آگاهی از انواع بیمه، خصوصاً بیمههای خاص مثل بیمه انرژی و پوششهای آنها، موجب افزایش راحتی افراد میشود. بیمه انرژی یکی از بیمههایی است که تهیه و خرید آن میتواند برای افراد فواید زیادی به همراه داشتـه باشد. بیمه دات کام با توجه به اهمیت منابع انرژی و نقش آنها در پیشرفت جوامع، به معرفی یک بیمه کاربردی برای این صنف میپردازد. بنابراین تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا پاسخ سوالاتی مانند بیمه انرژی چیست یا بیمه انرژی چه پوششهایی دارد، و سوالاتی از این قبیل را دریابید.
در ابتدا باید بدانید بیمه انرژی چیست؟ در همین راستا در ادامه این بخش به توضیح بیمه انرژی میپردازیم. به طور کلی بیمههای انرژی زیر مجموعه بیمه اموال هستند و پوششهای بیمه صنایعی نظیر صنعت نفت، گاز، پتروشیمی، پالایش، پخش و فعالیتهای وابسته به این صنایع را شامل میشوند.
بر همین اساس برای استخراج نفت، گاز، پالایش آنها و تمامی کارخانجات جانبی که در فرآیند تولید و استخراج نفت و گاز احداث میشوند، بیمهنامهای به نام بیمه انرژی به وجود آمده است. بیمههای مهندسی و انرژی به طور کلی در دو گروه قرار میگیرند:
بیمههای مهندسی گروه اول شامل بیمهنامههایی هستند که طرحهای عمرانی، صنعتی، کشاورزی و زیربنایی بهویژه طرحهای نفت، گاز و پتروشیمی در هنگام ساخت و نصب و اجرای کار را تحت پوشش قرار میدهند. بیمهنامههای گروه اول تحت پوشش تمامخطر قرار دارند.
اعتبار بیمهنامههای این گروه از بیمههای مهندسی و انرژی به میزان سرمایه، بزرگی طرح و زمان بندی اجرایی بستگی دارد. معمولا این بیمهنامهها دارای چند سال اعتبار هستند. بیمهنامههای گروه اول پروژهها را از زمان تجهیز کارگاه، تا تحویل موقت کار تحت پوشش بیمه قرار میدهند. لازم به ذکر است که پوششهای این بیمه نامه شامل دوره راهاندازی و نگهداری طرح هم است.
بیمهنامههای مهندسی گروه دوم، شامل بیمهنامههایی هستند که برای بهرهبرداری از کارخانه، پل، راه، مترو، پالایشگاه، نیروگاه، سد، فرودگاه، سازههایی مهندسی، ماشینآلات و تجهیزات راهسازی، ساختمانی، کشاورزی و دیگر ماشینها و تجهیزات پیمانکاران، شکست ماشینآلات، رایانه و تجهیزات الکترونیکی و مواردی از این دست به وجود آمـدهاند. به طور معمول اعتبار این بیمهنامهها سالانه است.
بیمه انرژی برای نیروگاه خورشیدی
بیمهنامههای دوره ساخت در دو گروه بیمهنامههای تمام خطر پیمانکاری و بیمهنامههای تمام خطر نصب قرار میگیرند که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
این بیمهنامهها خسارتهای فیزیکی، ناگهانی و پیشبینی نشده، ناشی از حادثه در هنگام اجرای پروژههای عمرانی، زیربنایی و عملیات ساختمانی انواع سازهها مانند ساختمانهای مسکونی، اداری، برج، کارخانهها، سیلوها، راهها، راه آهن، فرودگاه، سدها، پروژههای آبرسانی و زهکشی، تونلها، پلها، لولهکشی آب و فاضلاب، مخازن آب، موجشکنها و مواردی از این دست را تحت پوشش قرار میدهند.
مقاله پیشنهادی: بیمه عملیات ساختمانی چیست و چه پوششهایی دارد؟
عوامل زیادی باعث بروز حادثه، خسارت و هدر رفتـن سرمایه و انرژی میشود. برخی از این عوامل به شرح زیر هستند:
بیمه خطر پیمانکاری، علاوه بر پوشش خسارتهای وارد به پروژه، خسارتهای ناشی از حمل و نقل مصالح و تجهیزات، برداشت ضایعات، اموال مجاور، مسئولیت مدنی در برابر اشخاص ثالث (جانی و مالی) و مواردی از این دست را هم تحت پوشش قرار میدهد. پوشش این بیمهنامه از زمان تجهیز کارگاه تا زمان تحویل موقت است. البته در صورت درخواست بیمهگزار پس از تحویل موقت کار در دوره نگهداری هم میتوانند از پوششهای این بیمهنامه استفاده کنند.
این بیمهنامه خسارتهای ناشی از بروز حوادث فیزیکی ناگهانی و پیشبینی نشده را که در هنگام اجرای عملیات ساخت و نصب طرحهای گوناگون تحت پوشش قرار میدهد. از پوششهای این بیمهنامه میتوان به بیمه تمام خطر پیمانکاران اشاره کرد.
مسئولیت بیمهگر حتی اگر تاریخ دیگری در جدول مشخصات ثبت شده باشد، بعد از شروع کار یا بعد از قرار گرفتن کوارد ذکر شده در محل نصب شروع میشود. همچنین به محض تحویل کار، انجام نخستین آزمایش سرد یا آزمایش با بار، حداکثر چهار هفته بعد از شروع آزمایشها تمام میشود. البته در صورتی که توافق کتبی دیگری ثبت کننـد، شامل استثنائاتی میشود.
بیمهنامههای دوره بهرهبرداری انواع مختلفی دارند و هر کدام پوششهای مختص به خود را دارد. در ادامه این بیمهنامهها را شرح دادهایم:
این بیمه خسارتهای وارد شـده به انواع سازههای ساخته شـده و در حال بهرهبرداری را پوشش میدهد. که برخی از آنها به شرح زیر هستند: جاده، راهآهن، فرودگاه، کانال آبیاری و زهکشی، پل، تونل، سد، موجشکن و اسکله، نیروگاه، پالایشگاه، خطوط لوله آبرسانی و فاضلاب، برق و نیز انبارها و معادن.
بیمهنامه سازههای تکمیل شده از انواع بیمه با خطرات معین است و خسارتهای ناشی از بروز سیل، طغیان آب، طوفان، زلزله، آتشسوزی، انفجار، سرما، بهمن، یخبندان، خرابکاری، برخورد وسایل نقلیه زمینی، دریایی یا هوایی، آتشفشان، زمینلرزه دریایی، نشست، حرکت زمین، صاعقه و برخورد امواج را تحت پوشش قرار میدهد.
این بیمهنامه خسارتهای وارد شـده در اثر طراحی غلط، به کارگیری مواد یا مصالح نامرغوب، اجرای نادرست کار ساختمانهای مسکونی و اداری را در زمان بهرهبرداری برای مدت ده سال بیمه میکند. البته این مشکلات باید مربوط به سازه اصلی ساختمان باشد. پوشش این بیمه پس از گواهی پایان کار و به هنگام تحویل واحدهای مسکونی و اداری جهت بهرهبرداری از آنها به شرح زیر آغاز میشود:
انبوهسازان مسکن و ساختمان نیز میتوانند از این پوشش بیمهای بهرهمند شوند.
بیمهنامه دوره بهرهبرداری در مهندسی اکثر خسارتهای فیزیکی که در اثر خطراتی با منشا بیرونی، به ماشینآلات و تجهیزات پیمانکاری و کشاورزی وارد میشود را تحت پوشش قرار میدهد.
این بیمهنامه ماشینآلات، تاسیسات نصب شـده و درحال بهرهبرداری را تحت پوشش قرار میدهد. کارگاه و کارخانههای درحال کار از جمله مواردی هستند که در بیمهنامه شکست ماشینآلات تحت پوشش بیمه قرار میگیرند. بیمه شکست ماشینآلات خسارتهای فیزیکی پیشبینی نشده و ناگهانی وارده به انواع ماشینآلات را بیمه میکند. برخی از این خسارات به شرح زیر است:
این بیمهنامه همچنین خطرهایی مانند طوفان، سیل، زلزله، طغیان آب، لغزش و رانش زمین را نیز با پرداخت حق بیمه اضافی تحت پوشش قرار میدهد. برای آشنایی با این دسته بیمهها، میتوانید مقاله بیمه کارخانه را به عنوان نمونه مطالعه کنید.
این بیمهنامه کاملکننده بیمه شکست ماشینآلات است و اگر در اثر مشکلات ناگهانی به ماشینآلات، وقفهای در تولید کارخانه ایجاد کند، زیان ناشی از توقف تولید را پرداخت میکند. بدون شک خسارت ناشی از عدم تولید، به طور معمول به مراتب بیشتر از خسارت فیزیکی وارد به ماشینآلات خواهد بود. هزینههای تحت پوشش این بیمه شامل هزینههای جاری، حقوق و دستمزد کارکنان در طول دوره تعطیلی و سود از دست رفته میشود.
لازم به ذکر است که پوشش بیمه فساد کالا در انبار سردخانه معمولاً به همراه بیمه شکست به وسیله بیمهگزار خریداری میشود. این بیمهنامه خسارتهای وارد به کلیه کالاهای قابل نگهداری در سردخانهها مانند: مواد پروتئینی، میوهها، سبزیجات، فرآوردههای لبنی و نیز مواد شیمیایی و دارویی ناشی از شکست ماشینآلات را تحت پوشش قرار میدهد.
این بیمه خسارتهای وارد شده به انواع تجهیزات الکترونیکی را تحت پوشش قرار میدهد.
پروژههای بزرگ (نفت، گاز و پتروشیمی) که برای استخراج، اکتشاف، حفاری، پالایش نفت، گاز و پتروشیمی در دریا و خشکی ساخته و اجرا میشوند، هم در زمان ساخت و هم در زمان نصب و بهرهبرداری، به عنوان پروژههای انرژی تحت پوشش این بیمهنامه قرار میگیرند.
بیمهنامههای انرژی همه پروژههای ساحلی و فراساحلی را در خشکی و دریا را تحت پوشش قرار میدهند. همانطور که میدانید این بیمهنامهها براساس قوانین استاندارد جهانی تنظیم و صادر میشوند. بیمهنامه های انرژی پوششهایی متنوع و گسترده دارند. لازم به ذکر است که این بیمهنامهها همراه با دورههای آزمایش، راهاندازی و نگهداری هستند.
نقش بسیار مهم منابع انرژی در پیشرفت جوامع به خصوص در بخش صنعت و اقتصاد موجب شدهاست که افراد و مسئولین از یک بیمهنامه معتبر و کاربردی به نام بیمه انرژی برای حفاظت و جبران خسارات احتمالی استفـاده کننـد. از طرف دیگر با توجه به جایگاه اول ایران در برخورداری از ذخایر نفت و گاز در جهان، استفاده از این منابع و حفاظت از آنها دارای اهمیت زیادی است. همچنین جبران هزینههای بسیار زیاد در این حوزه از یک طرف، گستردگی و پیچیدگی فعالیتهای این حوزه و وجود ریسکهای زیاد و متنوع از طرف دیگر، باعث میشود که این صنف نیازمند دریافت پوشش بیمهنامههای مناسب برای جبران خسارت در برابر حوادث مختلف باشند.
بیمه انرژی خسارتهای وارد به اموال و تجهیزات بیمهگزاران واحدهای در حال بهرهبرداری یا پروژههای در حال ساخت را تحت پوشش قرار میدهد.
پوششهای بیمه انرژی به شرح زیر است:
پوششهای بیمهی انرژی نفت، گاز و پتروشیمی
بیمه انرژی در بخش نفت، گاز و پتروشیمی دارای دو بیمهنامه بخش ساحلی و بخش فراساحلی است که در ادامه هر کدام را توضیح میدهیم.
تهیه و خرید بیمه انرژی در صنایع زیادی مورد اهمیت است. شرکتهای بیمهای به منظور راحتی در ارائه خدمات از جمله پرداخت خسارتهای بیمهگزاران و کارشناسی صحیح مشکلات به وجود آمده، پوشش مختلفی را در دستههای مجزا به مهندسان ارائه میکنند و بر همین اساس خسارات وارده را پرداخت میکننـد. بیمه انرژی موضوع این مقاله بیمه دات کام بود که در آن به توضیح بیمه انرژی و پوششهای آن پرداختیم. در صورتی که بعد از مطالعه این مقاله در مورد بیمه انرژی سوالی داشتیـد، حتما سوالات خود را در قسمت نظرات این مقاله با ما در میان بگذارید.