امروزه در تمامی نقاط دنیا و کشورمان، پروژه های عمرانی و ساختمانی زیادی در حال اجرا هستند. پروژه های عمرانی شامل: ساختمانسازی، سدسازی، راهسازی و … میشوند. انجام این پروژهها در راستای آبادانی و رفاه بیشتر جامعه است. لذا این پروژها از اهمیت بالایی برخوردارند و معمولاً سرمایه کلانی در این زمینه گذاشته میشود. در این مقاله قصد داریم تا شما را بیشتر با پروژه های ساخت و ساز و انواع آن آشنا کنیم. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
عمران به معنای آبادانی، سازندگی و رونق است و پروژه هم به مجموعهای از وظایف و کارها اطلاق میشود؛ که باید در یک دوره زمانی مشخص با توجه به منابع، امکانات و محدودیتها اجرا شود. با این اوصاف، پروژه عمرانی به پروژهها و اقداماتی که شامل ساخت و ساز است و حاصل آن آبادانی و رونق میباشد، گفته میشود. این پروژهها شامل طیف وسیعی از کارهای ساخت و ساز مانند: ساختمانسازی، سد سازی، راه سازی، مراکز خرید، ورزشی و …. میشود. برای این پروژهها ابتدا باید به دقت برنامهریزی و هدفگذاری کرد و تمامی جوانب کار سنجیده شود؛ چون ممکن است این پروژهها با شکست مواجه شوند و سرمایه زیادی بیهوده بر باد رود.
یک پروژه عمرانی، برای اینکه به انجام برسد، دارای فازها و مراحل مختلفی است:
به تمامی اصول در هر عملیات ساختمانی باید از همان ابتدا یعنی از مرحله مطالعات فاز صفر مورد توجه قرار بگیرد.
هر پروژهای برای اینکه به انجام برسد، شامل ارکان مختلفی میشود. در یک پروژه عمرانی کارفرما، پیمانکار و مشاور ارکان اصلی هستند.
کارفرما شخص یا سازمان و مجموعهای است که با سرمایه خود میخواهد، یک پروژه عمرانی را شروع کند. این شخص یا سازمان، مالک و صاحب پروژه شناخته میشود. کارفرما میتواند، یک شخص حقیقی یا حقوقی یا موسسات و شرکتهای وابسته به دولت باشد. انتخاب پیمانکار و مشاور و نیز تأمین سرمایه بر عهده کارفرماست. کارفرما ممکن است، نسبت به مسائل عمرانی آگاهی و دانش مناسبی نداشتهباشد و صرفاً سرمایهگذاری باشد که بخواهد یک طرح و یا پروژه عمرانی را اجرا کند.
پیمانکار کسی است که پروژه عمرانی را مطابق توافقات انجام شده با کارفرما اجرا و پیادهسازی میکند. او هم میتواند یک شخص حقیقی و یا حقوقی باشد. پیمانکار باید دانش فنی کافی و مهارت اجرایی مناسبی در زمینه ساخت و ساز و عمران داشته باشد. علاوه بر اینکه پیمانکار، پروژه را اجرا میکند، مسئولیت ضمانت پروژه هم در دوره مشخص شده بر عهده او است.
مشاور، شخص حقیقی یا حقوقی است که بر اجرای کار در چهارچوب قرارداد نوشته شده، نظارت میکند. علاوه بر این، همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، الزاماً کارفرما دانش عمرانی ندارد، بنابراین در این موقعیتها، معمولاً از مشاور استفاده میشود. کافرما، مشاور را به پیمانکار معرفی میکند و مشاور وظایف خود را در قبال کارفرما انجام میدهد. مشاور وظیفه دارد، برای انواع پروژه های عمرانی در جهت تعیین پیمانکار، مناقصه برگزار کند. همچنین نظارت بر تمام عملیات اجرایی پروژه و تهیه و تدوین نقشههای مهندسی نیز بر عهده مشاور است. علاوه بر اینها، مشاور نقشههای ارائه شده توسط پیمانکار را بررسی و تأیید میکند.
البته در هر پروژه عمرانی باید گزارشهایی ثبت شوند. چگونگی و مراحل ثبت و ارسال گزارش را در این مقاله به طور کامل نوشتهایم.
قراردادهای عمرانی بر اساس اینکه چه ارکانی در پروژه عمرانی دخیل هستند، دستهبندی میشوند:
پروژه های عمرانی اساساً به دو دسته تقسیم میشوند:
طرحهای عمرانی به فعالیتهایی شامل: مطالعات فنی، اجتماعی و اقتصادی شامل میشود که توسط دستگاههای اجرایی انجام میشوند. هدف از این طرحها، تحقق بخشیدن به برنامههای بلندمدت عمرانی است. برای این طرحها، بودجه و مدت زمان اجرا از پیش تعیین میشود. این طرحها بر اساس محل تأمین اعتبار به دو دسته تقسیم میشوند:
در یک دستهبندی کلی دیگر، طرحهای عمرانی به سه دسته تقسیم میشوند:
در پروژه های ساخت و ساز شهری که هر روز در شهرهای مختلف در حال اجراست، افراد و شرکتهای مختلفی با هم فعالیت میکنند؛ تا پروژه عمرانی انجام شود. ارکان اصلی این پروژهها کارفرما، ناظر و مجری است. ناظر و مجری میتوانند، حقیقی یا حقوقی باشند. معمولاً برای پروژههای با مساحت کمتر از سه هزار متر مربع، مجری و ناظر حقیقی و برای متراژهای بالاتر، ناظر حقوقی هستند.
در پروژههای ساخت و ساز شهری، کارفرما میتواند مجری هم باشد؛ ولی نمیتواند همزمان ناظر پروژه هم باشد.
پروژه های ساختمانی شامل موارد زیر است:
هر کدام از این پروژهها، طراحی سازهای و معماری سازهای مختص خود را داراست. برای بعضی پروژههای خاص مانند شهرداری اقدامات خاصی هم انجام میشوند. برای مثال، سازمان مشاور فنی و مهندسی شهر تهران در این حوزه فعالیت میکند و فعالیتهای تحقیقاتی را انجام میدهد.
با توجه به اینکه ایمنی ساختمان، مسئلهی بسیار مهمی است و سازههای مختلف بر اساس مصالح مورد استفاده و روش اجرا، سطح ایمنی متفاوتی دارند، مسئله بیمه آتش سوزی ساختمان امر مهمی تلقی میشود. در پروژههای عمرانی ساخت و ساز شهری و برپایی انواع مختلف ساختمان، هزینه زیادی سرمایهگذاری میشود. با توجه به این مسئله که حوادثی مانند: آتشسوزی، انفجار، سیل، زلزله و دیگر حوادث طبیعی ممکن است آسیبهای جدی به ساختمان وارد کنند و مالک و صاحب آن را دچار ضررهای زیادی کنند.
چه خوب است که با تهیه بیمه برای انواع پروژه های ساخت و ساز ساختمان، خیال خود را از بابت حوادث اینچنینی راحت کنیم. برای آگاهی بیشتر در این خصوص، مقاله بیمه عملیات ساختمانی را در اینجا مطالعه نمایید.
بیمه آتشسوزی حوادثی مانند: حریق، انفجار و صاعقه را تحت پوشش خود قرار میدهد و ساختمان را در مقابل آنها بیمه میکند. البته این بیمه پوششهای دیگری نیز دارد که خریدار بیمه میتواند بر حسب نیاز خود هر کدام را که میخواهد به پوشش بیمهای خود اضافه کند. این پوششها شامل موارد زیر هستند:
همیشه این نکته را در نظر داشته باشید که خرید بیمه، هزینه نیست، بلکه سرمایهگذاری است. در صورت تمایل برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با خرید بیمه آتش سوزی ساختمانها با کاربریها و استحکامات متفاوت، میتوانید به سایت بیمه دات کام مراجعه کنید. سامانه بیمه دات کام از معتبرترین و جامعترین سامانههای بیمهای کشور است. این سامانه خدماتی از قبیل استعلام هزینه انواع بیمه، مقایسه شرکتهای بیمهای مختلف و خرید بیمه را ارائه میدهد. شما با اطمینان خاطر و به راحتی میتوانید بیمه مورد نظر خود را از طریق این سامانه خریداری کنید.
همانطور که در این مقاله خواندید پروژه های عمرانی به آبادانی کشور کمک میکنند. این پروژهها باید در یک دوره زمانی مشخص با توجه به منابع، امکانات و محدودیتها اجرا شوند. اگر در این خصوص پرسش یا ابهامی دارید، میتوانید با کامنت در انتهای همین مطلب با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
رحیم بنا
سلام حتما باید جواز داشته باشیم؟ خودمون خونه رو میسازیم، امکان پذیره؟
کارشناس بیمه
سلام دوست عزیز، به هر حال باید بعضی موارد ثبت شوند.