خدمات بیمۀ تأمین اجتماعی
نام بیمۀ تأمین اجتماعی از دیرباز بهعنوان نامی آشنا در بین مردم و خانوادهها پیچیده است. این بیمه، بهدلیل تحت پوشش قرار دادن حجم عظیمی از بیمهشدگان، به قطب بزرگ خدمات بیمهای تبدیل شده است. معتبر بودن این بیمه از تعداد بالای بیمهشدگان محسوس است. در سیستم بیمه، برای هر فرد، به طور مجزا کدی تعریف شده که «کد بیمه» نام دارد. با وارد کردن این کد، اطلاعات و سوابق بیمهشده بر روی سیستم ظاهر میشود. کد هر فرد با دیگری متفاوت است و فرد، تا زمانی که بیمهشدۀ اصلی نباشد، برایش سابقۀ بیمه رد نخواهد شد.
برای اطلاع از سوابق بیمه که معمولاً انجام آن برای افراد جالب است، باید ابتدا در سامانۀ بیمۀ تأمین اجتماعی ثبتنام کنید و بعد، اطلاعات را به طور دقیق مشاهده کنید. برای ثبتنام اولیه در این سامانه تنها وارد کردن شمارۀ ملی و شماره تلفنتان کافی است. در ادامۀ مسیر ثبتنام، دیگر اطلاعات فردی را وارد میکنید و با دریافت پیامکی که جهت تأیید ثبتنام شما ارسال میشود، میتوانید از ثبت اطلاعاتتان در سامانه مطمئن شوید.
اگر کارفرما هستید و باید لیست بیمۀ کارکنان خود را در سایت تأمین اجتماعی رد کنید، لازم است ابتدا در سامانۀ «سمت» ثبتنام کنید و از آن طریق، به آسانی این کار را انجام دهید. ثبتنام در این سامانه از طریق صفحۀ اصلی تأمین اجتماعی امکانپذیر است. در این صفحه، ابتدا آییننامه را مطالعه و تأیید میکنید و پس از آن، اطلاعاتی را که از شما میخواهد وارد میکنید، از جمله کد کارفرما و دیگر اطلاعات فردی. در نهایت، با دریافت پیامک تأیید، ثبتنامتان با موفقیت به پایان میرسد.
دغدغهای که بسیاری از بیمهشوندگان از ابتدا دارند، بحث تمدید اعتبار است. باید گفت دفترچۀ بیمۀ تأمین اجتماعی، زمانی که اعتبارش منقضی میشود، باید در آخر هنوز برگه داشته باشد تا بتوان آن را تمدید کرد. معمولاً تمدید دفترچۀ بیمۀ تأمین اجتماعی هر دو سال یک بار است. البته برای بیمهشدۀ اجباری این امکان هست که تا آخرین برگ دفترچه استفاده کند. مهلت اعتبار این دفترچه برای فرزندان تحت تکفل بیمهشدۀ اصلی هم متفاوت است. اعتبار دفترچه، برای پسر مجرد بالای ۱۹ سالِ تحت تکفل، به صورت ۶ ماهه و برای دختر بالای ۱۵ سال، ۹ ماهه تمدید میشود. برای تمدید اعتبار دفترچه، همراه داشتن همان دفترچۀ قبلی کفایت میکند. البته برای پسران ۱۹ سال به بالا همراه داشتن گواهی اشتغال به تحصیل و برای دختران ۱۵ سال به بالا همراه داشتن شناسنامه الزامی است. در صورتی که هنوز دفترچۀ شما دارای اعتبار باشد، ولی برگههای آن تمام شده باشد، باید به یکی از شعب کارگزاری بیمۀ تأمین اجتماعی مراجعه و نسبت به تعویض آن اقدام کنید.
زمانی از صدور دفترچه سخن به میان میآید که فرد اصلاً دفترچۀ تأمین اجتماعی نداشته باشد. در آن زمان است که فرد باید اقدامات لازم برای صدور دفترچه را انجام دهد و مدارک لازم را به یکی از کارگزاریهای بیمۀ تأمین اجتماعی تقدیم کند.
تعهدات این بیمه برابر با استانداردهای تعیینشده توسط سازمان بینالمللی کار و سازمان بینالمللی تأمین اجتماعی تنظیم شده و بالاترین حد این استانداردها را دربرمیگیرد. این تعهدات به طور کلی به دو نوع تقسیم میشود: بلندمدت و کوتاهمدت. تعهدات کوتاهمدت شامل حمایتهای درمانی در مواقع بیماری، بارداری، حوادث و…، غرامت دستمزد ایام بیماری، غرامت دستمزد ایام بارداری، هزینۀ سفر و اقامت بیمار و همراه، کفن و دفن، کمک هزینۀ ازدواج و… میشود. تعهدات بلندمدت آن شامل مستمری بازنشستگی، مستمری از کار افتادگی کلی، مستمری از کار افتادگی جزئی، مستمری بازماندگان، مزایای نقدی و غیرنقدی و عیدی مستمری بگیران (کمک عائلهمندی، کمک هزینۀ اولاد و عیدی) است.
انجام خدمات درمانی از جمله حمایتهایی است که به لحاظ ارتباط با سلامت بیمهشدگان و خانوادۀ آنان و تداوم آن در طول مدت بیمه بودن هر فرد، هم برای بیمهشدگان و هم برای سازمان تأمین اجتماعی، از اهمیت بسیاری برخوردار است. سازمان تأمین اجتماعی از سال ۱۳۶۹ عهدهدار ارائۀ خدمات درمانی به بیمهشدگان به صورت مستقیم است و در عین حال مجاز است که خدمات درمانی را یا خود تأمین کند و به بیمهشدگان ارائه دهد و یا از بخشهای دولتی و خصوصی تأمین کند. خدمات درمانی، به افرادی که تحت تکلف بیمۀ تأمین اجتماعی هستند، به صورت رایگان ارائه میشود. فقط کافی است در هنگام مراجعه به بیمارستان مربوطه، دفترچه را به همراه داشته باشند.
در قسمت درمان بیمۀ تأمین اجتماعی، دو نوع درمان وجود دارد: درمان مستقیم و غیرمستقیم. درمان مستقیم به این صورت است که بیمار، با به همراه داشتن دفترچۀ خود، به یکی از بیمارستانهای طرف قرارداد بیمه مراجعه و از خدمات آن استفاده میکند و تنها مقداری از هزینه را میپردازد. در درمان غیرمستقیم، اگر بیمار دفترچه نداشته باشد، باید تمام هزینه را خود بپردازد. اگر بیمار دفترچه داشته باشد، ولی بیمارستان طرف قرارداد بیمه نباشد، باید کل هزینههای درمانی را خود پرداخت کند و دفاتر اسناد پزشکی تأمین اجتماعی، طبق تعرفههای مصوب هیئت وزیران در خصوص خدمات پزشکی، بخشی از هزینههای درمانی چنین بیمهشدهای را به او بازپرداخت میکنند.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
نظرات بسته شده است.