مهمترین دغدغه افرادی که ماشین آنها به پارکینگ میرود یا دزدیده میشود، ترخیص خودروی سرقتی است. هنگامی خودرو خود را در مکانی امن پارک کـرده و به خرید رفتـهاید و هنگام بازگشت خودرو را پیدا نمیکنید، در اولین مرحله باید به این نکته توجه کنید زیر تابلوی پارک ممنوع، خودرو را پارک نکـرده باشید. اگر در جای مناسب پارک کـرده باشید، تنها احتمال موجود، سرقت ماشین است. ترخیص خودروی سرقتی در گرو پیدا شدن سارق ماشین است. اگر میخواهید مراحل ترخیص خودروی سرقتی و مدارک مورد نیاز برای آن را بدانید، در ادامه این مقاله با بیمه دات کام همراه باشید.
اگر احتمال میدهید که ماشین شما به سرقت رفتـه است باید در کمترین زمان ممکن به کلانتری بروید و پرونده تشکیل دهید. بعد از پیدا شـدن خودرو از طرف کلانتری با شما تماس میگیرند تا اقدامات لازم برای آزادسازی خودروی پیدا شده را انجام دهید. توجه داشتـه باشید که مراحل ترخیص خودروی سرقتی باید بر اساس روال اداری طی شـود.
معمولاً قبل از خرید خودرو به جای پارک آن میاندیشیم. حتی قبل از خرید خانه هم به این موضوع فکر میکنیم که حتما پارکینگ داشتـه باشد. چرا که همیشه پارکینگهای عمومی در دسترس نیستند و گاهی مجبور میشوید خودروی خود را در خیابان پارک کنید. توجه کنید که در صورت کشف خودرو توسط حوزه انتظامی در منطقهای دیگر، از طرف یگان آن منطقه با مال باخته تماس گرفته میشود. در این صورت، شما نیز باید پرونده خود را از یگان محل تشکیل پرونده، به یگان کشف خودرو منتقل کنید.
در ادامه باید مراحل قضایی و انتظامی زیر را برای ترخیص خودروی سرقتی انجام دهید:
ترخیص خودروی سرقتی از پارکینگ پلیس نیازمند به همراه داشتـن مدارک لازم آن است. این مدارک به شرح زیر هستند:
لازم است بدانید بیمه شخص ثالث یک بیمه اجباری برای تمام دارندگان وسایل نقلیه زمینی است. این بیمهنامه براساس قانون مسئولیت مدنی، مالک وسیله نقلیه باید در قبال بروز خسارات جانی و مالی برای شخص ثالث در حوادث رانندگی، پاسخگو باشد. همراه داشتـن این بیمهنامه برای ترخیص خودرو الزامی است. در صورت نداشتـن بیمه شخص ثالث هنگام ترخیص خودروی سرقتی با مشکلاتی مواجه میشوید و ممکن است خودروی شما را مدت زمان بیشتری در پارکینگ نگه دارند. (پیشنهاد میکنیم راهنمای بیمه شخص ثالث را به دقت مطالعه کنید.)
برای دریافت گواهی عدم خلافی خودرو میتوانید از سامانه استعلام خلافی خودرو، سایت راهور۱۲۰ و سامانه سخا اقدام کنید. دریافت گواهی عدم خلافی خودرو با بارکد، از طریق سایت راهور ۱۲۰ امکانپذیر است. لازم است بدانید که برای استعلام جریمه ماشین با پلاک هم میتوانید از سامانه سخا اقدام کنید. همچنین استعلام خلافی خودرو با کد VIN هم، از طریق ارسال این کد به سرشماره ۱۱۰۱۲۰۲۰۲۰ امکانپذیر است.
به طور متوسط سه تا ۶۰ روز زمان لازم است تا خودرو سرقتی توسط پلیس پیدا شود. البته گاهی این زمان بیشتر یا کمتر هم میشود؛ چون زمان پیدا شدن خودرو به عوامل زیادی بستگی دارد. یکی از این عوامل نوع خودرو است. در مواردی مشاهده میشود که سارقان اقدام به جداسازی قطعات ماشین اقدام میکنند تا آن قطعات را بفروشند.
متاسفانه گاهی برخی از خودروهای مسروقه برای جرمهایی مانند انتقال مواد مخدر استفاده میشود. خودروهای اوراقی معمولاً حدود یک ماه بعد، توسط پلیس پیدا میشوند. در بدترین حالت، سارق ماشینی مشابه خودرو شما دارد و پلاک خود را جایگزین پلاک خودروی سرقتی میکند، در این حالت ممکن است فرآیند پیدا شدن نیازمند زمان بیشتری باشد که البته نهایتاً تا ۶ ماه خودرو سرقتی پیدا و پارکینگ پلیس منتقل خواهـد شد.
همانطور که گفتیم خودروی سرقتی بعد از پیدا شـدن به پارکینگ پلیس منتقل میشود و تا زمان تحویل به مالک در آنجا نگهداری میشود. همه خودروهای توقیف شـده در پارکینگ پلیس بیمه میشوند و اگر قبل از ترخیص در اثر حادثه یا آتشسوزی دچار آسیب شوند، خسارت آسیب وارده به آنها پرداخت خواهـد شـد. از طرفی هزینه پارکینگ بهصورت شبانهروزی، بر طبق تعداد روزهای نگهداری خودرو در آنجا و نرخی که در تابلوی ورودی پارکینگها نصب میشود، محاسبه و فاکتور میگردد. هزینه پارکینگ در تصادف به ازای هر روز در سال ۱۴۰۱، حدود ۲۰۰۰ تومان است. لازم به ذکر است هزینه جرثقیل و ۹% ارزش افزوده هم به هزینههای دریافتی در این فرآیند اضافه میشود.
در صورتی که خودروی مسروقه بعد از ۶۰ روز پیدا نشود، مالک خودرو میتواند در صورت داشتـن بیمهنامه بدنه ماشین، خسارت سرقت را از بیمه طرف قرارداد خود بگیرد. پرداخت خسارت سرقت کلی در بیمه بدنه بعد از انتقال سند و تکمیل مدارک درخواستی انجام میشود. به طور معمول شرکتهای بیمه در صورتی که دو ماه از سرقت خودرو بگذرد، نهایتاً تا ۱۵ روز خسارت را به فرد زیاندیده پرداخت میکنند.
برای دریافت خسارت از بیمه بدنه باید مدارک زیر را به همراه داشتـه باشید:
خسارتهایی مانند آتشسوزی، انفجار و صاعقه جزء پوششهای اصلی بیمه بدنه هستند. سرقت کلی خودرو هم جزء پوششهای اصلی بیمه بدنه خودرو محسوب میشود. در صورت داشتـن بیمه بدنه، شرکت بیمه خسارت خودرو را تا سقف تعهدات بیمهنامه به بیمهگزار پرداخت میکند. به خاطر داشتـه باشید بیمهگزار با انتخاب کـردن پوشش حذف فرانشیز و پرداخت حق بیمه بیشتر، میتواند همه هزینه خسارت را به شرکت بیمه منتقل کنـد. تعداد محدودی از شرکتهای بیمه مانند شرکت بیمه آسیا این بیمه را ارائه میکنند.
برای اینکه از شر تمام این مسائل راحت شوید، پیشنهاد میکنیم با مطالعهی راه های جلوگیری از سرقت خودرو، از دزدیده شدن وسیله نقلیه خود جلوگیری کنید. همچنین مطالعهی راهنمای بیمه بدنه، میتواند شما را در خرید بیمه سرقت خودرو کمک کند.
اگر خودرو شما به دلیل پارک در جای نامناسب یا سرقت به پارکینگ پلیس منتقل شـده است، نحوه ترخیص خودروی سرقتی اصلیترین دغدغه شما است. بیمه دات کام در این مقاله به روش ترخیص خودروی سرقتی پرداخت و مدارک لازم را مورد بررسی قرار داد. به خاطر داشتـه باشید باید تمام مراحل را به ترتیب و براساس اصول قانونی انجام دهید. در صورتی که بعد از خواندن این مقاله همچنان سوالی برای شما باقی مانـده است، حتما سوالات خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.