18 دی 1401

بررسی مشخصات فنی و ظاهری پراید 141

در سال‌های 82 تا 84 پراید 141 به عنوان اولین خودروی لیفت بک شرکت سایپا تولید و روانه بازار شد. لیفت بک از واژه liftback آمـده است و به فرمی از خودرو اطلاق می‌شود که در آن صندوق عقب از نظر ظاهری مجزا است اما هنگام باز شـدن در صندوق عقب، همانند هاچ بک، شیشه عقب با صندوق عقب پیوسته است. در این مقاله قصد داریم پراید 141 را بررسی و مشخصات ظاهری و فنی آن را با هم مرور کنیم.

همان‌طور که می‌دانید بیش از 30 سال از تولید پراید و حدود 27 سال از ورود آن به ایران می‌گذرد، اما این خودرو هیچ تغییری نکـرده است. بد نیست بدانید پراید در شرکت کیا موتورز واقع در کره جنوبی تولید شـد، سپس در سال 1372 شرکت سایپا این خودرو را در مدل سدان و هاچ بک وارد بازار کرد.

بیش از 20 سال است که ایرانیان پراید را در مدل‌های مختلفی تولید می‌کننـد. مدل‌های مختلف پراید در ایران شامل دو مدل سدان 131 و 132، مدل هاچ بک 111، یک مدل لیفت‌بک به نام 141 و یک مدل وانت به نام 151 است. همراه ما باشید تا به بررسی پراید 141 بپردازیم.

پراید 141 چیست و چه زمانی تولید شد؟

در ابتدا باید بدانیم که پراید 141 چیست و چه تاریخچه‌ای دارد؟ همان‌طور که گفتیم پراید 141 اولین لیفت بک تاریخ خودروسازی ایران است. لازم به ذکر است که 141 در واقع همان پراید است و همان نمای جلو و مشخصات فنی را دارد؛ اما بزرگ‌ترین تفاوت این خودرو با پراید اولیه، فضای بیشتر صندوق برای گنجانـدن بار است.

پس از گذشت مدت زمان کمی از عرضـه این محصول، کم کم مشکلات آن آشکار شـد. در ابتدا سر و صدای درب صندوق توجه کاربران را جلب کـرد و بعد از مدتی انتشار اخبار ضد و نقیضی در مورد نفوذ آب به درون اتاقک انتهایی، موجب ایجاد موجی از اعتراض و شکایت کاربران این خودرو شـد.

نکته جالب توجه در مورد مدل 141، تغییرات نمای داخلی این خودرو نسبت به مدل‌های نسیم و صبا در آن زمان بـود. جالب است بدانید که سایپا برای مدت کوتاهی نسخه پراید 141 را در تیپ‌های SL، SX، EX و SE تولید و عرضـه نمود. تمامی این تیپ‌ها دارای مشخصات فنی یکسان و تغییرات کمی در آپشن‌ها بودنـد. 141 بازار فروش موفقی را تجربه نکـرد، همین موضوع موجب شـد تا بازار فروش دست دوم این خودرو هم کم رونق‌تر از سایر مدل‌های پراید باشد.

خودروی پراید 141

خودروی پراید 141

بررسی کلی پراید 141 و ویژگی‌های مثبت و منفی این خودرو

بعد از صحبت در مورد تاریخچه پراید 141، زمان آن رسیـده‌است که مزایا و معایب این خودرو را باهم بررسی کنیم. به صورت کلی مزایای این خودرو به شرح زیر است:

  • هزینه نگهداری به صرفه و قابل قبول
  • فضای بیشتر صندوق نسبت به ابعاد بدنه
  • دسترسی راحت به شبکه خدماتی و قطعات یدکی

در ادامه بهتر است معایب پراید 141 را هم بدانیم و سپس به بررسی مشخصات فنی و ظاهری این خودرو بپردازیم.

معایب پراید 141 به شرح زیر است:

  • بازار فروش ضعیف نسبت به مدل‌های دیگر پراید
  • کمبود یا نبود قطعات یدکی و اکسسوری
  • ایمنی پایین
  • پلتفرم و پیشرانه قدیمی
  • کیفیت پایین

با توجه به مزایا و معایبی که در بالا بیان شـد، بدون شک علت استقبال گسترده از پراید 141، قیمت به نسبت ارزان و نبـود رقیب مناسب در بازار بستـه داخلی است. البته حتی با همین شرایط انحصاری هم مدل‌های استیشن و لیفت‌بک (141) نتوانستنـد موفقیت نسخه‌هایی مانند هاچ بک، سدان و وانت پراید را تجربه کننـد. لازم به ذکر است این موضوع در مورد پراید سفری تعجب‌آور نیست، چرا که در کشور ما به طور کلی از محصولات استیشن‌ها استقبال قابل توجهی نمی‌شود اما در مورد کلاس بدنه لیفت بک شرایط بسیار متفاوت است. استقبال عمومی از پروتن جنتو و سیتروئن زانتیا نشان می‌دهد که دلیل فروش کم پراید 141 را باید در جای دیگر یافـت.

با تمام این صحبت‌ها برخی از دارندگـان سایپا 141، از خودروی خود راضی‌اند و معتقدند نسخه تولیدی خوبی است اما به هر حال این محصول در بازار اسم درخشانی ندارد و بسیار سخت‌تر از سایر پرایدها به فروش می‌رسد.

بررسی طراحی بدنه پراید 141

همان‌طور که گفتیم 141، اولین خودروی فیس لیفت تولید ایران است که البته بدنه لیفت به یکی از نقاط ضعف پراید 141 تبدیل شد. پراید 141 از نظر طراحی بدنه، خودرویی بین سدان و هاچ بک است، یعنی مانند سدان دارای صندوق عقب است و همین طور مشابه هاچ بک، صندوق عقب آن شیشه‌ای یکسره با شیشه عقب دارد. همین موضوع بعد از عرضه 141، موجب انتقاد خریداران شد، چرا که صندوق عقب این خودرو آب‌بندی مناسبی نداشت و بعد از مدتی سروصدا ایجاد می‌کـرد.

طراحان شرکت خودروسازی سایپا تغییرات اساسی در عقب خودرو ایجاد کردند که موجب تفاوت چراغ‌ها و صندوق شـد. همین‌طور نمای جلو این خودرو را هم با طراحی متفاوتی ارائه دادنـد. در این قسمت، جلوپنجره دارای طراحی جدیدی شده بـود و دور آن یک نوار کرومی داشـت، همچنین خطوط روی در کاپوت هم دارای طراحی متفاوتی بـود.

از نظر نمای جانبی درها به همان شکلی که در صبا بود دیـده می‌شوند. پراید 141 دارای یک مـه شکن عقب است اما مه شکن جلو ندارد. سپر این خودرو هم مشابه پراید صبا و نسیم، مشکی رنگ است.

بررسی طراحی داخلی پراید 141

در طراحی داخلی پراید 141 از خطوط منحنی شکل استفـاده شـده است. دریچه‌های تهویه دایره‌ای شکل مهم‌ترین تفاوت در طراحی این خودرو با مدل‌های خطی و ساده قدیمی است. داشبورد و رودری‌ها دارای طراحی جدید هستند، این وجود به علت استفاده از پلاستیک خشک، کابین 141 ظاهر بی کیفیتی دارد. در واقع متریال مورد استفاده به قدری ضعیف انتخاب شدند که روی زیبایی ظاهری این خودرو تاثیر منفی گذاشته‌انـد و مونتاژ بی کیفیت شرایط را بدتر هم کـرده است. در مدل‌های اولیه این خودرو شکایات زیادی مبنی بر نفوذ آب به داخل صندوق عقب شد، که این مشکل در نسخه‌های بعدی اصلاح شد.

مشخصات فنی پراید 141

این خودرو هم مانند دیگر مدل‌های پراید با موتور M13 اولیه به بازار عرضه شـد. موتور M13، دارای ظرفیت 1.3 لیتری است و چهار سیلندر دارد. قدرت موتور پراید 141 حداکثر 63 اسب بخار است و 103 نیوتن‌متر گشتاور دارد.

البته بعد از مدتی قدرت و گشتاور این خودرو را به 71 اسب بخار و 108 نیوتن‌متر افزایش دادنـد. در مورد قدرت پیشرانه هم بد نیست بدانید که از طریق یک جعبه دنده دستی 5 سرعتـه این قدرت به چرخ‌های جلو منتقل می‌شود. تمامی پرایدهای خانواده X100 روی یک پلتفرم ایجاد شـده‌اند و همین امر موجب شـده که از نظر ابعاد، اندازه و وزن تفاوت زیادی باهم نداشتـه باشنـد.

وزن پراید 141 از سایر مدل‌های پراید بیشتر و معادل 940 کیلوگرم است اما به یک تن نمی‌رسد. با توجه به وزن این خودرو برای پر کردن سرعت 0 تا 100 به 14.5 ثانیه زمان نیاز دارد و حداکثر سرعت آن به 170 کیلومتر می‌رسد.

در ادامه مشخصات فنی و عملکرد پراید 141 را در جدولی برای شما آورده‌ایم تا با جزییات بیشتری بتوانید این مشخصات را بررسی کنید.

 

محور محرکدیفرانسیل جلو
حجم موتور۱۳۲۳ سی سی
نوع موتورM13
حداکثر قدرت۷۱ اسب بخار در ۵۲۵۰ دور در دقیقه
حداکثر گشتاور۱۰۸ نیوتن متر در ۲۷۵۰ دور در دقیقه
شتاب۱۴.۵ ثانیه
حداکثر سرعت۱۷۰ کیلومتر بر ساعت
تعداد سیلندر۴
تعداد سوپاپ۸
انتقال قدرت۵ سرعته دستی
مصرف سوخت ترکیبی۶.۴ لیتر در صد کیلومتر
استاندارد آلایندگییورو ۳
سیستم فرمانهیدرولیکی
سیستم تعلیق جلومک فرسون فنر لول
سیستم تعلیق عقبنیمه مستقل
نوع بدنهلیفتبک
نوع رینگفولادی
نوع شاسییکپارچه
ترمز جلودیسکی
ترمز عقبکاسه ای

 

بررسی امکانات و تجهیزات موجود در پراید 141

تیپ ساده 141 برای اولین بار در سال 82 وارد بازار شـد. مدل اولیه هیچ امکانات و تجهیزاتی نداشت و از آنجایی که داشتـن ایربگ یا کیسه هوا اجباری نبـود، در مدل‌های اولیه کیسه هوا تعبیه نشـد. سایر تیپ‌های 141 از سال 88 وارد باز شدنـد و تفاوت آن‌ها در با مدل اولیه در آپشن‌های موجود در مدل‌های جدیدتر بود. ترمز ضد قفل، فرمان هیدرولیکی، ترمز ABS و ایربگ، امکاناتی بود که به مرور به برخی مدل‌های پراید 141 اضافه شـد.

از میان تمام تیپ‌های 141، تیپ SE فول آپشن‌ترین پراید 141 است که دارای ترمز ABS، فرمان هیدرولیک و دو کیسه هوا برای راننده و سرنشین جلو است.

نمای پشتی 141

نمای پشتی پراید 141

بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه برای پراید 141

بعد از بررسی پراید 141 و آگاهی از نقاط ضعف و قوت آن، بهتر است در مورد یک امکان اضافی برای برخورداری از شرایط بهتر در استفاده از این خودرو، صحبت کنیم. بله؛ شما با بیمه کـردن خودرو خود می‌توانید از اتومبیل خود در برابر برخی حوادث ناگهانی محافظت کنید. همان‌طور که می‌دانید بیمه شخص ثالث یک بیمه اجباری برای خودروها است و تمامی دارندگان وسایل نقلیه موتوری باید نسبت به خرید بیمه شخص ثالث در سریع‌ترین زمان ممکن اقدام کنند.

بیمه بدنه هم از دیگر انواع بیمه‌های خودرویی است که در صورت بروز تصادف و حوادثی که به بدنه خودرو آسیب وارد می‌کند، این آسیب را تا حدودی جبران می‌کند. بیمه دات کام با فروش اینترنتی بیمه بدنه پراید و بیمه شخص ثالث پراید شرایط را برای خرید این بیمه‌ها راحت‌تر کـرده است. البته بیمه دات کام بیمه‌های مختلفی را ارائه می‌کند که می‌توانید از طریق سایت Bimeh.com نسبت به خرید این بیمه‌ها اقدامات لازم را به عمل آورید.

مقالات پیشنهادی: راهنمای بیمه بدنه و بیمه شخص ثالث چیست؟

پراید 141 اولین فیس لیفت تولیدی ایران

تولید پراید 141 موجب عرضه اولین خودروی لیفت بک در ایران شد. پراید 141 در ابتدا مشکلات و ضعف‌های زیادی داشت که بعدها در نسخه‌های بعدی این مشکلات تا حدودی برطرف شد. کیفیت ساخت پایین این خودرو موجب شد، مشتریان به خرید پراید 141 رغبت چندانی نداشته باشنـد و این خودرو کم‌فروش‌ترین مدل پراید شـد. با این وجود به دلیل هزینه نگهداری پایین و در دسترس بودن لوازم یدکی، افراد زیادی از سایپا 141 استفاده می‌کنند و از آن راضی هستند.

بیمه دات کام در این مقاله به بررسی مشخصات ظاهری و فنی پراید 141 پرداخت، در صورتی که بعد از مطالعه این مقاله سوالی در رابطه با سایپا 141 و بیمه‌های این ماشین داشتید، حتما در قسمت نظرات این مقاله سوالات خود را با ما در میان بگذارید.

آخرین مقالات مرتبط با این مطلب مشاهده آرشیو مقالات مشاهده آرشیو
فرم ارسال دیدگاه پیرامون این مطلب

عضویت در خبرنامه برای اطلاع از تخفیف های ماهانه در خبرنامه بیمه دات کام عضو شوید