۰۱ بهمن ۱۴۰۲

آیا می‌دانید قانون آسانسور در ساختمان چیست؟

در کلان‌شهرها، موج زیادی از خانه‌های یک طبقه و دو طبقه به تدریج جای خود را به برج‌ها و ساختمان‌های بلند می‌دهند. در این ساختمان‌ها، یعنی ساختمان‌هایی که بیش از ۴ طبقه دارند، نصب آسانسور الزامی است. اما بین ساکنان یک ساختمان در رابطه با هزینه تعمیر و نگهداری آسانسور، شارژ ماهیانه و بسیاری مسائل مرتبط دیگر ممکن است، اختلاف نظر پیش آید. اینجاست که باید به قانون مراجعه کرد و دید که قانون آسانسور چه می‌گوید؟

با توجه به اختلاف نظراتی که بر سر استفاده از آسانسور وجود دارد، قانون‌گذاران در این زمینه وارد عمل شده و تبصره‌هایی در رابطه با مسئله آسانسور در یک ساختمان وضع کرده‌اند. اختلافاتی که بر سر آسانسور وجود دارد، عمدتا شامل مواردی مانند پرداخت هزینه‌های نصب، سرویس و تعمیر آسانسور است. در ادامه به هر کدام از این مسائل به صورت جداگانه می‌پردازیم.

انواع قانون آسانسور

قانون آسانسور: اجازه نصب آسانسور

در ساختمان‌هایی که بیش از ۴ طبقه دارند، نصب آسانسور الزامی است. اما گاهی پیش می‌آید که در ساختمان‌هایی که سه یا چهار طبقه هستند، ساکنین طبقات بالایی درخواست نصب آسانسور دارند؛ ولی طبقات همکف و طبقه اول با این مسئله مخالف هستند. قانون آسانسور در آپارتمان بیانگر این موضوع است که

  • پیگیری کارهای نصب آسانسور وظیفه مدیر است.
  • اگر فضای لازم برای نصب آسانسور در ساختمانی فراهم و ساکنان طبقات بالایی خواستار نصب آن باشند، با وجود مخالفت ساکنین طبقه همکف و اول هم می‌توانند اقدام به نصب آسانسور نمایند.
  • در صورتی‌ که مساحت طبقات دوم به بعد که خواستار آسانسور هستند بیشتر از مجموع مساحت طبقه همکف و اول باشد، سهم پرداختی از نصب را به همراه خسارت احتمالی می‌توانند از مالکین مخالف و معترض دریافت نمایند.

در چنین شرایطی بهتر است که به‌وسیله مدیر ساختمان و با توافق همه اهالی ساختمان و بعد از اطلاع از نکات خرید آسانسور، این وسیله خریداری و نصب شود.

قانون آسانسور: حق شارژ آسانسور

یکی دیگر از اختلافاتی که بر سر آسانسور وجود دارد، مسئله‌ی پرداخت شارژ آن است. طبق قانون، واحدهایی که خالی هستند (چه واحدهایی که فروش و یا اجاره نرفته‌اند و چه واحدهایی که ساکنان آن به دلیل مسافرت در ساختمان حضور ندارند) هم باید شارژ ماهیانه خود را پرداخت کنند؛ حتی با وجودی که از آسانسور استفاده نمی‌کنند.

برای تعیین شارژ ماهیانه آسانسور، دو روش وجود دارد:

  1. روش قانونی: در این روش تمامی طبقات و واحدهای ساختمانی باید شارژ برابر بابت آسانسور بپردازند.
  2. روش قراردادی: ساکنان ساختمان می‌توانند بر سر این که واحدهای طبقات همکف و اول که از آسانسور استفاده‌ای نمی‌کنند، شارژ کمتر بپردازند به توافق برسند.

یکی از ملاک‌های قیمت‌گذاری برای یک ساختمان، امکانات آن است. آسانسور هم یکی از امکانات ساختمان است که باعث بالاتر رفتن قیمت ملک می‌شود. این افزایش قیمت در رابطه با طبقه همکف و اول که نیازی به آسانسور ندارند، مبلغ کمی است. ولی برای طبقات بالاتر تأثیر بیشتری دارد. بنابراین منصفانه‌تر این است که طبقات پایین، شارژ کمتری نسبت به بقیه طبقات بپردازند.

قانون آسانسور: حمل بار با آسانسور

حمل بار با آسانسور مخصوص بار، باید صورت گیرد. در ساختمان‌هایی که یک آسانسور دارند، طبق قانون، حمل اسباب در هنگام اسباب‌کشی و مصالح ساختمانی و نخاله‌های ناشی از آن با آسانسور نفربر ممنوع است؛ چون ممکن است باعث آسیب به آسانسور شود. این مسئله جدای از ظرفیت وزنی است که آسانسور توان تحمل آن را دارد. تنها در صورتی این کار مجاز است که با موافقت هیئت مدیره ساختمان انجام شود.

در صورتی که فردی خودسرانه اقدام به جابجایی بار کند به احتمال زیاد با جریمه حمل بار با آسانسور از سمت مدیر روبرو خواهد شد. با توجه به گفته‌ها و تجربیات کاربران عزیز بیمه دات کام، برای اسباب کشی با آسانسور مبلغی حدود ۳۰۰ هزار تومان جریمه خواهید شد. یکی از دلایل این جریمه، آسیب به آسانسور و افزایش احتمال سقوط آسانسور است.

قانون آسانسور: خرید بیمه آسانسور

با وجود راحت‌تر شدن تردد بین طبقات آسان‌تر شدن جابه‌جایی، آسانسور هم مانند وسایل دیگر ممکن است دچار اشکالات فنی و باعث آسیب رساندن و یا حتی فوت افراد شود. به همین خاطر بهتر است که طبق قوانین بیمه مرکزی،  هر ساختمانی برای کنترل اتفاقات و خسارات، بیمه آسانسور داشته باشد.

در مورد بیمه آسانسور، مدیر ساختمان، مالک ساختمان و شرکت‌های سرویس و نگهداری آسانسور در قبال آسانسور مسئول هستند. اگر حادثه‌ای برای افرادی که از آن آسانسور استفاده می‌کنند اتفاق بیافتد، آن‌ها مقصر شناخته شده و باید خسارت بپردازند. ولی اگر قبل از حادثه، بیمه آسانسور خریداری شده باشد، شرکت بیمه خسارات افراد حادثه‌دیده را جبران می‌کند. حتی اگر همسایه‌ها هم بیمه آسانسور را قبول نکنند، مدیر باید اقدام کند.

خرید بیمه آسانسور

پوشش‌ها و شرایط بیمه آسانسور شامل موارد زیر است:

  • فوت
  • نقص عضو
  • هزینه‌های پزشکی ناشی از حادثه
  • خسارت مالی برای آسانسورهای باری

البته باید در نظر داشت که تمامی مشخصات آسانسور در بیمه‌نامه ذکر می‌شود و اگر حادثه‌ای مثلاً به دلیل استفاده بیش از تعداد نفرات مجاز اتفاق بیفتد، آنگاه شرکت بیمه همه‌ی خسارت وارده را نمی‌پردازد. در این‌گونه مواقع، کارشناس باید نظر دهد. در هر صورت، در حوادثی که در مورد آسانسور اتفاق می‌افتد، کلیه افرادی که مسئولیت دارند، بهتر است که بیمه مسئولیت آسانسور را داشته باشند تا در صورت حادثه، نگرانی از بابت پرداخت خسارت نداشته باشند.

قانون آسانسور: هزینه سرویس و نگهداری آسانسور

در مورد آسانسور نیاز است که بررسی‌های دوره‌ای و به صورت منظم صورت بگیرد تا از صحت عملکرد آن اطمینان حاصل شود. معمولاً این بازرسی‌ها به صورت ماهیانه انجام می‌شود. مسئله‌ی سرویس و نگهداری آسانسور به قدری مهم است که در مقررات ملی ساختمان‌ها بخشی به این مسئله اختصاص داده شده‌است.

سرویس های لازم برای نگهداری آسانسور
کنترل هم سطحی طبقاتروغن کاری ریل ها و بازبینی
چک کردن رنگ و تهویهآچارکشی قطعات و متعلقات
کنترل و بازبینی وضعیت درب های کابین آسانسورکنترل موتور گیربکس
بازبینی و بررسی سیم بکسل هابررسی وضعیت کابین
تست و بازبینی پاره شورتبررسی وضعیت تابلو فرمان آسانسور

طبق قانون آسانسور، مالکان ساختمان و یا مدیر ساختمان باید ماهیانه یک بار آسانسور را سرویس کنند. اگر آسانسور نیاز به تعمیر داشت، فوراً بقیه را هم در جریان قرار داده و نسبت به تعمیر آن اقدام کنند. طبق مقررات ملی آپارتمان‌ها، علاوه بر سرویس ماهیانه، تمامی اجزا و بخش‌های مختلف آسانسور هم باید یکبار به صورت سالیانه مورد بازرسی کامل قرار بگیرند.

مقاله پیشنهادی: آشنایی با ضوابط چاله آسانسور؛ اجزای تشکیل دهنده چاه آسانسور

قانون آسانسور: خسارت به آسانسور و قبول مسئولیت

اگر به خاطر بی‌احتیاطی یا مسائلی مانند لرزش آسانسور، یکی از ساکنان ساختمان و یا فرد یا افرادی که مربوط به یکی از واحدها بوده، آسانسور دچار خرابی شود، در این صورت، بر اساس قانون آسانسور، آن واحد ملزم به پرداخت مبلغ خسارت است. مثلاً اگر کالایی برای یکی از واحدها آورده شده‌ باشد و به جای تحویل درب منزل، از پیک خواسته شود که آن را درب واحد تحویل بدهد و پیک باعث خرابی آسانسور شود؛ در این صورت، واحد مربوطه باید خسارت را جبران نماید.

سخن پایانی

در آخر باید گفت، چون اکثر ساختمان‌ها این روزها مجهز به آسانسور هستند، خصوصاً در شهرهای بزرگ، اختلاف بر سر آن امری رایج است. برای حل اختلافات مربوط به آسانسور، باید به قانون آسانسور مراجعه کرد و دید که قانون درباره این مسئله چه نظری دارد. روی هم رفته، به دلیل این‌که ساکنان یک ساختمان قرار است مدت طولانی در کنار هم زندگی کنند، بهتر است اختلافات با مذاکره حل و فصل شود.

 

آخرین مقالات مرتبط با این مطلب مشاهده آرشیو مقالات مشاهده آرشیو
فرم ارسال دیدگاه پیرامون این مطلب

دیدگاه کاربران بیمه دات کام
person
مجید نیک نفس
۰۴ اسفند ۱۴۰۲

سلام وقت بخیر
یه مشکلی برای بنده الان به وجود امده اینکه شاید سوال خیلی از عزیزان دیگه باشد اینکه بنده مستاجر هستم و الان ۲ ماه هست به ساختمان فوق امدم مدیر ساختمان در رابطه تعمیرات و هزینه ایی کلی که طی استفاده قبل شده احتیاج به تعویص یا تعمیر دارد +مثال جک طبفه و سیم بکسل و روغن دان گیر بکس و ۲ لیتر روغن الان امده هزینه را ازمن مستاجر طلب کرده ابا این به عهده مالک نیست؟ که هر سال داره اجاره اش میگبره ممنون میشم ج بدید و سوال هم بین مالکین و مستاجر هم حل بشه با تشکر از سایت خوب شما

    person
    نویسنده بیمه
    ۰۵ اسفند ۱۴۰۲

    سلام دوست عزیز
    هزینه تعمیرات ساختمان به عهده مالک است.

person
H
۲۷ بهمن ۱۴۰۱

درود بر شما
متاسفانه برای قانون نصب تگ آسانسور و اینکه بدون رضایت مالکین تگ نصب میشه و برای داشتن مهمان و یا خرید غذا از بیرون و اینگونه رفت و آمدها برای مالکین مزاحمت ایجاد میشه هیچ مطلبی نوشته نشده اگر در این مورد هم توضیح بدید بسیار سپاسگزار خواهم بود

    person
    کارشناس بیمه
    ۰۱ اسفند ۱۴۰۱

    سلام دوست عزیز. قوانین ساختمان ارتباطی با قوانین ایمنی و بیمه آسانسور ندارد. لطفا این موضوع را مدیر ساختمان خودتان در میان بگذارید.

عضویت در خبرنامه برای اطلاع از تخفیف های ماهانه در خبرنامه بیمه دات کام عضو شوید