احتمالا شما هم در فیلمها، صحنه درجا کار کردن ماشین در فصل زمستان را دیدهاید. اگر دقت کنید، همچنان برخی رانندگان را در خیابان میبینید که برای گرم شدن موتور ماشینشان صبر میکنند. اما آیا انجام این کار صحیح است؟ در این مقاله قصد داریم از نظر علمی موضوع گرم کردن موتور ماشین در زمستان را بررسی کنیم. پس با ما همراه باشید.
در زمستان معمولا قطعات داخلی خودرو و بدنه سرد هستند. سرما باعث میشود تا دمای روغنهای روانکار پایین بیاید. وقتی دمای روغن پایین باشد، غلطت آن در گیربکس بالا میرود. افزونبر این ساییده شدن قطعات موتور و خامسوزی سوخت هم بیشتر میشود. در گذشته موتور خودروها کاربراتوری بود. موتورهای کاربراتوری نسبت به نوع انژکتوری ماهیت سادهتری دارند. علاوه بر موتور، روغن خودروهای قدیمی نیز ساختار سادهای داشتند. به همین دلیل گرم کردن موتور ماشین قبل از حرکت، مخصوصا در فصل زمستان شایع بود.
موتورهای کاربراتوری بخشی بنام منیفولد دارند. این بخش، مخلوط سوخت و هوا را به سیلندرها میرساند. این کار موجب جمع شدن سوخت مایع و تبدیل آن به بخار میشود. جنس منیفولد در قدیم فلزی بود. در نتیجه باید آنقدر کار میکرد تا به اندازه کافی داغ شود و بتواند سوخت را به بخار تبدیل کند. داغ شدن منیفولد و تبدیل سوخت به بخار پروسهی زمانبری است.
گرم کردن موتور ماشین در زمستان بیشتر نیاز میشود
ازاینروی رانندگان در زمستان، مجبور به گرم کردن موتور ماشین خود بودند. آنها ابتدا استارت میزدند و بعد از روشن شدن خودرو، حدود ده دقیقه صبر میکردند تا موتور درجا کار کند. سپس حرکت میکردند. پیشرفت تکنولوژی و آمدن موتورهای انژکتوری، مسئله تزریق سوخت را در موتورهای کاربراتوری حل کرد.
دومین علت گرم کردن موتور ماشین در گذشته روغن موتور بود. با گذشت زمان، ساختار شیمیایی روغن موتورها هم تغییر کرد. در حال حاضر روغنها در دمای پایین، خیلی بهتر از گذشته میتوانند در موتور حرکت کنند. همچنین روغنهای جدید مطابقت بیشتری با موتور دارند. اما همچنان یک مسئله به قوت خود باقی است. این مسئله به سایش اجزای موتور قبل از اعمال روغن به سطوح درون آن برمیگردد. وقتی اسارت میزنید، قبل از گردش روغن و رسیدن آن به سطوح مختلف موتور، سایشی بین اجزای آن اتفاق میافتد. این سایش حتی نسبت به زمانی که ساعتها رانندگی کردهاید هم بیشتر است. اگرچه روغن موتورهای جدید زمان سایش را کوتاهتر کردهاند؛ اما برای سلامت موتور بهتر است ماشینتان را گرم کنید.
اگر میخواهید روغن موتور بخرید و در انتخاب خود تردید دارید و نمیدانید روغن ماشین خوب چه ویژگیهایی دارد؛ مقاله بیمه دات کام با عنوان راهنمای خرید روغن موتور را مطالعه نمایید.
اگر موتور، سالم باشد، نیازی نیست که بعد از استارت زدن، ماشین درجا کار کند. فقط نکته مهم این است که راننده در این مواقع نباید دور موتور -سرعت خودرو- را ناگهان بالا ببرد. محدودیت افزایش سرعت دور موتور در برخی برندهای مدرن مانند BMW و شورلت کوروت با ردلاین مشخص میشود. پنل ابزاری این خودروها طوری طراحی شده که ابتدای حرکت نمیتوانند دور موتور را از یک حدی بالاتر برند. بعد از اینکه شرایط موتور خودرو کاملا آماده شد، به طور اتوماتیک این محدودیت برداشته میشود.
بیمه دات کام کارگزاری آنلاین خرید انواع بیمه است. اگر قصد خرید بیمه بدنه خودرو دارید، میتوانید به بخش محصولات سایت بروید. مشخصات خودرو و شرایط مدنظر خود را وارد کنید و از معتبرترین شرکتهای بیمه استعلام بگیرید. سپس برای خرید بیمه بدنه اقدام کنید.
کارشناسان درباره موتور خودروهای برقی یا هیبریدی توصیه میکنند که در هنگام اتصال به برق، این موتورها را گرم کنید. اینکار به حفظ ظرفیت کامل باتری و نگهداری از حرارت داخل کابین کمک میکند.
با توجه به تغییرات موتور در خودروهای جدید، در جا کار کردن ماشین در دراز مدت به بخشهای مختلف ماشین آسیب میرساند. مثلا در موتورهای انژکتوری انجام این کار باعث میشود تا سوخت اضافی به محفظه احتراق وارد شود. بخش اضافی سوخت به دیوارههای سیلندرها میرسد و در نتیجه موجب شسته شدن روغن موجود در پیستونها میگردد. در دراز مدت این رویه کاهش عمر موتور خودرو را به دنبال دارد.
متناسب با تغییر فصل، روغن خودرو را تعویض کنید.
علاوهبر نکاتی که برای گرم کردن موتور ماشین گفتیم؛ موارد زیر میتواند به سلامت خودرو شما در زمستان کمک کند. رعایت این نکات مانع از بروز مشکلاتی چون روشن نشدن خودرو و اصطکاک بیش از حد در قطعات آن میشود:
برخی معتقدند که بعد از استارت زدن، ماشین باید چند دقیقه درجا کار کند. برخی نیز معتقدند این کار به خودرو آسیب میرساند. در این مقاله موضوع گرم کردن موتور ماشین را از نظر علمی در موتور خودروهای قدیمی و جدید بررسی کردیم. اگر درباره آن ابهام دارید برای ما کامنت بگذارید. کارشناسهای بیمه دات کام در اولین فرصت پاسخگوی شما هستند.