آشنایی با نکات مهم پیش از سفر کربلا میتواند تجربهای خاطرهانگیز برای شما رقم بزند. این موارد کمک میکند تا در صورت مواجه با چالش در بخشهای مختلف سفر، راه حلهای آن را از پیش بدانید. در این مقاله جامع، هر آنچه مورد نیاز یک زائر کربلاست اعم از هزینه سفر به کربلا، نحوه دریافت گذرنامه زیارتی و ارز مسافرتی، چک لیست سفر به کربلا و… را توضیح دادهایم. حتی اگر سابقه سفر به کربلا را داشته باشید، اطلاعات موجود در این مقاله برای شما مفید خواهد بود.
برای رفتن به کربلا چقدر پول لازم است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که خوشبختانه سفر به کربلا از جمله سفرهای نسبتا خوشقیمت است. با توجه به انتخاب شما در نوع سفر (سفر هوایی یا زمینی) و همچنین انتخاب هتل یا اقامتگاه مورد نظر شما، هزینه سفر به کربلا میتواند متغیر باشد. در جدول زیر به صورت حدودی هزینه سفر به کربلا در سال ۱۴۰۳ آمده است:
نوع سفر | مدت اقامت | قیمت |
زمینی | ۶ شب و ۷ روز | ۸ الی ۱۱ میلیون تومان |
هوایی | ۶ شب و ۷ روز | ۱۷ الی ۲۱ میلیون تومان |
به این اعداد، هزینه ۵۰ هزار تومانی صدور گذرنامه زیارتی نیز اضافه میشود.
نرخ کرایههای کربلا در سال ۱۴۰۳ به شرح زیر است:
برای کربلا رفتن پاسپورت لازم است اما پاسپورت زیارتی با پاسپورتهای دیگر متفاوت است. دریافت گذرنامه زیارتی اولین اقدام شما برای سفر به کربلا است. این گذرنامه در مقایسه با گذرنامه عادی هزینه کمتری دارد و در زمان کمتری نیز صادر میشود. اعتبار گذرنامه زیارتی ۵ سال است. حداقل اعتبار گذرنامه زیارتی برای اربعین ۱۴۰۳، ۱ ماه است. این مدت برای سفر زمینی و هوایی تفاوتی ندارد. ثبت نام گذرنامه زیارتی به دو روش حضوری و آنلاین فراهم است که در ادامه هر کدام را برای شما تشریح کردهایم:
برای ثبت نام و دریافت گذرنامه زیارتی میتوانید با در دست داشتن مدارک لازم، به اداره گذرنامه مراجعه کنید. پس از ثبت درخواست تا حداکثر ۴۸ ساعت، گذرنامه زیارتی شما صادر میشود.
با توجه به شلوغی بیش از حد اداره گذرنامه در روزهای منتهی به اربعین، به شما توصیه میکنیم مراحل دریافت گذرنامه خود را به صورت آنلاین و از طریق سامانه سخا پیش ببرید. مراحل دریافت گذرنامه زیارتی به صورت آنلاین در ادامه آمده است:
امکان صدور گذرنامه از طریق اپلیکیشن پلیس من نیز وجود دارد. برای دریافت گذرنامه وارد اپلیکیشن پلیس من شوید و پلیس گذرنامه و اماکن را انتخاب کنید. پس از انتخاب صدور گذرنامه شما وارد سامانه سخا خواهید شد. ادامه روند دریافت گذرنامه زیارتی مشابه روش قبلی است.
سربازان و مشمولان خدمت سربازی امکان سفر به کربلا را دارند؟ پاسخ مثبت است. حتی بدون پایان خدمت میشود به کربلا رفت. برای خروج از کشور، داشتن کارت پایان خدمت الزامی است. با این حال برای سفر به کربلا تبصرهای برای سربازان و مشمولان خدمت سربازی وجود دارد.
بر این اساس، شما میتوانید از طریق نرمافزار پلیس من و بدون پرداخت وثیقه برای رفتن به کربلا اقدام کنید. تنها دانشجویان، دانشآموزان، طلاب، سربازان و مشمولانی که غیبت سربازی ندارند، امکان استفاده از این تسهیلات را دارند.
با دریافت ارز مسافرتی میتوان در هزینه های سفر کربلا صرفه جویی کرد. نرخ ارز مسافرتی تقریبا ۲۰ تا ۳۰ درصد کمتر از نرخ ارز در بازار آزاد است. میزان ارز مسافرتی کربلا در طول سال معادل ۳۰۰ یورو است. تنها مسافرانی که با هواپیما به سفر میروند میتوانند ارز مسافرتی زیارت را دریافت کنند. البته علاوه بر این ارز، برای مسافرانی که در بازه زمانی اربعین به کربلا میروند سهمیه جداگانهای به عنوان ارز اربعین تعلق میگیرد.
ارز اربعین ۱۴۰۳ معادل ۲۰۰ هزار دینار عراق است. محدودیت سفر هواپیمایی برای ارز اربعین وجود ندارد و زائرانی زمینی و ریلی هم میتوانند آن را دریافت کنند. دریافت حواله ارز مسافرتی به صورت حضوری و آنلاین امکانپذیر است. در ادامه این دو روش را بیشتر توضیح دادهایم. مبلغ ۲۰۰ هزار دینار عراق با نرخ دولتی معادل ۷ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان است. این رقم با نرخ بازار آزاد حدود ۹ میلیون و ۵۸۰ هزار تومان است.
برای دریافت حضوری ارز مسافرتی کربلا باید به شعب منتخب معرفی شده از سوی بانک مرکزی (نظیر بانک ملی) مراجعه کنید. با پر کردن فرمهای مربوط باید آنها را تحویل مسئول مربوطه دهید. پس از دریافت حواله میتوانید در فرودگاه قبل از پرواز ارز خود را دریافت نمایید. با مراجعه به شعب منتخب بانک ملی می توانید در خواست دریافت ارز مسافرتی خود را ثبت کنید. پس از مراجعه ابتدا باید فرم های مربوطه را پر و تحویل مسئول مربوطه دهید. با دریافت حواله ارز مسافرتی می توانید در فرودگاه ارز خود را دریافت کنید.
برای دریافت ارز مسافرتی کربلا از طریق پیام رسان بله باید مراحل زیر را پشت سر بگذارید:
در بازه زمانی اربعین بخش جداگانهای برای ارز اربعین اضافه میشود که از طریق آن برای دریافت ارز اقدام نمایید.
برای سفر به کربلا یا هر کشور خارجی دیگر نیاز به پرداخت عوارض خروج از کشور دارید. با این وجود هزینه عوارض خروج از کشور برای سفر به کربلا بسیار ناچیز است.
هزینه عوارض خروج از کشور برای سفر به کربلا در جدول زیر آمده است:
عوارض خروج از کشور | هزینه |
سفر به کربلا از طریق هوایی | ۴۵ هزار تومان |
سفر به کربلا از طریق زمینی یا مرز آبی | ۱۵ هزار تومان |
مبلغ عوارض خروج از کشور برای سفر به کربلا در سفر اول، دوم و سوم به بعد هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارد. مطابق قانون مصوب شده در مجلس، زائران اربعین که در تاریخ ۱ تا ۲۵ صفر از مرزهای زمینی به مقصد عراق از کشور خارج شوند، از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستند.
امکان پرداخت عوارض خروج از کشور به ۲ صورت حضوری و آنلاین امکانپذیر است.
برای این کار یکی از روشهای زیر را انتخاب کنید:
برای پرداخت به صورت آنلاین ۳ روش زیر را به شما توصیه میکنیم:
از سه مرز هوایی، زمینی و آبی میتوان برای سفر به کربلا اقدام کرد. به گفته رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه فراجا سال ۱۴۰۲ بیش از ۴ میلیون نفر برای زیارت عتبات عالیات در ایام اربعین از ایران به عراق سفر کردهاند. در ادامه توضیحاتی درباره بهترین مسیر برای رفتن به کربلا را به شما ارائه دادهایم:
آسانترین و در عین حال گرانترین مسیر سفر به کربلا، مرز هوایی است. کوتاهترین مسیر برای رسیدن به کربلا، گرفتن بلیت هواپیمای نجف است. با توجه به اینکه کربلا فرودگاه ندارد، بهترین مسیر هوایی به عراق برای زیارت، مسیر تهران – نجف است.
بیش از ۹۰ درصد زائران کربلا، مرز زمینی را برای سفر به کربلا انتخاب میکنند. ۶ مرز زمینی در ماه صفر به صورت شبانهروزی به متقاضیان سفر به کربلا خدمات ارائه میکنند.
در صورتی که قصد سفر به عتبات عالیات از طریق مرزهای زمینی را دارید، باید خود را به ۶ مرز زمینی زیر برسانید:
با توجه به محل سکونت خود، میتوانید مسیر زمینی مورد نظر خود را برای این سفر زیارتی انتخاب کنید. با این وجود در صورتی که نسبت به انتخاب مسیر تردید دارید، خوب است بدانید مرز مهران به دلیل نزدیکی به نجف (۳۰۳ کیلومتر) یکی از شلوغترین مرزها برای سفر به کربلا است. در عین حال مرز تمرچین خنکترین و خلوتترین پایانه مرزی به حساب میآید.
سفر به کربلا با خودرو شخصی تجربه جالب و متفاوتی است که مزایا و معایب خود را دارد. مهمترین مزیت سفر به کربلا با ماشین شخصی، کاهش هزینههاست. با این حال با توجه به طول مسافت، پیش از شروع سفر باید بدانید این سفر، آسان نخواهد بود.
اولین اقدام شما طی کردن مراحل گمرکی کاپوتاژ خودرو به عراق است. برای این امر باید با مراجعه به سازمان ایرانگردی و جهانگردی، پلاک و گواهینامه خود را بین المللی کنید. پس از این مرحله به مراکز گمرکی مانند اداره گمرک تهران بروید و با ارائه مدارک، کاپوتاژ خودروی خود را به مدت یک سال انجام دهید. (هزینه کلی دریافت پلاک و گواهینامه بیناللملی به همراه کاپوتاژ حدود ۲.۵۰۰.۰۰۰ تومان است.)
نکته: داشتن بیمه خودروی بینالملل یا کارت سبز برای جبران خسارات جانی و مالی در طول سفر نیز الزامی است.
تعداد زائرانی که از طریق مسیر آبی به کربلا میروند، بسیار کمتر از دیگر مسیرهاست. حتی شاید بسیاری از امکان سفر به کربلا با کشتی مطلع نباشند. چند سالی است با اضافه شدن مرز آبی خرمشهر- بصره به جمع مرزهای زمینی و هوایی کشور، زائران کربلا در ماه محرم و صفر امکان استفاده از این مرز برای سفر به کربلا را دارند.
شما میتوانید با طی کردن مسیر یک ساعته، با کشتی خود را به بندر بصره برسانید. ستاد مرکزی اربعین آمادگی اعزام روزانه حدود ۴ هزار زائر اربعین را از بندر خرمشهر به بندر بصره دارد.
یکی از چالشهای زائران کربلا، انتخاب اقامتگاه مناسب است. کیفیت غذا، تناسب قیمت و امکانات، نزدیکی به اماکن زیارتی و… میتواند در انتخاب افراد موثر باشد. بر همین اساس در ادامه چند هتل معروف برای اقامت در کربلا را به شما معرفی کردهایم:
هتل بارون: این هتل با داشتن ۹ رستوران و چندین استخر از جمله هتلهای پرطرفدار کربلا به شما میرود. فاصله هتل بارون از حرم تنها ۲ کیلومتر است و هر نیم ساعت یک بار، سرویسهای این هتل به سمت حرم حرکت میکنند.
هتل ریحان کربلا: این هتل یکی از هتلهای لوکس و ۵ ستاره کربلاست که در خیابان الکراده و در فاصله ۱ کیلومتری از حرم قرار دارد.
هتل عطاء الحسین کربلا: این هتل تنها ۱۵ دقیقه با حرم فاصله دارد. هتل عطاء الحسین با طراحی داخلی بسیار خوب، یکی از بهترین هتلهای ۴ ستاره کربلاست.
هتل لارسا کربلا: یکی از جذابیتهای هتل لارسا، تسلط کارمندان این هتل به زبان فارسی است. برای همین بسیاری از زائران ایرانی این هتل را برای اقامت انتخاب میکنند. هتل لارسا ۶ دقیقه تا حرم فاصله دارد و قیمت اجاره اتاق در آن بسیار مقرونبهصرفه است.
هتل کریستال: این هتل به خاطر نزدیکی به حرم (۵۰۰ متر) به شما اجازه میدهد تا هر زمان که دوست داشتید، در هر ساعتی از شبانه روز برای زیارت به حرم بروید. ارزان بودن این هتل در کنار امکانات رفاهی مناسب، هتل کریستال را به یکی از پرتکرارترین انتخابهای زائران ایرانی بدل کرده است.
هتل برج السفیر کربلا، هتل ریحانه النجف، هتل قصر الدر، هتل الهنون و… از دیگر اقامتگاههای مناسب برای شما در سفر به کربلا است.
مکانهای زیارتی مهم در عراق در ۵ شهر کربلا، کوفه، نجف، سامرا و کاظمین قرار دارند. در این بخش فاصله کربلا با ۴ شهر زیارتی دیگر آمده است:
در ادامه ۷ مکان زیارتی در عراق که هر زائری در سفر به کربلا از آنها بازدید میکند، را به شما معرفی کردهایم.
حرم شش گوشه امام سوم شیعیان، مهمترین مکان زیارتی کربلا به شمار میرود. گنبد طلایی این حرم ۷۰۰ سال قدمت دارد. سنگهای مرمر در رواقهای متعدد حرم، شکوه دوچندانی به این مکان زیارتی داده است. به جز امام حسین (ع) بسیاری از شهدای کربلا، شماری از علما، حاکمان و افراد مشهور نیز در این حرم دفن شدهاند. این بنا بارها در طول تاریخ توسط فرمانروایان وقت، تخریب شده است. بنای فعلی حرم امام حسین (ع) هشتمین بنایی است که پس از تخریب تجدید بنا شده است.
قوانین ورود به حرم امام حسین (ع) و حضرت عباس (ع) را در زیارت باید رعایت کنید. پوشیدن لباس مناسب و رعایت احترام و ادب نسبت به این مکان مقدس و دیگر زائران الزامی است.
حرم امام حسین (ع) با حرم حضرت ابوالفضل ۳۸۷ متر فاصله دارد که به آن بینالحرمین گفته میشود. این حرم در شمال شرقی حرم امام حسین (ع) قرار دارد. ایوان طلای حرم، طلاکاریهای ریزنقش و چشمنوازی دارد. موزه این حرم دارای نسخههای خطی قدیمی، خنجر و شمشیرهای ارزشمند و… است. سرداب حضرت عباس با سنگهای مرمر و شیشههای آینهکاری شده در در شمال شرقی حرم قرار دارد.
حرم پیشوای شیعیان، حضرت علی (ع) در نجف قرار دارد. مکان مزار امام علی (ع) به دلیل نگرانی از نبش قبر توسط خوارج مدتها نامشخص بود. اولین بارگاه امام اول شیعیان در سال ۱۷۱ قمری ساخته شده است. ایوان طلا در حرم ۴۰ متر ارتفاع و ۴۵ متر طول دارد.
مزار امام هفتم و نهم شیعیان در شهر کاظمین و در حرمی با طراحی چشمنواز قرار دارد. این مکان مقبره خانوادگی منصور خلیفه عباسی بوده است. معماری بنای حرم، آینهکاریها و کاشیکاریهای حرم به دوره صفویه بازمیگردد. وجه تسمیه نامگذاری این شهر به خاطر دفن امام موسی کاظم (ع) در این منطقه است. شیخ مفید و خواجه نصیر الدین طوسی نیز در این حرم مدفون هستند.
حرم امام هادی (ع) امام دهم شیعیان و امام حسن عسگری (ع) امام یازدهم شیعیان در سامرا قرار دارد. این مکان منزل این دو امام بزرگوار بوده است. در داخل ضریح مزار نرجس خاتون همسر امام حسن عسگری (ع) و همچنین مزار حکیمه خاتون دختر امام جواد (ع) نیز قرار دارد. در اواسط دهه هشتاد بخشی از حرم به دلیل حملات تروریستی آسیب دید که اکنون بازسازی شده است.
آرامگاه دو فرزند مسلم ابن عقیل، پسرعموی امام حسین (ع) مشهور به دوطفلان مسلم در ۳۰ کیلومتری کربلا قرار دارد. شاه اسماعیل صفوی ۲ گنبد برای این حرم ساخت. در دوره قاجار نیز توسعه حرم گسترش یافت. ستاد بازسازی عتبات عالیات در سال ۸۴، این حرم را آینه کاری و آجرکاری کرد. همچنین برای هر کدام از فرزندان مسلم، ضریح جداگانه ساخت.
مختار سال ۶۷ هجری قمری کشته شد و در دیوار قصر دارالاماره دفن شد. در دوره قاجار، حین بازسازی عتبات عالیات قبر مختار پیدا شد.
مرقد مختار ثقفی در نزدیکی مسجد کوفه قرار دارد. زائران هنگام داخل شدن به مسجد کوفه، مزار مختار را نیز زیارت میکنند. در اطراف این مرقد، آرامگاه شخصیتهای مشهوری نظیر مسلم ابن عقیل و هانی ابن عروه نیز وجود دارد.
سوغاتی که از زوار عتبات عالیات میگیرید، معمولا رنگ و بوی معنوی دارد. با این وجود ایدههای دیگری برای گرفتن سوغاتی از کربلا و نجف وجود دارد. فهرست برخی از آنها را در ادامه برای شما آوردهایم.
در صورتی که قصد خرید سوغاتی از کربلا داشتید، به شما توصیه میکنیم حتما از بازار سدره، بازار سنتی کربلا و بازار امام صادق بازدید کنید.
شهر کربلا علاوه بر اهمیت مذهبی، به خاطر غذاهای خوشمزه و متنوعش نیز شناخته شده است. غذاهای کربلا با توجه به شرایط اقلیمی و فرهنگ محلی تهیه میشوند و طعمی خاص و منحصر به فرد دارند. این غذاها با استفاده از مواد اولیه تازه و ادویههای مخصوص تهیه میشوند و طعمی بینظیر دارند.
یکی از محبوبترین غذاهای کربلا، قیمه نجفی است که با قیمه ایرانی تفاوت دارد. بریانی و بامیه نیز از دیگر غذاهای برنجی خوشمزه این شهر هستند. مسگوف، یک غذای دریایی لذیذ با ماهی کپور، از دیگر غذاهای معروف کربلا به شمار میرود. سوپ تاشریب نیز بهعنوان محبوبترین سوپ کربلا شناخته میشود و در بسیاری از مراسمها سرو میشود.
قیمت غذا در عراق ۱۴۰۳ به صورت حدودی بین ۴,۰۰۰ تا ۳۶,۰۰۰ دینار عراق (۱۸۰ هزار تومان تا ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان) است. غذا در رستورانهای لوکس کربلا نظیر الفردوس»، «رکن السلطان» و «تراث» گرانتر است اما در رستورانهای اطراف حرم امام حسین(ع)، ساندویچ و غذاهای محلی ساده با قیمت حدود ۴,۰۰۰ تا ۱۲,۰۰۰ دینار عراق (حدود ۱۸۰ تا ۵۴۰ هزار تومان) به فروش میرسد.
بیشترین حجم از زائران کربلا در ایام اربعین راهی کربلا میشوند. زائرانی که قصد سفر به کربلا در اربعین ۱۴۰۳ را دارند، باید حتما در سامانه سماح ثبت نام و اقدام به خرید بیمهنامه کنند. پیش از ثبت نام در این سامانه باید حتما گذرنامه زیارتی شما ۶ ماه اعتبار داشته باشد.
برای اولین سفر به کربلا به ویژه در ایام اربعین توصیه میشود با کاروان یا تورهای مذهبی سفر کنید. با این کار دشواریهای ناشی از ازدحام و شلوغی، بلد نبودن زبان عربی، ناآگاهی از مسیرها و… مشکلی برای شما ایجاد نمیکند. همچنین در صورتی که برای راهپیمایی اربعین به کربلا میروید، باید حتما نسبت به توان جسمانی خود مطمئن شوید. اصلیترین مسیر راهپیمایی اربعین، فاصله بین دو شهر نجف و کربلا است که حدود ۹۰ کیلومتر است. در این مسیر ۱۴۵۲ ستون در فاصله ۵۰ متری از یکدیگر قرار دارند. طی کردن این مسیر بین ۲۰ الی ۲۵ ساعت زمان میبرد.
در ادامه نکات مهم در مسیر راهپیمایی اربعین که باید به آن توجه کنید، آمده است:
در این بخش چک لیست سفر کربلا را در قالب یک جدول برای شما آوردهایم.
فهرست وسایل مورد نیاز برای سفر به کربلا | |
پوشاک و کفش | لباس راحتی برای زمان استراحت – کفش مناسب برای پیادهروی – صندل مناسب – لباس زیر |
کیف | کیف گردنی یا کمری برای نگه داشتن پول نقد و مدارک – کولهپشتی مناسب – چمدان مناسب به همراه قفل کوچک مسافرتی |
لوازم بهداشتی | مسواک و خمیردندان – شامپو و لیف – ژل یا الکل مخصوص ضدعفونی – حوله مسافرتی – دستمال کاغذی و دستمال مرطوب – اسپری ضد عرق – عطر – پد بهداشتی بانوان – کرم ضد آفتاب – کرم مرطوبکننده |
وسایل زیارتی | جانماز – کتاب دعا (مرتبط با نیت سفر) چادر رنگی و مشکی |
خوراکی | مواد خوراکی انرژیزا نظیر خرما، خشکبار، شکلات، بیسکویت و … |
کمکهای اولیه | مایع ضدعفونی کننده – بانداژ – چسب زخم – الکل – قرص سرماخوردگی – آنتی هیستامین |
وسایل الکترونیکی | پاوربانک – هندزفری یا هدفون (برای گوش دادن به دعا، زیارت عاشورا و…) |
پول و مدارک | پول نقد (دینار) – کارت بانکی – کارت ملی یا شناسنامه – گذرنامه زیارتی – بیمه اربعین |
در مقاله وسایل مورد نیاز اربعین ۱۴۰۳ بیشتر این موارد را توضیح دادیم. برای داشتن سفری راحت و ایمن، خواندن این مقاله را به شما توصیه میکنیم.
حملات تروریستی، آسیب دیدن به دلیل ازدحام جمعیت، مبتلا شدن به بیماریهای واگیردار و… از دلایل اصلی برای اجباری شدن بیمه کربلا است. حتی اگر این بیمه اجباری هم نبود، تهیه آن ضامن آرامش و امنیت شما بود.
بیمهنامه خریداری شده از سامانه سماح، پوششهای محدودی دارد. شما برای مصون ماندن از خطرات احتمالی در مسیر سفر به کربلا بهتر است اقدام به تهیه بیمه اربعین کنید.
شما میتوانید با بررسی پوششها و مزایای طرحهای مختلف، از این بیمه به عنوان بیمه تکمیلی بیمه کربلای خود استفاده کنید تا در صورت وارد شدن خسارت مالی و جانی، بیمه به طور کامل آن را پوشش دهد.
امیر حری
همراه داشتن پاوربانک در فرودگاه های عراق ممنوع است و اجازه همراه بردن پاوربانک به داخل کابین هواپیما و همچنین تحویل آن با چمدان بار، ممنوع می باشد
حمید رضا
مرزخسروی دروازه اصلی کربلای معلی است و انشاءالله با عنایات خاصه ارباب در اربعین امسال حجم گسترده ای از زوار ازاین مرزتاریخی به عتبات عالیات مشرف خواهند شد
نوید
برای ثبت نام در سامانه سماح تاریخ ورود و خروج از کشور میخاد باید چه تاریخی ثبت کنیم؟لطفا راهنمایی کنید
کارشناس بیمه
نوید عزیز؛ این موضوع به خود شما بستگی دارد. تاریخی که قسط عزیمت به کربلا دارید و مدت زمانی که آنجا اقامت دارید را محاسبه و در سامانه وارد کنید.
میلاد
سلام،ممنون از بابت راهنمایی کامل شما،همراه داشتن پاور بانک در سفر زمینی به عراق با قطار ،اشکالی نداره؟
کارشناس بیمه
ضمن تشکر از حسن توجه شما؛ خیر، مشکلی به وجود نمیآید.