جای سه وعده غذایی بزرگ، چندین وعده غذایی کوچک در طول روز بخورید. برای هیدراته ماندن آب، آب میوه یا نوشیدنی‌های ورزشی بنوشید.  تا زمانی که حالتان بهتر نشود از ورزش سخت خودداری کنید.

درمان هپاتیت مزمن B

هدف از درمان هپاتیت B مزمن کنترل ویروس و جلوگیری از آسیب رساندن به کبد است. این کار با کنترل منظم علائم بیماری کبد آغاز می‌شود. داروهای ضد ویروسی ممکن است کمک کنند، اما همه نمی‌توانند آنها را مصرف کنند یا نیاز به استفاده از دارو دارند. حتماً درباره خطرات و مزایای درمان ضد ویروسی با پزشک خود صحبت کنید.

درمان هپاتیت مزمن C

آخرین دارویی که توسط FDA تأیید شده است، گلیکاپروویر و پیبرنتاسویر (Mavyret) است. این دارو یک چرخه درمان کوتاهتر از 8 هفته را برای بیماران بزرگسال مبتلا به انواع HCV که سیروز ندارند و قبلاً تحت درمان قرار نگرفته اند ارائه می‌دهد. طول دوره درمان برای کسانی که در مرحله بیماری دیگری هستند بیشتر است. دوز تجویز شده‌ برای این دارو روزانه 3 قرص است.

چندین داروی ترکیبی دیگر نیز موجود است و همچنین برخی داروهای منفرد که ممکن است به صورت ترکیبی استفاده شوند. پزشک بسته به نوع هپاتیت C، میزان عملکرد کبد و سایر مشکلات پزشکی ممکن است مورد مناسب خود را انتخاب کند. همچنین حتما در مورد پوشش بیمه خود بحث کنید زیرا این داروها گران هستند.

نظارت بر هپاتیت مزمن

برای مدیریت هپاتیت B یا C مزمن، پزشک آزمایش خون منظمی را برای بررسی میزان عملکرد کبد شما تجویز می‌کند. سونوگرافی و سی تی اسکن همچنین می‌توانند نشانه‌هایی از آسیب را نشان دهند. اگر ویروس هیچ مشکلی در کبد ایجاد نمی‌کند، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشید. اما داشتن آزمایشات منظم برای مشاهده تغییرات مهم است. درمان این عارضه آسان است که در اوایل یافت شود.

عوارض هپاتیت: سیروز

یکی از رایج ترین عوارض نوع  مزمن این بیماری عفونی، سیروز است. این یک زخم کبدی است که با بیوپسی پیدا می‌شود. سیروز کبد انجام وظیفه خود را دشوار می‌کند و می‌تواند منجر به نارسایی کبد، یک وضعیت تهدید کننده زندگی شود. علائم شامل خستگی، حالت تهوع، کاهش وزن و تورم در شکم و پاها است. در موارد شدید، بیماران ممکن است دچار زردی و گیجی شوند.

عوارض: سرطان کبد

هپاتیت ویروسی علت اصلی سرطان کبد است، بنابراین افراد مبتلا به هپاتیت مزمن B یا C حتی اگر احساس سلامتی کنند نیاز به نظارت دارند. آزمایش خون می‌تواند پروتئین هایی را که وجود سرطان کبد را نشان می‌دهند، تشخیص دهد. سونوگرافی، سی تی اسکن و MRI می‌توانند ضایعات غیرطبیعی در کبد را نشان دهند. برای تعیین سرطانی بودن این مناطق نمونه برداری لازم است. تومورهایی که زود کشف می‌شوند ممکن است با جراحی برداشته شوند. اما درمان بیشتر سرطان های کبد دشوار است.

پیوند کبد

کبد عضوی حیاتی است که به سوخت و ساز بدن، هضم غذا، سم زدایی و تولید بسیاری از پروتئین های مورد نیاز بدن کمک می‌کند. اگر قسمت بزرگی از کبد قابل ترمیم باشد، دیگر قادر به انجام این کارهای مهم نخواهد بود. مردم نمی‌توانند بدون کبد فعال زندگی کنند. در این حالت ، پیوند کبد ممکن است بهترین امید باشد. این گزینه کبد سالم از طرف اهدا کننده برای بیمار فراهم می‌کند.

واکسن هپاتیت A و B

واکسن‌هایی برای محافظت در برابر هپاتیت A و B وجود دارد. CDC واکسیناسیون هپاتیت A را برای همه کودکان 12 تا 23 ماهه و بزرگسالانی که قصد سفر یا کار در مناطقی با شیوع هپاتیت A را دارند و یا عوامل خطر دیگری دارند توصیه می‌کند. افراد مبتلا به هپاتیت B یا C مزمن نیز اگر قبلاً در برابر بیماری مصونیت نداشته باشند، باید واکسن هپاتیت A دریافت کنند. واکسن هپاتیت B برای همه نوزادان در بدو تولد و برای بزرگسالانی که دارای هر یک از عوامل خطر است که قبلا در مورد آنها صحبت کردیم، توصیه می‌شود. هیچ واکسنی برای هپاتیت C وجود ندارد!

یک زمان‌هایی پیش می‌آید که از هرینه‌ی درمان بیماری‌ها عاجز باشیم و از پسشان برنیاییم. این جاست که بودن بیمه های پایه و تکمیلی بیش از پیش اهمیت پیدا می‌کند. آیا هپاتیت با بیمه تکمیلی پوشش داده‌می‌شود؟ برای اطلاع از پوشش‌های بیمه تکمیلی و هزینه‌هایی که متقبل می‌شود راهنمای بیمه تکمیلی را مطالعه نمایید.

مراکز تزریق واکسن هپاتیت

مراکزی مثل هلال احمر تمامی شهرهای ایران و مراکز بهداشت واکسن هپاتیت را تزریق می‌نمایند. در زیر مراکزی که می‌توانید در آن واکسیناسیون هپاتیت را انجام دهید درج شده‌اند.

 

واکسن‌هایی برای محافظت در برابر هپاتیت A و B وجود دارد

واکسن‌هایی برای محافظت در برابر هپاتیت A و B وجود دارد

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو؛ نشانه مراکز بهداشت / خانه بهداشت در تهران و شماره تماس ان‌ها به شرح زیر است:

  • مرکز بهداشت طالقانی منطقه ۱ تهران، میدان قدس، ابتدای خیابان شریعتی، جنب داروخانه ۰۲۱۲۲۶۷۸۳۷۳
  • خانه بهداشت چیدز منطقه ۱ تهران، چیذر، میدان ندا ۰۲۱۲۲۲۱۹۰۸۵،
  • مرکز بهداشت ازگل منطقه ۱ تهران، جاده لشگرک، ازگل، جنب کوچه مدرسه ۰۲۱۲۲۴۸۷۰۵۷
  • مرکز بهداشت قائم منطقه ۱ تهران، بزرگراه ارتش، بعد از مینی سیتی، شهرک قائم. ۰۲۱۲۲۴۵۷۶۳۸
  • مرکز بهداشت دربند منطقه ۱ تهران، دربند، نرسیده به میدان دربند ۰۲۱۲۲۷۱۳۱۶۶،
  • مرکز بهداشت درمان جامع امامزاده قاسم، کوچه موثقى، کوچه یاس. ۰۲۱۲۲۷۰۳۰۳۰،مرکز بهداشت درکه منطقه ۱ تهران، درکه، بعد از ایستگاه اتوبوس، کوچه حمام ۰۲۱۲۲۴۱۸۳۳۰
  • مسجد طالقانى، خیابان مقدس اردبیلى، بین خیابان کیهان و خیابان ملکى
  • مرکز بهداشت شهدای تجریش منطقه ۱ تهران، تجریش، خیابان شهرداری، بیمارستان شهدا ۰۲۱۲۲۷۱۸۰۰۱
  • بهداشت پایگاه طالقانی منطقه ۱ تهران، ولنجک، بیمارستان طالقانی ۰۲۱۲۳۰۳۱۶۰۴
  • مرکز بهداشت مسیح دانشوری منطقه ۱ تهران، انتهای دارآباد، بیمارستان مسیح دانشوری. ۰۲۱۲۷۱۲۲۴۰۵
  • بهداشت چمران منطقه ۱ تهران، میدان نوبنیاد، شهرک شهید چمران ۰۲۱۲۶۱۰۲۸۰۰
  • مرکز بهداشت شهدای اوین منطقه ۱ تهران، اوین، خیابان اعرابی، نبش کوچه مهدیه ۰۲۱۲۲۴۲۳۰۴۸

در نهایت: محافظت از کبد شما

متاسفانه بیمه تکمیلی بیماری‌های خاص از جمله هپاتیت را پوشش نداده و هزینه‌ی درمان این بیماری به عهده‌ی شخص بیمار است. اما این بیمه پوشش‌های زیادی از جمله سرطان، پیوند کبد، ریه و … دارد که می‌توانید برای خرید این بیمه به صفحه‌ی استعلام و خرید بیمه تکمیلی مراجعه کرده و پس از تکمیل سفارش خرید آن را به صورت رایگان در مقصد انتخابی خود تحویل بگیرید. چنانچه به دنبال اطلاعاتی بیشتر در رابطه با این بیماری هستید می‌توانید در کادر زیر مقالات برای ما کامنت بگذارید. کارشناسان بیمه دات کام به صورت شبانه روزی پاسخگوی شما خواهند بود

 

آخرین مقالات مرتبط با این مطلب مشاهده آرشیو مقالات مشاهده آرشیو
بیمه تکمیلی رانندگان
11 شهریور 1402 / بیمه درمان و تکمیلی

بیمه تکمیلی رانندگان تاکسی و ماشین‌های سنگین: راهنمای کامل شرایط و پوشش‌ها

آیا افرادی که به شغل رانندگی مشغول هستند، بیمه تکمیلی دارند؟ رانندگان چگونه می‌توانند تحت پوشش بیمه تکمیلی قرار بگیرند؟ برای کسب اطلاعاتی در این خصوص این مقاله را بخوانید!

فرم ارسال دیدگاه پیرامون این مطلب

دیدگاه کاربران بیمه دات کام
person
ایلهان
07 فروردین 1402

سلام هپاتیت خفیفB آیا خطرناکه؟
و ممکنه اصلا اشتباهی شده باشه در جواب آزمایش یا با فرد دیگه جا به جا شده باشه و از این موارد…؟

person
سلیمانی
05 تیر 1401

تو رو خدا مراقب باشید. خواهرمو بردم بیمارستان، هیچیش نبود هپاتیت گرفت اصلا هم گردن نمیگیرن

person
نوید
05 تیر 1401

هزینه های درمان یا کمک خرجشو بیمه تکمیلی میده؟

    person
    کارشناس بیمه
    06 تیر 1401

    سلام دوست عزیز، بله

person
یک پرستار
17 دی 1400

سلام خیلی بد مرضی است. لطفا و تو رو خدا مواظب باشید.

    person
    کارشناس بیمه
    18 دی 1400

    سلام دوست عزیز، بله متاسفانه و ممنون از تذکرتون

عضویت در خبرنامه برای اطلاع از تخفیف های ماهانه در خبرنامه بیمه دات کام عضو شوید