در فهرست رودسترهای مدرن با تاریخ 20 ساله، خودروهای زیادی قرار ندارند. در واقع در حد مثلث مقدسی است که همچنان هم تولید میشوند. مزدا ام ایکس 5 که به صرفهترین است و پورشه باکستر که گرانترین به شمار میرود. در ضلع میانی این مثلث، آئودی تی تی قرار دارد. آئودی تی تی مانند دو خودروی دیگر، دارای سبک خاص است و بر خلاف آن دو، در سه نسل مختلف در دسترس است که هم کوپه 2+2 (چهار صندلی) است و هم قابل تبدیل است.
حیات آئودی تی تی در مرکز طراحی گروه فولکس واگن، واقع در کالیفرنیا در سال 1994 شروع شد. طراحی خارجی خودروی مفهومی که سال 1995 در فرانکفورت رونمایی شدهبود، مدیون طراحان آمریکایی جی میز و فریمن توماس است. جی میز، شخصی بود که پیشتر در بی ام و کار میکرد و توماس هم در پورشه مشغول به کار بود. همکاری این دو در آئودی نتایج خارقالعادهای داشتهاست.
زیبایی خیره کننده خودرو آئودی
هدف آئودی این بود که یک ماشین اسپرت واقعی داشتهباشد؛ طوریکه هم در افراد شور و هیجان ایجاد کند و هم کنجکاوی آنها را بر انگیزد. وقتی آئودی طراحی مدل مفهومی تیتی را در فرانکفورت نمایش داد، نه تنها موفق شده بود به خواسته خودش برسد؛ بلکه باعث تعجب همگان شدهبود. در آن زمان، طراحی ماشین توسط نرمافزارهای کامپیوتری اولیه صورت میگرفت. طراحی آئودی با آن خطوط نرم و ظاهر انرژی دهندهاش، تحت تأثیر ماشینهای مسابقهای پیش از جنگ و سدانهای پس از جنگ اتحادیه خودرو بود.
تیم طراحی آئودی TT در تمامی زمینهها از هنر، موسیقی و معماری گرفته تا مد و فشن بهره گرفتهاست. اما بیشتر از همه از ورزش بیسبال تأثیر پذیرفتهاست. تیم طراحی، شامل افرادی از جمله: رومولوس راست، مارتین اسمیت، هارتموت وارکوس و پیتر شریر بود.
رومولوس راست ایدهی گرفتن و نگه داشتن توپ در دستکشهای بیسبال را دوست داشت و از این ایده برای طراحی صندلیهای ماشین تی تی بهره گرفت. او میخواست افرادی که سوار ماشین آئودی تی تی میشوند به طریقی با ماشین یکی شوند و این صندلیها آنها را محکم، مانند یک توپ بیسبال در دست نگه دارد. علاوه بر صندلیهای راحت، فضای داخلی طوری طراحی شدهبود که تمرکز آن روی راننده باشد و چیدمان داخلی هم به طرز هوشمندانهای صورت گرفته بود که باعث شد، جوایز زیادی نصیب خودرو تی تی شود و در موفقیت این مدل نقش چشمگیری داشته باشد.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید، نام این مدل از مسابقات موتورسواری جزیرهی من تیتی (Isle of Man TT (Tourist Trophy)) که سالیانه در بریتانیا برگزار میشود، گرفته شدهاست. NSU در این مسابقات حضور موفقی داشتهاست و در زمانی که مدل تی تی طراحی و تولید شد، آئودی و NSU با هم ادغام شدهبودند. از طرف دیگر، TT مخفف تکنولوژی و سنت (Technology Tradition) نیز میباشد.
آئودی تیتی تا کنون در سه نسل تولید شدهاست که در ادامه مختصری به توضیح این سه نسل میپردازیم.
آئودی از سال 1998 تا کنون سه نسل از تی تی را تولید کردهاست. نسل اول آئودی تیتی که دقیقاً مشابه همان خودروی مفهومی آئودی بود در نمایشگاه موتور فرانکفورت نمایش دادهمیشد، بین سالهای 2006-1998 تولید میشد و در طراحی آن از خطوطی با زاویههای نرم و خیرهکننده استفاده شدهبود. برای جوشکاری و اتصال قطعات به یکدیگر از جوشکاری بالیزر استفاده کردند که باعث شد ظاهر تمیزتری داشته باشد و قسمت اتصالات خیلی نمایان نباشد.
موفقیت این مدل باعث شد در سالهای 2000 و 2001 آئودی تیتی در فهرست 10 خودروی برتر مجلهی ماشین و راننده (Car & Driver) قرار بگیرد. نسل اول، آپشن دنده اتومات را نداشت. دارای موتور چهار سیلندر 1.8 لیتری بود که دو توان خروجی: – 132 کیلووات با 178 اسب بخار، – 165 کیلووات با 222 اسب بخار داشت. آئودی تیتی، اولین خودرویی بود که دارای موتور دیزلی تزریق مستقیم توربوشارژ گروه فولکس واگن بود.
نسل دوم آئودی تی تی نسبت به نسل اول از نظر اندازه کمی بزرگتر بود. در بدنه آن از فولاد و آلومینیوم به جای فولاد تنها استفاده شدهبود که باعث میشد خودرو سبکتر باشد و توزیع وزن در طول خودرو بهتر صورت گرفته شود. در حقیقت در نسل دوم آئودی تی تی ظرفیت و قدرت موتور نیز افزایش یافته بود. موتور توربوشارژ 4 سیلندر 2 لیتری روی آن سوار شد. سال 2008 آئودی مدل تی تی اس (TTS) را معرفی کرد و یکسال بعد نیز تی تی آر اس (TT RS) در بین مدلهای تیتی خودنمایی میکرد. در این دو مدل تغییراتی در سیستم تعلیق و کنترل تی تی ایجاد شدهبود.
نسل سوم که تا امروز آخرین نسل از تی تی به شمار میرود، نسبت به نسلهای پیشین عریضتر و کوتاهتر است. این نسل موتور توربوشارژ 2 لیتری با توان 169 کیلووات و 227 اسب بخار و گشتاوری معادل 370 نیوتنمتر برای مدل تیتی و 228 کیلووات با 306 اسب بخار و گشتاور 380 نیوتنمتر برای مدل تیتی اس داشت.
نمایی از پشت خودرو آئودی تی تی
مدل آ او دی تی تی آر اس این نسل، پنج سیلندر با قدرت 249 کیلووات است. در این نسل ابزارهای داخلی همگی دیجیتالی شدهاند و نمایشگر نویگیشن و یا موقعیتیابی بین شمارنده دور موتور و سرعتسنج جایی درست در جلوی دید راننده قرار دارد. شاید بارزترین ویژگی خودروی تی تی نسل سوم سیستم تهویه هوای اچ وی ای سی (HVAC) باشد که دما و گردش هوا را کنترل میکند.
با توجه به محدودیتهای واردات خودرو، در ایران نسل دوم آئودی تی تی موجود است.
همانطور که میدانید، بیمه شخص ثالث یکی از بیمههای خودرویی است که هر خودرویی به آن نیاز دارد و جزء بیمههای اجباری محسوب میشود. قیمت بیمه شخص ثالث، به مواردی همچون: نوع خودرو، برند، کاربری، سن و دیگر موارد، بستگی دارد. جهت استعلام و خرید بیمه شخص ثالث برای خودروی آئودی تی تی خود، میتوانید به bimeh.com مراجعه کنید.
یکی دیگر از بیمههای خودرویی که پشنهاد به خرید آن میشود، بیمه بدنه خودرو است. این بیمهنامه پوششهای زیادی از جمله: سرقت کلی ماشین، رخ دادن حادثه برای اتومبیل، جبران خسارات آتش سوزی، انفجار، صاعقه و.. دارد. شما عزیزان برای خرید بیمه بدنه میتوانید از طریق سایت بیمه دات کام اقدام نمایید.
مقالات پیشنهادی: بیمه بدنه چیست و چه پوششهایی دارد؟ | راهنمای بیمه شخص ثالث
این خودروی آلمانی به تعداد بسیار محدود در ایران وجود دارد که متأسفانه همهی آنها برای قبل از سال 2010 هستند. البته این برای سرزمینهای اصلی است و در مناطق آزاد ممکن است شرایط متفاوت باشد. گاهی آئودی تی تی های جدیدتری هم در کشور مشاهده میشود اما معمولاً گذر موقت هستند. اما با اینکه Audi TT هایی که در ایران هستند، قدیمی اند، اما باز هم با توجه به کیفیت عالی، ارزش خرید بالایی دارند.