در مقالههای پیشین در رابطه با خرید و فروش خودرو صحبت کردیم و راهکارهایی برای خرید خودروی دست دوم پیشنهاد دادیم. وقتی میخواهید خودروی دست دوم بخرید، در صورتیکه پول نقد نداشته باشید و بخواهید در قالب چک و یا در تاریخی دیگر مثلاً زمان سند زدن مابقی هزینه را بپردازید، لازم است مبایعهنامه تنظیم کنید. همانطور که در مقالهی قولنامه ماشین توضیح دادیم، در متن مبایعهنامه بهتر است شرایط فسخ معامله ماشین و هزینه فسخ را ذکر کنید.
در متن مبایعهنامه اصطلاحات قانونی برای فسخ معامله وجود دارد که تحت عنوان خیارات مختلف بیان میشوند. از خیار غبن تا خیار تبلیس و … . اما این خیارات به چه معنی هستند و چگونه بر اساس این خیارات معامله خودرو فسخ میشود. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر در مورد این اصطلاحات قانونی برای فسخ معامله بدانیم.
در متون حقوقی از لغات و اصطلاحات عربی بسیاری استفاده میشود که وقتی میخواهید معاملهای انجام دهید باید نسبت به آنها آگاه باشید تا متضرر نشوید.
لغت خیار که در متن قولنامهها ذکر میشود به معنی اختیار است و بر طبق این اختیارات طرفین معامله در صورتیکه شرایط را داشته باشند میتوانند قرارداد را فسخ کنند. در صورتیکه در قولنامه ذکر شود که “کلیه خیارات ساقط گردید”، به این معنی است که هیچ کدام از طرفین حق فسخ قرارداد را ندارند.
خیارات شامل مواردی میشود که به شرح زیر است:
شرایط فسخ معامله خودرو
در ادامه به شرح این 9 مورد از خیارات که در فسخ معامله ماشین از آنها یاد میشود میپردازیم.
در نظر بگیریم شما برای انجام معامله به بنگاه مراجعه کردهاید تا مبایعهنامه تنظیم کنید. پس از امضاء و یا حین نوشتن مبایعهنامه خودرو، در حالی که هنوز در آنجا حضور دارید، متوجه میشوید که بنا به دلایلی مانند نداشتن بودجه کافی و یا توقیف خودرو و … نمیتوانید و یا نمیخواهید معامله را انجام دهید و منصرف میشوید، در این صورت میتوانید همانجا فسخ معامله خودرو را انجام دهید.
فرض کنید شما خودرویی را میخرید و بعد از خرید متوجه میشوید که فروشنده خودرو را به قیمت بالاتری از ارزش واقعی آن به شما فروخته است و یا خودروی خود را میفروشید و بعد متوجه میشوید که ارزش آن بالاتر از چیزی است که شما معامله کردید و به اصطلاح سرتان کلاه رفته است، در این صورت چه در نقش خریدار و چه در نقش فروشنده، با آگاهی از ضرر مالی که متوجه شما شده است میتوانید معامله ماشین را فسخ کنید.
این شرط وقتی برقرار است که شما خودرویی را که در زمان تنظیم مبایعهنامه ندیدهاید بر اساس گفتههای فروشنده خریداری میکنید و یا فروشنده خودروی خود را در ازای دریافت خودروی شما میفروشد یعنی تعویض میکنید و فروشنده خودروی شما را ندیده است و بر حسب گفتههای شما معامله را انجام میدهد. در این صورت اگر بعداً خلاف توصیفات ثابت شود، میتوان معامله را فسخ کرد.
اگر این شرط در زمان معامله برقرار باشد و در متن مبایعهنامه باشد، خریدار میتواند بعد از اطلاع از معیوب بودن خودرو و به استناد این شرط، معامله را فسخ کند. مثلاً بفهمد که خودرو رنگشده بوده و یا موتور خودرو ایراد داشته است. هر چند که همانطور که در مقاله راهنمای خرید خودروی دست دوم گفتیم خریدار باید خودرو را نزد کارشناس ببرید و یا با یک فرد متخصص برای خرید مراجعه کند و به تمامی جوانب خودرو آگاهی داشته باشد، ولی در صورتیکه موقع معامله دو طرف راضی به وجود این شرط در معامله باشند، میتوان بعد از آگاهی از معیوب بودن خودرو، معامله را فسخ کرد.
اگر میخواهید در مورد کارشناسی خودرو قبل از معامله، اطلاعات کسب کنید، پیشنهاد میکنیم مقاله کارشناسی خودرو را مطالعه بفرمایید.
تدلیس به معنی فریبدادن و پنهانکردن است. در صورت برقرار بودن این شرط در قولنامه، اگر فروشنده با فریبکاری و پنهانکاری بخواهد خودروی خود را بهتر از چیزی که در واقعیت هست نشان دهد و با دروغ و نیرنگ بخواهد خودروی معیوب خود را سالم جلوه دهد و آن را بفروشد، خریدار میتواند بعد از اطلاع از این فریبکاری معامله را فسخ کند و از فروشنده شکایت کند.
این شرط برای زمانی است که فروشنده نمیتواند در موعد مقرر مورد معامله، یعنی خودرو را تحویل دهد. مثلاً اگر خودرو به سرقت رفته و یا آتش گرفته باشد و یا به دلایلی مشابه دیگر در دسترس نباشد، معامله فسخ میشود.
اگر خریدار و فروشنده با هم توافق کنند که مثلاً تا 3 روز طرفین حق دارند معامله را باطل کنند، در این صورت هر یک از طرفین ظرف این مدت میتوانند بنا به هر دلیلی از معامله منصرف شوند و فسخ معامله خودرو را انجام دهند.
این مورد زمانی صادق است که طرفین در زمان معامله شروطی را تعیین کرده باشند و در قولنامه به این شرایط اشاره داشته باشند ولی یکی از طرفین به این شروط عمل نکند، مثلاً مشخص کرده باشند که چه موقع برای سند زدن مراجعه کنند و یکی از طرفین در زمان مقرر در محل حضور نداشته باشد، طرف مقابل با استناد به خیار تخلف از شرط میتواند معامله را باطل کند.
در قولنامه خودرو یکی از بندهای مهم، مبلغ و چگونگی پرداخت آن است. در صورتیکه خریدار طبق زمان مشخص در قرارداد مبلغ را نپردازد، فروشنده میتواند قرارداد را فسخ کند.
فسخ معامله خودرو چگونه ممکن است
این خیارات قانونی معمولاً شرایطی هستند که بر طبق آنها معامله را میتوان فسخ کرد. پس در حین نوشتن قولنامه یا همان مبایعهنامه این شرایط را در نظر بگیرید و بر حسب توافق دو طرف در قرارداد ذکر کنید. همیشه مد نظر داشته باشید برای امضای قرارداد به اصطلاحات معامله آشنا باشید تا متضرر نشوید. فسخ معامله ماشین هم از این قائده مستثنی نیست و باید با اصطلاحات آن آشنا باشید.
Ali
سلام وعرص ادب من ماشینی راحدود ۲۰ روز پیش فروختم ودرقولنامه گفتم ماشین سالمه وباینکه دولکه رنگ داشت گفتم دوررنگه وماشین ازنظر فنی وموتوری سالمه حتی لوازم برقیش ایشان ومبلغی رانقدگرفتم ومابغی راجک که بعد ازوصول چک سندبه نام خریدار بزنم وناگفته نماند خریدار سه بار ماشین رارویئت کامل کرد حتی بیرونم ماشینم باهمسرشون بیرون بردیم گفت می خوام ببرم کارشناس گفتم مشکل ندارد ویک بارم با اقوامشان که ایشان به گفته خودشان خبره بودن دوباره ماشین رابازدید کردو خیلی هم صحبت کردن ودوم تخفیف گرفتن وماشین راقولنامه کردیم وتحویل خریداردادم وقراربودخریدار ۳م هم به حسابم بریزن ولی ازاین کارامتنا کردومن درخواست فسخ قرارداد کردم واعلام کردماشین موتورش مورد داره بردمش مکانیک وگفتم اگر موتری وفنی ماشین من مشکل دتشت هزینش پای من خلاصه پول راریخت دوباره بعد ازچند روز گفت گیر بکس خرابه بازابه تیشان ثابت کروم ماشینم سالمه الان بعدتزبیست روز میگه رفتم کارشناسی ماشین شاسی ضربه داشته رنگ دارد ازاین قبیل صحبتا باتوجه به اینکه من یکبار میخواستم ماشین راخودم پس بگیرم کتیشان قبول نکردن والان که مبلغ راخرج کردم ایشان میگن یافسخ قراردادیاچک راپاس نمیکنم ممنون میشم من راراهنمایی کنید درضمن خداشاهده ماشین دست من تصادف نداشته وازشخصیم که خریدم میگه ایشانم تصادف نداشته باید چکارکنم باتشکر ازراهنمایی شما
کارشناس بیمه
سلام دوست عزیز، این مساله حقوقی است و شما باید با یک وکیل در این خصوص مشورت کنید.
باقری
سلام خسته نباشید سه روز پیش یه خاور خریدم ،روی حساب قسم و قرآنی که فروشنده خورده ماماشین رو جایی نبردیم یعنی پیش یه کارشناس خبره نبردیم چون فروشنده قسم کلی خورد که ماشین سالمه ولی بعد از آوردن ماشین به خونه بردمش به صافکار نشون دادم گفت جفت شاسی های ماشین شکستگی و جوشکاری شدید داره،،مکانیک هم گفت سیلندر ماشین هم ترک داره و هم برای این ماشین نیست ،الان به فروشنده که زنگ میزنم گردن نمیگیره میگه من ماشین رو سالم تحویل دادم ولی بعد از اسرارکردن من گفت یک طرف شاسی شکسته بوده ولی من چون فکر میکردم جای شکستگی مهم نیست بهتون نگفتم ولی شما خودتون باید میدیدید،،الان باید چکار کنم بنظر شما؟؟؟ممنون
کارشناس بیمه
سلام دوست عزیز، این مساله حقوقی است و باید با وکیل مطرح کنید. به هر حال می توانید شکایت کنید.
سارا
سلام بنده یک ماه پیش یک ماشین را فروختم ماشین را هم موقعی که خودم خریده بودم هم موقعی که فروختم پیش کارشناس بردیم و گفتن نه جعبه ش تعویضه نه تصادف داشته نه شاسی هاش مشکلی داره نه هیچی بعد چند روز که خریدار خودرو رو خرید و به اسمش زدم و پول رو گرفتم بعد مدتی ایشون زنگ زدن میگن که شما به من دروغ گفتین من دوباره یه شهر دیگه بردم کارشناسی و گفتن ماشین تصادف داشته الان یا باید پولو پس بدی ماشینو بگیری یا مقداری پول بابت خسارت ب من بدهی منم همون روز که پولو گرفتم دادم خرید خونه و الان پولی ندارم که ماشینو پس بگیرم هیچ دروغی هم نگفتم با خود ایشون رفتیم کارشناسی و خودش حضور داشت که کارشناس گفت هیچ مشکلی نداره .الان ایشون میتونه ادعایی داشته باشه?میگه نفرینتون میکنیم😐
کارشناس بیمه
سلام دوست عزیز، برای ادعایش باید مدرک بیاورد. به هر حال این مساله حقوقی است و در صورت مشکل شما می توانید با وکیل مشورت کنید.