۰۱ مرداد ۱۴۰۳

۳۴ راه پیشگیری از آتش سوزی منازل مسکونی

حتما شما هم در اخبار مکررا شنیده‌اید که خانه‌ای آتش گرفته است. شاید هم خدای نکرده شما تجربه تلخ آتش سوزی منازل نزدیکان یا همسایگانتان را از نزدیک دیده‌اید. اگر شخص آینده‌نگری باشید؛ به این فکر می‌کنید که “همواره پیشگیری بهتر از درمان است”. شاید با این تفکر به فکر جلوگیری از خطر آتش سوزی منازل مسکونی خود بیفتید. ما در این مقاله در صدد هستیم که راه های پیشگیری از آتش سوزی در خانه را در برابر این خطر بالقوه بررسی کنیم و اشاراتی نیز به نکات ایمنی برای جلوگیری از آتش سوزی خواهیم داشت. پس با ما همراه باشید.

آتش سوزی منازل مسکونی چیست؟

آتش سوزی منازل یا همان حریق یک بلای خانمان سوز است که می‌تواند در مدت زمان بسیار کوتاهی تمامی لوازم و دارایی‌های زندگیمان را به نابودی بکشاند. در یک تعریف ساده، آتش سوزی عبارت است از ایجاد یک آتشی ناگهانی و ناخواسته که در همان لحظه وقوع کنترل آن از دست افراد خارج می‌شود. این واقعه معمولاً با دود و حرارت و نور شدید همراه است.

راه‌های پیشگیری از آتش سوزی خانه

بیشتر آتش سوزی های منازل به خاطر بی احتیاطی رخ می‌دهد.

متأسفانه درصد بالایی از آمار آتش سوزی‌ در خانه‌ها مربوط به سهل انگاری‌های کوچک است. این موارد عمدتا در میان قشر ضعیف جامعه بسیار مشهودتر است. لذا لزوم آموزش و اطلاع رسانی نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. تمام کسانی که دچار حریق و آتش سوزی شده‌اند، تا پیش از وقوع حادثه، حتی به آن فکر هم نکرده بودند. هیچ کس نمی‌تواند وقوع حریق را برای خود دور از تصور فرض کند؛ ولی اشخاص در مقابل با خطر حریق خانه‌ها می‌توانند گام‌های زیر را عملی سازند:

الف) افراد می‌توانند با هرگونه اقدام پیشگیری کننده یا مراقبتی، قبل از خطر حریق، مقدمات ایجاد آن را از بین ببرند.

ب) حین جلوگیری از بروز خطر آتش سوزی در منازل و اقدامات کنترلی، با تهیه مناسب، به فکر روز مبادا باشند. در این صورت، افراد می‌توانند در صورت بروز هر خطر حریق، از مزایای بیمه آتش سوزی و زلزله ساختمان‌های مسکونی استفاده کرده و خسارات مالی خود را جبران نمایند.

در ادامه راه های پیشگیری از آتش سوزی در خانه را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

راه های پیشگیری از آتش سوزی در خانه و منازل مسکونی

همواره آمادگی در برابر احتمال خطرات، ریسک خسارات را به حداقل خواهد رساند. در مورد خطر آتش‌سوزی خانه‌ها هم این قضیه صدق می‌کند. بهتر است قبل از هر چیز گوشه گوشه منزل خود را بررسی نمایید. کلیه راه‌های پیشگیری از حریق را مدنظر قرار دهید تا ریسک احتمال این حادثه ناگوار به حداقل برسد. برخی از اقدامات زیر می‌تواند ساده به نظر برسد؛ ولی اجرای این گام‌ها تاثیر به سزایی در کاهش ریسک آتش سوزی در خانه‌ها به دنبال خواهد داشت.

نصب سنسور‌های هشدار دود در منازل

نکاتی در خصوص نصب سنسورهای هشدار دهنده:

  • طبق قوانین ساختمان‌سازی، نصب سنسورهای هشداردهنده دود در ساختمان‌های دارای بیش از ۵ طبقه الزامی است. اما با توجه به پایین بودن قیمت این سنسورها، نصب آن‌ها در همه منازل مفید و کاربردی به نظر می‌رسد. در صورت تعبیه این سنسورها، می‌توانید قبل از آتش‌سوزی خانه‌ها هنگام بروز اولین علایم حریق نظیر دود، سریعا متوجه خطر شده و ریسک گسترش آتش‌سوزی و خسارت‌ها را کاهش دهید.
  • از آنجا که مراقبت مداوم و دوره‌ای از وسایل منزل، مخصوصا این سنسورها ضرورت دارد، کارشناسان بیمه دات کام، تست و بررسی ماهانه عملکرد دستگاه‌ و باتری آن‌ را توصیه می‌کنند که بتوان عمر سنسورها را بالا برد و از صحت کاربری‌شان هنگام بروز خطر حریق منازل مسکونی اطمینان حاصل کرد.

میزان مونو اکسید کربن را مرتبا برای جلوگیری از آتش‌سوزی منازل بررسی نمایید

مثلث تشکیل دهنده آتش: سوخت، اکسیژن و گرماست. مونواکسید کربن در مثلث حریق جایی ندارد؛ اما این گاز بیرنگ و بی بود بسیار خطرناک است. این گاز از سوختن مواد کربن دار نظیر چوب حاصل می‌شود. خطر آتش‌سوزی و مسومیت و دشواری تنفس با افزایش مونوکسید کربن بالا می‌رود. بهتر است از سنسورهایی استفاده نمایید که میزان مونوکسید کربن موجود در منازل را کنترل می‌کنند.

حتما از مدارک خود، کپی دیجیتال برای روز مبادای بعد از آتش سوزی منازل مسکونی تهیه نمایید

همان‌طور که گفتیم هر قدر که شما اقدامات پیشگیری از آتش سوزی خانه‌ها را عملی سازید، هرگز ریسک خطر به صفر نمی‌رسد. بنابراین اقدام پیشگیرانه برای همان درصد احتمال پایین آتش‌سوزی مدارک و اسناد مهم‌تان در جریان حریق، تهیه کپی دیجیتال و ذخیره سازی آن در فضایی غیر از لپ تاپ منازل مثلا در محیط ابری یا جیمیل و … است.

هرگز در رختخواب سیگار نکشید تا ریسک آتش‌سوزی خانه‌ها پایین‌تر شود

سیگار و فندک علاوه بر مضرات سلامتی، می‌توانند، سبب آتش‌سوزی منازل نیز شوند: فقط کافی است که غفلت کنید و آتش سیگار بر روی وسایل منزل نظیر تشک شما بیفتد. این آتش کوچک مقدمه‌ای برای یک آتش سوزی هولناک خواهد بود؛ عقل سلیم حکم می‌کند از سیگار کشیدن در منزل مخصوصا در اتاق خواب دوری کنید. همچنین از خاموش شدن خاکستر سیگار یا کبریت اطمینان حاصل کنید. سعی کنید تشک تخت تان نیز از مواد غیرقابل اشتعال تهیه شده باشد.

حواستان به اثاثیه منزل مخصوصا وسایل درون آشپزخانه باشد

آمار آتش‌‌سوزی‌ها در جهان نشان می‌دهد که بیشتر آتشسوزی منازل از آشپزخانه‌ها آغاز می‌شود. این آمار منطقی به نظر می‌رسد. زیرا آشپزخانه‌ها محل پخت و پز با اجاق گاز، منبع آتش هستند. ضمنا بسیاری از وسایل برقی در آشپزخانه‌ها جای دارند. ساییدگی یا خرابی سیم هر یک از این وسایل می‌تواند ریسک آتش‌ سوزی منازل مسکونی را افزایش دهد.پس بهتر است:

  • وسایل داغ نظیر قوری و قابلمه را نزدیک مواد شیمیایی قابل اشتعال نظیر: گاز پاک کن یا مواد پاک کننده و … قرار ندهید.
  • اجاق گاز و محل پخت و پز را با فاصله مناسب حداقل یک متر  از پرده یا حوله و دستگیره‌ها در نظر بگیرید.
  • هنگام خروج از منازل، شعله‌ها و حتی شیرگاز را چک کنید که خدای نکرده روشن نماند.
  • وسایل آشپزخانه پلاستیکی نظیر ملاقه پلاستیکی، درب ظروف و … را در نزدیکی اجاق روشن قرار ندهید؛ زیرا امکان ذوب شدن آن مواد پلاستیکی و خطر آتش‌سوزی خانه وجود دارد.
  • سیم و کابل‌های وسایل آشپزخانه را مرتبا بررسی نمایید که ساییدگی یا مشکل اتصال برق نداشته باشند یا از زیر فرش رد نشده باشند. زیرا این عمل ریسک ایجاد جرقه و آتش ‌سوزی منازل را در پی دارد. در چنین حریق‌هایی نباید از آب برای اطفای حریق استفاده کرد.

وسایل گرمایشی خانه را سالیانه بازرسی کنید

اقدامات پیشگیرانه از آتش‌ سوزی منازل درباره وسایل گرمایشی از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا این وسایل نوعی منبع قوی سوخت و گرما برای ایجاد آتش‌سوزی هستند. پس توجه به آن‌ها در راه‌های جلوگیری از آتش‌سوزی در خانه‌ها توجه ویژه‌ای می‌طلبد.

برخی از اقدامات پیشگیرانه شامل موارد زیر است:

  • بخاری و شومینه‌ها را سالانه قبل و بعد از استفاده به دقت بررسی نموده و خرابی‌های آن را برطرف نمایید. دودکش‌ها و تجهیزات گرمایشی دیگر نیز از این قاعده مستثنی نیستند.
  • جلوی شومینه نیز یک شیشه بزرگ نصب نمایید که از بیرون پریدن جرقه‌های هیزم و آتش‌سوزی منازل جلوگیری شود.
  • خاکستر شومینه را با سایر زباله‌ها ترکیب نکنید. خاکستر را کاملا خاموش کنید تا ریسک آتش‌سوزی کاهش یابد.
  • وسایل قابل اشتعال نظیر لاک، کاغذ و البسه را از وسایل گرمایشی دور نگه دارید.
  • از وسایل گرمایشی برای خشک کردن وسایل یا البسه استفاده نکنید.

کپسول آتش نشانی را برای اطفای آتش ‌سوزی منازل مسکونی داشته باشید

نکاتی در خصوص استفاده از کپسول آتش نشانی:

  • کپسول آتش نشانی در مراحل اولیه حریق از اهمیت بالایی برخوردار است و می‌تواند شدت آتش سوزی در خانه را تا حد بالایی بکاهد. حتما در خانه مخصوصا آشپزخانه وسایل اطفای حریق نظیر کپسول آتش‌نشانی داشته باشید. داشتن کپسول آتش نشانی سرعت عمل شما را در مواجهه با ریسک آتش تا رسیدن پرسنل آتش‌ نشانی افزایش دهد.
  • دستگاه کپسول آتش‌نشانی باید از امنیت بالایی برخوردار باشد و همچنین از لحاظ ایمنی در محل منزل نیز مشکلی وجود نداشته باشد.
  • همه اعضای منزل مخصوصا کودکان نحوه کار با کپسول آتش‌نشانی را آموزش دیده باشند.
  • کپسول آتش‌نشانی باید در وزن و سایز مناسب تهیه گردد. با این عمل امکان استفاده از کپسول آتش نشانی برای همه اعضای خانواده حتی افراد مسن یا اطفال میسر می‌شود
  • کپسول‌ آتش‌نشانی باید در مکانی از خانه نصب گردد که امکان استفاده از آن به سهولت برای همه اعضای خانواده مقدور باشد.
نصب کپسول در آشپزخانه اقدامی موثر برای جلوگیری از آتش سوزی منازل

نصب کپسول در آشپزخانه اقدامی موثر برای جلوگیری از آتش سوزی منازل

اصول ایمنی در برابر آتش‌ سوزی منازل را فراگرفته و تمرین کنید

آموزش و یادگیری در همه زمینه‌ها از جمله حوزه‌هایی که با جان و اموال افراد در ارتباط هستند، می‌تواند مفید واقع شود:

  • می‌توانید آموزش‌های پیشگیری از آتش‌سوزی منازل مسکونی، حین و بعد از آن را با اعضای خانواده نظیر کودکان تمرین کنید تا در صورت وقوع حوادث، هر فرد تا حد امکان قادر به نجات خود باشد.
  • راه‌های فرار از ساختمان را شناسایی کرده و در تمرین اقدامات پیشگیری از آتش سوزی منازل مسکونی لحاظ نمایید.
  • کودکان می‌توانند با شیطنت‌ها و بازی‌های خود سبب ایجاد حریق شوند. لازم است که همه وسایل آتش‌زا از دسترس اطفال دور نگه داشته شده و ریسک این بازی‌های خطرناک را به آنها با زبان کودکانه آموزش داد تا آن‌ها نیز از اهمیت و شدت خطر آتش‌‌سوزی مطلع باشند.

بعد از آتش سوزی منازل چه اقداماتی لازم است؟

اگر تمام نکات ایمنی برای جلوگیری از آتش سوزی که گفته شد را به درستی انجام دهید، احتمال آتش سوزی منازل به شدت کاهش پیدا می‌کند؛ اما اگر با وجود تمام راه‌های پیشگیری باز هم آتش سوزی به صورت سهوی یا عمدی رخ دهد باید چه کار کرد؟

شاید در محلی حاضر باشد که روش‌های جلوگیری از اتش سوزی خانه را جدی نگرفته و رعایت نکرده باشند؛ اگر یک دفعه متوجه آتش سوزی شوید واکنشتان چیست؟ آیا اصلاً می‌توانید خیلی سریع عکس‌العمل نشان دهید یا شوکه می‌شوید؟ نخستین اقدامات بعد از آتش سوزی بسیار اهمیت دارد، چون می‌تواند خطرات آتش سوزی از جمله خسارات مالی و جانی را به شدت کاهش دهد.

حفظ خونسردی

اولین کاری که پس از آتش سوزی منزل باید انجام دهید، حفظ آرامش و خونسردی است. هنگامی که اتفاق خطرناکی رخ می‌دهد، معمولاً انسان شوکه می‌شود. در این حالت یا اقدامات اشتباهی انجام می‌دهد یا اصلاً نمی‌تواند کاری بکند.

تماس با آتش نشانی

قدم بعدی برقراری تماس با آتش نشانی است؛ این کار باید به سرعت و در کمال آرامش انجام شود. هنگامی که با آتش نشانی تماس می‌گیرید، اطلاعات را به دقت به آنها بگویید. معمولاً اپراتور آتش نشانی راه حل‌هایی را برای جلوگیری از گسترش سریع آتش به شما می‌گوید که باید انجام دهید. همان‌طور که می‌دانید سرعت پیشرفت آتش بسیار بالا است؛ پس تمام این کارها باید به سرعت انجام شود.

خروج از محل آتش سوزی

در گام بعدی باید به سرعت از منزل خارج شوید. قبل از خروج اگر خطری شما را تهدید نمی‌کرد، کنتور برق را قطع کنید و اگر تهویه‌ای روشن است آن را برای جلوگیری از ورود اکسیژن به داخل منزل خاموش کنید. اگر نمی‌دانید چه قسمت‌هایی دچار آتش سوزی شده است حتماً در مسیر خروج مراقب باشید. به زیر و اطراف در توجه کنید تا دودی از آنجا خارج نشود. همچنین قبل باز کردن در آن را لمس کنید؛ اگر گرمای آتش را حس کردید به هیچ وجه آن در را باز نکنید و راه دیگری برای خروج پیدا کنید.

در صورت حبس شدن در خانه چه کار کنیم؟

این امکان وجود دارد که تمام ‌های خروجی در اثر اتش سوزی منزل بسته شده باشد. در این حالت چاره چیست؟ اگر نتوانستید از محل آتش سوزی خارج شوید به یک اتاق دور آتش بروید و زیر در را با پتو و فرش طوری بپوشانید که هیچ راهی برای ورود و خروج هوا نماند. این کار علاوه بر اینکه از ورود دود به اتاق جلوگیری می‌کند، مانع از رسیدن اکسیژن به آتش هم می‌شود.

بعد از پوشاندن منافذ با کمترین تحرک منتظر رسیدن نیروهای امدادی بمانید. در صورتی که دود وارد اتاق شد، بر روی زمین دراز بکشید تا نفس کشیدن برایتان راحت‌تر باشد. حالا دیگر علاوه بر راه‌های جلوگیری از آتش سوزی منازل، راهکارهای اصلی جهت مقابله با آتش را هم به خوبی می‌دانید.

خرید بیمه آتش‌سوزی منازل: گام مهم پیشگیری از خسارات جانی و مالی آتش‌سوزی خانه‌ها

 تا کنون برخی از اقداماتی را بررسی کردیم که می‌توانند در پیشگیری از آتش‌سوزی نقش مهمی داشته باشند. یک اقدام مهم که هرگز نباید فراموش کرد، علاج واقعه قبل از رخداد است. این اقدام مهم تهیه بیمه آتش سوزی منازل است. عمدتا اهمیت بیمه آتش سوزی پس از وقوع حادثه جلوه می‌کند . در این شرایط دیگر کار از کار گذشته است و نه تنها مالک متحمل ضربه روحی می‌شود، بلکه زیان مالی سنگینی نیز به او وارد خواهد شد. بنابراین، خرید بیمه آتش سوزی ساختمان مسکونی یا بیمه خانه باید پیش از وقوع حادثه و در زمان آرامش و امنیت انجام شود.

سایت بیمه دات کام این امکان را برای بیمه‌گزاران فراهم کرده است که بدون اتلاف وقت و با پرداخت هزینه‌ای ناچیز، بتوانند اموال خود را تحت پوشش بیمه آتش سوزی قرار دهند. در بیمه‌های آتش سوزی همه خسارت‌های مستقیم آتش سوزی، صاعقه پوشش داده می‌شود. به علاوه، بیمه‌گزار می‌تواند با پرداخت حق بیمه اضافی، پوشش های بیمه از جمله بیمه ترکیدگی لوله، خرابی ناشی از بارش برف و باران، بلایای طبیعی صاعقه و بیمه آتشفشان و بیمه سیل، بیمه سقوط هواپیما و بالگرد، سرقت با شکست حرز، بیمه سرقت منزل شکست شیشه و نشست و رانش زمین را خریداری نماید.

خرید آنلاین بیمه آتش‌ سوزی منازل مسکونی از بیمه دات کام

اگر علاوه بر اقدامات احتیاطی و پیشگیرانه، مایل به خرید بیمه آتش سوزی برای خانه‌های خود از سامانه بیمه دات کام هستید، کافی است :

الف ) پس از وارد کردن مشخصات ملک خود در کادرهای معین، به مقایسه قیمت بیمه آتش‌سوزی از شرکت‌های مختلف ارایه‌دهنده بیمه بپردازید.

ب) با توجه به اولویت‌ها و نیاز خود،ی کی از شرکت‌های ارایه دهنده بیمه آتش سوزی منازل موجود درسایت بیمه‌دات‌کام را انتخاب نمایید.

ج) در نهایت بعد از ورود اطلاعات مربوطه و با پرداخت هزینه به خرید بیمه آتش سوزی مناسب خود، بدون مراجعه حضوری بپردازید.

د) بیمه‌نامه آتش سوزی در کوتاه‌ترین زمان ممکن صادر می گردد و به هر کجای کشور به صورت رایگان ارسال خواهد شد.

 

به طور کلی بیمه آتش سوزی منازل یک امر اختیاری است؛ اما به دلیل اهمیت بالای آن کارشناسان بیمه توصیه به خرید این بیمه‌نامه دارند. همچنین افرادی که در مناطق لرزه خیز زندگی می‌کنند، می‌توانند از بیمه زلزله که یکی از پوشش‌های بیمه آتش سوزی می‌باشد نیز بهره ببرند تا در زمان وقوع زلزله شرکت بیمه خسارات آنها را جبران نماید. برای آگاهی کامل شما عزیزان، مطالعه‌ی بیمه زلزله و راهنمای بیمه آتش سوزی را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

آخرین مقالات مرتبط با این مطلب مشاهده آرشیو مقالات مشاهده آرشیو
۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ / بیمه آتش سوزی و زلزله

پوشش‌های بیمه آتش سوزی ‌فروشگاه یا مغازه در سال ۱۴۰۳

بیمه آتش سوزی فروشگاه برای محل‌های کسب و کار بهترین شرایط را ایجاد می‌کند تا در صورت بروز حادثه آتش سوزی نگرانی برای جبران هزینه‌های به رخ داده نداشته باشید. آتش سوزی یک فرآیندی است که با یک جرقه کوچک آغاز شده و ممکن است تا روزها ادامه داشته باشد. هر چه مدت زمان آتش سوزی بیشتر باشد.

فرم ارسال دیدگاه پیرامون این مطلب

دیدگاه کاربران بیمه دات کام
person
سهیل
۰۹ آبان ۱۴۰۰

سلام چند روز پیش من داشتم روی تخت سیگار میکشیدم ته مانده افتاد روی تشک و آتش گرفت من خوابم گرفته بود نفهمیدم یهو دیدم اتاق اتیش گرفته الان من میتونم از بیمه استفاده کنم؟ بیمه اتش سوزی داریم.

    person
    کارشناس بیمه
    ۰۹ آبان ۱۴۰۰

    با سلام دوست عزیز برای این مساله حتما باید با شرکت بیمه خود تماس بگیرید.

person
قاسم
۰۹ شهریور ۱۴۰۰

سلام و درود، میگم که کپسول نداشته باشیم بیمه آتش سوزی میده؟

    person
    کارشناس بیمه
    ۰۹ آبان ۱۴۰۰

    با سلام دوست عزیز، بله بیمه آتش سوزی به ساختمان هایی بدون کپسول هم تعلق میگیره البته به نظر کارشناس بستگی دارد.

    person
    کارشناس بیمه
    ۲۱ فروردین ۱۴۰۱

    سلام دوست عزیز، قاعدتا باید بگیرد.

عضویت در خبرنامه برای اطلاع از تخفیف های ماهانه در خبرنامه بیمه دات کام عضو شوید