آیا بیمه شخص ثالث در حالت مستی راننده هم خسارات را جبران میکند؟ بیمه شخص ثالث یکی از بیمهنامههای مرتبط با وسایل نقلیه زمینی محسوب میشود که برای تمامی آنها اجباری است. اما نکته مهمی که وجود دارد این است که بیمه شخص ثالث قوانینی دارد که باید مطابق با آن عمل کرد تا در صورت بروز حادثه شرایط دریافت خسارت برای بیمهگزار فراهم باشد. برخی از افراد سوال میپرسند که آیا قوانین بیمه در مورد رانندگی در مستی اجازه پرداخت خسارت بیمه به رانندگان مست را میدهد یا خیر؟ در این مطلب قصد داریم درباره اهمیت بیمه شخص ثالث در حالت مستی توضیحاتی ارائه کنیم؛ پس تا انتهای متن با ما همراه باشید.
قبل از هرگونه توضیح قوانین بیمه در مورد رانندگی در مستی بهتر است که با ماهیت بیمهنامه شخص ثالث آشنا شوید. بیمه شخص ثالث یکی از بیمهنامههای اجباری خودرو است که به جبران خسارتهای ایجاد شده ناشی از حادثههای رانندگی میپردازد. این بیمهنامه را تمام وسایل نقلیه زمینی باید تهیه کنند تا در صورت استعلام پلیس راهور، با جریمه و توقیف خودرو مواجه نشوند.
بیمه شخص ثالث سقف تعهداتی دارد که با توجه به آن، جبران خسارتها انجام میشود. دیه اصلیترین موردی است که نرخ بیمهنامه و سقف تعهدات بیمهنامه را مشخص میکند. در سال ۱۴۰۳ نرخ دیه اعلام شده در ماههای حرام معادل ۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان و در ماههای عادی سال، مبلغ ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان اعلام شده است. همچنین برای جبران خسارتهای مالی ایجاد شده ناشی از حادثه رانندگی، حداقل تعهدات قابل خریداری در سال ۱۴۰۳ مبلغ ۴۰ میلیون تومان خواهد بود که با پرداخت حق بیمه بیشتر میتوان سقف خسارت بیمه شخص ثالث را تا ۸۰۰ میلیون تومان افزایش داد.
نکته مهم هنگام رانندگی این است که بدانید بیمه شخص ثالث چه خطراتی را تحت پوشش دارد و برای چه خطراتی تعهدات مالی نخواهد داشت. دو نوع پوشش مالی و جانی برای جبران خسارتهای ایجاد شده ناشی از حادثههای رانندگی در نظر گرفته میشود که به شرح زیر است.
اشخاص ثالثی که در حادثه رانندگی دچار حادثه و آسیب شوند، در صورت هرگونه خسارت جانی و بدنی تحت پوشش بیمهنامه خواهند بود. در حقیقت حادثههایی که شامل شکستگی، نقص عضو، صدمه جسمی، از کار افتادگی کلی یا جزئی و فوت باشند، تا سقف تعهدات بیمهگر قابل جبران خواهد بود.
پوشش خسارتهای مالی یکی دیگر از خطرات تحت پوشش بیمه شخص ثالث است که به جبران خسارتهای مالی اموال منقول و غیر منقول اشخاص ثالث میپردازد. در این پوشش بهتر است که سقف تعهدات مالی را انتخاب کرد تا در صورت بروز حادثه نگرانی برای جبران هزینههای ایجاد شده وجود نداشته باشد.
سوالی که برخی از افراد میپرسند این است که هنگام بروز حادثه رانندگی، اگر راننده مست باشد باز هم تحت پوشش بیمه ثالث است و خسارتهای ایجاد شده جبران میشود؟ برای پاسخ به این سوال که بیمه شخص ثالث در حالت مستی جبران خسارت دارد یا نه باید به قوانین بیمه شخص ثالث و مادههای مختلف آن رجوع کرد.
“بر اساس بند ب ماده ۱۵ قانون بیمه شخص ثالث، اگر با تأیید نیروی انتظامی، پزشکی قانونی یا دادگاه اگر ثابت شود که راننده مقصر حادثه در زمان تصادف مست بوده، مواد مخدر یا روان گردان استفاده کرده باشد؛ از طرفی عامل مستی در وقوع حادثه موثر بوده، بیمه شخص ثالث با هدف حمایت از افراد زیان دیده بر حسب تکلیف قانونی، خسارت را به طور کامل پرداخت میکند و پس از آن به عنوان جانشین یا نماینده زیان دیده جهت دریافت خسارت پرداخت شده به راننده مسبب حادثه مراجعه خواهد کرد. به طور معمول در چنین شرایطی با توجه به شرایط مالی مقصر حادثه خسارت به صورت اقساط بلند مدت از ایشان دریافت میشود.”
از این رو برای پرداخت خسارت به رانندگان مست میتوان طبق قوانین بیمه شخص ثالث اقدامات لازم را انجام داد تا نگرانی برای جبران هزینههای ایجاد شده کاهش پیدا کند.
بهتر است بدانید در صورتی که ثابت شود رانندهای در حال مستی رانندگی میکند، با توجه به عوامل مختلفی که وجود دارد باید جریمه و مجازات شود. این عوامل عبارتند از:
به طور کلی میتوان اینگونه بیان کرد که علاوه بر قانون بیمه شخص ثالث در حالت مستی، جرائم دیگری هم برای راننده مست وجود دارد که با توجه به شرایط ایجاد شده باید اجرا شده و راننده متخلف مجازات شود.
پس فراموش نکنید که اگر تست الکل در تصادف مثبت باشد، راننده خاطی براساس قانون به ۸۰ ضربه شلاق حدی محکوم میشود. حکم تصادف منجر به فوت در حالت مستی نیز شامل دو سال حبس، سلب حق رانندگی به مدت ۱ الی ۵ سال با توجه به نظر مراجع قضایی، پرداخت دیه و نمره منفی گواهینامه است.
همانطور که اشاره شد، بیمه شخص ثالث در هر شرایطی باید هزینههای ایجاد شده در حین رانندگی بیمهگزار را جبران خسارت کرده و مطابق با شرایط ایجاد شده قوانین را اجرا کند. اگر رانندهای بدون گواهینامه باشد یا در حالت مستی رانندگی کند، هیچ تفاوتی ندارد؛ بیمه شخص ثالث موظف به پرداخت خسارت و جبران هزینههای ایجاد شده ناشی از حادثههای رانندگی است. از این رو برای پرداخت خسارت توسط بیمه شخص ثالث در حالت مستی هم باید یکسری مدارک به بیمهگر تحویل داده شود تا خسارتهای ایجاد شده تا سقف تعهدات مالی قابل جبران باشد. برای آشنایی با مراحل پرداخت خسارت بیمه شخص ثالث، کلیک کنید.
مقاله پیشنهادی: مجازات رانندگی بدون گواهینامه و قانون بیمه شخص ثالث برای رانندگان فاقد گواهی نامه
مدارک مورد نیاز برای دریافت خسارت در حالت مستی عبارتند از:
در صورتی که راننده دچار نقص عضو شده باشد، مدارک زیر الزامی است:
اگر راننده مقصر فوت شد، ارائه مدارک زیر الزامی است:
همانطور که متوجه شدهاید بیمه شخص ثالث در حالت مستی خسارتهای ایجاد شده را جبران میکند، اما به طور کلی خرید بیمهنامه باید برای تمام خودروها و وسایل نقلیه انجام شود تا اتفاقات ناگواری رخ ندهند. با خرید بیمه شخص ثالث میتوان از مزیتهای این بیمهنامه استفاده کرد اما باید بدانید که در صورت عدم خرید آن ممکن است با عواقب جبران ناپذیری مواجه شوید.
برخی از عواقب عدم تهیه بیمه ثالث شامل این موارد میشود:
در صورت عدم خرید و تمدید بیمهنامه ثالث با جریمه روبه رو خواهید شد. همانطور که اشاره شد، بیمه شخص ثالث یک بیمهنامه اجباری است و در صورت تمدید دیر هنگام باید جریمه پرداخت کرد. این جریمه با نام جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث نامگذاری شده است. این جریمه به صورت روزشمار بوده و در صورت عقب انداختن تمدید بیمهنامه، به ازای هر روز تاخیر، مبلغی به حق بیمه پایه اضافه خواهد شد. سقف این جریمه به اندازهی یک سال کامل است. یعنی بعد از یک سال دیگر جریمه بیشتری برای شما در نظر گرفته نمیشود.
توقیف خودرو یکی دیگر از عواقب عدم تمدید بیمهنامه ثالث است. همه رانندهها میدانند که بدون داشتن بیمهنامه شخص ثالث اجازه رانندگی و تردد در خیابانها را ندارند. از این رو اگر پلیس راهنمایی و رانندگی استعلام خودروی را بگیرد که فاقد بیمهنامه ثالث است، خودرو را توقیف کرده و علاوه بر جریمه نقص قوانین، دستور انتقال به پارکینگ نیز صادر خواهد شد. از طرف دیگر برای خروج از پارکینگ هم باید خلافی خودرو را صفر کرد تا آزاد سازی انجام شود.
قانون مدنی کشور برای افرادی که به اشخاص دیگر صدمه یا آسیب وارد میکنند، جبران خسارتها و هزینههای ایجاد شده را الزامی میداند. با توجه به این شرایط اگر رانندهای به شخص ثالثی خسارت وارد کند، باید جبران خسارت داشته باشد. با توجه به قانون بیمه شخص ثالث میتوان این جبران هزینهها را به بیمهگر منتقل کرد. حتی میتوان بیمه شخص ثالث در حالت مستی را بر عهده بیمهگر قرار داد. در صورت خرید بیمه شخص ثالث، نگرانی برای جبران هزینههای ایجاد شده ناشی از حادثه کاهش پیدا میکند. اما در صورتی که این بیمهنامه را خریداری نکرده باشید، تمام هزینههای ایجاد شده را باید راننده یا مالک خودرو پرداخت کند.
همانطور که در طول متن اشاره شد، خرید بیمه شخص ثالث میتواند هزینههای ایجاد شده ناشی از حادثههای رانندگی را تا سقف تعهدات خود جبران کند. با خرید این بیمهنامه شرایط جبران هزینههای ایجاد شده و قوانین منحصر به فرد بیمه شخص ثالث باعث میشود تا در صورت رانندگی در حالت مستی هم هزینههای ایجاد شده جبران شود. دقت کنید که بیمه شخص ثالث در حالت مستی هزینهها را جبران خواهد کرد و بعد از آن، بیمهگزار موظف به پرداخت هزینهها خواهد بود.
در این متن درباره بیمه شخص ثالث در حالت مستی، پوششها و میزان دیه اعلام شده در سال ۱۴۰۳ اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دادیم؛ اما اگر سوال یا ابهامی دارید که در این متن به آن اشاره نشده است کافی است که در انتهای همین متن و در قالب کامنت با کارشناسهای بیمه دات کام در ارتباط باشید. سامانه بیمه دات کام به صورت ۲۴ ساعته و در طول ۷ روز هفته آماده پاسخگویی به شما عزیزان را دارد. به علاوه، مطالعهی راهنمای بیمه شخص ثالث همه میتواند شما را در یافتن پاسخ سؤالاتتان کمک کند.
حامد
سلام.شبی بعلت خرابی ماشین در اتوبان با زدن فلاشرها مجبور به توقف شدم که بعد چند ثانیه راننده ای مست با سرعت بالا زد به پشت ماشینم. میخوام بدونم کی مقصر شناخته میشه.
نویسنده بیمه
سلام دوست عزیز
خودرویی که از پشت برخورد کرده مقصر است.
Saeed
سلام وقت بخیر
ماشینمو امانت دادم به کسی تصادف کرده و مست بوده
ماشین هم شخص ثالث داره هم بدنه
بنده به عنوان مالک باید چکار کنم
نویسنده بیمه
سلام دوست عزیز
در صورتی که راننده به علت مصرف مشروبات الکلی تصادف کند بیمه مسئولیت جبران خسارات را به عهده نمی گیرد.
حمید
سلام وقت بخیر
آقا اگر دادگاه در حکم نهایی اعلام کنه چون راننده مایعی نوشیده که نمیدانسته حاوی الکل هست و راننده تبرعه بشه ،
بیمه ای مثل بیمه البرز خسارت پرداخت میکنه یا خیر؟!
نویسنده بیمه
سلام دوست عزیز
خیر؛ در صورتی که تصادف به دلیل مصرف مشروبات الکلی باشد بیمه مسئولیت جبران خسارات را به عهده نمیگیرد.
حمید
فرمایش شما درسته
منتهی خود دادگاه به من گفت بیمه باید تمام خسات ها رو پرداخت بکنه و این دستوره و درحال حاضر وکیل بیمه درگیر این پرونده شده.
در این صورت بازهم بنظر شما خسارتی پرداخت نمیشود؟
نویسنده بیمه
دوست عزیز اگر نظر دادگاه بر پرداخت خسارت است، تمام مبلغ تایید شده توسط دادگاه به شما پرداخت می شود.
محمد
سلام از ما یکی از آشناها بر اثر سرعت خیلی زیاد خودرو شون منحرف شده و فوت شدن گزارش پزشکی قانونی نیامده هنوز اگر تست مشروبات الکی مثب باشه با توجه به این که ماشین بیمه بدنه و شخص ثالث بودن آیا دیه به راننده تعلق میگیره؟
و این که اگر بیمه مبلغ دیه رو بخواد پرداخت کنه و دوباره پس بگیره چه قدر رو پس میگیره؟؟
نویسنده بیمه
سلام دوست عزیز
در صورتی که تصادف به دلیل عدم هوشیاری راننده باشد بیمه مسئولیتی را نمی پذیرد و در صورت پرداخت خسارت تمام مبلغ را بصورت یکج از راننده مقصر پس می گیرد.
میم خ
سلام من پارسال تصادف کردم و توی کروکی نوشته شد شرب خمر.الان حکم برائت اومده واسم و شرب خمر رد شده.بیمه دیه رو پرداخت کرده ولی الان از من میخاد مطالبه کنه.ایا میتونه؟پس حکم برائت چی میشه؟چ راهی داره ک اعتراض بزنم؟؟
نویسنده بیمه
سلام دوست عزیز
باید رای دادگاه را به بیمه ارائه دهید تا شما را راهنمایی و موضوع را پیگیری کنند.
REZA
سلام
بیمه شما از چه شرکتی بوده؟
و این که دیه به خودتون داد و حالا میخواد پس بگیره یا شخص ثالث؟
Reza
سلام وقت بخیر
من تصادفی داشتم که با توجه به تست و کروکی علت تصادف شرب خمر بوده ولی در دادگاه رای بر برائت صادر شده ولی چون مدارک پزشکی قانونی اماده نبود حکم دیه رو نداد.
درحال حاضر مدارک پزشکی قانونی در حال اماده شدن هست.
میشه بگید با توجه به حکم برائت و کروکی بیمه کدوم رو قبول میکنه؟
و این که نظریه پزشکی قانونی رو کجا باید ببرم؟
نویسنده بیمه
سلام دوست عزیز
نظریه پزشکی قانونی را به دادگاه ارائه دهید. به قوانین شرکت بیمه بستگی دارد.
رامین
سلام و وقت بخیر، با خودروی سواری با گاردریل برخورد کردم و همسرم آسیب دید. تست الکلی که پلیس راهور از من به عنوان راننده گرفت مثبت شد و علت تصادف رو در کروکی مصرف الکل درج شد، اما در بازجویی های کلانتری و دادسرا مصرف الکل انکار و اثبات نشد و رای مبنی بر منع تعقیب به علت احتمال خرابی مکانیکی دستگاه تست صادر شد. در اینصورت باز هم بیمه دیه پرداختی به همسرم رو از من بازپس می گیرد و یا راهی برای دفاع و عدم بازپرداخت دیه وجود دارد؟
نویسنده بیمه
سلام. باید مدارک خود را به بیمه ارائه دهید و موضوع را پیگیری نمایید. این موضوع به مدارک شما و نظر کارشناسان بیمه بستگی دارد.
احسان
سلام و عرض احترام چند شب پیش در اتوبان همت خودرو سراتو از پشت کوبید به من ماشین من تا شیشه عقب جمع شد
پلیس راهور اومد و کروکی کشید مقصر رو خودرو سراتو اعلام کرد و بعدش تست الکل از هر دو ما گرفت و مثبت دراومد داخل کروکی هم نوشت که رانندگی در حالت مستی و جفت ماشینامونو به پارکینگ فرستاد.
سوال من اینجاست که ایا من میتونم از بیمه خودرو مقصر استفاده کنم یا نه؟ چون کروکی رو بردم خدمات قضایی و درخواست خسارت کردم ، امروز هم شورای حل اختلاف برای پرداخت دستمزد کارشناس پیام برام فرستاد، ممنون میشم راهنماییم کنین.
نویسنده بیمه
سلام. خیر اگر گزارش مصرف مشروبات الکلی برای شما ثبت شده است نمی توانید از بیمه استفاده کنید. اما اگر تست شما منفی بوده می توانید از بیمه استفاده کنید.
Ehsan
یعنی تست الکل راننده مقصر اگر فقط بود و مال من منفی بود؟
یا هردو منفی بود؟
نویسنده بیمه
اگر تست شما منفی باشد راننده مقابل مثبت باشد. ایشان مقصر شناخته می شوند. اگر تست الکل شما مثبت باشد بیمه مسئولیت جبران خسارات را به عهده نمی گیرد.
احسان
الان داخل کروکی پلیس ماشینی از عقب به من زده رو مقصر اعلام کرده داخل کروکی و توضیحات نوشته هر ۲ طرف خودروها به پارکینگ منتقل شده، واینم نوشته که خودروی مقصر در حالت مستی بوده و زیان دیده هم تست الکلش ۱۲۰ میلی گرم مثبت بوده است، باید چیکار کنم خواهشن راهنمایی کنین
نویسنده بیمه
دوست عزیز. اگر بیمه دارید، بیمه خسارت را پرداخت می کند و بعد تمام هزینه را از شما خواهد گرفت.
Ehsan
یه سوال دیگه هم اگه میشه بپریم . من شنیدم بیمه خسارت و پرداخت میکنه ولی بعدش از خودروی مقصر به صورت اقساط پس میگیره ، ایا درسته؟
نویسنده بیمه
بله دوست عزیز. درست است. بیمه در صورت پرداخت تمام خسارات را خودروی مقصر پس می گیرد.
سجاد
با سلام وعرض ادب
ببخشین من چن روز پیش تصادف کردم و مست بودم از پشت زدم ومقصرم بودم متاسفانه افسر مربوط کروکی نداد و گف بدلیل اینک مست بودی بیمه بشما تعلق نمیگیره و باید از جیب خودت خسارت اون ماشینو بدی الان باید چیکار کرد بی زحمت راهنماییم کنید…
نویسنده بیمه
سلام. بله. بیمه خساراتی که در شرایط مستی ایجاد شود را تحت پوشش قرار نمی دهد. به بیمه خود مراجعه کنید تا شما را راهنمایی کنند.
سادی
باسلام و خداقوت خدمت شما بزرگوار
داداشم ۲۶ساله و دوستش ۱۶ساله در اثر واژگونی ماشین فوت شدن،بیمه ثالث داره،اما هنوز جواب پزشکی قانونی نیومده که بدونیم شراب خوردن یانه،
در صورت خوردن شراب هردونفر آیا بیمه ثالث به هردو تعلق میگیره؟
نویسنده بیمه
سلام. خیر اگر تصادف در اثر مصرف مشروبات الکلی یا داروهای روان گردان باشد بیمه مسئولیتی در قبال پرداخت خسارت ندارد.
سیاوش یگانه
با عرض سلام و احترام ،من با راننده ای مست تصادف کردم که اول راننده مقصر شد و سپس با آوردن فیلم لحظه تصادف ،من مقصر شدم ،حال با توجه به جمیع عوامل آیا خسارتی به من تعلق میگیرد.با تشکر از شما و تمامی عوامل.لازم به ذکر است که من با موتور سیکلت بودم.
نویسنده بیمه
سلام. در صورتی که بیمه بدنه و بیمه حوادث راننده داشته باشید، بیمه خسارت شما پرداخت می کند.
محمد امامی
سلام و وقت بخیر
میخواستم بپرسم به راننده مست فوت شده صندوق تامین خسارت بدنی دیه آن را پرداخت می نمایدممنون میشم راهنمایی بفرمایید
کارشناس بیمه
سلام. بله
جانم فدای اسلام
سلام خیلی ممنون از توضیحات کاملتون خیلی اگاهم کردین
یک سوال دارم من یک پراید دارم که یکساله بیمه نشده والآن که قصد دارم استفاده کنم از ماشینم پول کافی ندارم یعنی وضع مالیم خوب نیست ک بتونم حتی قسطی هم جریمه وهم مبلغ بیمه نامه اصلی روپرداخت کنم مدت بخشودگی جرایم دیرکردبیمه هم گذشته ومن متاسفانه خبری نداشتم ونتونستم بیمه کنم راهی هست که جریمه دیرکرد بیمه رو ازم نگیرین و بیمه کنین ماشین توی پارکنیگ خونه بوده یراهی بهم نشون بدین خدایی این مدت خراب بوده بزور درستش کردم ندارم ایا امیدی هست دوباره جریمه های دیرکرد حتی بمدت یکی دوروز بخشیده بشه مثلا بمناسبت عید فطر یا ماه مبارک رمضان یا هرمناسبتی که رهبر معظم انقلاب دستور بدن
ممنون میشم یراهی بهم نشون بدین من یک کارگرم از سه دهک پایین جامعه
کارشناس بیمه
سلام دوست عزیز. میتوانید تا اعلام شدن بخشودگی بیمه شخص ثالث صبر کنید و سپس برای خرید بیمه اقدام کنید. در نهایت اگر خودرو را بیرون ببرید و به وسیله پلیس یا راهنمایی رانندگی خودروی شما را توقیف کنند علاوه بر پرداخت جریمه دیرکرد به دلیل نداشتن بیمه شخص ثالث جریمه هم میشوید. بهتر است این موضوع را هم بدانید که جرایم دیرکرد بیمه شخص ثالث فقط برای ۳۶۵ روز محاسبه میشود.
میلان
در طول سال حداقل ۲ مرتبه و هر دفعه تقریبا یک هفته بخشودگی جرایم داریم یکبار در شهریور بمناسبت هفته دولت و یکبار در بهمن بمناسبت دهه فجر اما تاریخ دقیق ندارند گاهی اول بهمن گاهی وسط و … اما همیشه هست .